標題: [膠皮討論] 業餘球迷測試: Butterfly Rozena反膠 [打印本頁]

作者: friendlybrother    時間: 2017-4-28 21:40     標題: 業餘球迷測試: Butterfly Rozena反膠

甲、序言:

乒壇日新月異,除了新的40+塑膠波已經全面採用了,還有新的技術,例如:台內擰拉,都逐漸流行了。Butterfly公司剛推出Rozena反膠,到底能否滿足當今乒壇的需要呢?

乙、測試器材及對手:

底板:Stiga Eternity VPS直拍
正手:紅雙喜狂飈3國套,紅色,硬度39,厚度2.15mm
反手:Butterfly Rozena 套膠,黑色,厚度2.1mm
膠水:Butterfly Free Chack II
新波:雙魚40+三星波
對手:雷文
場地:哥和老街
價錢:HK$350
[attach]43119[/attach]
[attach]43120[/attach]
[attach]43121[/attach]

丙、測試目標:

Butterfly公司推出Rozena反膠,宣傳它的特點是容錯性高,即是拉弧圈球的時候,拉波角度錯少少都不會失誤。這一點對於球員很吸引!嘩,世上真係有拉波角度錯,都不會失誤的膠皮嗎?當今先進技術,例如:台內擰拉,是破解短球的最好進攻技術之一,可是這技術往往在比賽中難以運用,失誤率特別高,因為其他技術,例如:正手弧圈球,可以運用全身協調發力,就算來球有旋轉,也可運用強大的力量去抵消,以力量打掉旋轉,所以失誤率不高,但是台內擰拉只能運用前臂、手腕及手指的微弱力量去拉,拉波角度的準確性十分重要,錯少少就會出界或落網。故此,一塊容錯性高的膠皮,可以幫助球員增加使用台內擰拉的信心。

小弟今次的測試目標是想証實: 到底Butterfly公司宣傳Rozena的特點容錯性高是否屬實?

丁、測試結果:

反手台內擰拉的感覺,包括:食波程度、球速、旋轉、命中率(容錯性)、弧線高低:

以往用開Butterfly Tenergy 80,今次改用Rozena,有很大的驚喜!點解?

改用Rozena,重下旋的發球也很容易擰過網,一點都不感覺沉重,不需要像從前使用Tenergy 80要刻意大力向上磨擦,Rozena起下旋能力超強,好像不食來球的旋轉。當對手改發上旋,也可以很輕鬆的壓住波頂擰出去,整體上,命中率大幅度提升。不過容錯度是有限的,若果是重下旋,你壓得個波太死也會落網的,同一道理,若果是重上旋,你拉得個波太高也會出界的。

小弟証實,容錯度是指弧線高低的容錯度,即是不容易出界落網,但是不包括左右角度的錯誤。世上無免費午餐既,命中率提高了,球速的脫膠速度也減慢了,就是因為比較食波,停留時間長了,所以才能有高的容錯度,才能有高的命中率。旋轉和Tenergy 80很接近,但第一速就明顯慢了至少10%。

戊、結論:

這個世界就是這樣:有得必有失!新研發的Rozena的特點是容錯性高,Butterfly公司確實做到了,但是犧牲了第一速,對於球技超高,命中率已經很高的的專業球員,我認為不值得用Rozena,因為會犧牲了第一速,威力下降了。對於業餘球員,練波時間不多,Rozena可以增加使用高難度技術的樂趣,而且價錢很相宜,我極力推薦。

感謝抽空觀看,祝各位身體健康,球技進步!

作者: bombombom1120    時間: 2017-4-28 22:33

謝謝師兄測試 .
作者: slavfung    時間: 2017-4-28 23:28

唔知會唔會好似tenergy咁,好快消秏曬啲內能呢
作者: friendlybrother    時間: 2017-4-28 23:35

引用:
原帖由 slavfung 於 2017-4-28 11:28 PM 發表
唔知會唔會好似tenergy咁,好快消秏曬啲內能呢
我用咗兩日,未有咁快知,等一個月後就知道了。其實,就算內能減弱了,也可以透過揸膨脹油重新激活。
作者: yeo    時間: 2017-4-29 00:14

反手貼滿重量大概是多少呢?
作者: kit88    時間: 2017-4-29 00:28

多謝分享
作者: john88    時間: 2017-4-29 06:42

thx a lot!
作者: Rayz    時間: 2017-4-29 09:44

配硬面材板或碳纤板,效果會好D.
作者: mmfc821    時間: 2017-4-29 11:08

thx
作者: rckw    時間: 2017-4-29 11:25

好有興趣試
作者: vr1717    時間: 2017-4-29 11:51

謝謝你的評測 ! 很有參考的價值
作者: 儍峰    時間: 2017-4-29 13:28

尋日試過 (mizuno Fortius FT 落反手)
一個字 "穩"
兩個字 "冇力"  
*可能要配硬板/碳板先得, 配軟純木真系唔多夾
作者: egghead1969    時間: 2017-4-29 13:32

平過 tenergy 喎
作者: atcf    時間: 2017-4-29 13:48

謝謝分享,會考瀘試試金弓8嗎?

作者: ninthuncle    時間: 2017-4-29 19:56

又進來拜讀佳作
作者: michaelwwk    時間: 2017-4-29 22:47

謝謝楼主测评,不过這價位己可以買到好顶级的膠了,我比較期待andro的rasanter V同R
作者: chorong    時間: 2017-4-30 02:40

thanks a lot
作者: 145    時間: 2017-4-30 15:38

師兄,請問你覺得stiga 145底板,反手配紅v定這塊新膠好d?謝謝,紅v都好打,想問下這塊打新波會否好過紅v
作者: friendlybrother    時間: 2017-4-30 20:37

引用:
原帖由 145 於 2017-4-30 03:38 PM 發表
師兄,請問你覺得stiga 145底板,反手配紅v定這塊新膠好d?謝謝,紅v都好打,想問下這塊打新波會否好過紅v
視乎你的重點是甚麼,若果是容錯性高命中率高及旋轉強,就用Rozena,若果速度就紅V。
作者: je5181996    時間: 2017-5-2 01:16

小弟個fd都買左eternity+Rozena 橫板,叫佢打多一兩個星期寫篇review擺上黎先
btw多謝版主分享評測 ,我既朋友都係因為睇左你篇野所以先買,代佢講聲多謝
佢既comment大致上同版主一樣,但都想強調呢塊野一速真係幾慢
作者: egghead1969    時間: 2017-5-2 03:43

金弓用外國海綿呀,勁正,不過係貴

作者: eddieho    時間: 2017-5-3 07:02

我貼在V3 板底是軟身因為是削球板,但係膠的速度不差。不比T05慢,不夠T05轉。一分錢一分貨。
作者: LawrenceChan    時間: 2017-5-3 19:29

Thanks for sharing
作者: (=^x^=)    時間: 2017-5-5 02:33

專業到爆
作者: Kenixting    時間: 2017-5-9 13:22

早幾日借波友塊板打完

優係容錯性高,穩定性好,動作做不足都唔會飛

缺係速度較慢,要發力打透才有速度,性價比不高

結論都幾似baracuda,萬能中庸膠。只是350價錢不如買baracuda!
作者: super_phoenix    時間: 2017-5-10 12:57

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-5-10 12:34 發表

呢塊膠係以容錯性高做賣點,又比較Tenergy平,所以算是交足功課。世上冇容錯性高又彈力超高旋轉特强的膠皮,因為這違反物理學原則,若果本身球技高,根本不需要它的容錯性高的特點。
Tenergy 05或者05fx
作者: 壹點壹    時間: 2017-5-10 13:32

打相持
打多一板,捱多幾下
隨時漲2⃣分波
作者: chorong    時間: 2017-6-18 00:50

朱雨玲都用rozena ,證明一定有比tenergy好既地方
作者: TTYY123    時間: 2017-6-18 03:33

粉紅色的海綿
作者: jeff_whc    時間: 2017-6-18 04:30

引用:
原帖由 TTYY123 於 2017-6-18 03:33 發表
粉紅色的海綿
你見到果塊會唔會係3-50咋
[attach]43762[/attach]
作者: TTYY123    時間: 2017-6-18 09:05     標題: 回復 35# 的帖子

網上有資料
不過唔知有幾堅

http://tabletennis-reference.com/player/detail/61

作者: 杰仔    時間: 2017-6-18 09:50

其實呢塊膠係用來打ABS40+,佢一速慢原因係彌補膠的抓球力,但ABS球一速會比以前的40+快D所以彌到Rozena一速慢,所以現正出的膠皮打40+都會感覺到抓球強但出球慢感覺但一轉打ABS40+出球感覺就會好好多,亞錦賽後現在狂飆紅雙喜廠都有做出小許微調同度數海綿無以前咁硬會有小許肉的感覺
作者: 日橫直削    時間: 2017-6-18 10:37

引用:
原帖由 杰仔 於 2017-6-18 09:50 發表
其實呢塊膠係用來打ABS40+,佢一速慢原因係彌補膠的抓球力,但ABS球一速會比以前的40+快D所以彌到Rozena一速慢,所以現正出的膠皮打40+都會感覺到抓球強但出球慢感覺但一轉打ABS40+出球感覺就會好好多,亞錦賽後現在狂 ...
正解 ,現在狂飆比起以往低了一二度
作者: nanako    時間: 2017-6-18 20:47

所以大家可以用嚟試打40+及V40+波嘅分別!小弟覺得呢塊新膠主要出比打abs新波!
樓上球友提及用嚟打V40+會比較合適!當然昆蟲牌收tenergy 八成價只會比返八成料你!
呢款膠主玫250- 350價格嘅市場!即係同 mxp系列及donic 膠開戰!(利申:有用嚟打單檜板及五夾純木板!自我感覺良好用於v40+嘅波上
作者: dilun12345    時間: 2017-8-11 20:23

有冇師兄用緊rozena 配龍5
作者: nckin9924    時間: 2017-10-18 16:37

nice
作者: SSPSK    時間: 2018-7-17 18:12

大幅減價更加抵打
作者: SSPSK    時間: 2018-7-17 18:16

竟然平過R7, 打開R7值唔值得轉用Rozena?
作者: friendlybrother    時間: 2018-7-17 21:21

引用:
原帖由 SSPSK 於 2018-7-17 06:16 PM 發表
竟然平過R7, 打開R7值唔值得轉用Rozena?
值唔值視乎你的打法,穩健型就用Rozena,速度型就用R7。
作者: PPA    時間: 2018-7-18 00:30

點減都冇用 塊膠根本一d質量都冇
作者: 閃人    時間: 2018-7-18 00:45

質量係個人拉出來.唔關塊膠事啩
作者: michaelwwk    時間: 2018-7-18 01:13

引用:
原帖由 PPA 於 2018-7-18 00:30 發表
做唔到正手膠!反手就非常好
作者: egghead1969    時間: 2018-7-18 14:14

引用:
原帖由 PPA 於 2018-7-18 00:30 發表
何出此言,你話過軟
現在北美睇來無得減,我班球友班緊兵起香港入貨,基本上塊膠中初級夠用有突,二百蚊人仔都唔洗,去邊到搵
作者: 超人    時間: 2018-7-18 14:31

可以做到正手膠 係軟少少
作者: Kit1234    時間: 2018-7-18 15:03

犀利
作者: Michael.M    時間: 2018-9-23 21:42

Xiom Vega Pro同Rozena 邊塊會比較好?
作者: ryan38hk    時間: 2018-9-26 01:03     標題: 回復 46# 的帖子

我兩塊都有, 用vega pro 做正手好 D, rozena反手好D. Vega pro硬過rozena
作者: 729fx    時間: 2018-10-9 22:23

買了一塊ronzena試了,放在正手,abs40+和40+波都試過,不需開膠,第一次,已好好打,可能我用拍是butterfly innerforce zlc,非常夾,上面也有師兄提到,有人說似baracuda,但一定不是,感覺ronzena有一定速度,比donic z1慢小許,輕輕擦面己有旋轉,但旋轉無t05咁轉,而baracuda要食波d,先出到轉,所以一d都不似,而控制力方面,其實不是上面既師兄講得那麼好,baracuda可能好過佢,重量方面,好似同我的donic膠差不多,其實都不輕,我覺得如果忠情蝴蝶牌的fans,轉用佢都可以,放在正手都好打

作者: ryan38hk    時間: 2018-10-17 14:20     標題: 回復 48# 的帖子

其實一塊唔錯既膠,呢個價錢值得去用

正手係可以,接受到,無05轉,不過唔會太大唔同,一分錢一分貨,05個膠面design係都值既,不過一場game可以多一分。。
作者: 729fx    時間: 2018-11-14 19:46     標題: 回復 49# 的帖子

試多幾次了,真係好打,第一次上膠已好打,其他膠都要打幾次先好打,蝴蝶拍加佢仲一流,$240真低玩,同埋真係多幾分,可能是控制力好,失球小了

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0