標題: [膠皮討論] TIBHAR Samsonov Force Pro Black Edition 配 EL-S 正手、MX-P 反手正確嗎? [打印本頁]

作者: duckgor    時間: 2017-4-18 01:19     標題: TIBHAR Samsonov Force Pro Black Edition 配 EL-S 正手、MX-P 反手正確嗎?

小弟問朋友借過 Stiga Infinity VPS V 及 TIBHAR Samsonov Force Pro Black Edition 打過幾個鐘,兩塊拍都係配 TIBHAR Evolution MX-P 及 EL-P,雖然 Infinity VPS V 係五層純木,但仲彈過七層純木 Force Pro Black Edition,似乎容錯性較低,所以我最後決定想買 Force Pro Black Edition,配膠上正反面想有比較明顯的分別,請教各位以下問題,唔該晒指教先!

正手:EL-S 或 FX-S
我未打過呢兩隻膠,請問 EL-S 係咪好似 MX-S 咁 spin,以及 MX-P 咁 power?我的理解係正手開波要揀隻旋 d 的膠,聽講 MX-S 最旋,但我唔係高手,擔心打唔掂咁硬的旋膠,所以揀中硬的 EL-S 或最軟的 FX-S,有冇師兄師姐可比較 EL-S 及 FX-S 的使用感受及打法?

反手:MX-P  
我的理解係反手以推波、短打、以快打慢取勝,旋轉其次,我咁諗對不對?試過 MX-P 及 EL-P 輪流做反手,朋友話 EL-P 會明顯較軟,但我試了兩個鐘,都 feel 唔到好太差別!即使將 MX-P 及 EL-P 轉做正手拉弧圈及發球,都覺得唔夠旋,所以十分唔明白點解咁多人會用 MX-P 做正手?咁發球咪唔夠旋?

呢個組合約 $1,000,主要係兩塊膠已佔 $640,如想平 D 轉用紅雙喜膠,效果會否相差太遠?我的打法係正手中遠台弧圈拉波,反手以短台快攻取分為主!邊款大陸膠合我打法呢?

多謝賜教!十分感激!

作者: duckgor    時間: 2017-4-18 01:26

留位再問
作者: wing0000    時間: 2017-4-18 09:11

適唔適合呢樣好難有準則

但上述幾塊 tibhar 現價好似約係 $250, 所以唔洗 $640 咁多
作者: marcohcy    時間: 2017-4-18 09:55

省狅Ok
作者: TomLai    時間: 2017-4-18 10:12

“我的理解係反手以推波、短打、以快打慢取勝,旋轉其次”。
如果樓主既反手打法係咁, 可以諗諗X1黃金. 直板既話亦可以諗下反手生膠.
作者: TomLai    時間: 2017-4-18 10:19

正手嫌MXP唔夠轉可以諗下MXS. 唔想咁重咁硬可以試Rasant Grip.
作者: 天樂    時間: 2017-4-18 13:05

Mxp做正手,Elp做反手會係大路d,
Mxp發球旋轉係歐洲膠已不錯
作者: duckgor    時間: 2017-4-19 18:26

有冇打過呢塊膠?話係呢個系列最軟的旋膠?
引用:
原帖由 夜魔俠 於 2017-4-18 06:09 AM 發表
FX-S可以做正手

作者: duckgor    時間: 2017-4-19 18:28

我去駿X問係呢個價錢,邊度$250咁平,可否告知小弟?謝謝!
引用:
原帖由 wing0000 於 2017-4-18 09:11 AM 發表
適唔適合呢樣好難有準則

但上述幾塊 tibhar 現價好似約係 $250, 所以唔洗 $640 咁多

作者: duckgor    時間: 2017-4-19 18:29

有冇分軟硬?邊隻Control?邊隻power?我唔熟器材
引用:
原帖由 marcohcy 於 2017-4-18 09:55 AM 發表
省狅Ok

作者: duckgor    時間: 2017-4-19 18:30

X1 黃金係咩品牌呀師兄?
引用:
原帖由 TomLai 於 2017-4-18 10:12 AM 發表
“我的理解係反手以推波、短打、以快打慢取勝,旋轉其次”。
如果樓主既反手打法係咁, 可以諗諗X1黃金. 直板既話亦可以諗下反手生膠.

作者: duckgor    時間: 2017-4-19 18:50

多謝師兄意見!
好見啲波友評測話 MX-S 雖夠轉但難打,咁 Rasant Grip 係咩品牌呢?大約幾錢?
引用:
原帖由 TomLai 於 2017-4-18 10:19 AM 發表
正手嫌MXP唔夠轉可以諗下MXS. 唔想咁重咁硬可以試Rasant Grip.

作者: duckgor    時間: 2017-4-19 18:52

多謝你意見!Nittaku 都係歐洲膠嗎?
引用:
原帖由 天樂 於 2017-4-18 01:05 PM 發表
Mxp做正手,Elp做反手會係大路d,
Mxp發球旋轉係歐洲膠已不錯

作者: duckgor    時間: 2017-4-19 18:55

尋晚試過波友的 Viscaria-FL 蝴蝶王,配 Nittaku Fastarc P1 (黑) 和 Nittaku Fastarc S1 (紅),感覺上兩塊膠都好容易打,容錯度好高,發球亦明顯比 MX-P 和 ELP 旋,唔知配合 TIBHAR Samsonov Force Pro Black Edition 夾唔夾呢?有冇師兄打過呢個組合?

Viscaria-FL 蝴蝶王比 Force Pro Black Edition 貴 $900,所以我都係想買番 Force Pro Black Edition,如果佢同 Nittaku 膠夾,兩塊膠貴少少都借得投資!
作者: duckgor    時間: 2017-4-25 00:26

有冇波友打Force Pro Black Edition 的 AN 柄?可以約出來借我試打的話,我付場租!有意請留言!
作者: chorong    時間: 2017-4-30 02:40

引用:
原帖由 duckgor 於 2017-4-19 18:55 發表
尋晚試過波友的 Viscaria-FL 蝴蝶王,配 Nittaku Fastarc P1 (黑) 和 Nittaku Fastarc S1 (紅),感覺上兩塊膠都好容易打,容錯度好高,發球亦明顯比 MX-P 和 ELP 旋,唔知配合 TIBHAR Samsonov Force Pro Black Edit ...
新鮮感作崇 !
作者: jeff_whc    時間: 2017-4-30 05:34

我就係force pro black an柄主人了
[attach]43131[/attach]
作者: jeff_whc    時間: 2017-4-30 05:38     標題: 回復 12# 的帖子

X1黃金=Donic X1 gold
作者: sim彥    時間: 2017-4-30 09:10

有冇人用過
Vladimir Samsonov Unlimited 或
Chen Chien An Unlimited ?
作者: duckgor    時間: 2017-5-8 16:25

呢款Donic手感如何?聽講 Donic 膠一般都比較彈!
我只打過 Bluefire M1,真係幾彈,唔容易操控!
引用:
原帖由 jeff_whc 於 2017-4-30 05:38 AM 發表
X1黃金=Donic X1 gold

作者: duckgor    時間: 2017-5-8 16:30

我諗住今個星期日(5月14日)買拍!但仲未定到買 AN 定 FL 好?
師兄今個星期六、日早上有時間借我打你塊 AN 拍嗎?
你打邊區?九龍東可以嗎?
場錢我付,小小心恴!
如OK話我知!
引用:
原帖由 jeff_whc 於 2017-4-30 05:34 AM 發表

作者: duckgor    時間: 2017-5-8 16:33

咁配咩膠?
注意今個星期日係母親節!我早上 12AM 有空可打!
引用:
原帖由 jeff_whc 於 2017-4-30 05:34 AM 發表

作者: lw31    時間: 2017-5-8 17:10     標題: 回復 20# 的帖子

我用緊CCA UNLIMITED配正手T05反手BARACUDA,CCA UNLIMITED採用5木2芳碳外置纖維結構:林巴+芳碳纖維+阿尤斯+桐木大芯+阿尤斯+芳碳纖維+林巴。它的結構設計是新材料球40+時代主流底板的結構,柔和的表面設計提升了製造旋轉的能力,外置芳碳纖維則提升了底板的出球速度,桐木大芯加上芳碳纖維使得球拍整體獲得一種較均衡的擊球感,正!
作者: duckgor    時間: 2017-5-8 17:49

係咪即係陳健安塊拍?咩品牌?我對器材唔熟悉!
加埋膠超過 $2000?
引用:
原帖由 lw31 於 2017-5-8 05:10 PM 發表
我用緊CCA UNLIMITED配正手T05反手BARACUDA,CCA UNLIMITED採用5木2芳碳外置纖維結構:林巴+芳碳纖維+阿尤斯+桐木大芯+阿尤斯+芳碳纖維+林巴。它的結構設計是新材料球40+時代主流底板的結構,柔和的表面設計提升了製 ...

作者: lw31    時間: 2017-5-8 19:02     標題: 回復 25# 的帖子

係陳建安塊板,牌子咪又係TIBHAR,板就$990,超過超$2000睇
作者: lw31    時間: 2017-5-8 19:05

超唔超過$2000就睇你什麼膠姐,如果你配T05加T64就一定超
作者: nikipang9041    時間: 2017-5-8 19:11

我用龍張MXP正手覺太彈,最後轉左MXS正手覺得好好多,吾覺難用,都係習慣一下就OK
作者: duckgor    時間: 2017-5-8 20:48

原來係呢塊!幾靚仔喎!
http://chunhingtt.com/index.php? ... &product_id=861
Butterfly Tenergy 05 同 Tenergy 64 邊塊做正手好?兩塊有咩唔同?
引用:
原帖由 lw31 於 2017-5-8 07:05 PM 發表
超唔超過$2000就睇你什麼膠姐,如果你配T05加T64就一定超

作者: duckgor    時間: 2017-5-8 20:52

MXS 唔係仲硬過 MXP 咩?有 sales 同我咁講!
咁旋轉方面係咪 MXS 明顯轉過 MXP 呀?
我想搵塊轉啲!
引用:
原帖由 nikipang9041 於 2017-5-8 07:11 PM 發表
我用龍張MXP正手覺太彈,最後轉左MXS正手覺得好好多,吾覺難用,都係習慣一下就OK

作者: duckgor    時間: 2017-5-8 21:05

我有點擔心發揮唔到 MX-S 的旋轉,同埋打過覺得 MX-P 比較硬,所以想幫 Force Pro Black Edition 配正手 EL-S (黑,max),開波旋些;反手 EL-P (紅,2.0mm),頂波實淨些!

打過呢兩塊膠的師兄、師姐,大家有冇意見提點一下小弟?感激!
作者: lw31    時間: 2017-5-8 21:59     標題: 回復 29# 的帖子

無一定邊塊做正手,睇你什打法,05旋轉強D,64速度快D,如果你兩面拉弧圈兩面05都得架
作者: duckgor    時間: 2017-5-9 00:37

我朋友有一塊 Force Pro Black Edition 配 MX-P (紅)、EL-P (黑),感覺上 EL-P 手感比較好,比 MX-P 彈少少又唔難控制,用佢正反手推波都幾好 feel!但朋友唔知厚度係 max 定 2.0mm,亦唔知海綿硬度!
我呢幾日爬過下文,聽講正手用 Max,反手用薄些的 2.0mm 係比較正確的組合,其實我唔明呢個道理!
另外,同一塊膠,比如說兩塊都配 EL-P 的話,紅色同黑色又有冇分別呢?
遲啲我買咗拍,睇吓有冇機會約師兄過兩招比我!多謝先!
引用:
原帖由 lw31 於 2017-5-8 09:59 PM 發表
無一定邊塊做正手,睇你什打法,05旋轉強D,64速度快D,如果你兩面拉弧圈兩面05都得架

作者: friendship729    時間: 2017-5-9 01:20

引用:
原帖由 duckgor 於 2017-5-9 00:37 發表
我朋友有一塊 Force Pro Black Edition 配 MX-P (紅)、EL-P (黑),感覺上 EL-P 手感比較好,比 MX-P 彈少少又唔難控制,用佢正反手推波都幾好 feel!但朋友唔知厚度係 max 定 2.0mm,亦唔知海綿硬度!
我呢幾日爬過 ...
可用Xiom Vega China做正手配合到塊Force Pro Black Edition
作者: jeff_whc    時間: 2017-5-9 01:33

引用:
原帖由 duckgor 於 2017-5-8 16:30 發表
我諗住今個星期日(5月14日)買拍!但仲未定到買 AN 定 FL 好?
師兄今個星期六、日早上有時間借我打你塊 AN 拍嗎?
你打邊區?九龍東可以嗎?
場錢我付,小小心恴!
如OK話我知!
我塊force pro正手用Victas V01,反手貼左塊TSP Agrit
你想在香港買塊AN柄應該幾難,
咁啱CCA unlimited我都有又係AN柄,
正手Victas V15,反手T64
九龍東正呀,啱晒我,你pm電話俾我請以PM 聯絡聯繫
因為相用ipad影所以唔係好清
作者: jeff_whc    時間: 2017-5-9 01:36

[attach]43249[/attach][attach]43250[/attach]
轉番手機影應該好啲掛
作者: jeff_whc    時間: 2017-5-9 01:41

[attach]43251[/attach][attach]43252[/attach]
好鍾意用Victas呢個牌子既膠
作者: jeff_whc    時間: 2017-5-9 01:51

引用:
原帖由 lw31 於 2017-5-8 17:10 發表
我用緊CCA UNLIMITED配正手T05反手BARACUDA,CCA UNLIMITED採用5木2芳碳外置纖維結構:林巴+芳碳纖維+阿尤斯+桐木大芯+阿尤斯+芳碳纖維+林巴。它的結構設計是新材料球40+時代主流底板的結構,柔和的表面設計提升了製 ...
我橫板都係初哥,感覺這種結構既板都係買番VIS或者張繼科ALC比較好,可唔可以講下幾塊板既區別,我就試唔出
作者: duckgor    時間: 2017-5-9 02:03

多謝資訊,等我聽日上網搵吓呢塊膠資料!
我連有呢個品牌都唔知!
引用:
原帖由 friendship729 於 2017-5-9 01:20 AM 發表

可用Xiom Vega China做正手配合到塊Force Pro Black Edition

作者: duckgor    時間: 2017-5-9 02:05

已PM!
師兄兩塊拍我都想買
引用:
原帖由 jeff_whc 於 2017-5-9 01:33 AM 發表

我塊force pro正手用Victas V01,反手貼左塊TSP Agrit
九龍東正呀,啱晒我,你pm電話俾我請以PM 聯絡 ...

作者: nikipang9041    時間: 2017-5-9 03:51

引用:
原帖由 duckgor 於 2017-5-8 20:52 發表
MXS 唔係仲硬過 MXP 咩?有 sales 同我咁講!
咁旋轉方面係咪 MXS 明顯轉過 MXP 呀?
我想搵塊轉啲!

Mxs係比Mxp硬D同轉D但無狂飈甘硬同轉,膠硬先夠轉喎(又吾係愈硬愈好,又要配合底板彈性同個人力量) ,當然你出手要有足夠擺速,吾係就乜膠都無乜轉,ELP用过做反手覺得太彈太飄,根本不適合做正手...如果你力量不夠就Mxp正,Elp反,夠力就Mxs正Mxp反比較好,以上純屬我個人喜好不喜勿插
作者: duckgor    時間: 2017-5-9 15:23

多謝師兄提點
我一路以為軟膠比硬膠轉,原來夠力的話,硬膠比軟膠更轉,咁可能我球齡尚淺,未發揮到 MX-P 的特性,所以覺得 EL-P 彈力反而啱我多啲,只係覺得 EL-P 唔夠轉!
經你解釋後我有眉目了,基於 S 膠比 P 膠硬同轉,我可能買兩塊拍。

首先買一塊 Force Pro Black Edition,配:
軟啲冇咁轉的 EL-S (黑,正)、EL-P (紅,反)

打幾個月後,再買一塊 Force Pro Black Edition 或陳健安 CCA unlimited,配:
硬啲又轉啲的 MX-S (黑,正)、MX-P (紅,反)
引用:
原帖由 nikipang9041 於 2017-5-9 03:51 AM 發表

Mxs係比Mxp硬D同轉D但無狂飈甘硬同轉,膠硬先夠轉喎(又吾係愈硬愈好,又要配合底板彈性同個人力量) ,當然你出手要有足夠擺速,吾係就乜膠都無乜轉,ELP用过做反手覺得太彈太飄,根本不適合做正 ...

作者: duckgor    時間: 2017-5-9 15:35

仲有一個問題請教大家,我求先打過電話去店舖問有冇貨,但老闆話冇提供防拉絲的塗護木液服務,因為新板唔會拉絲,唔駛塗護木液,日後換膠時才需要塗。
又會咁?唔係應該全新時打定底塗定護木液,日後換膠至唔會拉絲咩?
作者: duckgor    時間: 2017-5-11 16:40

師兄球技好,球品更好!
借拍陪小弟練波之餘,亦講解唔少買拍知識!
小弟獲益良多!
引用:
原帖由 jeff_whc 於 2017-5-9 01:33 AM 發表

九龍東正呀,啱晒我,你pm電話俾我請以PM 聯絡 ...

作者: chorong    時間: 2017-6-10 16:35

引用:
原帖由 duckgor 於 2017-5-9 15:35 發表
仲有一個問題請教大家,我求先打過電話去店舖問有冇貨,但老闆話冇提供防拉絲的塗護木液服務,因為新板唔會拉絲,唔駛塗護木液,日後換膠時才需要塗。
又會咁?唔係應該全新時打定底塗定護木液,日後換膠至唔會拉絲 ...
聽佢廢UP喇,亡羊補牢
怕麻煩費事幫你搽,要搽一定係新板果陣搽

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0