24 12
發新話題

[膠皮討論] 特製長膠討論

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動
引用:
原帖由 FF7 於 2019-2-10 19:16 發表

我覺得呢D古惑野正在破壞香港乒乓球壇生態,明明用呢D賤招打羸人係變相鼓勵人唔練波。令到乒乓球比賽變質,尤其業餘界。希望乒總可以嚴格查呢d不合法既膠,令到乒總乒乓球比賽結果有番公信力。
咁又唔好講係賤招,你係勁的打乜膠都贏人,你屎波打乜膠都輸。

引用:
原帖由 FF7 於 2019-2-10 22:22 發表

點樣唔係賤招呢?強如林高遠都可以輸比雷xx。但係雷唔用呢d鬼膠竟然輸比鄭楚峰。請問成個世界乒乓球壇有幾多個人強得過林高遠?
林高遠之前唔算強,好多人比佢強,依家就難講。可況用得怪膠都要技巧,最多話佢古惑,咁用狂飆咪又係灌油,都係用方法令到自己打得更好。唔通又賤招咩。(我用兩面反膠的)

引用:
原帖由 FF7 於 2019-2-11 00:12 發表
打雷果時林高遠已是國家隊成員,已經取過世界青少年冠軍。當時既佢仲唔算世界頂尖水平?你咪玩啦阿哥。仲有你睇埋我個原貼我話影響最大係業餘界別。同埋而家香港乒總長膠係無檢驗膠粒固化同膠粒數目架。我係現場問過 ...
我會咁諗,灌油同長膠固化都係用一啲方法去令自己的打法有利,基本上係一樣。你有灌油嗎?反對灌油嗎?

如果固化長膠係你所講的賤招,咁防弧都係一樣,整到塊膠唔食轉。又有人喺業餘界用防弧贏人。技不如人就別說人家用賤招,只好怪自己唔夠人勁。又冇人唔比你用固化長膠,你覺得所謂的賤招打得贏人點解你唔用?然後喺到說人家用賤招?

都係一句,贏就係贏,輸就係輸。輸唔起可以以後唔好同人計分或者打比賽。冇人會理你點贏,最重要係你最後贏到。賤招?何謂賤?又唔係鎖對手喺廁所等人哋出唔到場。有本事,用實力去証明一齊,你輸,只係因為你輸比固化長膠想比藉口自己。努力啲練好啲波,有本事,打贏曬你所謂賤招的固化長膠。灌油都唔係國際乒聯講明合法的處理膠皮方法。

引用:
原帖由 青見人 於 2019-2-11 16:03 發表
平心而論,膠皮經灌油後去打,直接曾強了原本沒有灌油的效果,雖則係犯了規,但於國際乒聯現有準則下,即檢驗後沒有犯規,是可以接受的灰色地帶。
如果你使用的長膠係經過特別處理,而又符合國際乒聯的準則,勝負或 ...
打固化長膠都要有技巧,可況固化長膠都係經過處理後在香港乒總的條例的灰色地帶中。咁只係乒總諗得太少,唔去諗點解決灰色地帶問題。

乒總,要諗下解決呢個問題,好似有機膠水咁

引用:
原帖由 青見人 於 2019-2-11 17:03 發表

我從來冇提過技術,我當然知道打任何膠都要去練,文中已提及樓上有師兄就長膠經處理後,裁判組有方法檢測嗎?裁判組回覆係未有引進相關儀器去檢測長膠,所以不是我所指的灰色地帶,我所指係如果裁判組係有相關儀器 ...
所以,乒總係時候要諗

引用:
原帖由 FF7 於 2019-2-11 19:05 發表

師兄,你完全表現出你強盜邏輯和完全没有體育精神的性格。你既然參加得比賽就要依正規定做。如果你自己玩下打下無人理你你打比賽就會影響其他人。你講既防孤係完全合法既我無意見除非佢係後期加工。你用防 ...
如果我用兩面反膠打贏固化長膠的話又可來冇體育精神?

引用:
原帖由 FF7 於 2019-2-11 19:11 發表

你呢D係強盜邏輯我唔會同你拗,你所謂鎖對手係廁所係違法唔係違規你要分清楚。你連該項運動比賽規例你都明知故犯。用違規膠得了便宜,你根本同人地講技術同實力的資格都無。因為你根本唔配。
憑什麼由你去話我有冇資格同配唔配?你係管理員?版主?有能力咪del我post再鏟走埋我囉。既然唔會再同我拗就唔該你唔洗覆我或者引用我打過的對話,唔好自打嘴巴呀!

你想挑機引發罵戰隨時奉陪

引用:
原帖由 FF7 於 2019-2-11 20:42 發表

第一我唔係罵戰,第二你而家既只係行為表現出你自己詞窮理屈而已
我唔覺我詞窮屈,我只覺得人哋用係人哋問題,你眼紅人哋用係你問題

引用:
原帖由 FF7 於 2019-2-11 20:40 發表

我係要覆你同引用你的說話,等你睇下你自己既邏輯係幾唔合理明嗎?我只係根據客觀既事實作出主觀判斷。你覺得用刻意的手法係膠皮做手腳去瞞騙對手和裁判而取得便宜既行為真的無問題嗎?。我認為此等手段形 ...
呢到話我有問題,後兩段又話冇問題,咁有定冇?龍門任你擺

引用:
原帖由 FF7 於 2019-2-11 22:50 發表

你有邏輯問題,無論任何人用違規膠比賽都係破壞緊你乒乓球比賽公平同乒乓球運動。我需要眼紅一D破壞乒乓球比賽同破壞乒乓球運動既人?呢種人我只會看不起他們而已。
都係一句,你打得贏人洗乜理人哋用乜嘢膠。

引用:
原帖由 葉師傅 於 2019-2-11 23:08 發表
呢個世界係咁人冇完人,人性總會有光明同陰暗兩面 . 對我嚟講唔理反膠定長膠作二次加工,只要過到檢測冇明顯唔妥仍可接受 . 但唔該用啲高級少少既貨,因為試過同啲對手用浸煤油同固化過既長膠打過,打 ...
咁就衰啲,整到人哋塊膠

引用:
原帖由 FF7 於 2019-2-12 00:36 發表

我唔理人地用什麼膠,只要唔違規就得。違規既膠無論什麼膠我都看不起他們。
看不起可以但請勿用賤招來形容,只是人家鑽入灰色地帶。用賤招來形容也太過了

引用:
原帖由 葉師傅 於 2019-2-12 00:42 發表

輸波唔緊要,仲要輸賣塊膠,你話興唔興?!有波友試過返國內打日比賽,遇到咁情況塊國狂同tenergy就咁報廢,以後一見唔妥,寧願棄權都想再領野。
咁真係慶,慶唔係佢用固化長膠,而係佢整到你塊膠報廢

引用:
原帖由 葉師傅 於 2019-2-12 01:10 發表
打波有職業、有業餘、有娛樂、有揾食,更有人為健康,為找回自信。運動需要長期努力先有成果!公道自在人心,無謂過份執著。論壇需要更多分享同交流...努力加油!
一齊加油

引用:
原帖由 FF7 於 2019-2-12 02:17 發表

我把尺係一樣,用刻意的手法係膠皮做手腳去瞞騙對手和裁判而取得便宜,我認為此等手段形同詐騙,絶對無體育精神。不論灌油或固化都一樣。令公平競技的意義都失去,此等行為非常破壞乒乓球比賽的公證性。
咁就大問題啦,因為我相信香港打得比賽的只止一半球員有灌膠,可能7成,8成等,咁咪全部都無體育精神的騙子?

引用:
原帖由 FF7 於 2019-2-12 02:17 發表

我把尺係一樣,用刻意的手法係膠皮做手腳去瞞騙對手和裁判而取得便宜,我認為此等手段形同詐騙,絶對無體育精神。不論灌油或固化都一樣。令公平競技的意義都失去,此等行為非常破壞乒乓球比賽的公證性。
咁如果一邊有灌油,另一邊用固化膠皮,大家都有去灰色地帶。不就是公平了嗎?更可況,冇人逼你唔灌油或者用固化長膠。

24 12
發新話題