28 12
發新話題

[球板討論] [點分真假]馬碳點分真假 ?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

[點分真假]馬碳點分真假 ?

最近見到一支二手馬碳直拍, 覺得同一般印象唔多相同, 請各位Ching幫忙分析以下幾點, 第一, 個手柄係呈藍色, 唔同一般的灰白色, 似馬軟碳隻色多d, 第二, 成支拍都比較長, 尢其係手柄比一般長半cm左右, 第三, 火印在柄的右邊, 聽講行貨係咁樣, 不過個火印就好幼細同無乜燒燶感, 鐵牌係舊時長方型款。

唔好意思冇相睇, 因為支拍唔係我o既, 唔方便攞住拍照。

因為Yasaka好多山寨, 又聽聞會有人用較平的歐版改頭換面加火印鐵牌扮行貨, 所以想問下大家意見, 先謝。

本帖最近評分記錄

不如你上網試下搵圖啦,好難憑空想像

可以上淘寶 search "馬林碳" 有好多百幾二百蚊的,
看圖比較一吓便知 (有d 真係連"假品"實物圖都 post 埋出來的)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

我剛上Google同淘寶睇過馬碳d相, 真係花多眼亂, 唔知係咪光線同拍攝關係, 多數手柄係灰白色的, 但亦有d係偏咗藍色, 手柄睇相都似係有長有短,  可能兩種顏色同兩種長度都可以係正品吧。

jcclee兄, 見您有支YEO, 可否麻煩度下支手柄有幾長, 顏色係純灰定有d藍, 係日, 行定歐版呢?

回復 4# 的帖子

肯定是偏灰色的柄, 長大約 102mm, 日版
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

回復 5# 的帖子

唔該晒, 不過您的102mm咁長應該係橫板手柄, 我想買o既係直板, 唔知有邊位CHing可以幫忙度下, 另外YEO手柄的顏色是否應該同馬碳一樣?

引用:
原帖由 TurboZ 於 2012-5-17 23:33 發表
唔該晒, 不過您的102mm咁長應該係橫板手柄, 我想買o既係直板, 唔知有邊位CHing可以幫忙度下, 另外YEO手柄的顏色是否應該同馬碳一樣?
去大鋪買實唔會假

引用:
原帖由 JJJJJ 於 2012-5-17 23:57 發表

去大鋪買實唔會假
可惜樓主是身在遠方的澳洲

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-17 23:58 發表

可惜樓主是身在遠方的澳洲
那有點困難

哈! 終於買咗支歐版馬琳碳, 今日收到貨, 即刻同之前在淘寶買的「保真中國版」對比一下, 發覺明顯分別有...

歐版手柄長d, 瘦d, 手柄頂部厚度一樣, 但落到食指位就收薄咗好多, 手柄顏色好似冇之前見嗰支行版(估計)咁藍, 但對比上都係有點偏灰藍, 板型大家差唔多, 碳層歐版較薄, 板身厚度一致,重量就輕好多。

我雖然一向都覺得支「保真中國版」幾重下, 但完來有成207g就真係畀佢嚇一跳, 而家攞起支歐版反而覺得又輕又薄(手柄手指位), 有d 唔習慣哦...唔怪得我周時打完波隻手都咁痛啦!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

yasaka護邊未見過,係邊度買架?

引用:
原帖由 TurboZ 於 2012-6-1 11:11 發表
哈! 終於買咗支歐版馬琳碳, 今日收到貨, 即刻同之前在淘寶買的「保真中國版」對比一下, 發覺明顯分別有...

歐版手柄長d, 瘦d, 手柄頂部厚度一樣, 但落到食指位就收薄咗好多, 手柄顏色好似冇之前見&#2 ...
你塊狂飆100000%係假野
塊板就9成係假

引用:
原帖由 henrytam 於 2012-6-5 01:41 發表

塊板就9成係假
師兄,係咪指淺色果枝?

有J.T.T.A.A. 果塊

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2012-6-5 01:19 發表
yasaka護邊未見過,係邊度買架?
Yasaka護邊係在一個英國網站買的, 奇怪Yasaka呢個牌子的拍套同護邊之類都真係唔容易搵到。

引用:
原帖由 henrytam 於 2012-6-5 01:41 發表

塊板就9成係假
塊狂飆我睇唔清楚....
但塊板(JTTAA) 我都覺得是有問題....

引用:

塊板就9成係假
係呀, 呢塊係我一年前第一次在淘寶買的球拍, 嗰時我剛開始打波 (唔計以前小學生滴滴仔), 喺其他地方買咗好多銀河呀拍里奧之類的球拍, 後來喺淘寶見到d 名牌拍咁平, 所以心郁郁買番塊玩下, 新仔一名都冇理係真定假, 好似買模型鎗咁都打唔死人啦, 渣住支馬琳發下夢同渣住支鎗扮殺手同樣心態, 就當塊拍係模型咁砌囉, 不過我都特登搵賣家口口聲聲話係「正品歐版進口水貨絕對保真」之類口號的至買, 其實成塊拍連膠都係百五蚊樓下, 話係真都冇人信啦 (除咗我)!

話時話, 個人感覺嗰支祖國拍手柄粗粗哋, 重好渣手, 而且更滑溜, 支歐版手柄又幼又鞋, 反而重難渣得穩。

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-6-5 13:24 發表

塊狂飆我睇唔清楚....
但塊板(JTTAA) 我都覺得是有問題....
我塊省狂3同jjjjj兄之前開帖講嗰塊係一模一樣的...

引用:
原帖由 TurboZ 於 2012-6-5 13:44 發表

我塊省狂3同jjjjj兄之前開帖講嗰塊係一模一樣的...
咁就肯定都是假了.

引用:
原帖由 TurboZ 於 2012-6-5 13:38 發表

係呀, 呢塊係我一年前第一次在淘寶買的球拍, 嗰時我剛開始打波 (唔計以前小學生滴滴仔), 喺其他地方買咗好多銀河呀拍里奧之類的球拍, 後來喺淘寶見到d 名牌拍咁平, 所以心郁郁買番塊玩 ...
其實500 夠買塊歐版連膠...

28 12
發新話題
最近訪問的版塊