發新話題

日本對香港

石川正手勁左..
同平野早矢香係唔同級數..

D 外國評述員都仲記得Li Ching
成日提起佢

有無品呢個都無法,咁關鍵既1分正常人都會咁做,仲要係團體賽,無理由為個人的一時掌聲,輸一個國家獎牌。

關鍵是「吳」不會打領先波,在領先時放棄進攻,死Set爛Set,幫人重新熱身,更使氣勢此消彼長。

引用:
原帖由 steven0212 於 2014-5-4 21:28 發表
石川正手勁左..
同平野早矢香係唔同級數..
Yes. 石川 has a much higher level.

石川佳與純福原愛是日本女隊的兩大核心。
They K.O 馮天薇、王越古和李佳薇組成的新加坡隊 and won the following competitions.
2011年乒乓世界盃團體,女團決銀牌。
2012年倫敦奧運會上,女團決銀牌。
2013年乒乓世界盃團體,女團決銀牌。

石川狂開急下旋

就算輸都好, 對住日本主場, 都打得好好了
Li Ching 真係要讚讚全場香港隊得分都冇掌聲係聽到佢嗌!

lose。。。。。

引用:
原帖由 stevensk 於 2014-5-4 22:04 發表
lose。。。。。
H.K.already tied the best.

最有機係今次
李、吳有好大進步

香港女將雖然輸左,但打來成熟了不少....
香港隊再接再厲加油...

其實日本知李晧晴打第一, 知佢對上六次打削球都輸. 今次故意排削球手打第一
點知香港賽前特地請削球手訓練過, 所以對德國同對日本削球手都win.

李同吳都打得好!

李晧晴已经盡力...再接再厲!!

正面d睇,日本女隊永不放棄嘅精神,值得欣賞。香港年青隊員,照咁樣嘅進步速度,好快可以贏番。

引用:
原帖由 Suki 於 2014-5-4 22:44 發表

乜而家D價值觀係咁樣嘅咩?!
唔係化••••
別誤解我價值觀,我只是從運動員實際情況考慮

不是說不誠實是對,只想說如果我係佢,我唔識揀
心裏想誠實,但又知誠實的後果可以好嚴重

換另一例子,就好似「天龍八部」入面最後一幕,喬峰面對「為了阻止人命傷亡停戰」和「為了國家利而開戰」的公義和私義的選擇
最後選了公義再自殺......不過試試想想如果他沒有自殺,回國後又會有怎樣的對待?

真心的,希望你在人生路上不用為五斗米而折腰,更希望你能將體育精神發揚光大

引用:
原帖由 Crocotai 於 2014-5-4 23:05 發表
真心的,希望你在人生路上不用為五斗米而折腰,更希望你能將體育精神發揚光大
教壞細路.......

誠實後果好嚴重?

係綱球就係綱球, 如果以後果黎計算個先話綱球, 就唔係叫體育精神了

其實有陣時我開完個波之後都唔知net 唔net , 如果運動員無察覺到既,佢堅持己見都唔出奇呀 :o
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

發新話題