27 12
發新話題

[砌版討論] 新人想問砌拍問題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

新人想問砌拍問題

放低球拍幾年,應該比初學者好少少,唔係打得叻,而家想打番,
想問下大約3百左右或多d,可砌到咩板?
打開直板,想兩面反膠,有保護(已前唔識,用一反一長膠)
(當年都係砌winning板同膠黎打,唔知而家既質素同價位)
感謝各高手幫忙,thx

打法...正手:拉普通弧圈,側旋等,
反手:好差,接近唔識,想練
唔多會打分,只係練波,出下汗咁
如果4-6百應該都ok既,但花多眼亂,牌子又多,真係唔多識揀
想砌塊殺波有啪一聲果d,thx

引用:
原帖由 atcf 於 2013-8-12 23:19 發表
勁極7加狂三加cj8000保證合你心水和有一定合你發揮
冇掂太耐,請問分別係咩牌子,thx

引用:
原帖由 亂沖 於 2013-8-13 00:58 發表
月球唔好試了 80~100 1塊 但我而家掃波1個鐘爆膠面 (無撞台)
勁極7 正手 天極/狂飆 38度   平d可以許紹發999
            反手 LKT超能量内能套胶--PRO XP超能量
4百左右
問題係有冇邊間會齊晒料,另外係咪全套同一間買先會同你砌埋
會唔會另收費?
thx

500呢?
thx

引用:
原帖由 atcf 於 2013-8-13 17:30 發表
如果跟我的建議,400ok了
但爬過文,紅雙喜膠多數都要灌油,好似好麻煩咁
同埋其實呢個價砌出黎,塊板係咪好差下

引用:
原帖由 atcf 於 2013-8-13 19:48 發表
有好多球友都無查油的,到你球感有水準時你便會認識了,這個配置呢,對很多學生和中國的勁人都使用的,不用擔心,如果需要可pm本人喔,我可幫你貼埋thx
而家諗住咁樣:
勁極13
正手hexar duro
反手neo天極3

點解反而掉轉正反既?

我仲諗住正手成日打,所以用靚d貴d既膠
點知原來掉轉

或者咁講,可以比到買一塊2百鬆少少既膠,正手用,有咩好選擇?
thx

引用:
原帖由 atcf 於 2013-8-13 23:11 發表
咁就很多選擇喔,例如donic baracuda
正手用?

咁天極3有冇問題?使唔使轉第2款雙喜?
國產野淘寶平d既,圍到唔使咁貴
thx

另想問,邊塊德國膠殺波會有類似爆玻璃咁既啪一聲
thx

引用:
原帖由 nikipang9041 於 2013-8-15 15:19 發表
淘寶多假嘢,須平但得不償失啊,我果500元掉左入垃圾桶了
願聞其詳........

引用:
原帖由 nikipang9041 於 2013-8-15 19:12 發表
塊板冇彈力,d膠垃唔起,仲衰過d2星dhs
咁大鑊,咩板同咩膠?同邊間買?可透露嗎?
thx

希望冇事,淘左極勁13同天極3 neo,最多人買果間....
另會晌香港買塊德國膠

引用:
原帖由 gx7615 於 2013-8-15 20:37 發表
淘寶見到勁平既butterfly同stiga都唔好亂買 假野黎
同埋一般假野都係熱門底板好似vis,tbs,rosewood,alc之類
紅雙喜藍綿膠,T05/64多數都係假野

butterfly野如果唔想係香港門市買 怕貴 最平都係唯有日本訂貨過黎
淘寶買番中國制既貨,應該唔會有大問題掛....

引用:
原帖由 atcf 於 2013-8-15 23:17 發表
其實你這配搭在香港都是500……550不用去大陸買喔
香港得勁極7,好似唔覺有13…
買左啦,係德國膠就香港買番

如果香港買,3百零蚊4百,有咩板推介,thx

引用:
原帖由 nikipang9041 於 2013-8-17 23:03 發表
我打塊銀河e1真空燒幾好力約$215,正手baracuda$240 反手Palio cj8000 長効$65
不過要$520,或者正手考慮平d嘅普狂3約$120 用一輪開左膠應都幾好打的
可能我講得唔好,我意思係3百零4百蚊剩板
而家諗諗下都係砌好少少,廢事要再砌過仲煩
thx

27 12
發新話題