發新話題

[膠皮討論] 特製長膠討論

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動
引用:
原帖由 FF7 於 2019-2-10 19:16 發表

我覺得呢D古惑野正在破壞香港乒乓球壇生態,明明用呢D賤招打羸人係變相鼓勵人唔練波。令到乒乓球比賽變質,尤其業餘界。希望乒總可以嚴格查呢d不合法既膠,令到乒總乒乓球比賽結果有番公信力。
有感而發:我小學果時淨係練正手攻球(直板單面反膠),點知比賽對手(兩面反貼)開下旋我落晒網,之後對手仲不斷開,片下旋,我果時都覺得對手好古惑,用賤招(宜家覺得其實係我唔識接)⋯⋯ 就咁開個波,差一吓就贏,之後仲發現佢灌咗膠,個波可以多幾轉,對練咗咁多時間既我黎講好唔公平(宜家覺得練得唔夠全面)。

橫板直推。
Timo boll vs robot
不經不覺打咗三年波

反膠 - 不能超 2.2 、沒有規定不能灌 只要不超便合付規格
長膠 - 不超過國際乒聯的防滑指數是否可以?
It seems that the racket covering shall be used without any physical, chemical or other treatment

乒總應該跟國際乒聯check返,跟返國際水平
如果冇得check,又自己斷定對手已經不合規格,心裡已覺得不公平,影響自己比賽
有人遇到長膠就驚,有人見到會笑,睇自己想做邊類人。
引用:
原帖由 東邪 於 2019-2-13 22:30 發表
膠不能超 2.2 、沒有規定不能灌 只要不超便合付規格
但長膠浸藥水-固化-改變表面平滑度便有問題-因為國際乒聯有一個防滑指數
橫板直推。
Timo boll vs robot
不經不覺打咗三年波

發新話題