發新話題

[砌版討論] 配邊塊板好d?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動
引用:
原帖由 jcclee 於 2011-5-21 21:15 發表

唔知你budget 幾多 ?
Stiga Rosewood 5 / Stiga CC 5 都是打弧/快的好板 (both under $800)
天弓, 我都冇試過, 但相信都應該唔差
反手, 可以考慮 Baracuda or S1 (會比 F3 更好)
想問一問師兄玫瑰5同黑檀5各有咩特性
我宜家打緊橙晶,,要轉轉邊塊好D(橫板)

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-5-21 22:57 發表

Rosewood5 手感冇 黑檀5 咁硬, 控制好d
其實橫板橙晶都唔錯吖, 拉弧圈一流 ! 不過如果想要升呢就一定首選考慮 Rose 5 or CC 5
明白哂
咁如果我要打玫瑰5
正手打hexer
反手打hexer duro可以嗎?

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-5-21 23:05 發表

理論上都可以既 (不過我冇試過呢個組合)
Hexer 多數冇問題...Hexer Duro 做反手就要你試完話返俾大家知
師兄你未打過hexer duro咩 ?

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-5-21 23:12 發表

只是未試過 Hexer Duro + Rosewood 5
rosewood5係外軟內硬 定外硬內軟?

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-5-21 23:17 發表

都唔係, 算是軟/硬平均, 不過 Rosewood 面材點都比一般的Limba etc 硬d
咁比起橙晶..rosewood5都算較硬?

咁食波方面橙晶定rose5食d?

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-5-21 23:32 發表

只可以話係"各有千秋", 兩者都好咬波, 橙晶就形變較大,
兩者咬波的感覺唔同, Rosewood 的前衝感和力量就多一些, 不似橙晶的把球"拋"出去.
咁邊塊厚D@v@

因為我很怕重的板~
rose5不會重橙晶太多吧應該?

發新話題