標題: 平野美宇大炒陳夢奪冠 [打印本頁]

作者: 弧圈結合亂打    時間: 2017-4-15 19:46     標題: 平野美宇大炒陳夢奪冠

直落3:0 !!!
作者: joel2000hk    時間: 2017-4-15 19:48

好強!
作者: 閃人    時間: 2017-4-15 19:49

Clipper Wood
作者: yeo    時間: 2017-4-15 20:04

決定馬上入塊日版CLIPPER WOOD玩玩
作者: 速鳥    時間: 2017-4-15 20:24

決定馬上入塊日版CLIPPER WOOD玩玩 x2
作者: HongKongFanz    時間: 2017-4-15 20:30

中國封閉訓練喜歡把主要對手的照片掛在牆上. 平野的照片一定大大張放在訓練館中間
作者: TS2010    時間: 2017-4-15 20:44

比起佢攞世界杯冠軍,今次含金量更高。地表最强十二人計漏這一個。厲害丶厲害。
作者: 大樹快車    時間: 2017-4-15 21:07

女版波爾,連勝3個中國球手奪冠!👏👏👏
作者: michaell    時間: 2017-4-15 21:48

戰術清晰! 上手後轉正手強攻! 用唔到就及早變線! 好積極!
作者: 0093    時間: 2017-4-15 22:00

很強!!
作者: TS2010    時間: 2017-4-15 22:02

赛後孔令輝指平野既技術,較中國隊先進,各位有何睇法?
作者: michaelwwk    時間: 2017-4-15 22:07

女版樊振東,板板發力
作者: rckw    時間: 2017-4-15 22:16

厲害
作者: 金擇魚    時間: 2017-4-15 22:47

邊個話(平野)冇好架liness" />liness" />liness" />liness" />[youtube]OCPzmhURdOU[/youtube]

作者: zeio    時間: 2017-4-15 23:05

引用:
原帖由 TS2010 於 2017/4/15 22:02 發表
14年12月3日,兩年多後真係做到
引用:
平野美宇近檯速度好狠快,正手殺傷力若果有所提升,成就比福原、石川一定只高不低

作者: egghead1969    時間: 2017-4-15 23:20

引用:
原帖由 TS2010 於 2017-4-15 22:02 發表
唔通說輸比個技術落後  ;應該係中國隊食老本,諗住發球搶攻,點知人地接發球進取,頭三板跟本冇主動權;丁影后輸左都媽媽聲,球路轉線完全唔係以前回事
作者: lmichael    時間: 2017-4-16 00:26

不過, 呢場真係好睇, 所有體育吸引既原素都係度.
1. 雙方都係美少女
2. 懸疑性高. 個個都估陳夢高些, 點知.....
3. 大偉打敗歌利亞, 呢個係所有體育競賽最吸引人既地方.

乒乓球以後收視會高返好多...... 好事
作者: michaelwwk    時間: 2017-4-16 00:36

引用:
原帖由 lmichael 於 2017-4-16 00:26 發表
不過, 呢場真係好睇, 所有體育吸引既原素都係度.
1. 雙方都係美少女
2. 懸疑性高. 個個都估陳夢高些, 點知.....
3. 大偉打敗歌利亞, 呢個係所有體育競賽最吸引人既地方.

乒乓球以後收視會高返好多...... ; ...
認同
作者: 弧圈結合亂打    時間: 2017-4-16 08:27

美宇還有一關劉詩雯未過!
作者: wing0000    時間: 2017-4-16 08:51

在哪可以買到日版stiga?
作者: 弧圈結合亂打    時間: 2017-4-16 09:13

引用:
原帖由 wing0000 於 2017-4-16 08:51 發表
在哪可以買到日版stiga?
日版同唔係日版有乜分別呢?
作者: michaelwwk    時間: 2017-4-16 10:18

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 2017-4-16 09:13 發表
日版同唔係日版有乜分別呢?
有火印
作者: 弧圈結合亂打    時間: 2017-4-16 10:23

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2017-4-16 10:18 發表

有火印
打個印貴接近一倍!?

作者: Davids    時間: 2017-4-16 10:35

火雲邪神之名句@天下武功無所不破,唯快不破
作者: Georgett    時間: 2017-4-16 18:51

靚女??? 唔係化
作者: 金科玉律    時間: 2017-4-16 23:34

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-4-16 23:18 發表
女隊輸了冠軍給外國,並非純粹技術落後,還有一個重點就是只派清一色打法的横拍兩面反膠打法的球員,違背了百花齊放的原則,當某一個打法被破解適應了,其他的都輕易被打敗,孔令輝做女隊主教練連這個道理也不 ...
讚同,看來削球打法又開始排上用場了。。。。。。
作者: HongKongFanz    時間: 2017-4-17 00:05

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017-4-16 23:34 發表

讚同,看來削球打法又開始排上用場了。。。。。。
胡麗梅去左邊度先?
作者: michaelwwk    時間: 2017-4-17 00:06

如果削球掂,除孝元,鵝姐就唔會咁吷打完,個波旋轉弱左
作者: michaelwwk    時間: 2017-4-17 00:07

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2017-4-17 00:05 發表

胡麗梅去左邊度先?
連銀姐都win到佢,你話呢?
作者: jeff_whc    時間: 2017-4-17 00:24     標題: 回復 28# 的帖子

可能要訓練女隊打日直了,都係揾張怡寧出山好啲
作者: michaelwwk    時間: 2017-4-17 00:45

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-4-16 23:07 發表

咁即係孔令輝承認自己教波無料到啦!
哩句唯一認同
作者: egghead1969    時間: 2017-4-17 00:46

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2017-4-17 00:06 發表
如果削球掂,除孝元,鵝姐就唔會咁吷打完,個波旋轉弱左
可能武陽掂掛,真係想睇平野對佢,能打旋轉變化嗎

武陽今次都只輸比中國隊員

作者: michaelwwk    時間: 2017-4-17 00:52

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-4-16 23:18 發表
女隊輸了冠軍給外國,並非純粹技術落後,還有一個重點就是只派清一色打法的横拍兩面反膠打法的球員,違背了百花齊放的原則,當某一個打法被破解適應了,其他的都輕易被打敗,孔令輝做女隊主教練連這個道理也不 ...
技術佢地係指成個打法同套路,唔係個柄長定短或膠皮類形,中國近代女乒清一色橫板雙反或小數一面係粒仔,如果咁易適應就唔洗望穿秋水先出個平野
作者: egghead1969    時間: 2017-4-17 01:18

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 2017-4-16 10:23 發表
打個印貴接近一倍!?
咁水貨嘛,人工來;其實都唔會起香港買,因為打過;買真係要去日本買,或網上搵一間老實日本本地店先掂。

P.S. 打過純日本地貨,係唔同,d 木質實在 d
作者: egghead1969    時間: 2017-4-17 01:31

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2017-4-17 00:52 發表

技術佢地係指成個打法同套路,唔係個柄長定短或膠皮類形,中國近代女乒清一色橫板雙反或小數一面係粒仔,如果咁易適應就唔洗望穿秋水先出個平野
咁公平講,個器材都對打法同套路都有影響;其實個波影響好大(拿唔係話係輸波重點),而係個波既旋轉弱左,對對手既'軒'制弱左;中國隊冇曬第一板既威力
作者: egghead1969    時間: 2017-4-17 01:32

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2017-4-17 00:05 發表

胡麗梅去左邊度先?
斷續做陪練員羅
作者: 金科玉律    時間: 2017-4-17 12:06

引用:

胡麗梅去左邊度先?
說不定很快就派上用場,以柔制剛,平野的新技術打法是女子男性化,擊球點在上升期
作者: ninthuncle    時間: 2017-4-17 13:31

其實間吾中輸下並非壞事,起碼大家吾會咁悶,吓,又係中國win 呀?! 而家又有啲刺激感啦。
作者: st24515574    時間: 2017-4-17 14:25

作者: zeio    時間: 2017-4-17 15:02

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2017/4/17 00:05 發表

胡麗梅去左邊度先?
自從 13 年直通贏左丁影后就未有好日子過個
作者: zeio    時間: 2017-4-17 15:03

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2017/4/17 00:52 發表

會唔會又有龍門搬呢
作者: michaelwwk    時間: 2017-4-17 20:10

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-4-17 17:41 發表

問题係,平野一個人已經殺光中國隊相同打法的人,包括:丁寧、朱雨玲、陳夢,並非一次性偶然事件。

備戰的時候,各國肯定有模擬某對手的針對性訓練,若果知道中國隊只有清一色打法的球員上陣,訓練就簡單 ...
咁講法世乒5個名額各個身懷绝技,但安全系數幾多?
作者: michaelwwk    時間: 2017-4-17 20:13

咁劉月半唔介意可以請王秋×同東邪西毒入國家隊稳陣
作者: 金科玉律    時間: 2017-4-17 23:22

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-4-17 21:05 發表
大家仲記唔記得中國曾經犯相同錯誤引致低沉了十年?就是當年只著重正膠快攻打法克制弧圈球,清一色派:江嘉良、陳龍燦、范長戊、騰義去打。頭兩屆赢了冠軍就食老本,外國已適應及破解了,第三屆就全部快攻手落 ...
讚同
作者: egghead1969    時間: 2017-4-18 00:54

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-4-17 21:05 發表
大家仲記唔記得中國曾經犯相同錯誤引致低沉了十年?就是當年只著重正膠快攻打法克制弧圈球,清一色派:江嘉良、陳龍燦、范長戊、騰義去打。頭兩屆赢了冠軍就食老本,外國已適應及破解了,第三屆就全部快攻手落 ...
係喎,唔講唔記得重有蔡振華返來改革乒乓球打法,不過要中國隊改變對粒仔既'岐'視,幾難喎
作者: egghead1969    時間: 2017-4-18 01:04

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-4-17 20:56 發表

我認為就算不入主力名單,也至少做陪練及掃除對手工作。
我明,但問題係奥運你點掃 (係呀今屆如果平野對武陽,平野一定輸,但武陽先輸比自已友先喎  )。陪練都多舊魚,外國人都好少打陰陽板,何況唔係輸比褔原愛

作者: michaelwwk    時間: 2017-4-18 01:11

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-4-17 20:56 發表

我認為就算不入主力名單,也至少做陪練及掃除對手工作。
陪練其實乜類形都有,但如看過乒超都應該知道,女隊直板少得可憐,記得前幾年有個横打的對郭躍,都己經冇得打,還有一個直板長膠的對李晓霞前一兩局不適應跟着反勝了,咁試問教練組對哪些異類打法睇法係點,隊內都勝不到主力横板雙反的球員,為什麽要派出來冒險,以前未改例每種打法都有傑出人才,但改例后每個特殊打法的人才缺乏,也受制於球的影响,所以佢地唔係唔想百花齊放,而係國家隊追求稳定性,所以就算平野的出現,估計唔會再挑選異類打法的去比赛,極其只會派武陽约削球手去,但之前武也输了一次外戰,因為球旋轉减小了,所以佢他只會繼續横双反去比賽,所以肯定唔會再有其他異類打法的選手代表中國参加大赛

作者: egghead1969    時間: 2017-4-18 09:47

輸左女單,蔡副局長當晚即刻捉住班男球員開整頓風氣會議

作者: garfieldjam    時間: 2017-4-18 10:10

新球旋轉減弱了,削球的也很難造出強烈旋轉,新球是體力速度戰,劉詩雯很適合,丁寧偏向防守及相持,小朱調整一下也是可以的,削球手、長膠、打變化的球手則有點難度
作者: 乒乓在線    時間: 2017-4-18 10:18

這次搞到不看整個賽事片不可
作者: michaelwwk    時間: 2017-4-18 10:49

引用:
原帖由 egghead1969 於 2017-4-18 09:47 發表
简直要下半旗至哀
作者: zeio    時間: 2017-4-18 10:56

一個小妹妹搞到一大班硬漢子氹氹轉
作者: egghead1969    時間: 2017-4-18 11:16

引用:
原帖由 garfieldjam 於 2017-4-18 10:10 發表
新球旋轉減弱了,削球的也很難造出強烈旋轉,新球是體力速度戰,劉詩雯很適合,丁寧偏向防守及相持,小朱調整一下也是可以的,削球手、長膠、打變化的球手則有點難度
唔至旋轉減弱,重慢少少,而且有時重會飄走;不過中國隊點會派打粒仔、長膠去打奧運
作者: kenok00    時間: 2017-4-18 18:35

平野冠軍若用Clipper 板,此經典版本一速不特別,二速正常過正常(不賊),但其最利害之處係連續拉打板數多和穩.

利申-自己Keep住一塊黑㡳白字老cl.
作者: 速鳥    時間: 2017-4-18 20:16

係都捉住女乒
引用:
原帖由 egghead1969 於 2017-4-18 09:47 發表

作者: PPBuddha    時間: 2017-4-18 20:46

平野對削球手:

http://youtu.be/-mSAiBJAN4M
作者: samson2012717    時間: 2017-4-18 21:59

http://www.pingpangwang.com/foru ... ge%3D1&mobile=2
輸左都可以輕鬆D
作者: Hodyhody    時間: 2017-4-18 22:55

作者: 金擇魚    時間: 2017-4-19 15:43

如果中國女子實力係高過平野好多,打個橙都嬴你啦
但事實係有得打,平野都唔一定次次嬴,
頒獎時,平野幾乎冇乜掌聲,小器到呢,
一句講晒:輸唔起.
作者: RE22    時間: 2017-4-20 16:12

新球特性少了旊轉那贏波關鍵就是在反應及速度上,簡單說就是星爺所講的"唯快不破"。很明顯平野的反應及回板速度比中國的三位女選手較快,這優點更可補上力量的不及,比賽場上公平競賽﹐連輸三戰無話可說。

作者: RE22    時間: 2017-4-20 16:13

新球特性少了旊轉那贏波關鍵就是在反應及速度上,簡單說就是星爺所講的"唯快不破"。很明顯平野的反應及回板速度比中國的三位女選手較快,這優點更可補上力量的不及,比賽場上公平競賽﹐連輸三戰無話可說。

作者: samson2012717    時間: 2017-4-20 21:22

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-4-19 15:43 發表
如果中國女子實力係高過平野好多,打個橙都嬴你啦
但事實係有得打,平野都唔一定次次嬴,
頒獎時,平野幾乎冇乜掌聲,小器到呢,
一句講晒:輸唔起.
是否升國旗時冇乜掌聲?
http://www.pingpangwang.com/foru ... ge%3D1&mobile=2
作者: sim彥    時間: 2017-4-20 23:34

大家如果也曾看到我在另一個帖子的自創歌曲,我真是覺得她球風犀利,是一位樣子、性格、技術跟支持度也很好的球員,我在她去年贏了世界盃以後也漸漸成為了她的球迷,在askaproanything也發表了問題,希望她能夠在世乒賽再一次亮相給世界看。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0