25 12
發新話題

大家有冇睇 "那些年..........." 套戲呢?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

大家有冇睇 "那些年..........." 套戲呢?

早幾日睇左最近hit爆"那些年,..........." 套戲, 真係feel 好正. 好值得大家去睇. REALLY TOUCHING到喊!

我覺得帶出既MEANING好正, 好值得反思, film帶出有D機會一錯過就冇O左, 返唔倒轉頭, 好似男女主角如果O係大家都鐘意大家既時侯向對方講出自己既心意, 結局就會完全唔一樣!  人生好多遺憾都係咁樣做成......

終於明白點解有d friend 點解會睇完又睇, 因為真係好正, 我都有想再睇多次既衝動!

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-10-30 02:20 發表
我都睇左 我覺得佢帶出黎比我GE感覺 時常準備自己 三思而後行 才能令自己不後悔
----------------------------------

RIGHT> 同埋錯過機會, NO MATTER WHICH AREA! 因為機會唔會等人.

引用:
原帖由 jcyli 於 2011-10-30 02:24 發表
唉…人生有好多事都係徒勞無功
----------------------------

THINK SO. TOTALLY AGREE

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-10-30 02:28 發表
人生本來就好多事都是徒勞無功......搞到我想買本九把刀睇下~~~~~

千其唔好爆個結局出來啊, 如果唔係九把刀的fans追殺你啊 (聽說電影的結局同小說不同)
-------------------------------

YES. 放心. 我唔會爆結局的. 唔係大家會KILL ME 的. HAHA~

我都有少少INTEREST BUY 本書睇吓睇完FILM.

引用:
原帖由 jcyli 於 2011-10-30 02:29 發表
我覺得…男女主角係戲中既關係,都絕對唔差的
------------------------------

YES> 如果佢地O係對的時侯, 做O左對既O野, 相信FINALLY 結局完全唔同.

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-10-30 02:31 發表
人生好多時候 就只係一個決策出錯 所有事都會改變
一子錯滿盤皆落索
---------------------------------

YES. 完全讚同!

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-10-30 02:37 發表
柯景騰其實就係九把刀後生果時~~~呢個故事係九把刀現實的一部份, 所以比人的感覺好真實(唔似港產搞笑片如XX追女仔)
--------------------------------------------------

YES. 我LIKE 呢D純真O既LOVE STORY!

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-10-30 06:24 發表
題材背景雖然簡單, 但結果總算是有驚喜 !

值得時下人一看, 會有得著 !
---------------------------------

yes right ar. jcc!

引用:
原帖由 長膠進攻 於 2011-10-30 08:52 發表
上一年看過   

上一年????   FILM 未出WOR..............

引用:
原帖由 卓朗 於 2011-10-30 16:00 發表
i will watch it
------------------------

YES. 100%推介.

引用:
原帖由 bond 於 2011-10-30 21:00 發表
我未睇, 吪住遲些睇, 不會我朋友睇左, 很有深度, 值得去深思的電影, 如果太細, 15,16歲的未有一定的人生經歷好難體會個中意義,  呢套電影最合剛畢業初出社會至35歲的人
-------------------------------------

套FILM搞笑得O黎又可以令人有反思. 推介俾所有人睇.

引用:
原帖由 pearpang 於 2011-10-30 21:19 發表
我係高中生,可能好多野都未經歷過,所以真係GET唔到太多野

但係講緊讀書時代o既o野. 應該你而家都會有少少共鳴AR.

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2011-10-30 23:52 發表
我高中~不過我get到都ok多既
佢e個故事同我地大部分既高中生好似
好真實~睇e套戲好似睇緊自己咁
等我大d再睇多一次~應該get到更多
--------------------------------------

相信無論STUDY 緊既O野OR出左黎社會做O野O既人睇O左都會有所共鳴/得著.

引用:
原帖由 雪清風 於 2011-10-31 00:04 發表
汝做女子脚乎
--------------------------------

我都想好似女主角咁靚呀.HAHA~  MAYBE 要IN DREAM...............

同埋我未搵倒男主角WOR........

引用:
原帖由 jasonkywong 於 2011-10-31 01:03 發表
你地講到套戲o甘正,攪到我都好想睇
--------------------------------

yup. let's go and see it!

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2011-11-1 07:46 發表
套戲真係好搞笑
我笑到停唔到
-----------------------------

haha~ YES 幾搞笑.  我覺得搞笑得黎又有反思意味. SO REALLY GOOD!

引用:
原帖由 雪清風 於 2011-11-1 12:39 發表

阿yanyan可能有股份
----------------------------------

師兄, 我都想有股份ar this film. 如果有發左達la> haha~   呢套film 勁收得wor.

引用:
原帖由 Tat^_^ 於 2011-11-2 23:59 發表
那些年
-------------------------------------

冇睇過求婚大作戰tim. 不過both 應該都一樣咁好睇, right?

引用:
原帖由 r_t 於 2011-11-3 12:42 發表
(綜合報道)(星島日報報道)九把刀小說改編電影《那些年,我們一起追的女孩》票房報捷,在港掀起話題,不少記者致電問我有沒有相似的校園戀愛故事可以分享,一時間,彷彿所有人都因着中學時期的戀愛故事集體中毒 ...

THX FOR SHARING!

"也許因為我們都像柯景騰,根本就沒有我們所想那麼勇敢厲害;又也許因為我們根本就沒有想像中那麼愛對方,如果真的很愛很愛,我們怎可能甘願錯過?怎能忍受自己畢生最愛被其他人牽着抱着,餘生再也無法長相廝守?"
呢段好正, yes. 如果男主角好愛女主角, 點會錯過對方.

so this film警惕左我地唔好錯過機會, 因為機會走左捉唔返.

引用:
原帖由 TWKJOE 於 2011-11-5 16:29 發表
You are the apple of my eye 十分好看! 看後真有點返老還童的感覺
順帶大力推介另一套值得欣賞的好電影:
作死不離3兄弟, The 3 Idiots. 很有啓發性,諷刺現今社會,扭曲了的教育制度。
------------------------------------

那些年really 係好touching 既film!

25 12
發新話題
最近訪問的版塊