發新話題

[球板討論] Butterfly Innerforce Layer ALC-FL 橫板配膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

Butterfly Innerforce Layer ALC-FL 橫板配膠

現在用的是Stiga Infinity VPS V, 正手Donic Bluefire M1, 反手Xiom Vega Asia.
正打算轉打 Innerforce Layer ALC-FL, 對配膠不太熟悉, 請賜教!
初步打算正手Tibhar Evolution MX-P, 反手Tibhar Evolution EL-P.

反手主要搓, 拉及相持, 配EL-P好嗎?  還是有更好的選擇?

反手想找一塊比ELP輕一點, 膠面咬球好, 比較全面的有什麼建議.

引用:
原帖由 vr1717 於 2019-5-9 16:47 發表
可以試一下新膠皮 ACE 1
什麼牌子? 具體特性如何?

反手如果配 Rakza 7 或 Rasanter R47, 比較如何呢?

引用:
原帖由 Kenixting 於 2019-7-3 16:24 發表
兩者都是咬球為主 速度不夠
1. 兩者熟優熟劣呢?
2. 反手旋轉好的套膠有更好選擇嗎?
謝謝!

引用:
原帖由 Kenixting 於 2019-7-3 19:55 發表

1.其實多數器材係分岩唔岩自己要求,冇話好定唔好。

2.反手要轉可以打baracuda
1. 明白, 那R7及R47特性有什麼可以注意去選擇呢?

2. 其實想找塊旋轉好, 速度也可以的.

謝謝!

引用:
原帖由 Kenixting 於 2019-7-4 17:08 發表

1.兩塊都是偏向咬球,旋轉系。我建議放在反手,打法反手是穩,拉加轉。如果放正手,高速型反手就不建議了。

2.全面型的可以選擇tenergy05, mxp, rakza9, ace1。因為打新波要夠力夠轉,舊時的正手膠都可以放在反手.

因為係 ...
Ching,
1. 意思是打新波 rakza9, ace1 用在反手上都比 rakza 7, rasanter R47 更加全面是嗎?
2. 在網上能找到關於 ACE 1 的資料很少, 這個ACE 1 MAXSPEED 硬度如何? 難打透嗎? 旋轉及手感如何? 拉波比ELP更彈更難控制嗎?

引用:
原帖由 Kenixting 於 2019-7-4 17:12 發表
如果要偏中等性能可以試rozena, elp
ELP之前用過, 性能不錯, 但彈性比較大不好咬球, 容錯不夠.
Rozena, Rakza 7, Rasanter R47, 這幾塊如何比較呢? 謝謝!

單單比較 Rakza 7 及 Rasanter R47 這2塊反手膠性能如何呢?

等我消化下, 謝謝意見!

發新話題