標題: Jimmy乒球日記之打腫豬頭防守法 [打印本頁]

作者: jimmych    時間: 2018-4-4 00:36     標題: Jimmy乒球日記之打腫豬頭防守法

今日是我的假期第一天,打了兩場波,合共3.5小時,因為找的都是「自己友」,索性練防,練一種我形容為「打腫豬頭防守法」。

「反膠練攻,長膠練守」有説長膠好難找到人陪練,因為好難有來回

新手、不明白長膠原理的人,往往打一兩下就冇

到有咁上下基本功的人,又未必肯下下拉球比長膠球手練防,要知道,長膠閘回是又沉又帶下旋,連拉就像打削球手般,好浪費體力

能一兩板拉得穿的,相信已是甲乙丙級高手,我又請不起這些人陪練

所以,不少人長膠練防,會租發機,我就選擇打球會球局捱打,不停比高手攻,守得幾多就幾多,另一方法就是找「自己友」,揾他們笨,每人拉一陣比我練防。

初步評估,原來我正手的防禦比反手好,估計跟我隻手,放右方有關,移向左邊的速度自然慢一丁點兒。

圖為大角咀體育館,首次去,環境不錯,夠闊和深度,但只有兩張檯,而且位置不近港鐵站。

作者: (=^x^=)    時間: 2018-4-4 00:54

接近成功!
作者: 五隻蟻    時間: 2018-4-4 08:51

有機會我也要找你練下,對長膠都係我弱點.
作者: eric985281    時間: 2018-4-4 09:08

樓主對乒乓好有熱誠 加油
作者: carltamki    時間: 2018-4-4 10:34

我住大角咀體育館附近, 有空一齊練多球
作者: jimmych    時間: 2018-4-4 13:16     標題: 回復 5# 的帖子

覆carltamki兄
大角咀位置不方便,放假才去,平日我多去旺角、摩士、九龍城、歌街練習,有空可夾,你可PM我

覆五隻蟻兄
有空夾時間練,我也不擅長應付粒仔,粒仔是長膠天敵,難防

覆貓兄及Eric985281
革命尚未成功,同志仍需努力 :P
作者: (=^x^=)    時間: 2018-4-4 18:42

唔好同Eric 打波
因為

1. 打完個人會冇曬自信心
2. 畀佢的波打中要睇中醫
3. 畀佢的波衝中長加會斷曬粒
簡單嚟講佢係野獸中的野獸
乒超聯唯一一個打十場甲組勝十場甲組對手的球員
我哋稱之為戰神
作者: jimmych    時間: 2018-4-4 23:24     標題: 回復 7# 的帖子

覆貓兄
戊組小薯當然不敢同戰神打:P

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0