發新話題

[球板討論] 新手砌板(YEO + T64+T80)

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動
引用:
原帖由 luikin 於 2013-4-15 15:43 發表
橫板: yasaka extra offensive (YEO)

膠:
正手 butterfly tenergy 65
反手 butterfly tenergy 80

請問咁樣砌OK嘛? 價錢大概$1500
T65 my favorite

引用:
原帖由 luikin 於 2013-4-15 15:50 發表

T65 係咪真係好用啊?
不過聽講耐用性唔大,你係咪幾個月就換一次膠?
Sor,我認真啲答
Tenergy 真係四五個月就真係明顯差左
我一星期打八至十個鐘倒
如果你係新手,想兩面孤圈就軟身啲嘅板好d
可以感受食波嘅吞吐感
不過你話速度想快..即係快孤,快攻?
唔易食西,一係用粒仔或防孤,
不過你想由基本練起,應該兩面反膠
我教練話,西要唔怕食,食飽左第時比賽先唔怕
正手藍省狂三 39度先吧,收臂快左,發力識集中先再去硬d
cLcr可能比較硬小小,但不少人推介俾新手
Monkey 唔推薦,我都唔推薦了
反手t64對新手有機會過彈,咬唔切個波就走左,好似台內擰就難啲,
Hexer在zlf不錯,舊啲430平平地都唔差
我自己中意反手05,
你睇下你呢塊係想黎淨練功定點啦

快攻用七夾正路嘅..

M1多用於正手,硬d,快d;m2反手正手都不錯

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-4-16 10:18 發表

反膠 t05 ?????

Rosewood 5 + Omega 4pro + R7 la
反手t05例子有唔少咖;D
Timo boll, 劉詩雯,松平健太,馬龍用tb alc果時等等
當然啦你話人地勁先用倒嘅話t64都唔洗用lu∼
每個人感覺技術唔同喇,我覺得對新人而言
真係要05,64反手選,佢t05放反手孤線同落點控制會易掌握啲:3

引用:
原帖由 wilson2020 於 2013-4-16 11:22 發表

05易控過64
嗯嗯,摩擦旋轉同台內小球05比64好
容錯相對高
但遠枱反手相持64借力好好多,因為彈
但新手應該唔會係咁反手遠枱對拉吧······
本帖最近評分記錄

發新話題