發新話題

[綜合技術] 現今很多乒乓高水平的球員,很多招數都識打,但唔知學名。

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

現今很多乒乓高水平的球員,很多招數都識打,但唔知學名。

他們的論據說: 識打唔識名 好過 識名唔識打
你同不同意這種說法?
如不同意 請看看以下招數 對你自己打法能否可以提升?
剔球 點球 界球 滑板球 閘球

黃Sir
乒乓金句:   講就天下無敵    唔花時間    做就有心無力
                   Behind achievement, there must be at least a training partner.
                   Games may make you happy but practice may help you improve.

引用:
原帖由 sammon 於 20/8/2014 10:41 發表
學名 (識名)--> 主要用作吹水
招數 (識打)--> 實濟打波用

你做觀眾或旁述就當然 "識名" 重要喇
你做球員就當然 "識打" 重要喇

咁簡單的問題都要問既?
以前武林界 有少林派 武當派 丐幫 峨嵋派 ......
丐幫班大佬都話 讀書冇用 唔駛讀拳譜、劍譜 仲好打得
以前江湖豪傑 為左武林秘級 你爭我奪 班丐幫都笑佢地無聊。

黃Sir
乒乓金句:   講就天下無敵    唔花時間    做就有心無力
                   Behind achievement, there must be at least a training partner.
                   Games may make you happy but practice may help you improve.

引用:
原帖由 乒乓小王子 於 20/8/2014 13:54 發表
小弟也認識很多香港的甲組乒乓球教練,但他們也沒有樓主在乒乓球知識上認識一半的學名或招式,看完樓上幾個貼的精采偉論,如樓主可以在每個獨特的招式上以拍片的形式描述和講解,小弟定必感激萬分、穫益良多。看完樓 ...
小王子
你說話得體 有學識 你說話另我有點受寵若驚 如果你又是教練 我當你識英雄重英雄吧 非常樂意解答問題
上一個貼我提及幾個招數 網上很多video 都有示範 要我拍片太花時間 不如 post video
上來 我可分析 大家可以再討論

黃Sir

引用:
原帖由 kenken168 於 20/8/2014 14:43 發表

知 Sir_Wong 事忙, 小弟代貼

老瓦教學片
https://www.youtube.com/watch?v= ... d=annotation_487009
以下好似係学名,請指正
36:48 反手快撥
38. ...
另一貼我已評過華拿不是做快帶球,想學這招要看唐博士
基本上 對手拉你下旋球 你先反拉用快帶 不是上旋對決用
黃Sir

引用:
原帖由 artin 於 20/8/2014 15:55 發表
樓主,我經常聽朋友說dum雞,但我聽不明白,請問是什麼招?
我估你年不過二十 針鷄=賭波 十幾年前華聲最多人針鷄 唔識你 同你計分 但又緊緊輸比你
就是 dum 鷄 賭波可以幾萬元上落
十幾年前 梁戈亮 來香港 聽聞任何人 都可以讓五球 想同高手過招要過萬。

聲明: 十幾年前有間 球館 叫 華聲  和 現在 華星乒乓用品 完全沒有關係
      特此向有關人事致歉

黃Sir

唔好意思 我所講的華星不是這論壇 賣廣告這一間 地區也不同
如有 雷同實屬巧合 做老師唔易做 學生問書離題 老師又識答 點知過了界
黃Sir

引用:
原帖由 eric985281 於 20/8/2014 17:54 發表
唉,唔係個名一樣,只係地區唔同吧
根本個名都唔係叫華星

錯了就是錯了
今日唔精神 十幾年前 梁戈亮 有冇來過香港 都可能記錯 有人針鷄 我冇見過
道聽途說  我鐘意講波經而矣 !!
黃Sir

今日才明白 這論壇 卧虎藏龍  高手臨立
小弟班門弄斧  各路朋友  應從正途  找球會 教練 學習乒乓球
自學很難成才  我所講的理論  網上一蘿蘿
黃Sir

滑板球 是假動作 姿勢回波左大角 但球板迎向右大角 對手正覺防你左大角 誰知球從右大角出枱  
黃Sir

閘球 = 枱內垂直切球  高水平防守打法 還記得我們可以用 快帶弧圈球 來應付對手強力上旋球  
今次用閘球來對付 強力上旋球 先找到落點 利用來球上旋再往下切 效果剛好相反 下旋旋轉更大 回球弧線低 閘球可以解讀成 '枱內快速削球'
攻球手可以免學

黃Sir

金同學 今日精神好啲 好似走番去九十年代 聽的板本差唔多 梁X緯 當時被公認是好波之人
也是名人之後 同我八吓 佢是否 梁啟超 的後人  倘若還在 年紀同 梁戈亮 差唔多 年不過七十
黃Sir

界球 = 側推球  通常接發球用
九十年代 女孖寶 齊寶華經常用的招數 不論對手是發右側左側短下旋 都是推左側旋
用板向來調節 右側左側下旋 用大細力來調節 節奏位置
現今想看這一招 可看 2013 全運會 王勵勤 對 樊振東  王接樊 kicking serve 王用 側推接球往樊右小三角
往 HKTTF 國際版 可看 澳洲 Henzell 寫文章 和 比賽 對手 Christ Yan
比賽很精彩  如果你是甲組球員 問你自己 能否應付 Henzell?
唔識文字 即是文盲  唔學又輕視招數 即是'不學無術'  想文武雙全唔容易  思想唔同一定唔可以同派!

黃Sir

Henzell's writing quoted from HKTTF (Intenational)
My backhand is the main reason I've been able to make the top 100 and compete well against top 10 players. I feel that it holds its own against anyone in world and almost makes up for many defects in my game. It's likely though that if my forehand, footwork and counterspinning game was stronger then I wouldn't rely on my backhand so much and it would be weaker.

翻譯成中文
能夠維持國際排名 100名 內 和 頭十名高手對賽算有不錯表現 全靠我反手利害 對世界其他選手更應付易餘 反手的功力已彌補了正手的缺點。
如果我的正手 步法 反拉能力 更強 便不用倚賴反手太多 不過 我的反手又會退步啊 !
William Henzell vs 黃振廷   https://www.youtube.com/watch?v=ncZkhljf1Uw

黃Sir

引用:
原帖由 jacky1021 於 23/8/2014 16:57 發表
"""唔識文字 即是文盲  唔學又輕視招數 即是'不學無術'  想文武雙全唔容易  思想唔同一定唔可以同派!"""

我同意你講既高級技術, 亦不是輕視招數, 如想學高級技術, 本人認為係要去到一定既高水平程度先可以加練, ...
同意  大家學習背境不同  目標不同  招數 (stroke) 是名稱 用來記着方法  大家從正面去看 最難得有這個平台 大家可以交流
不論 你是任何身份 只要你有論據便可說出來  香港代表 中國省隊 國家隊 成員 也不會這裡 和你聊天 教你招數

黃Sir

引用:
原帖由 artin 於 25/8/2014 00:57 發表

你肯定沒有?
唔肯定 又唔覺有同我對話兼擦出火花 有幾位要求我拍片 但唔實際 最好 upload video 上來我和大家分析
睇片拆招數 是我的強項 例如 HENZELL 對 黃振廷 有兩場打到 9比9 HENZELL 反手回黃反手枱 黃兩場一場正手一場反手都拉出枱外 最尾一球打得太急 唔應該輸
我覺黃是有實力贏 HENZELL 兩場 9比9 可以處理得更好一點 再打有機會贏  如果有人識黃 叫他注意 韋書豪 打法 他在歐洲開始 漸露頭角
韋已打敗了英國 Liam Pitchford

黃Sir

有興趣學 反手快帶/快撕 弧圈球 可以參巧 左推右攻個貼  樓 33 ATCF 兄弟講的方法 ,
樓 33 34 JCCLEE 兄弟 和 樓 32 37 我的評論 一般人直覺同對手對拉 有意識去快撕對手 當然是高難度打法 如果退枱 撕無可撕!

黃Sir

點球又叫快點球 其實是近網碰球 接發球技術 主要目的是過渡 又唔出枱 難度是點落那一位置而對手無法發動攻擊 這一球是快挑球的後着 「挑球不成便點球」是也!

黃Sir

枱內反拉:
正手叫  快帶/反帶
反手叫  快撕/反撕
枱內接下旋球
正手叫快挑
反手叫擰拉+反手快挑
黃Sir

發新話題