26 12
發新話題

[球板討論] 新手砌板(YEO + T64+T80)

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

新手砌板(YEO + T64+T80)

橫板: yasaka extra offensive (YEO)

膠:
正手 butterfly tenergy 64
反手 butterfly tenergy 80

請問咁樣砌OK嘛? 價錢大概$1500

引用:
原帖由 tone613 於 2013-4-15 15:49 發表

T65 my favorite
T65 係咪真係好用啊?
不過聽講耐用性唔大,你係咪幾個月就換一次膠?

引用:
原帖由 andypoon 於 2013-4-15 15:51 發表

I never heard about that there is a Butterfly Tenergy 65 rubber on the market.
thx for reminding,已更正

引用:
原帖由 willhunting000 於 2013-4-15 15:55 發表
正手藍綿省狂好d..
請問即係咩牌子,邊一塊呀?

引用:
原帖由 ttprince 於 2013-4-15 15:56 發表
yeo 正手中國膠先發揮到最大潛能
有無suggestion可以用邊塊膠?

引用:
原帖由 steven0212 於 2013-4-15 15:57 發表
你打橫板定真板?
拉多定攻多?
小朋友定大人?想板有力d定易控制學好手型先?
如果最初學,唔洗打05 同64。
橫板呀,其實一直用開直板,球技算叫正常,
所以先想去報班,由頭從橫板開起

我反應算快,所以prefer攻多

引用:
原帖由 steven0212 於 2013-4-15 16:39 發表
其實橫板yeo 都ok, 可以學發力,前提係你唔介意佢有ma Lin 個。
我個人覺得大陸膠唔搽野比較難打透,我建議正手donic m1, 反手可試yasaka r7。
我自己個配置都係咁。

之於板我用yasaka yes, 快yeo少少,薄七夾。 ...
多謝你既建議

請問yes係邊塊呀? 橫板咩價錢?
http://www.chinastartt.com/page4 ... p;searchCategory=23

同埋yasaka r7 同t64有咩唔同?

岩岩又再睇過唔少post,覺得t64 做反手會比較合適

暫時正手未知用邊塊,了解下donic m1先~ thanks

引用:
原帖由 willhunting000 於 2013-4-15 16:59 發表

即係DHS藍海棉狂飆三省套!
搵到,thanks

引用:
原帖由 willhunting000 於 2013-4-15 17:07 發表
yeo 係塊孤圈拍,唔係咁岩快攻!
係咪應該搵5夾既拍會好d?

岩岩有位師兄話橫板用yeo未必太好,

暫時:
橫板: 未知
正膠: 未知
反膠: T64

希望大家再俾俾意見,thanks

喺其他post幾到有人話 Stiga Clipper Wood (拉弧圈好, 中遠檯好, 快攻好)

如果用橫版係咪都ok?

引用:
原帖由 willhunting000 於 2013-4-15 17:36 發表
clipper. wood CC?
唔知stiga d板如何

多謝咁多位既意見

咁應該點選一塊靚板?
我呢個case係咪應該用5夾?

我expect 最終塊板速度要快,同埋唔好咁易食西(我當係由頭既基本功練起,想感受下塊板同人拉波/鬥削波既感覺)

thanks

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-4-15 17:59 發表
見師兄其實都有D迷惘!
其實你直板時用開咩板同交呢?
用butterfly板and膠,好多年前買了(4百幾蚊),普通板一塊

引用:
原帖由 donaldchan420 於 2013-4-15 19:46 發表
木買靚d 膠用m1.m2
咁好似仲低玩
我自己都係由t05.t64 轉m1 m2
感覺幾好
應該正手m1?反手m2?

引用:
原帖由 luikin 於 2013-4-15 19:56 發表
多謝咁多位既意見

咁應該點選一塊靚板?
我呢個case係咪應該用5夾?

我expect 最終塊板速度要快,同埋唔好咁易食西(我當係由頭既基本功練起,想感受下塊板同人拉波/鬥削波既感覺)

thanks
打錯,我要打快,係咪應該用7夾?

http://www.chinastartt.com/page4 ... 175&category=22

呢塊stiga 黑檀木7層如何?

thanks

引用:
原帖由 tone613 於 2013-4-15 21:06 發表

Sor,我認真啲答
Tenergy 真係四五個月就真係明顯差左
我一星期打八至十個鐘倒
如果你係新手,想兩面孤圈就軟身啲嘅板好d
可以感受食波嘅吞吐感
不過你話速度想快..即係快孤,快攻? ...
thanks~!!
睇黎neo省狂3都幾好評價,就考慮呢塊膠做正手
至於反手,暫時考慮r7/t64/t05

至於塊板就仲考慮緊

引用:
原帖由 monkey330 於 2013-4-15 21:20 發表
你要揀塊支撐力夠既板先得
支撐力夠既意思即係?..

引用:
原帖由 willhunting000 於 2013-4-15 21:26 發表
人地話藍省唔係普通省狂,兩種完全兩回事!不過市面應該好難搵了!
http://www.chinastartt.com/page4 ... mp;searchCategory=6
唔係講緊第2隻neo省狂3?

26 12
發新話題
最近訪問的版塊