標題: [其它討論] 除海綿方法 [打印本頁]

作者: old-cake    時間: 2018-12-13 13:31     標題: 除海綿方法

我想在現時套膠換一塊海綿,首先要除掉舊海綿先,大家有什麽方法呀
作者: 金擇魚    時間: 2018-12-13 14:10

A4纸,燙斗
作者: men    時間: 2018-12-13 14:27

引用:
原帖由 金擇魚 於 2018-12-13 14:10 發表
A4纸,燙斗
How??
作者: 金擇魚    時間: 2018-12-13 14:54

引用:
原帖由 men 於 2018-12-13 14:27 發表

How??
用張白色A4紙墊底,用燙斗用力壓實燙,
唔要邊面就燙邊面。
作者: 青見人    時間: 2018-12-13 15:58

引用:
原帖由 old-cake 於 2018-12-13 13:31 發表
我想在現時套膠換一塊海綿,首先要除掉舊海綿先,大家有什麽方法呀
你係指套裝板除膠?還是套膠除去膠皮保留海綿?
作者: old-cake    時間: 2018-12-13 17:25

引用:
原帖由 青見人 於 2018-12-13 15:58 發表

你係指套裝板除膠?還是套膠除去膠皮保留海綿?
我要保留塊膠面再用,海綿不要了
作者: old-cake    時間: 2018-12-13 17:26

糸要分開膠面同海綿,膠面要再用返
作者: 青見人    時間: 2018-12-13 21:38

引用:
原帖由 old-cake 於 2018-12-13 17:25 發表

我要保留塊膠面再用,海綿不要了
咁樓上師兄提的方法可行,用張白色A4紙墊在膠面上,用燙斗在A4紙面上來回燙,然後慢慢撕起膠皮,這個動作最好係整塊套膠仍貼在球拍上進行。中國套膠試過得,但外套我未試過所以不肯定。
不過當膠皮換上新海綿,建議用有機膠水貼。

作者: old-cake    時間: 2018-12-13 22:40

谢謝各位,過兩日試試
作者: kwokwy    時間: 2018-12-13 23:05

我小時候用爉燭慶件海線,效果唔錯,當然之後海綿就唔要得啦。但只試過反貼,正貼唔知得唔得。
而家大咗,當然係用錢解決,買過件
作者: suntangsun    時間: 2018-12-14 00:41

在乒乓網見過說可放入熱水入面。但我未試過。

我試過CJ8000 灌完油,兩個月後膠面完全分離了。
作者: michaell    時間: 2018-12-14 09:26

我試過用風筒熱風吹海綿! 沿邊沿ㅡ路吹一路撕! 中國膠OK! 外國膠未試過!
作者: old-cake    時間: 2018-12-14 21:09

用燙斗方法,成功將海綿同膠皮完整分離,謝謝各位師兄
作者: 青見人    時間: 2018-12-19 22:43

引用:
原帖由 michaell 於 2018-12-14 09:26 發表
我試過用風筒熱風吹海綿! 沿邊沿ㅡ路吹一路撕! 中國膠OK! 外國膠未試過!
風筒和熨斗的方法其原理一樣,以熱力令膠水溶解,繼而撕起膠面,但風筒吹出的熱風在膠面上受熱或不平均 度至於起膠面時較容易使膠面的顆粒斷裂,熨斗則能使膠皮平均受熱 相對較安全 如果只是想保留海綿 我覺得用兩個方法都可以 但是如果要保留膠皮 還是用熨斗較佳。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0