23 12
發新話題

[球板討論] Butterfly Innerforce Layer ALC-FL 橫板配膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

Butterfly Innerforce Layer ALC-FL 橫板配膠

現在用的是Stiga Infinity VPS V, 正手Donic Bluefire M1, 反手Xiom Vega Asia.
正打算轉打 Innerforce Layer ALC-FL, 對配膠不太熟悉, 請賜教!
初步打算正手Tibhar Evolution MX-P, 反手Tibhar Evolution EL-P.

引用:
原帖由 RCCC 於 2019-4-8 11:05 發表
現在用的是Stiga Infinity VPS V, 正手Donic Bluefire M1, 反手Xiom Vega Asia.
正打算轉打 Innerforce Layer ALC-FL, 對配膠不太熟悉, 請賜教!
初步打算正手Tibhar Evolution MX-P, 反手Tibhar Evolution EL-P. ...
不錯 !  一個很好的配置
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

反手主要搓, 拉及相持, 配EL-P好嗎?  還是有更好的選擇?

反手想找一塊比ELP輕一點, 膠面咬球好, 比較全面的有什麼建議.

可以試一下新膠皮 ACE 1
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

引用:
原帖由 vr1717 於 2019-5-9 16:47 發表
可以試一下新膠皮 ACE 1
什麼牌子? 具體特性如何?

反手如果配 Rakza 7 或 Rasanter R47, 比較如何呢?

引用:
原帖由 RCCC 於 2019-5-15 09:24 發表

什麼牌子? 具體特性如何?
軟彈高速,咬球旋轉磨擦感好。

Tmount Table Tennis
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 RCCC 於 2019-7-3 14:49 發表
反手如果配 Rakza 7 或 Rasanter R47, 比較如何呢?
兩者都是咬球為主 速度不夠

引用:
原帖由 Kenixting 於 2019-7-3 16:24 發表
兩者都是咬球為主 速度不夠
1. 兩者熟優熟劣呢?
2. 反手旋轉好的套膠有更好選擇嗎?
謝謝!

引用:
原帖由 RCCC 於 2019-7-3 16:39 發表

1. 兩者熟優熟劣呢?
2. 反手旋轉好的套膠有更好選擇嗎?
謝謝!
1.其實多數器材係分岩唔岩自己要求,冇話好定唔好。

2.反手要轉可以打baracuda

引用:
原帖由 Kenixting 於 2019-7-3 19:55 發表

1.其實多數器材係分岩唔岩自己要求,冇話好定唔好。

2.反手要轉可以打baracuda
1. 明白, 那R7及R47特性有什麼可以注意去選擇呢?

2. 其實想找塊旋轉好, 速度也可以的.

謝謝!

引用:
原帖由 RCCC 於 2019-7-4 09:05 發表

1. 明白, 那R7及R47特性有什麼可以注意去選擇呢?

2. 其實想找塊旋轉好, 速度也可以的.

謝謝!
1.兩塊都是偏向咬球,旋轉系。我建議放在反手,打法反手是穩,拉加轉。如果放正手,高速型反手就不建議了。

2.全面型的可以選擇tenergy05, mxp, rakza9, ace1。因為打新波要夠力夠轉,舊時的正手膠都可以放在反手.

因為係非常難平衡旋轉和速度,首先你要知道自己打法。單單字眼好難一定講中你要求,速度可以既可以範圍可以非常大

如果要偏中等性能可以試rozena, elp

引用:
原帖由 Kenixting 於 2019-7-4 17:08 發表

1.兩塊都是偏向咬球,旋轉系。我建議放在反手,打法反手是穩,拉加轉。如果放正手,高速型反手就不建議了。

2.全面型的可以選擇tenergy05, mxp, rakza9, ace1。因為打新波要夠力夠轉,舊時的正手膠都可以放在反手.

因為係 ...
Ching,
1. 意思是打新波 rakza9, ace1 用在反手上都比 rakza 7, rasanter R47 更加全面是嗎?
2. 在網上能找到關於 ACE 1 的資料很少, 這個ACE 1 MAXSPEED 硬度如何? 難打透嗎? 旋轉及手感如何? 拉波比ELP更彈更難控制嗎?

引用:
原帖由 Kenixting 於 2019-7-4 17:12 發表
如果要偏中等性能可以試rozena, elp
ELP之前用過, 性能不錯, 但彈性比較大不好咬球, 容錯不夠.
Rozena, Rakza 7, Rasanter R47, 這幾塊如何比較呢? 謝謝!

單單比較 Rakza 7 及 Rasanter R47 這2塊反手膠性能如何呢?

引用:
原帖由 RCCC 於 2019-7-5 10:07 發表

Ching,
1. 意思是打新波 rakza9, ace1 用在反手上都比 rakza 7, rasanter R47 更加全面是嗎?
2. 在網上能找到關於 ACE 1 的資料很少, 這個ACE 1 MAXSPEED 硬度如何? 難打透嗎? 旋轉及手感如何? 拉波比ELP更彈更難控 ...
1.全面既意思係高速又有轉,唔係冇力得個轉字。

2.Ace1 可以當係平價tenergy80

引用:
原帖由 RCCC 於 2019-7-5 10:17 發表

ELP之前用過, 性能不錯, 但彈性比較大不好咬球, 容錯不夠.
Rozena, Rakza 7, Rasanter R47, 這幾塊如何比較呢? 謝謝!
Elp彈性只是中等,你覺得難控老實講唔係膠皮問題。

Rozena同elp差唔多

Rakza 7就比elp轉d咬d,但冇力借

R47就咬d 要發力就去,價錢比佢地貴

引用:
原帖由 RCCC 於 2019-7-5 10:28 發表
單單比較 Rakza 7 及 Rasanter R47 這2塊反手膠性能如何呢?
好老實啦,你反手如果elp控唔到

你買donic baracuda啦

你買rakza7 r47個彈力同elp差唔多

搵野來搞

23 12
發新話題