發新話題

[球板討論] 玫瑰木vs 黑檀木

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

玫瑰木vs 黑檀木

最近看到了玫瑰木和黑檀木
那個較好?
應選五夾或七夾?
我是直板板打,弧圈打法。

你看到729還是 Stiga 啊?

建議黑檀七,打新波力量較足

本人現用黑檀五
主:Donic ZhouYu Two (Xiom Vega China + Vega Europe 2.0)
副:120G 日直單檜(Xiom Omega V Tour)

回復 2# 的帖子

請問729與Stiga的黑檀有什麼不同呢?

引用:
原帖由 suntangsun 於 2019-2-12 18:12 發表
你看到729還是 Stiga 啊?
是Stiga

引用:
原帖由 oceancheng0404 於 2019-2-12 16:44 發表
最近看到了玫瑰木和黑檀木
那個較好?
應選五夾或七夾?
我是直板板打,弧圈打法。
純木你要板板發力,比人借力打死你啦!玫瑰木和黑檀木打新球下欠支撐感,即係「唔食波」,弧圈打法即係希望「轉轉轉」,太彈唔好。太唔彈板板發力就更加唔好,所以…所以…建議你改改唸法,快攻結合弧圈,用輕量碳板,例如 Carbonado 的 190,我未試過,只是都幾多人用。純粹吹水

技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

那Stiga 的oc碳呢?碳纖維打新波會唔會比較好?

另,如果oc碳可以的話,可以用咩膠?(budget:一邊大約500元。就是不用T係列。
是不是有一款狂飈不用灌也可以打到好似灌了差唔多?(很像是藍綿)

引用:
原帖由 oceancheng0404 於 2019-2-14 16:43 發表

另,如果oc碳可以的話,可以用咩膠?(budget:一邊大約500元。就是不用T係列。
是不是有一款狂飈不用灌也可以打到好似灌了差唔多?(很像是藍綿)
碳板一定夠力d, 但係咪純木就唔好一定唔係。係唔同風格唔同優缺!

唔使灌既狂你可以試狂8,但唔會完全比得上灌左既效果。

引用:
原帖由 oceancheng0404 於 2019-2-14 16:43 發表

藍綿要用「吋勁」打的,即是用「手腕」發力。在練習初期,練步法、即是「練習重心轉移」是最重要,不要太彈的板,不要太麻煩的膠,所以…建議狂飈橙棉39度2.1厚,不用灌,主要練腰馬合一的發力,另種類就是Ten80,練練借力及控制 看看自已適合那一種
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 2019-2-17 11:10 發表

藍綿要用「吋勁」打的,即是用「手腕」發力。在練習初期,練步法、即是「練習重心轉移」是最重要,不要太彈的板,不要太麻煩的膠,所以…建議狂飈橙棉39度2.1厚,不用灌,主要練腰馬合一的發力,另種類就是T ...
是不是一般沒有注明咩海綿
就係橙綿

引用:
原帖由 oceancheng0404 於 2019-2-23 16:47 發表

是不是一般沒有注明咩海綿
就係橙綿
是的,沒有寫上「藍棉」,就會是橙棉
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

發新話題