發新話題

我亦希望我好朋友尊重我本人意願.

引用:
原帖由 wilson2020 於 2011-8-22 10:18 PM 發表
我,閃人,前者都有問題,只是他人沒有問題
我和前者知道今後行什麼乒乓球路
您年輕,堅定自己路向,切勿三心兩意
我和前者是您有眼看壞榜樣,切勿模仿
否則只有乒乓球路上愈走愈遠
對,我們兩人真是出了問題
也設法努力改正所有不良壞習慣
可惜為遲已晚,根深柢固地步,無法自拔
不過,我覺得現在真正享受無緊縛的自由空間
也感受到真正乒乓球樂趣在身體燃燒起.

~超級榮譽~

引用:
原帖由 閃人 於 2011-8-22 22:39 發表

我和前者知道今後行什麼乒乓球路
您年輕,堅定自己路向,切勿三心兩意
我和前者是您有眼看壞榜樣,切勿模仿
否則只有乒乓球路上愈走愈遠
對,我們兩人真是出了問題
也設法努力改正所有不良壞習慣
可惜為遲已晚,根 ...
我都出了問題現在我都有很多錯誤之勢,都唔知幾時先執得掂

引用:
原帖由 wilson2020 於 2011-8-22 10:51 PM 發表

我都出了問題現在我都有很多錯誤之勢,都唔知幾時先執得掂
有恆心努力一定可以改正好,一定要聽取有經驗教練教導
有時間當然上深圳好,我日後都上深圳取經.
不想再有人家說橫板不似橫板.橫板開波似直板
正所謂做戲做全套,不要失禮熱愛打橫板波.

~超級榮譽~

高手

閃人兄,

你有否說錯? 打橫板不似橫板, 是假動作嗎 ? 對方很難應付啊!
若橫板開波或接發球似直板, 就很利害了 (因聽聞直板開球/接發球強過橫板),加上橫板的進攻能力, 真是威力迫人

你的朋友是讚你或是妒忌呢?

閃人兄, 不遭人妒是傭才呀, 你應高興才對!

macdonald
mac

回復 24# 的帖子

您當晚都在場,我打橫板發揮沒有比直板差
我這個直直無名小卒,何來妒忌呢?
沒有跟教練正式學習,只是跟我恩師學皮毛功夫仔
比起時常跟教練練習:高人一等"人仕,真是九牛一毛
怎會高興,失去一個朋友,比輸數十場波還痛苦
您都是身同感受,您回憶等等我回憶一樣.

~超級榮譽~

引用:
原帖由 pycmak 於 2011-8-22 11:58 PM 發表
閃人兄,

你有否說錯? 打橫板不似橫板, 是假動作嗎 ? 對方很難應付啊!
若橫板開波或接發球似直板, 就很利害了 (因聽聞直板開球/接發球強過橫板),加上橫板的進攻能力, 真是威力迫人

你的朋友是讚你或是妒忌呢?
...
當奴兄;您,我同是天涯輛落人
星期四晚一起重新努力練習
每個人追求道路必有差別
人望高處,我剛好相反,走回頭路
總知忘記過往,化記憶變力量,
找尋乒乓球個中快樂奧秘.

~超級榮譽~

乒乓球最吸引的地方就係打法同變化. 無論係直板或橫板, 反膠, 防弧, 生膠,長膠或乜膠都好, 配咩打法都有其獨特之處. 所謂凡到枱都係好球.
每個人都想進步, 想打得好d, 練波係必然ge. 但在練波ge過程中, 你體會到d咩嘢? 除咗枝術之外, 又有無果種趣味?
打波都係閒時一種消遺, 同班friend打完波吹吓水, 不知幾過癮. 勝負並不重要, 比賽都係gam話. 但求從中尋求過程中的興奮, 同埋樂趣.
各人尋求ge目標都唔同, 從中學吓代入別人ge角度睇嘢都係一種學問.

引用:
原帖由 thynk 於 2011-8-23 02:10 AM 發表
乒乓球最吸引的地方就係打法同變化. 無論係直板或橫板, 反膠, 防弧, 生膠,長膠或乜膠都好, 配咩打法都有其獨特之處. 所謂凡到枱都係好球.
每個人都想進步, 想打得好d, 練波係必然ge. 但在練波ge過程中, 你體會 ...
同班朋友打完波吹吓水,真是好開心,坐得起一齊就是朋友
但是說話一定要分輕重,不要超越底線,忍讓是有限度
我說過  冰封三尺,非一日之寒
事情發生不是在自己身上不知痛
好,今回輛到自己,先知針灸到我肉先知痛
我想了兩天,我生前爸爸都沒有這樣鬧我
我朋友,師父都說.他是我什麼人
可以這樣批判朋友,尊重意識都沒有
世界上,天上有天,人上有人,不要擺自己放得太高.

~超級榮譽~

就算是當今中國出名乒乓球球星,教練
都沒有批判別人執什麼球板和打法
每個人有自己意願,所選道路
打乒乓球是樂趣,放鬆點吧

~超級榮譽~

可能佢出發点係好,但過份ge批評的確會令人難受.你也無需太上心.啱聽就聽,唔啱聽可當佢吹水.
希望佢明白"各人尋求ge目標都唔同, 從中學吓代入別人ge角度睇嘢都係一種學問."

引用:
原帖由 thynk 於 2011-8-23 02:53 AM 發表
可能佢出發点係好,但過份ge批評的確會令人難受.你也無需太上心.啱聽就聽,唔啱聽可當佢吹水.
希望佢明白"各人尋求ge目標都唔同, 從中學吓代入別人ge角度睇嘢都係一種學問."
我朋友是第一個,以上回過貼子
第二個是我
第三個是大學生都回過貼子

我一個人有問題,可能是自己出既錯誤
現在三個人都是有親身感受
不是追求是對是錯,寫出來心裡好過些
屈在心裡極難受,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

~超級榮譽~

supportsupport
好耐冇同閃人打波lu...搵日出黎挽下
主板: 黑檀5cs 正手:  國狂(國套)3 反手: Andro rasant

無必要太上心

閃人兄,

thynk 兄說得很對!

我們星期四在練習中尋樂趣!  
加油!

macdonald
mac

閃人兄你的朋友事否太關心你的球記不想你打橫扳浪費打直板快功

引用:
原帖由 閃人 於 2011-8-22 16:42 發表
我本人打乒乓球只是為了興趣,強健身體
已我性格平易近人,沒有開罪每一位波友,朋友
上至同年紀,大,中學生波友,互相練習
亦不是渴望什麼成績,亦不奢望要追求更深層次
打乒乓球最終目的是開心,和大家打波後共聚飯局 ...

support

引用:
原帖由 kensze 於 2011-8-23 12:03 PM 發表
閃人兄你的朋友事否太關心你的球記不想你打橫扳浪費打直板快功
我打了粒仔七個月,大腿肋可能用力過度,大腿軟骨有磨損,
一個關心自己朋友,世間難求,相反,弄巧反拙
我打了兩次橫扳,走動沒有粒仔直板這麼多,大腿肋痛減少了
年齡大了,太多運動量,適可而止.

~超級榮譽~

oh to bad

引用:
原帖由 jackw19970920 於 2011-8-23 03:31 AM 發表
supportsupport
好耐冇同閃人打波lu...搵日出黎挽下
好,相識朋友,是我首要,大家交流心得,互相學習,

~超級榮譽~

引用:
原帖由 閃人 於 2011-8-23 13:36 發表

我打了粒仔七個月,大腿肋可能用力過度,大腿軟骨有磨損,
一個關心自己朋友,世間難求,相反,弄巧反拙
我打了兩次橫扳,走動沒有粒仔直板這麼多,大腿肋痛減少了
年齡大了,太多運動量,適可而止.
適可而止

我自己都係, 一個星期狂打1日, 我就腳板痛, 由其係近腳肘, 都最少要休息5天才好番, 打完之後果一日, 在公司直頭去廁所都唔想行出去.............
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

發新話題