22 12
發新話題

[球板討論] 請日直高手幫忙, 救救我的金擇洙..

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

請日直高手幫忙, 救救我的金擇洙..

琴日練波時發生意外,飛板.....板角有一重傷, 及板背出現一直痕; 想問下咁樣係咪已經裂左....? 及有無得補救?
*這是我最愛的金擇洙, 請幫忙~~~tks

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

聞者流淚。
底板: Yasaka Giaobao 5
正手: 紅雙喜天極II (黑)
反手: Butterfly Tenergy 64 (紅)

慘~!
<-->
.

見者傷心啊

其實, 打得都預左會撞.

依家撞左重有好處啊, 可以打得放d, 唔洗就住就住~~~~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-3-12 11:42 發表
其實, 打得都預左會撞.

依家撞左重有好處啊, 可以打得放d, 唔洗就住就住~~~~~~
但係唔知有無裂....

我會用去五金買補木粉, 幾蚊一大袋, 用(小量)水和(多過水)膠水溝粉,

引用:
原帖由 郭弱 於 2012-3-12 11:45 發表
我會用去五金買補木粉, 幾蚊一大袋, 用(小量)水和(多過水)膠水溝粉,
膠水用邊種? tks

撕咗塊膠睇吓啦
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

引用:
原帖由 乒乓人 於 2012-3-12 11:56 發表
撕咗塊膠睇吓啦
板面無裂痕, 板背已上圖, 請師兄幫手睇睇

"歲月痕跡", 無事。
亦唔需要補。
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

回復 8# 的帖子

我用海夫...

因只用水開會有掛乾, 加d膠水會穩d和快乾d, 我塊日直背後手指位都笠咗, 都係用了, 墊番高去.

引用:
原帖由 乒乓人 於 2012-3-12 14:50 發表
"歲月痕跡", 無事。
亦唔需要補。
太好了

引用:
原帖由 neku 於 2012-3-12 11:30 發表
琴日練波時發生意外,飛板.....板角有一重傷, 及板背出現一直痕; 想問下咁樣係咪已經裂左....? 及有無得補救?
*這是我最愛的金擇洙, 請幫忙~~~tks
嘩, 日直有軟木扣住都飛板, 厲害!

咁傷法, 板角仲可以用粗 "沙紙" 打磨一下, 但板背的直痕就...

如果真係要用日直的話, 初學就不用買太貴太靚的板子(廢事撞親肉痛; 當然, 有米者另計!)

我開頭練果時, 都會不經意地撞到板邊; 到後來預準了擊球位置, 就減少了好多撞板的問題了!

$3搞掂......
買支520膠水...!!!
討厭輸波,但無奈已成習慣!

修補背面方法: (後果自負)
用一兩滴清水敷上背後傷口,跟著等一晚。風乾後第二日傷口應稍為平復。如是者重復做幾晚,等凹位完全回復後'炆' 上開稀嘅白膠漿或護木液塗上'患處'以作保護。缺點係最終會留有一撻水漬起傷口度。我塊老金用呢個方法係work,修好左背面(傷口細左好多)。但係你果個傷口大好多,吾知work 吾 work。
底板: Yasaka Giaobao 5
正手: 紅雙喜天極II (黑)
反手: Butterfly Tenergy 64 (紅)

引用:
原帖由 songyip 於 2012-3-12 17:15 發表

嘩, 日直有軟木扣住都飛板, 厲害!

咁傷法, 板角仲可以用粗 "沙紙" 打磨一下, 但板背的直痕就...

如果真係要用日直的話, 初學就不用買太貴太靚的板子(廢事撞親肉痛; 當然, 有米者另計!)

我開頭練果 ...
因打波中背後有人撞到我手肘,就飛板了

引用:
原帖由 ninthuncle 於 2012-3-12 17:39 發表
修補背面方法: (後果自負)
用一兩滴清水敷上背後傷口,跟著等一晚。風乾後第二日傷口應稍為平復。如是者重復做幾晚,等凹位完全回復後'炆' 上開稀嘅白膠漿或護木液塗上'患處'以作保護。缺點係最終會留有一撻水 ...
現在我都係不停用護木液滲入傷處,希望避免裂痕更深

睇落只似是(黑色)面撕裂了啫, 主木應該無事.

(如果貪靚) 可以起左塊底出來, 先打磨主木, 再換過塊底.

否則照常用來粗暴 !
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-3-24 11:49 發表
睇落只似是(黑色)面撕裂了啫, 主木應該無事.

(如果貪靚) 可以起左塊底出來, 先打磨主木, 再換過塊底.

否則照常用來粗暴 !
現在打磨了傷口, 用護木液將佢封住, 照打!!!!!
另外我選擇了更貪靚既方法...就係多買幾塊
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

22 12
發新話題
最近訪問的版塊