72 1234
發新話題

[膠皮討論] 特製長膠討論

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

特製長膠討論

長膠三大妖術、浸油、固化、吾茶膠水.  香港比賽究境能否使用?

香港查胶依赖仪器,可能未有仪器查固化。有人用泡油超长单胶加薄海绵一样可参赛。

洪华山

引用:
原帖由 茶葉蛋 於 2019-2-10 17:56 發表
長膠三大妖術、浸油、固化、吾茶膠水.  香港比賽究境能否使用?
我覺得呢D古惑野正在破壞香港乒乓球壇生態,明明用呢D賤招打羸人係變相鼓勵人唔練波。令到乒乓球比賽變質,尤其業餘界。希望乒總可以嚴格查呢d不合法既膠,令到乒總乒乓球比賽結果有番公信力。

引用:
原帖由 FF7 於 2019-2-10 19:16 發表

我覺得呢D古惑野正在破壞香港乒乓球壇生態,明明用呢D賤招打羸人係變相鼓勵人唔練波。令到乒乓球比賽變質,尤其業餘界。希望乒總可以嚴格查呢d不合法既膠,令到乒總乒乓球比賽結果有番公信力。
咁又唔好講係賤招,你係勁的打乜膠都贏人,你屎波打乜膠都輸。

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2019-2-10 21:02 發表

咁又唔好講係賤招,你係勁的打乜膠都贏人,你屎波打乜膠都輸。
點樣唔係賤招呢?強如林高遠都可以輸比雷xx。但係雷唔用呢d鬼膠竟然輸比鄭楚峰。請問成個世界乒乓球壇有幾多個人強得過林高遠?

引用:
原帖由 FF7 於 2019-2-10 22:22 發表

點樣唔係賤招呢?強如林高遠都可以輸比雷xx。但係雷唔用呢d鬼膠竟然輸比鄭楚峰。請問成個世界乒乓球壇有幾多個人強得過林高遠?
林高遠之前唔算強,好多人比佢強,依家就難講。可況用得怪膠都要技巧,最多話佢古惑,咁用狂飆咪又係灌油,都係用方法令到自己打得更好。唔通又賤招咩。(我用兩面反膠的)

回復 6# 的帖子

打雷果時林高遠已是國家隊成員,已經取過世界青少年冠軍。當時既佢仲唔算世界頂尖水平?你咪玩啦阿哥。仲有你睇埋我個原貼我話影響最大係業餘界別。同埋而家香港乒總長膠係無檢驗膠粒固化同膠粒數目架。我係現場問過裁判長佢話乒總係無買檢測工具所以驗唔到,做成不公的情況。

引用:
原帖由 FF7 於 2019-2-11 00:12 發表
打雷果時林高遠已是國家隊成員,已經取過世界青少年冠軍。當時既佢仲唔算世界頂尖水平?你咪玩啦阿哥。仲有你睇埋我個原貼我話影響最大係業餘界別。同埋而家香港乒總長膠係無檢驗膠粒固化同膠粒數目架。我係現場問過 ...
我會咁諗,灌油同長膠固化都係用一啲方法去令自己的打法有利,基本上係一樣。你有灌油嗎?反對灌油嗎?

如果固化長膠係你所講的賤招,咁防弧都係一樣,整到塊膠唔食轉。又有人喺業餘界用防弧贏人。技不如人就別說人家用賤招,只好怪自己唔夠人勁。又冇人唔比你用固化長膠,你覺得所謂的賤招打得贏人點解你唔用?然後喺到說人家用賤招?

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2019-2-11 00:57 發表
如果固化長膠係你所講的賤招,咁防弧都係一樣,整到塊膠唔食轉。又有人喺業餘界用防弧贏人。技不如人就別說人家用賤招,只好怪自己唔夠人勁。又冇人唔比你用固化長膠,你覺得所謂的賤招打得贏人點解你唔用?然後 ...
我打反貼的,但都反對人灌油。你提防孤膠只係偷換概念,而固化長膠國際乒聯係明文禁止的。防弧又好長膠又好反貼都好,只要合乎規定就得,對手用任何膠我無意見。唔好自己違規仲要指責人地違規,咁樣係賊喊捉賊。而且我唔會為左羸波而用賤招。這樣只係羸左場波輸左人格,同埋失去左參與運動比賽既意義。

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2019-2-11 00:57 發表
如果固化長膠係你所講的賤招,咁防弧都係一樣,整到塊膠唔食轉。又有人喺業餘界用防弧贏人。技不如人就別說人家用賤招,只好怪自己唔夠人勁。又冇人唔比你用固化長膠,你覺得所謂的賤招打得贏人點解你唔用?然後 ...
反貼高手 (甲頭至職業級數) 跟本不驚長膠,長膠點攪都冇用...

引用:
原帖由 FF7 於 2019-2-11 04:53 發表

我打反貼的,但都反對人灌油。你提防孤膠只係偷換概念,而固化長膠國際乒聯係明文禁止的。防弧又好長膠又好反貼都好,只要合乎規定就得,對手用任何膠我無意見。唔好自違規仲要指責人地違規,咁樣係賊喊捉賊。 ...
講得好、唔好講乒總比賽、就算是平時的球局都唔應該出術、贏咗波輸人格!我見Taobao 大量違規產品出售、特別是 Dawes 斯維卡、388D 等大陸品牌·下次打比賽看下對手球板、如果係這款便要小心、大粒、光面或者太滑都可能是做了手腳、然後可以望住佢對眼問你塊膠邊到買?是否做了手腳?如果佢無可以說無否則自己唸

引用:
原帖由 sammon 於 2019-2-11 10:12 發表

反貼高手 (甲頭至職業級數) 跟本不驚長膠,長膠點攪都冇用...

甲組冠軍輸過比趙國偉

李xx
也輸過比王國明

引用:
原帖由 sammon 於 2019-2-11 10:12 發表

朱世赫、何卓佳、也是長膠唔通無人驚?

都係一句,贏就係贏,輸就係輸。輸唔起可以以後唔好同人計分或者打比賽。冇人會理你點贏,最重要係你最後贏到。賤招?何謂賤?又唔係鎖對手喺廁所等人哋出唔到場。有本事,用實力去証明一齊,你輸,只係因為你輸比固化長膠想比藉口自己。努力啲練好啲波,有本事,打贏曬你所謂賤招的固化長膠。灌油都唔係國際乒聯講明合法的處理膠皮方法。

平心而論,膠皮經灌油後去打,直接曾強了原本沒有灌油的效果,雖則係犯了規,但於國際乒聯現有準則下,即檢驗後沒有犯規,是可以接受的灰色地帶。
如果你使用的長膠係經過特別處理,而又符合國際乒聯的準則,勝負或可像你所說贏就係贏,輸就係輸吧!
可惜像樓上師兄提及已詢問香港裁判,現在是沒有適當儀器檢測長膠或顆粒膠皮的標準,那麼輸給你就不只是技術問題了。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 青見人 於 2019-2-11 16:03 發表
平心而論,膠皮經灌油後去打,直接曾強了原本沒有灌油的效果,雖則係犯了規,但於國際乒聯現有準則下,即檢驗後沒有犯規,是可以接受的灰色地帶。
如果你使用的長膠係經過特別處理,而又符合國際乒聯的準則,勝負或 ...
打固化長膠都要有技巧,可況固化長膠都係經過處理後在香港乒總的條例的灰色地帶中。咁只係乒總諗得太少,唔去諗點解決灰色地帶問題。

乒總,要諗下解決呢個問題,好似有機膠水咁

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2019-2-11 16:42 發表

打固化長膠都要有技巧,可況固化長膠都係經過處理後在香港乒總的條例的灰色地帶中。咁只係乒總諗得太少,唔去諗點解決灰色地帶問題。
我從來冇提過技術,我當然知道打任何膠都要去練,文中已提及樓上有師兄就長膠經處理後,裁判組有方法檢測嗎?裁判組回覆係未有引進相關儀器去檢測長膠,所以不是我所指的灰色地帶,我所指係如果裁判組係有相關儀器去檢測一塊已經特別處理的長膠,而檢驗結果係合標準的話,你拿來比賽我冇異議的。

BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 青見人 於 2019-2-11 17:03 發表

我從來冇提過技術,我當然知道打任何膠都要去練,文中已提及樓上有師兄就長膠經處理後,裁判組有方法檢測嗎?裁判組回覆係未有引進相關儀器去檢測長膠,所以不是我所指的灰色地帶,我所指係如果裁判組係有相關儀器 ...
所以,乒總係時候要諗

72 1234
發新話題