發新話題

[球板討論] Musashi武藏 Yagiu柳生問題??

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

Musashi武藏 Yagiu柳生問題??

有冇人打過Musashi武藏  同 Yagiu柳生   ,有咩感覺??好唔好打???

引用:
原帖由 sunny1995911 於 2011-11-21 08:52 發表
有冇人打過Musashi武藏  同 Yagiu柳生   ,有咩感覺??好唔好打???
武藏係傳統日直 "角型" 而 柳生係 "角丸型".

角丸型 板面的長度短一點, 寬度寬一點, 令重心向手碗, 有利於近檯.
角型 板面的長度長一點, 寬度窄一點, 令重心向板頭, 有利於出檯拉.

武藏又好柳生都好, 都係板的肩位比較細, 好識合手比較細的人~~~~

當然la, 如果你要比較木質, 板材的彈性啊之類, 呢d入門板.....算數吧~~~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

覺得tsp出o既檜個正常過柳生

柳生 沒有力量,全無暴力 閒置中,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

~超級榮譽~

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-11-21 10:43 AM 發表

武藏係傳統日直 "角型" 而 柳生係 "角丸型".

角丸型 板面的長度短一點, 寬度寬一點, 令重心向手碗, 有利於近檯.
角型 板面的長度長一點, 寬度窄一點, 令重心向板頭, 有利於出檯拉.

武藏又好柳生都好, 都係 ...
所以用過CYPRESS MAX 之後,以上,,,,,,,,,, 無野講

~超級榮譽~

引用:
原帖由 閃人 於 2011-11-21 10:48 發表
柳生 沒有力量,全無暴力 閒置中,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
柳生可充當杯墊

引用:
原帖由 閃人 於 2011-11-21 14:21 發表

所以用過CYPRESS MAX 之後,以上,,,,,,,,,, 無野講
如果你用HKD400賣支全新的Cypress Max比我的話, 我又唔介意向樓主推介一下~~~~~
< -- 新手中的低手

自台檜與木曾檜... ...

日檜相對於台檜來說是軟的喔,有機會你打磨日式檜單的肩膀時
會發現台檜扁柏硬度跟日檜硬度『差很多』…
台檜製作球拍的問題不是出油,而是因為比重大和含油量多
導致製作球拍時有過重的情況,不太符合『多數』打習慣日檜球友的需求
... ...
http://www.mobile01.com/topicdet ... p;t=1760156&p=2

^噚氣一句: 有心癮者, 網文可變毒文^

引用:
原帖由 feideepking 於 2011-11-21 02:35 PM 發表

柳生可充當杯墊
我用來切'豬肉'

~超級榮譽~

引用:
原帖由 閃人 於 2011-11-21 12:46 發表

我用來切'豬肉'
當係餅模底亦可,焗d餅出嚟可能有檜香味

咁又平又好打既日直, 有咩推介???

引用:
原帖由 sunny1995911 於 2011-11-21 08:46 PM 發表
咁又平又好打既日直, 有咩推介???
閃光Senkoh Special 90

~超級榮譽~

其實日直比較奇怪, 如果不是國內品牌, 一快簡簡單單的入門板都HKD600左右, 而HKD600已經可以買到中級左右的橫板中直了..........

加上在香港品牌效應比較嚴重, 一般的乒乓球用品鋪只入大品牌的東西, 其實好多好的入門日直都好好的, 如Nittaku Russelfor 9.2, Kokutaku Drive 40, TSP SP-55,...等等, 它們都是換算港紙HKD600以下, 只可惜你在香港很難找到而已~~~~

< -- 新手中的低手

發新話題