發新話題

[球板討論] 【點分真假】Stiga Rosewood V

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

【點分真假】Stiga Rosewood V

大約一年前在淘寶買了支Stiga Rosewood V, 嗰時應該係剛有《祖國版》推出市場, 只有一兩間舖有得賣, 為咗扮許昕, 冇計啦, 加埋前《藍綿狂3》後《T64》, 大大話話都要三百o架。

最近的起心肝買咗支歐版正品, 對比下原來相差甚巨, 最明顯係歐版個手柄顏色似紅磚, 祖國版就淺好多, 白線都無咁顯眼, 重有歐版個柄長dd, 手指位收得較薄同埋手感較粗鞋, 好巧合, 呢幾點同馬碳一模一樣, 板型上祖國版顯得較圓, 較闊, 版面d 白字較大隻, 標牌歐版較修長, 祖國版則較圓, 細字亦無咁清, 面材就當然係歐版硬好多好多, 磨肩都磨到手軟, 祖國版硬度同普通木板無乜分別。

希望可以幫到大家《分辨是非》啦!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

希望樓主做回自已, 不要扮許 以歌星明星做偶像, 他日會笑自己的

<-->
.

只係色差少少,想問下打落手感差唔多?

兩支既手柄都怪怪地,我覺得兩支都係A貨
有錯勿怪

我都覺得D顏色怪怪地咁,
我之前訂過的ROSEWOOD 係咁的

兩塊d色都怪怪地

回復 5# 的帖子

可能係相機光線問題, 拍o既時候天係幾暗下, 但出嚟d 相就好光, Auto嘛, 睇實物d 色係似你張相嗰塊。

回復 3# 的帖子

其實都幾大差別, 因為重量同膠都好唔同, 所以很難作直接比較, 但係可以肯定歐版面材硬好多感覺底勁好足, 祖國版就係普通木板一塊, 唔係唔打得, 不過就冇乜嘢特出咁啦。

回復 4# 的帖子

唔好嚇我....

回復 2# 的帖子

我只係打咗一年波倒, 新手一名, 所以重係以模仿學習人哋打法為主, 冇乜嘢自己風格可言, 老實講如果唔係見到許昕用Rosewood 贏波, 相信好多人都唔會咁貴買佢。

話時話, 當我攞起支狂皓時就會好自然學王皓的全橫打, 擰下拉下咁, 攞起支YEO就會學馬琳o既左推右攻+間唔時橫打, 柳金就學小柳打單面, Viscaria橫就學繼科正反手兩面拉, PG7橫就學龍哥狂揪, 狂王就學大力o既....唔知乜, 總之就係以樂趣為主, 友誼第一嘛, 將來係點真係冇諗過, 都一把年紀囉。
本帖最近評分記錄

回復 10# 的帖子

其實我覺得打納米OC正好多,許都有打過一排就轉左,個人感覺係比玫瑰5好,上次試下玫瑰5感覺上好虛(可能配膠問題),相反打反自己塊納米OC,好實在感覺,其實模彷邊個唔緊要,最緊要搵到鍾意嘅球拍

多謝分享
近排d 乒友喜愛可牛rosewood, 顯得Stiga rose既人氣跌了點

2個同真都好大分別就甘睇!因為見啲木紋分佈好吾同。

引用:
原帖由 pearpang 於 2012-6-8 08:47 發表
其實我覺得打納米OC正好多,許都有打過一排就轉左,個人感覺係比玫瑰5好,上次試下玫瑰5感覺上好虛(可能配膠問題),相反打反自己塊納米OC,好實在感覺,其實模彷邊個唔緊要,最緊要搵到鍾意嘅球拍
納米我都有支...淘返嚟o既...都幾好拉吓。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 sam1996921 於 2012-6-8 12:10 發表
2個同真都好大分別就甘睇!因為見啲木紋分佈好吾同。
睇實物塊歐版係比祖國版精緻好多, 印象中見過舖頭賣的都同我嗰支差唔多, 而祖國版一睇就知, 無論手柄顏色, 型狀, 板型, 尤其係個令面完全呃唔到人, 呢d 細節可能喺相片睇唔倒, 所以令大家誤會啩....希望係咁。

唔記得講塊歐版係直接從歐洲訂的, 寄到屋企, 唔係經淘寶, 如果咁都有假, 除非歐洲嗰邊造假技術比祖國高超十幾廿皮啦。

發新話題