標題: 中級教練 [打印本頁]

作者: MAcb1009    時間: 2017-8-2 00:45     標題: 中級教練

目前乒總中級教練十分參差,例如羅x佳中級教練與xxx中級教練他們無論在技術水準與技術動作等方面都差天共地,覺得這種現象很諷刺,對於一些不知情剛入門的家長真是一個大騙局
作者: 亞俊    時間: 2017-8-2 01:51     標題: 回復 1# 的帖子

the system is bad~
unlike China's~
作者: Bearbrown    時間: 2017-8-2 01:52

引用:
原帖由 MAcb1009 於 2017-8-2 00:45 發表
目前乒總中級教練十分參差,例如羅x佳中級教練與xxx中級教練他們無論在技術水準與技術動作等方面都差天共地,覺得這種現象很諷刺,對於一些不知情剛入門的家長真是一個大騙局
終於有人講出左我想講既嘢,事關出面所謂既中級教練真係好參差,對嗰啲專業運動員出身既中級教練好唔公平
作者: 金擇魚    時間: 2017-8-2 02:06

有人比賽都冇打過幾多場,一樣係中級教練,有乜咁出奇.
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-2 02:33

路人 意見, 補習老師都要夾學生,學歷只是一個因素_
作者: laukwok    時間: 2017-8-2 08:18

引用:
原帖由 亞俊 於 2017-8-2 01:51 發表
the system is bad~
unlike China's~
5該講理據, China的系統是點的????????????
作者: HONG0211    時間: 2017-8-2 09:24

乒總教練唔洗識波
作者: kindama1201    時間: 2017-8-2 09:29

引用:
原帖由 MAcb1009 於 2017-8-2 00:45 發表
呢位仁兄講得啱。我真喺見過xxx打波,佢右手直板,一面長膠一面反膠,其動作不敢苟同,我哋私下都講:如果自己
作者: Goodluck    時間: 2017-8-2 10:34

引用:
原帖由 sorry 於 2017-8-2 09:34 發表

全名
你呢只藍蝴蝶又靚又型
作者: popo_wong2001    時間: 2017-8-2 11:25     標題: 回復 8# 的帖子

第一, 無證據顯示對方不懂教波, 打比賽唔好唔代表不懂教波, 等於大學教授未必懂教小學, 第二, 用羅同范比, 已經不公平, 學費已經相差幾級, 第三, 證書都係要經過技術和筆試考出來, 只低限度係要識打同基本理論才能合格, 就算甲組都唔能話話肯定一次過可合格, 第四, 開人名斷人米路, 何必呢
作者: eddieho    時間: 2017-8-2 11:59

討論應該理性不要開人全名
作者: KKFan    時間: 2017-8-2 12:12

我覺得每一位教練都有自己獨立方法去教學生,如不滿意她教法可另找高明,在此公審人好像有點失了風度。
我也見過她教波丶正手打反贴手法正宗,又會打倒板長膠,如小朋友不懂對長膠丶她絕對教到你點應對
作者: carfielddog    時間: 2017-8-2 12:22

每人言論雖有自由,但在此開名公審人好像有點失了風度!
希望各位學識尊重别人,就是尊重自己
作者: hkchina    時間: 2017-8-2 12:34

名便請勿開全名吧, 但是還是想討論教練問題

打長膠不代表不懂教波, 可以教打長膠, 亦可以教對付長膠, 相反打過兩邊反貼的, 拿住塊長膠都不懂教
用羅跟她比是否有點不公平, 一個是省隊專業球員, 一個是香港乙組, 不過樓主能否說清楚在那里發生?是否在南X會報名上堂以為是羅佳X教練教, 結果不是有點比人騙感覺, 能否詳細說明好讓我們了解
作者: ss6636    時間: 2017-8-2 12:38

有個元朗區既中級教練,教波例牌遲到不特止。派波時吾係講電話就同其他人吹水。打完浄叫學生執波,自己就係度訓覺。呢d咁既態度竟然仲有人揾佢學波
作者: magicshow01    時間: 2017-8-2 12:50

樓主,已經check到你係邊個啦
要搶生意就死埋一二邊啦,喺度唱衰人
作者: eric985281    時間: 2017-8-2 13:29

引用:
原帖由 magicshow01 於 2017-8-2 12:50 發表
樓主,已經check到你係邊個啦
要搶生意就死埋一二邊啦,喺度唱衰人
為左搶生意開post開名就更有問題!
開人名甘樣討論其實真係好無品。再者,教練有無用心教,操守品行等等都係1個好重要既地方。
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-2 13:32

路人  意見:
文無第一,武無第二,口舌之爭 ,我話許昕輸比馬龍、所以我吹我也可以贏許昕都得,(因為我知許昕無可能 肯同我打比賽〕
男女教練有別,各教練價錢技術球品客路唔同…而且各家長要求唔同,不一定要小朋友苦練去參賽贏比賽,學球品合羣尊重對手快樂乒乓也可以
作者: super_phoenix    時間: 2017-8-2 13:36

引用:
原帖由 ss6636 於 2017-8-2 12:38 發表
有個元朗區既中級教練,教波例牌遲到不特止。派波時吾係講電話就同其他人吹水。打完浄叫學生執波,自己就係度訓覺。呢d咁既態度竟然仲有人揾佢學波
天水圍都有個教練坐喺到吹水叫啲學生自己打就收錢
作者: SSPSK    時間: 2017-8-2 14:00

考試(考牌)成績從來與實際能力不可相提并論,傑出的CEO有那位是考試狀元呢?
作者: kindama1201    時間: 2017-8-2 14:39

我的理解是:樓主對目前同級的教練水準中太過參差的現象會導致不明真相的家長誤會有感而發,
作者: kindama1201    時間: 2017-8-2 14:45

天氣熱,容易心火燥
大家繼續快樂乒乓,交流打球心得
作者: CXC    時間: 2017-8-2 14:58

足球最頂級既教練~不懂踢波~但球隊成績好好
作者: eddieho    時間: 2017-8-2 15:09

引用:
原帖由 CXC 於 2017-8-2 14:58 發表
足球最頂級既教練~不懂踢波~但球隊成績好好
對呀!費Sir同摩佬球員生涯時都不勁架!
現在有冇人敢出來話佢地唔識教波呢?
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-2 15:11

路人 意見
若批抨針對制度不宜針對開人名…
打比賽, 茂組可能爆乙組, 茂組可能是 小朋友/前甲乙組/前港隊/前省隊…制度如此, 用實力過關了就是公平
是金子總會發亮的,建議參考〈我是歌手〉,搞〈我是教練〉-高級資深教練不一定最有人氣口碑受歡迎
作者: KKFan    時間: 2017-8-2 16:06

另外大家重點除了放在教練技術教學方面丶有無想過教練本身人品好不好?因大家將子女交給教練,不只學技術丶做人同波品同樣重要,這位女教練是我見過有品有技術嘅其中之一,正所謂良師益友
作者: ernestlaw    時間: 2017-8-2 16:37

以為打得好就教得好嘅想法一直存在,事實相反屢見不鮮,掛任何名都好,無勤懇用心去教學生得益不會多,除左話自已有甚麼甚麼教練教過。
作者: 青見人    時間: 2017-8-2 17:53

引用:
原帖由 Bearbrown 於 2017-8-2 01:52 發表

終於有人講出左我想講既嘢,事關出面所謂既中級教練真係好參差,對嗰啲專業運動員出身既中級教練好唔公平
其實點解會覺得唔公平?
作者: 流浮山    時間: 2017-8-2 21:20

引用:
原帖由 Bearbrown 於 2017-8-2 01:52 發表

公唔公平好難講 , 你有本事的無牌也大把人跟你學 , 無本事的比你做到三級教練也無學生。樓主開名公開唱人心懷不軌 , 而閣下的回覆又做到首尾呼應
實在太巧合了!
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-3 13:14

引用:
原帖由 yoyo 於 2017-8-3 10:22 發表
引用:

我只是在唸邊個人咁惡毒這樣仲傷其他教練
路人 同句式仿作
"目前國乒十分參差,例如 馬龍(金滿貫)與 許昕(世界杯) 他們無論在技術水準與技術動作等方面都差天共地, 我都好波過許昕 "

句式logic謬誤偽術分析
1.許昕當然不屑亦不可能和我比賽
2.我唔係馬龍,我無馬龍技術亦不能代表馬龍意見
3.以馬龍人品,和許昕有勝有負,當然不會取笑同伴技術與努力甘無品
作者: MAcb1009    時間: 2017-8-3 14:26

此題一出引來了轟轟烈烈的討論,說來說去,大家都說此女教練的球品好,也不太覺得有人認為她技術好⋯。
   也從側面的反應了該中級教練的除球品佳之外,乒乓球技術很一般,最多也只達標初級而已。
謝謝大家幫我肯定了這一點
作者: 杰仔    時間: 2017-8-3 14:53

引用:
原帖由 MAcb1009 於 2017-8-3 14:26 發表
此題一出引來了轟轟烈烈的討論,說來說去,大家都說此女教練的球品好,也不太覺得有人認為她技術好⋯。
   也從側面的反應了該中級教練的除球品佳之外,乒乓球技術很一般,最多也只達標初級而已。
謝謝大家幫 ...
你有無聽人講野呀!你一直都講都只係著重表面乒乓球技術,做一個專業教練除左技術外,最重要係派多球技術和睇到學員錯誤同制定更改方案,唔係一味睇表面乒乓球技術,唔係好波就係好教練
作者: 流浮山    時間: 2017-8-3 15:34

(1) 相信樓主一定系女人 , 而且仲要系老女人 , 否則吾会咁小氣開名唱人
(2) 估計樓主同樣是中級教練 , 仲要系專業出身 , 自以為自己高人一等
(3) 樓主一定認識羅X佳教練
(4) 樓主對該名女教練很熟悉

請問MAd1009我是否估中呢
作者: 青見人    時間: 2017-8-3 18:54

引用:
原帖由 MAcb1009 於 2017-8-3 14:26 發表
謝謝大家幫 ...
你又唔回應下網友提及唔應該開人名咁冇品事件?
作者: 金擇魚    時間: 2017-8-3 21:38

其實樓主係開人名果度差D
但係反映出呢個係事實
即係乜野中級既教練,
唔係話你有幾好波,教得幾好,而係年資.
作者: marcohcy    時間: 2017-8-3 22:32

纯吹水毋須开名,除非有过折或利益衝突.
中级好、高级好,消費者眼睛是雪亮的,我們不是请球員打比賽,是请教練教波,可以教基本功、策略、打長膠、对長膠,冇牌可以收好贵,高级可以收好平,甚至義教,我覺得最緊要是針对學生情況,因材施教。
作者: atcf    時間: 2017-8-3 22:46

佢諗住開人名加2acc打算又彈又唱衰人,點知返到來回應正面多個負面,而家應該嬲到彈上天花板轉緊圈啦…仲要比人踢爆用分身
作者: vendor    時間: 2017-8-4 10:24

「不怕神一般的對手,最怕豬一樣的隊友」
假如四位網友是同一個人
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=8825&extra=&page=2

http://hkttf.com/viewthread.php? ... Goodluck&page=1

http://hkttf.com/viewthread.php? ... Goodluck&page=2

http://hkttf.com/viewthread.php?tid=91148

[attach]44711[/attach]
引用:
原帖由 yoyo 於 2017-8-3 19:46 發表

假如3位網友是同一個人
作者: tang88    時間: 2017-8-4 12:51

來回看了幾次終於看🉐明
作者: CXC    時間: 2017-8-4 13:52

唔駛估了~佢地係攪笑四人組~一后三王~其中一王兩個纲名Ki同
Be.佢地想表達內心既感受~無錯~順便玩下遊戲~三王都係二十左
右~註:不開名好好多~
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-4 14:19

一后三王?? .  丁寧、王皓、王勵勤、王楠??
其實上網批抨制度表達內心既感受 開名 好好玩咩??
作者: 杰仔    時間: 2017-8-4 15:38

點解好似幫緊某個球會男女隊教練做宣傳,而且果位二級女教練好似得罪某球會
作者: Goodluck    時間: 2017-8-4 16:48

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-8-3 21:38 發表
其實樓主係開人名果度差D
但係反映出呢個係事實
即係乜野中級既教練,
唔係話你有幾好波,教得幾好,而係年資.
講得很中肯
作者: 乒乓在線    時間: 2017-8-4 17:04

樓主太seven了
作者: joeman    時間: 2017-8-4 18:31

睇完四頁,聽了許多對此帖之評論,但仍然不知樓主想表達什麼。是個人恩怨?或是純粹想說明有很多「中級」教練名不符實?如是前者,私了算吧!開名批評別人你也不見得高尚。如是後者,又為何要公開人名做例子呢?

教練多的是,不適合的便找過另一位,沒必要斷人米路,你不適合,不代表別人不適合。

中級也好,初級也好,只是以乒總制度下作一個區別而已。要找個好教練,不是單憑一張證書吧!況且,有幾多料,相信亦會反映於教練收費方面,同樣中級,收費也會有不同,敢收得貴的,自然也有他過人之處。(當然,亦有收得便宜又教得好的,也有收天價無心教的,不過這個是自由社會,大家明買明賣,試過覺得不值可另覓高明。) 坊間有許多比「高級」教練更好技術更高而連初級教練牌也沒有的,一樣「桃李滿門」。

選擇教練,視乎合適與否,其本人技術即使有多高,也未必人人夾得到,高手亦未必有心教或者懂得去教。另外也要看看自己水平,初學者找個天價國手,未必好過找個既實惠,又有心的初級教練。許多乒乓明日之星,他們的教練也不一定是甲組高級教練,尤其是初學時期。

不懂日文找石穿教?(不過佢可能識國語)
不懂煲冬瓜找許欣馬隆?
有用嗎?
作者: 火柴    時間: 2017-8-5 09:29

http://hkttf.com/viewthread.php?tid=8825&extra=&page=1
http://hkttf.com/redirect.php?tid=90142&goto=newpost

Macb1009
Bearbrown
Kindaama1201
Goodluck

Goodluck
莫x莎教練喺名聲在外呀,而今次莫的無論小學或中學的私人削球學生都早早被淘汰了嗎?據說莫x莎教練的名氣很大的呀。
我認識劉x麗教練,她目前在沙田區教青苗,我嘅仔在呢區青苗班所以識劉教練。
劉教練上堂時好嚴格好認真。buy佢

Bearbrown
南華會既xxx教練也是專業削球教練之一,她2個削球學生尹x潼和尤x衡分別奪得元朗和黃大仙分齡賽冠軍,係哩度恭喜劉教練

Kindama
已經查到尹康潼的教練是女的,叫劉x麗,國內來的。據聞原來是省隊的
作者: 火柴    時間: 2017-8-5 10:26

引用:
原帖由 流浮山 於 2017-8-3 15:34 發表
(1) 相信樓主一定系女人 , 而且仲要系老女人 , 否則吾会咁小氣開名唱人
(2) 估計樓主同樣是中級教練 , 仲要系專業出身 , 自以為自己高人一等
(3) 樓主一定認識羅X佳教練
(4) 樓主對該名女教練很熟悉

請問 ...
錯晒
1/ 樓主是男人 , 只係可能維護一個女人但用錯方法
2/ 樓主不可能是教練 , 但身邊的人可能是
3/ 佢識羅佳佳 , 但羅佳佳未必識佢
4/ 佢只是一個傀儡

樓主/同黨怎止2-3個
番查樓主長膠女教練不是首個受害人 , 陳x媛 莫x莎 蕭x雯都被他直接或間接在網上罵過
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-5 13:16

開名 越來越多
作者: vendor    時間: 2017-8-5 17:49

錯唔晒,你同佢一人對一半,兩人玩,作繭自縛
比人踢爆咗,唯有棄卒保女將

不愧是專業選手出身,臨危不亂,心理質素好,有技術,
搵佢學波可練成東方不敗  

http://hkttf.com/viewthread.php? ... Goodluck&page=2

Goodluck
嘻嘻,貓嫂家教有方,抵贊

肯定係女人講
引用:
原帖由 火柴 於 2017-8-5 10:26 發表

錯晒
1/ 樓主是男人 , 只係可能維護一個女人但用錯方法
2/ 樓主不可能是教練 , 但身邊的人可能是
3/ 佢識羅佳佳 , 但羅佳佳未必識佢
4/ 佢只是一個傀儡

樓主/同黨怎止2-3個
番查樓主長膠女教練不是首個 ...

作者: tang88    時間: 2017-8-7 12:12

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2017-8-4 17:04 發表
樓主太seven了
哈哈,笑咗
作者: 天朗氣清    時間: 2017-9-10 08:53

樓主又真是太過份

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0