發新話題

[膠皮討論] 特製長膠討論

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動
打波有職業、有業餘、有娛樂、有揾食,更有人為健康,為找回自信。運動需要長期努力先有成果!公道自在人心,無謂過份執著。論壇需要更多分享同交流...努力加油!
乒超領隊 : 雄昇球會

引用:
原帖由 葉師傅 於 2019-2-12 01:10 發表
打波有職業、有業餘、有娛樂、有揾食,更有人為健康,為找回自信。運動需要長期努力先有成果!公道自在人心,無謂過份執著。論壇需要更多分享同交流...努力加油!
一齊加油

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2019-2-12 00:42 發表

看不起可以但請勿用賤招來形容,只是人家鑽入灰色地帶。用賤招來形容也太過了
我把尺係一樣,用刻意的手法係膠皮做手腳去瞞騙對手和裁判而取得便宜,我認為此等手段形同詐騙,絶對無體育精神。不論灌油或固化都一樣。令公平競技的意義都失去,此等行為非常破壞乒乓球比賽的公證性。

引用:
原帖由 FF7 於 2019-2-12 02:17 發表

我把尺係一樣,用刻意的手法係膠皮做手腳去瞞騙對手和裁判而取得便宜,我認為此等手段形同詐騙,絶對無體育精神。不論灌油或固化都一樣。令公平競技的意義都失去,此等行為非常破壞乒乓球比賽的公證性。
咁就大問題啦,因為我相信香港打得比賽的只止一半球員有灌膠,可能7成,8成等,咁咪全部都無體育精神的騙子?

引用:
原帖由 FF7 於 2019-2-12 02:17 發表

咁如果一邊有灌油,另一邊用固化膠皮,大家都有去灰色地帶。不就是公平了嗎?更可況,冇人逼你唔灌油或者用固化長膠。

其實再講都無謂,要公平,一定係打沙板。打正貼反貼,本身出廠時已灌膠。打防弧又係出廠時用方法整到佢滑,唔食轉。長膠又會有人後期加工

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2019-2-12 03:19 發表

咁如果一邊有灌油,另一邊用固化膠皮,大家都有去灰色地帶。不就是公平了嗎?更可況,冇人逼你唔灌油或者用固化長膠。
都係同一句說話,重點是有人用刻意的手法對膠皮做手腳而取得便宜呢種手法是否正確。我講過呢種手法形同詐騙對手和裁判,詐騙便是詐騙,不論你會否比人捉到。你既說話等如話我詐騙你,你可以詐騙番我架,又無人逼你唔詐騙番我。你是否這個意思?

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2019-2-12 03:11 發表

咁就大問題啦,因為我相信香港打得比賽的只止一半球員有灌膠,可能7成,8成等,咁咪全部都無體育精神的騙子?
問題係宜家乒總對灌油係有規管
灌得太厚會過唔到機
但你地用固化長膠係冇儀器可以監管到
但實際上你地係違反左球例
如果你覺得人地捉你唔到就係冇錯
咁係咪即係偷人野只要唔比人捉到就係冇錯?

引用:
原帖由 FF7 於 2019-2-12 16:28 發表

都係同一句說話,重點是有人用刻意的手法對膠皮做手腳而取得便宜呢種手法是否正確。我講過呢種手法形同詐騙對手和裁判,詐騙便是詐騙,不論你會否比人捉到。你既說話等如話我詐騙你,你可以詐騙番我架,又無人逼 ...
這是當然,人家用固化長膠,你灌膠,喺你的理論上都係詐騙。咁咪大家騙大家,好平衡呀!咁的而且確,有冇人唔比你灌膠?有冇人唔比你用固化長膠?只係你自己唔用。你可以繼續話我無體育精神,咁即係話,全中國隊,大部份香港球員都無體育精神。咁有體育精神的你,請去信國際乒聯同香港乒總講解你的意見。叫香港隊全部唔好灌膠,以免又比人覺得冇體育精神。(呢個post我唔會再睇同回覆,因為觀點與角度完全唔同)

引用:
原帖由 哈利 於 2019-2-12 16:58 發表

問題係宜家乒總對灌油係有規管
灌得太厚會過唔到機
但你地用固化長膠係冇儀器可以監管到
但實際上你地係違反左球例
如果你覺得人地捉你唔到就係冇錯
咁係咪即係偷人野只要唔比人捉到就係冇錯?
咁快啲入信叫乒總做嘢啦,喺到講有鬼用咩!灌油有什麼規管,係對膠皮厚度有規管!乒總有冇規管灌乜嘢油呀!BB油又有,海上明月等都有,規管?不如全部唔用得膨脹劑,不能有後期工序。如有發現立刻取消比賽資格

再講都無意思,希望各位球友繼續開開心心打波

回復 24# 的帖子

引用:
原帖由 FF7 於 2019-2-10 19:16 發表

我覺得呢D古惑野正在破壞香港乒乓球壇生態,明明用呢D賤招打羸人係變相鼓勵人唔練波。令到乒乓球比賽變質,尤其業餘界。希望乒總可以嚴格查呢d不合法既膠,令到乒總乒乓球比賽結果有番公信力。
有感而發:我小學果時淨係練正手攻球(直板單面反膠),點知比賽對手(兩面反貼)開下旋我落晒網,之後對手仲不斷開,片下旋,我果時都覺得對手好古惑,用賤招(宜家覺得其實係我唔識接)⋯⋯ 就咁開個波,差一吓就贏,之後仲發現佢灌咗膠,個波可以多幾轉,對練咗咁多時間既我黎講好唔公平(宜家覺得練得唔夠全面)。

橫板直推。
Timo boll vs robot
不經不覺打咗三年波

如果用反貼打到滑的類防孤或者固化油等等加工技術,在11分這樣短的時間裏可能無法來得及適應,的確做成某種不公平。所以對加工有所限制也並非不合理。
退役啦!

引用:
原帖由 garytang2018 於 2019-2-13 00:23 發表
如果用反貼打到滑的類防孤或者固化油等等加工技術,在11分這樣短的時間裏可能無法來得及適應,的確做成某種不公平。所以對加工有所限制也並非不合理。
而且固化長膠暫時係香港乒總比賽係無檢測工具可以檢測。連最簡單既膠皮平均面積內的膠粒數目也没有檢驗。我覺得乒總係呢方面檢測工具和程序是需要加強的。

膠不能超 2.2 、沒有規定不能灌 只要不超便合付規格
但長膠浸藥水-固化-改變表面平滑度便有問題-因為國際乒聯有一個防滑指數

不同意前面嗰位師兄說-唔理用咩方法只要勝利-唔遵守規則唔守規矩-為咗達到目的不擇手段
可憐可悲可恥

引用:
原帖由 東邪 於 2019-2-13 22:30 發表
但長膠浸藥水-固化-改變表面平滑度便有問題-因為國際乒聯有一個防滑指數
但係香港乒總裁判無對長膠檢查呢樣,師兄所講既應該係膠皮的摩擦系數。還要檢查每平方厘米的膠粒數目。

引用:
原帖由 東邪 於 2019-2-13 22:32 發表
不同意前面嗰位師兄說-唔理用咩方法只要勝利-唔遵守規則唔守規矩-為咗達到目的不擇手段
可憐可悲可恥
師兄,不能同意更多。爭勝是應該但不應該不擇手段。

反膠 - 不能超 2.2 、沒有規定不能灌 只要不超便合付規格
長膠 - 不超過國際乒聯的防滑指數是否可以?
It seems that the racket covering shall be used without any physical, chemical or other treatment

乒總應該跟國際乒聯check返,跟返國際水平
如果冇得check,又自己斷定對手已經不合規格,心裡已覺得不公平,影響自己比賽
有人遇到長膠就驚,有人見到會笑,睇自己想做邊類人。
引用:
原帖由 東邪 於 2019-2-13 22:30 發表
橫板直推。
Timo boll vs robot
不經不覺打咗三年波

發新話題