發新話題

[其它討論] 怎樣克服震手?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

怎樣克服震手?

如題: 第一時打五夾板 真系好吾慣
      大家第一次打果時既感覺點? 點克服?
      用左幾耐時間 或有無D方法

熟能生巧
多點磨擦,也應該會有幫助的
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

引用:
原帖由 絕對 於 2011-1-12 20:55 發表
如題: 第一時打五夾板 真系好吾慣
      大家第一次打果時既感覺點? 點克服?
      用左幾耐時間 或有無D方法
(1) 咁你之前打咩板 ?
(2) 既然唔慣, 點解要轉 ?
(3) 想克服好易, (just imagine) 呢個世界市面只得 5 夾板 !
(4) 當然仲有太陽教練講既寶貴意見 - "多磨"
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

我開頭打五夾
之後打七夾
再打番五夾
但係我覺得有d震手可以感受塊板既底勁,打波有feel d吾錯吾錯
除左以上多d磨擦減少震手外
我覺得握實d塊板 忽略佢係五夾當佢七夾(自我催眠)幾有效(純粹個人意見冇科學根據)
打波果時集中其他方面吾理佢點震
最好既方法都係打多d五夾

其實有d 5 夾板唔會覺得太震手,
我都有幾塊 5 夾....(唔覺太震)

黑水晶
狂飆王
科貝爾
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-1-12 23:05 發表

黑水晶
狂飆王
科貝爾
同埋我覺得直板易震d= ="
我拎開fl  拎st咩都震

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-1-12 22:23 發表

(1) 咁你之前打咩板 ?
(2) 既然唔慣, 點解要轉 ?
(3) 想克服好易, (just imagine) 呢個世界市面只得 5 夾板 !
(4) 當然仲有太陽教練講既寶貴意見 - "多磨"
打開星拍
無呢由用死一世 而且想試下其他球板

引用:
原帖由 chifaifung 於 2011-1-12 22:59 發表
我開頭打五夾
之後打七夾
再打番五夾
但係我覺得有d震手可以感受塊板既底勁,打波有feel d吾錯吾錯
除左以上多d磨擦減少震手外
我覺得握實d塊板 忽略佢係五夾當佢七夾(自我催眠)幾有 ...
催眠我都可能會既.但系可能種感覺太大 可能會失敗
磨擦愈多可減少震手愈多?

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-1-12 23:05 發表

黑水晶
狂飆王
科貝爾
可能吾慣吧 同埋第一次接觸呢個感覺

引用:
原帖由 絕對 於 2011-1-13 19:07 發表

催眠我都可能會既.但系可能種感覺太大 可能會失敗
磨擦愈多可減少震手愈多?
當你磨得多個波~
個波會轉d不過慢d~
代表你既撞擊少左
撞擊少左自然就不會震手了
最後個句
都係打得多就慣~
如果真係完全吾掂就打7夾算啦

引用:
原帖由 chifaifung 於 2011-1-13 19:11 發表

當你磨得多個波~
個波會轉d不過慢d~
代表你既撞擊少左
撞擊少左自然就不會震手了
最後個句
都係打得多就慣~
如果真係完全吾掂就打7夾算啦
通常第一次打五夾 幾耐會慣呢種FEEL
雖然人人吾同

我開頭打波紅雙喜and stiga合成板之後就 打5夾
因個時對板認識不深 以為應該塊塊板都係咁
之後打7夾先知道原來5夾先會震手
同埋我吾知我塊schalger light算吾算震(我靜係打過d塊5夾)
我就覺得冇咩影響我打波
我諗1到2個月會慣d個震手吧~
我覺得你對震手好似有個心理關口~
你吾好成日"形"住會震手我諗會好d~
照常打波吾好理塊板點震
打多d5夾 or 問下人有邊隻5夾出名冇咁震(我對器材認識不深)
加油啦巴打~
p.s. 都係打多d 同 磨多過撞

引用:
原帖由 chifaifung 於 2011-1-13 19:28 發表
我開頭打波紅雙喜and stiga合成板之後就 打5夾
因個時對板認識不深 以為應該塊塊板都係咁
之後打7夾先知道原來5夾先會震手
同埋我吾知我塊schalger light算吾算震(我靜係打過d塊5夾)
我就覺得冇咩影響我打波
我 ...
我認識仲淺
的確要克服呢個心理關口先得!
星期一等我試下先

引用:
原帖由 絕對 於 2011-1-13 19:44 發表

我認識仲淺
的確要克服呢個心理關口先得!
星期一等我試下先
我認為震手對打波影響真是不大(可能還有少少吧)
但你成日"形"住好震手就好影響打波了~

引用:
原帖由 chifaifung 於 2011-1-13 20:04 發表

我認為震手對打波影響真是不大(可能還有少少吧)
但你成日"形"住好震手就好影響打波了~

我經常咁 真的很影響

硬5夾配外國膠通常震手感真係唔大,
我而家反而鍾意d板有少少震手,
可以感受到球的 feed back, 反而安全感大d.

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-1-14 00:15 發表
+1
會打得high d~
有手感d
好似對個波既control高d

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-1-14 00:15 發表
硬5夾?
點知軟定硬?

haha. 大家覺得馬琳打法
有幾多成快攻同弧圈?

發新話題