發新話題

【版主通訊】建議

【版主通訊】建議

鑑於剛有放飛機事件出現
所以我在飛機區了解了一下各放飛機的會員
發覺放飛機的都是分數很低的會員
最經典的一次:
【飛機】快閃, PETER, MARY,YAN
以一個身分報多個位置                                               
因此有以下建議:
在會員參加球局前
強制規定
1.必須有一定分數以上才可以參加
2.必須向球局搞手留下聯絡方法(或向該區版主/超板/管理員)
3.一個人只可以報一個位(曾去過球局除外)
我認為這樣可以減低會員放飛機事情
如果分數有一定的(EG 500)可以不留電話
不排除留假電話(如果留了電話又不參加球局,即是存心欺騙,ban acc/ip)
不知各位意下如何?

引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-8-12 00:19 發表
2.)必須向球局搞手留下聯絡方法,其實現在本壇不少球局已要求新參與者留下聯絡方法(無論佢係新手定版主)
其實版主應該唔會有放飛機問題
因為管理員都應該係有版主的聯絡電話的
同埋而家我想帶出既係: 不是要求,而是強制
引用:
原帖由 sam1996921 於 2012-8-12 00:21 發表
1.必須有一定分數以上才可以參加
本人覺得只會令到洗版問題會嚴重
引用:
原帖由 Ricky~Moon 於 2012-8-12 00:28 發表
最重要是令到有心加入的新朋友卻步 .
其實現時洗版問題不算嚴重
起碼冇太多人發無意義post
呢個只不過係一個提議(可以用留電話代替分數限制(真係有心參加就會留電話))
即係留左電話就唔洗有分數限制
引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-8-12 00:25 發表
其實放飛機現在都不太嚴重,個人覺得暫時無需要作出修改
唔係嚴唔嚴重既問題
我只是唔想球局搞手蝕錢(雖然小個人未必會蝕)
但如果有咁既情況(雖然只是間中)
可能會令搞手心灰意懶
我呢個意見只在搞手方面諗

其實嚴重與否各人標準或略有不同
其實要在保障搞手之餘,又要令參加者覺得舒服
我認為兩者不能共存
如要兩者選其一,我認為保障搞手更為重要(不過暫時應該無此需要)
我認為搞手很小人會當(特別是比人放過飛機的那些)
但參加者卻無數,所以應保障搞手為首

發新話題