發新話題

【版主討論】球局是否應該受限制?

馬是馮
本來想叫畜牲球館

死火 逢星期六返教會 如果係或返少次來貓館

我只需要夠24小時通知便ok, (9月5日後任何日子都可以)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

9月15,星期六,幾時都得
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-16 18:52 發表
首先, 我也要在這裡借機會向一眾的球局搞手致敬 !
也要多謝一眾的參加者 !
缺一者....球局根本就不能成事 !
多謝你們的努力和付出 !

每人心中都會有數得計,
搞手識得計, 參加者識得計, 論壇也是識得計; 而且 ...
jcclee講出了核心
要管制攪手,定規矩對我們論壇一點好處都沒有。攪手少了錢,論壇又不會多了錢,有人話此舉是損人不利己,如樓上所說90﹪的攪手都是儘心儘力,
bd_fan, kei, cococheung, 譚校長,Kitty姐,Poon, 2468, 1357........,但乒壇中她們�他們可能不是很多人認識,但他們便是每週每月默默的耕, 默默的做。

我謹代表論壇向你們致敬!
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 太陽之子 於 2012-8-16 16:52 發表
我個人認為,不應硬性規定,球局搞手不可有一分一毫的盈餘。

搞手有少許盈餘是合理的。大家只看到搞手有錢剩,但有否想過球局都可能會間唔中蝕錢呢?

有時球局未必次次都咁多人參加,或者忽然很多波友要請假。 ...
你做壇規矩,球局人數經常1:2

等埋星星,星星唔該問埋輝蛇!!

我地論壇有猩猩,有貓貓,仲有蛇

剛check返司事rota我7-9月每月的第三星期都要做司事,15/9我偏偏撞到應我試下找不找到組員代我否則我應無法出席

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

我都記得曾幾何時, 在保安道(泓景的球局當中),
試過了有3幾次打到9:00pm - 10:00pm 時, 6張檯都是 1:2
當時應該是正值考試期間, 又或者是少左人在星期五晚得閒打波.(或早走)
16個檯鍾(3小時的球局) 可能只得15-16人參加....無奈

(有參與過或幫手book場, 簽場的都知道) 搞球局是勞心勞力的 !
講真, 無人會願意去做的, 論壇又點會唔知道呢 ?

而且大部分搞手都是朝著正確的方向, 為燃點起論壇而作出了無私的奉獻和甚至犧牲 !
雖然, 有時唔排除都會有d 小問題出現, 但相信都是可以透過協商後解決的.

就好似大家一齊開緊 Party 咁, 一切都本是好地地的, 玩得高興....
卻突然飛來了叮人的蚊子, 攪到d 小朋友嘩嘩大叫.
唔通要大噴殺蟲劑 ?!  (不會吧)....破壞了 Party 的氣氛, 誰也不想;
快趕開d 蚊子就算吧了事.
(搞手們, 請放心)只要你是跟著大隊一起行, 論壇也會是有義務去保障你的 !

本帖最近評分記錄
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-17 09:52 發表
我都記得曾幾何時, 在保安道(泓景的球局當中),
試過了有3幾次打到9:00pm - 10:00pm 時, 6張檯都是 1:2
當時應該是正值考試期間, 又或者是少左人在星期五晚得閒打波.(或早走)
16個檯鍾(3小時的球局) 可能只得15- ...
有點像溫總理的風格, 支持!
<-->
.

我個人覺得:
利潤% <10%, 是為波友服務,波友不要對是次活動太苛求;
利潤%界乎15%至25%, 是可以理解,波友可以對是活動提出雙方有利意見;
利潤%>30%, 是在做生意,攪手應該盡量PLEASE波友,當生意咁做, 滿意的波友自然願意俾$, 繼續參與, 不滿的自然無下次;

我一直覺得乒壇是一個開放, 公平和講道理的地方, 應該可以接納不同動機的人士;
但如果活動涉及$, 還是透明的處理好, 參與的人也知道是什麼回事, 組織攪手又可以清清楚楚, 不用再解釋;

我建議 每個乒壇帳號加3個資料, 分別是1.活動透明%,  2.活動利潤% 和 3. 近10次活動收支記錄, 如上資料都可供任何波友參考,但當然乒壇帳號有咁上下級別才有這些統計資料;

當每個活動完結後, 攪手都需要填出以下資料, 當然攪手可以唔填, 但活動透明率就會被DOWNGRADE, 波友可以自行判斷是否參與其球局;

租場總計: $$$
租場概要: 文字
教練總計(如有): $$$
教練概要(如有): 文字
其他雜費總計(如有): $$$
其他雜費概要(如有): 文字
整個活動開支: $$$
整個活動收入: $$$

利潤%= 100% *(整個活動收入-整個活動開支)/ 整個活動開支

但如實行以上統計, 供波友參考, 版主就需要費心思(或有心人幫手), 加建這個統計系統了!

有了這個統計系統, 假以時日, 多方都再無痛苦了!!!
本帖最近評分記錄

個人而言 有些活動的 GP 是 Double
情況好像以前在大陸坐24van,本來一架van仔只能塔24人,但上多一個便收多一個錢
結果最誇張可以上到50人,這是我十年前的經歷
我明白有 walkin 我曾經攪馬拉松五張枱,結果walkin了8個人28人。
黎到你唔佢打又唔係,比佢打又對其它人唔公平。
有些網友喜歡將球局放兩三個討論區,結果有時update了一個,這個又忘記update
有時先后攪不清。
最近我們停止了一個美孚球局,大家都可能略知1,2
停他的原因有很多,其中有數點可以參考

1) 球局1:6,但結果可能仲多於1:6。佢話控制唔到
2) 私底下收入會費,沒有透明度
3) 不老实

我們論壇十分感激一直為大家服務的攪手,近來討論這些事亦不是要清算攪手,或計你有多少落袋。
如我先前所講90﹪的攪手都是儘心儘力,只有很少數有歪心。

數月前有人向我投訴荃灣某人攪比賽賺錢,她只收會員$10打比賽,我都想知佢可以賺多少
所以自問行得正企得正,根本不用怕。

當然如果有些存心賺錢的人,我相信這些人會好快流入其它討論區,因為其它討論區只要流量......
而我們是黑暗討厭麻煩討論區。

我重申無意插手干擾任何球會的內政,我們只管理論壇內的事。

wilsom真是好

JCCLEE: 搞球局是勞心勞力的
KEI: 球局可以長期搞下去, 因為有高質素球友的支持

真實例子
1)  有一次, 我們的球局如常由7:00-10:00, 雖然8:00-10:00有5張枱, 但7:00-8:00只有3張枱, 人數亦有不少, 令我感動的, 是一些資深球友, 主動讓其他朋友打波, 另一方面, 我不斷向球友道歉, 他們十分體諒我, 只是叫我不用道歉

2)  另一次, 在大約9:00之後, 那天大約有5張枱, 但波友可能各有各忙, 不少波友都提早離場, 而有一位波友, 有點氣地提我, "得小貓3幾隻, 下次要小心控制人數呀!"  我只有說"是", "唔該"等等, 那時, 立即有一位天使波友, 說, "okay呀, 大家可以打多d咪仲好"  就是高質素的波友, 一句說話化解了波友的怨氣

3)  搞手和球友, 必須建立一份最高的信任和尊重, 搞手付出的, 球友是感覺到的.  例如我見過一個經常搞比賽的球會, 他們收費之後, 扣除場租, 一定有盈餘, 但搞手卻買一些昂貴的膠皮, 以及現金卷作為獎品, 所以沒有人質疑他們謀利.  此外, 有時波友遲到, 早走, 甚至在last minute才通知我缺席, 一般來說, 我不會要求他們解釋, 因為大家明白, 波友公私兩忙, 遲到, 早走, 缺席背後, 一定有他們原因, 但你可能會話, 如果個個都無故缺席, 球局如何繼續呢?  對於這一點, 我反對假設球友缺席是故意的, 反而, 他們為打波, 為跟朋友吹水, 聚會而來, 無故缺席只是個別例子

4)  最後, 可能有部份波友不同意我的講法, 但我始終認為, 球局有些事情, 搞手應自行跟球友溝通, 而不必下下將事情放在網上, 讓一眾網絡判官公審, 因為球局搞手和球友, 都視球局為工餘活動, 如果當中涉及太多行政事情, 只會令大家感到壓力. 亦會破壞hkttf的精神, "more ball games, more fun".  

誠然, 如何令hkttf的行政事情可以簡單?  這一定要靠搞手的付出, 以及波友的支持
在此, 一定要向長期支持各方球局的朋友致敬

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2012-8-17 00:30 發表
等埋星星,星星唔該問埋輝蛇!!

我地論壇有猩猩,有貓貓,仲有蛇
我問下亞蛇啦

我找cola及yiuyiu

只要寫明有多小人参加, 幾多檯幾個鍾及幾多錢, 其實攪手賺定唔賺都無問題. 最緊要老實~~~~
本帖最近評分記錄
Xell telecom
手機及PDA電池專門店

agree~~~~~~~
引用:
原帖由 kei 於 2012-8-17 11:06 發表
JCCLEE: 搞球局是勞心勞力的
KEI: 球局可以長期搞下去, 因為有高質素球友的支持

真實例子
1)  有一次, 我們的球局如常由7:00-10:00, 雖然8:00-10:00有5張枱, 但7:00-8:00只有3張枱, 人數亦有不少,  ...

點解搞到咁複雜?
搞手: 清楚寫明幾多張台,幾多個鐘,  人數上限, 球局形式(例如兩上兩落, 三盤兩勝最多三次王), 出波...
收費: 定額....遲到早退, 閣下自理
參加者: 睇岩先報名, 唔放飛機, 唔走數...

係咁多, 有咩咁煩?

引用:
原帖由 smallstar 於 2012-8-16 12:14 發表
搞手為每次為了訂場已經好煩, 你亦要試一下搞球局就知道問題所在! 報告由你先來做吧!
但既然有參加者對此有疑問,就應該解答。更何況正規搞活動及搞比賽,係應該有事後報告及會議,這都係必須的 ! 冇話煩唔煩。不過建議論壇如對個別搞手唔太熟悉,才可要求其搞手要有事後報告囉 !

發新話題