標題: 大家對於「綠色通道」入選球員名單有何看法? [打印本頁]

作者: Topspin    時間: 2017-3-30 19:05     標題: 大家對於「綠色通道」入選球員名單有何看法?

男子球員:王昀希、黃凱略、劉嘉熙、蔡楠、呂承亨
女子球員:馮慧珠、黃芷翎、蔡洪

大家覺得這些球員如何?
作者: Topspin    時間: 2017-3-30 19:06

係喎 恭喜以上球員入選
作者: 速鳥    時間: 2017-3-30 21:17

黃芷翎咁快就愛上乒乓球,估唔到啊…佢應該還是小學生,3~8小時everyday的常規訓練,我都係個句:「唔應該」
作者: 金科玉律    時間: 2017-3-30 21:22

希望不斷有第二三個黃鎮廷湧現,系好事窩
作者: 速鳥    時間: 2017-3-30 21:22

馮慧珠特然勁,應該是中四生,行全職我覺得佢行得啱 ,加左乒總真功夫後,好有作為,我好睇好佢,將來會勁過李嘉宜
作者: 速鳥    時間: 2017-3-30 21:27

蔡楠蔡洪人仔細細,但充滿乒乓球優秀血統,好夠熱情,對乒壇一定更加發光發亮
作者: jefftam    時間: 2017-3-30 21:31

有一個是小三學生。
每日訓綀5小時。
差點就多過上堂時間了。
我個人就覺得太多了。

這樣綀法,基本上是行全職路向了,但我仍覺得太早決定了。
作者: williamkeung    時間: 2017-3-30 22:42

沙田少精不如close la, 上面有4位沙田少精轉打綠色通道,只剩下少貓三两隻,女子隊更加……!
作者: andysir    時間: 2017-3-30 22:48

綠色通道不是給家境貧困如領綜援那些嗎?為什麼有好多都是富有家庭?出入練波有私家車接送,兩面膠皮都是最貴的tenergy,真不知用什麼準則選拔。
作者: williamkeung    時間: 2017-3-30 22:48

其實本人非常佩服上面幾位小朋友及其家長,願意放棄讀書時間做白老鼠,此計劃還未有清晰方向,時間大家怎樣配合,誰教,跟誰練???
作者: bombombom1120    時間: 2017-3-30 22:49

期望第2個MR.黃 ,有冇中學生打?
日日五粒鐘,好快上甲組 各小朋友努力。
作者: joeman    時間: 2017-3-30 23:21

對綠色通道完全不理解,細則不明,意義為何?

不過上面入選者也是打得之人。

但是,通告内這句:
「受惠者包括經濟環境有困難的家庭」
是否漏了個「不」字呢?
作者: HONG0211    時間: 2017-3-30 23:37

睇好呂承亨,前途無限
作者: ayui    時間: 2017-3-31 02:51

唔明。

綠色通道原意不是給主要「有potential,以打全職為目標」但未能選上正規培訓路徑嗎(如少精、大精)嗎?

既然已是少精學員,豈不是雙重受惠?

每天5小時訓練,既然免費訓練,少精都要求有100%出席率先可以full refund。好想知道「綠色通道」對出席率有幾高要求呢?如果冇嚴格執行,一定一窩蜂人去考。 不過章程冇寫明........ 給大家好多想像空間。
作者: williamkeung    時間: 2017-3-31 08:36

本人作為小朋友家長,看完乒總推介綠色通道網頁,很多東西都唔清晰,問其他教練都唔清楚,既然家長及教練都唔清楚,怎樣幫小朋友決定,既然不清不楚,點解咁急推出!!!!一個咁大計劃乒總應該同外面家長及教練資詢及商討……盡量貼近家長和小朋友的需要
作者: simonwong    時間: 2017-3-31 09:27

作者: 速鳥    時間: 2017-3-31 09:45

「摸著石頭過河」我估就是乒總今次的想法,目的是製做人材出外國賽拿金牌,方向是由九歲開始觀察及貼身訓練,點樣做因為無前車可鑑,才適合香港地理的辦法,所以連乒總自已都唔講得清楚;至於學生方面,「食得鹹魚抵得渴」你情我願。
作者: 金科玉律    時間: 2017-3-31 10:13

引用:
原帖由 andysir 於 2017-3-30 22:48 發表
綠色通道不是給家境貧困如領綜援那些嗎?為什麼有好多都是富有家庭?出入練波有私家車接送,兩面膠皮都是最貴的tenergy,真不知用什麼準則選拔。
我原先也是像你這樣誤解了,後來才發現是包括家境貧困如領綜援那些家庭。
這個綠色通道確實幫到那些出生貧困家庭、又有一定潛質、喜歡打球多過讀書的子女。

不過可能第一次舉辦,很多細節都沒做好準備,沒有像大精、少精、港青甚至青苗、章別考試那樣公開透明,讓很多人都在觀望和猜測,一頭霧水
作者: williamkeung    時間: 2017-3-31 10:23     標題: 回復 20# 的帖子

食得鹹魚抵得渴,小學生打綠色通道是父母替他們選擇,將來打得叻過黃鎮庭就最好,否則不成功,又不倫不類,又無學識,到時父母千萬不要怪其他人……!
作者: KKFan    時間: 2017-3-31 10:51

引用:
原帖由 simonwong 於 2017-3-31 09:27 發表
范氏兩姊弟全家全心全意打乒乓, 除了馮慧珠我又放長雙眼看看這一條究竟是綠色通道還是......
感謝關心我家對寳貝、其實比她們考綠色通道,正好給她們一個人生經驗、好多事情不一定會如願達到妳想追求嘅目標、有失必有得,正因為今次落選、反而可另她們更即極面人生嘅得失、叫她們鼓勵自己要繼續面對人生不同嘅事情、即極面對、不要因為失去一次機會、而放棄、將來做任何事都好、由不可能變成可能、只要妳哋很努力而不放棄

作者: KKFan    時間: 2017-3-31 11:03

恭喜入選嘅小朋友丶入選了不是完結丶是訓練嘅新開始丶努力
作者: Hodyhody    時間: 2017-3-31 11:52

恭喜入選嘅小朋友!!!
作者: 金科玉律    時間: 2017-3-31 12:23

[quote]原帖由 KKFan 於 2017-3-31 11:03 發表
恭喜入選
能分享一下挑選的過程和內容嗎?

作者: 金擇魚    時間: 2017-3-31 12:48

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017-3-31 12:23 發表
[quote]原帖由 KKFan 於 2017-3-31 11:03 發表
恭喜入選
咪又係敎練行行企企,傾下偈,叫你哋打升降枱,跟著返屋企等通知。
作者: KKFan    時間: 2017-3-31 12:49

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017-3-31 12:23 發表
恭喜入選
當天小朋友入場館後,大部份體院教練也在,好驚喜,陳江華教練親自輪流派波測試大家丶正手拉球及不定點球丶其她/他人就分組打一局過11分(因甄選人多,所以只打一局)丶赢留低繼續打,大慨是當天過程丶因家長不能入去睇
作者: 金擇魚    時間: 2017-3-31 12:55

多左派波咁充實?
作者: KKFan    時間: 2017-3-31 12:58     標題: 回復 29# 的帖子

是的
作者: grizzlyhk    時間: 2017-3-31 13:05

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017-3-30 21:22 發表
希望不斷有第二三個黃鎮廷湧現,系好事窩
但黃鎮廷就係最好例子 打得好 唔好咁早出頭
作者: Gigi    時間: 2017-3-31 14:32     標題: 回復 10# 的帖子

如沒嚴謹規則,分分鐘家長都試冰種底線。唔知到時有無人會自出自入,或者找藉口理由多多上少d時數呢🤔🤔 (喜歡就返點就幾點,早退,一個星期有三兩日放學後要補完習或上完課外活動至再去訓練,又去下旅行等等)講到底,訓練時間不足,唔夠出席率,又不會被out, 咁就浪費了綠通道資源,也違背了綠通道的原意。如唔係全心瞓身投入乒乓,識打波但己律差,不如比返d真心想打全職的人。
作者: 032    時間: 2017-3-31 15:10

引用:
原帖由 andysir 於 2017-3-30 22:48 發表
冰糭不僂都係黑心作業咖啦,話明係"通道"梗係比自己人通過啦,
咩不論家境貧困領綜援人士,講吓就係.實際......
睇吓以上名單邊個唔係有米人事子女吖!
好以果個賽男,今年戊組單打第1埸就輸咗,都可以入到通道嘅
咁你就知"通道"係比咩人入啦

作者: williamkeung    時間: 2017-3-31 15:40     標題: 回復 33# 的帖子

可能這男仔就是非常家貧,無錢打私鐘,所以就第一場輸了,但乒總覺得佢好好好有潛質,所以收佢打綠色通道 ,還聽聞但不知是否正確,另外2位好似長期無金章依然可以繼續打少精,好明顯就是有錢識人就嘜都得

作者: 全職乒乓    時間: 2017-3-31 16:04

所以要入港青便不可以走堂去行綠色,因為唔識字那便考不到章別的白金章筆試成績。

但請問用綠色入港青,是否不用白金章成績?
作者: 032    時間: 2017-3-31 16:07

引用:
原帖由 williamkeung 於 2017-3-31 15:40 發表
可能這男仔就是非常家貧,無錢打私鐘,所以就第一場輸了,但乒總覺得佢好好好有潛質,所以收佢打綠色通道 ,還聽聞但不知是否正確,另外2位好似長期無金章依然可以繼續打少精,好明顯就是有錢識人 ...
嗰個賽男個老豆不知幾有米,佢幾個私人名教練,同乒乓孖宝又熟,同冰糭魚生又熟
作者: williamkeung    時間: 2017-3-31 16:13     標題: 回復 35# 的帖子

想窮人去打綠色通道入港隊,但由於家貧無錢去考章別,所以就可以唔需要考
作者: williamkeung    時間: 2017-3-31 16:21     標題: 回復 36# 的帖子

老豆咁有錢,亞仔唔識字都唔緊要,這就可以小學就做全識乒乓球員
作者: friendlybrother    時間: 2017-3-31 18:09

引用:
原帖由 032 於 2017-3-31 03:10 PM 發表

冰糭不僂都係黑心作業咖啦,話明係"通道"梗係比自己人通過啦,
咩不論家境貧困領綜援人士,講吓就係.實際......
睇吓以上名單邊個唔係有米人事子女吖!
好以果個賽男,今年戊組單打第1埸就輸 ...
錄色通道乜嬲都有咖啦,只是現在比較公開具體話比大家知,以前只要有名教練介紹,又或者港隊教練睇得上你,就已經可以進入體院受訓啦。
作者: 金科玉律    時間: 2017-3-31 19:46

引用:
原帖由 KKFan 於 2017-3-31 12:49 發表

當天小朋友入場館後,大部份體院教練也在,好驚喜,陳江華教練親自輪流派波測試大家せ正手拉球及不定點球せ其她/他人就分組打一局過11分(因甄選人多,所以只打一局)せ赢留低繼續打,大慨是當天 ...
就甘簡單打一局、赢留低繼續打?輸了就冇得玩?

不會吧,另外年齡跨度也不小窩,有D聽說7、8歲,有D14、15歲,不是按年齡分組打嗎?
作者: 金科玉律    時間: 2017-3-31 19:50

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2017-3-31 13:05 發表

但黃鎮廷就係最好例子 打得好 唔好咁早出頭
這個綠色通道是按黃鎮廷走過的路量身定做的,就是想發掘多幾個出來
作者: KKFan    時間: 2017-3-31 21:11

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017-3-31 19:46 發表

就甘簡單打一局、赢留低繼續打?輸了就冇得玩?

不會吧,另外年齡跨度也不小窩,有D聽說7、8歲,有D14、15歲,不是按年齡分組打嗎?
綠色丶少精丶港青選拔都不是計嬴輸的

作者: williamkeung    時間: 2017-3-31 21:27

乒總搞綠色,只會給人印象是乒總用後門方便其他尊貴有錢人,因為計劃完全無制度,想點就點,令到大家對乒總更加有怨恨和怨氣,呢鑊乒總真係好下策
作者: 金科玉律    時間: 2017-4-1 11:27

引用:
原帖由 williamkeung 於 2017-3-31 21:27 發表
乒總搞綠色,只會給人印象是乒總用後門方便其他尊貴有錢人,因為計劃完全無制度,想點就點,令到大家對乒總更加有怨恨和怨氣,呢鑊乒總真係好下策
只要增加透明度、制定錄取標準、公開公平公正按標準執行擇優錄取,就會消除大家的誤解,才不會事與願違。
作者: 金科玉律    時間: 2017-4-1 11:52

引用:
原帖由 KKFan 於 2017-3-31 21:11 發表

綠色せ少精せ港青選拔都不是計嬴輸的
那為何是:贏的繼續打,輸的靠邊站,而不是輸的也繼續玩呢?
作者: 金科玉律    時間: 2017-4-1 11:59

引用:
原帖由 Suki 於 2017-4-1 11:50 發表

你慢慢等⋯⋯我等咗5年一樣都冇出現過!
好的,你等了5年起碼等出了綠色。

我更不怕,我的還小有的是時間,可以再等5年,剛剛好
作者: 金擇魚    時間: 2017-4-1 18:07

乒總五百年不變!
作者: fasaan    時間: 2017-4-1 21:59

綠色通道原意出發點是好,可惜又給某撮人有機可乘,把原意和宗旨嚴重扭歪😖
作者: 速鳥    時間: 2017-4-1 23:12

綠色通道中的馮慧珠,剛剛贏了冠軍,咁大家明唔明乜野係綠色通道啊
作者: edmond0117    時間: 2017-4-1 23:59

無人講過馮入選有問題喎
作者: edmond0117    時間: 2017-4-2 00:33

咪係,講輸贏,女子乙組冠軍都無入選啦
作者: Macc    時間: 2017-4-2 00:38

係要有錢及懂得拍個最高級的碼頭

作者: Macc    時間: 2017-4-2 01:17

其實大家知唔知道,乒糭只是負責宣傳、文書、金錢,
其他事項都由一個人一手掌握,一手遮天
作者: ayui    時間: 2017-4-2 01:18

唉⋯⋯ 好黑暗⋯⋯
作者: slavfung    時間: 2017-4-2 01:26

No money no talk
作者: edmond0117    時間: 2017-4-2 01:26

咁體院少精本來都有可以加時打3-5啦,點解入選幾個本來無打,而家又會打翻?

作者: 金擇魚    時間: 2017-4-2 03:10

佢已經過左15歲,係大陸打左幾年體校.

作者: 金擇魚    時間: 2017-4-2 04:35

[youtube]pJr6Kn_6lsk[/youtube]
呢個張小朋友有冇去選.
作者: FF7    時間: 2017-4-2 07:25

引用:
原帖由 yoyo 於 2017-4-2 01:39 發表
綠衣俠今日對銅鐵俠于諾, 年紀有家一樣, 但波便相差3,4班.......忘記了綠色是比有X質的球員

07/02/2017

為了讓未來香港教練心中的球員成長道路通行無阻,發掘並鼓勵更多具錢質的球員以乒乓球運動員作為 ...
根本係完全無得打
作者: simonwong    時間: 2017-4-2 09:26     標題: 看完笑左

作者: williamkeung    時間: 2017-4-2 09:41

這條綠色不倫不類,倒不如在現時少精及港青增加訓練質量最實際,講就話比d有潛質小朋友增加訓練,如果是有潛質又點會有入選綠色男仔考幾次都考不到少精,少精姐弟考到現在連金章都考不到,so現在乒總評選制度真係令人摸不著頭腦 ,如果乒總覺得他們真有潛能應該直接選他們入港青接受香港隊訓練最實際

作者: lovett    時間: 2017-4-2 10:35

果兩對姊弟入哂 你話唔係靠關係都無人信 姓黃果對 自己年紀都未打到頭8
作者: williamkeung    時間: 2017-4-2 11:06     標題: 回復 75# 的帖子

乒總開宗明義話培訓有潛質球員,不應該現就以排名衡量,未來可能成材呢!如勁就已入港青,但綠色通道只是給予(訓練)給小朋友,本人覺得黃xx男小朋友就不應該有少精福利,例如以少精身份選東亞兒童盃,內部賽等,否則綠色就給人私相授受感覺,乒總真要想清楚
作者: simonwong    時間: 2017-4-2 11:37

作者: ronald1834633    時間: 2017-4-2 11:38

什麽点紅点綠通道,只是冰總繼續搬龍門的把戲,藉此出師有名丶名正言順,已見怪不怪了。希望佢吾好又爛尾⋯⋯

作者: 032    時間: 2017-4-2 20:35

引用:
原帖由 KKFan 於 2017-3-31 21:11 發表

綠色丶少精丶港青選拔都不是計嬴輸的
無錯, 綠色通道港青選拔都不是計嬴輸的,好以果個比賽男咁,今年戊組單打第1埸就輸咗,都可以順利入到綠色通道
咁你就知"通道"係比咩人入啦, 係比D有米有關係人士通過
作者: 032    時間: 2017-4-2 20:49

向冰糉投訴無用不如向廉記咖啡冰室投訴啦
作者: 金科玉律    時間: 2017-4-2 22:14

引用:
原帖由 Suki 於 2017-4-1 12:10 發表

唔好笑死街坊

「綠的」⋯⋯暫時係五年中最黑暗的一役,請了解箇中玄機,拜託!
一朝君子一朝神,制度也會跟著行
作者: FF7    時間: 2017-4-2 23:03

引用:
原帖由 Suki 於 2017-3-31 00:37 發表
目測官方睇漏四個,排名不分先後:

李x朗(前新一代冠軍)
梁x希(左手可塑造性高)
范x樂(剛剛選抜入了大精英)
羅x君(新科女乙冠軍)

@以上四個家庭,無論家長支持度、小朋友克苦程度、乒乓熱愛度 ...
梁x希(左手可塑造性高),呢個唔係咁同意。之前係唔錯。但係呢一年幾進步好似停左
作者: lovett    時間: 2017-4-2 23:46

引用:
原帖由 FF7 於 2017-4-2 23:03 發表

梁x希(左手可塑造性高),呢個唔係咁同意。之前係唔錯。但係呢一年幾進步好似停左
范要改改揸拍先有得上
作者: 見義勇為    時間: 2017-4-3 08:29

一睇D收生就知道有D係真材實料,有D明顯係靠關係,星期六/日歌街盛傳高級教練班有份上理論課的教練都暫時未有1人合格,收到的都係死亡信,這個高級教練班擺明就係比香港隊總教練夫人,二十幾人每人夾5500元,乒總又收一大筆錢,下次再開高級教練班誰會報名,一係你就去援助交際,一係你就去擦陳唐僧鞋底,玩法各具特色
作者: 金擇魚    時間: 2017-4-3 11:21

乒總一年收十三萬教練註冊費,
又年年攪教練班,絕對係一盤好生意.
作者: 金擇魚    時間: 2017-4-3 11:29

[quote]原帖由 lovett 於 2017-4-2 23:46 發表

范要改改
作者: 金擇魚    時間: 2017-4-3 11:30

[quote]原帖由 lovett 於 2017-4-2 23:46 發表

范生話佢個仔隻手特別細
板柄粗D都揸唔到,手指公,食指難轉換,以致到有D吊腕。

作者: hinjj    時間: 2017-4-3 11:38

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-4-3 11:30 發表

范生話佢個仔隻手特別細
板柄粗D都揸唔到,以致到有D吊腕。
都吾係有d
作者: hinjj    時間: 2017-4-3 11:45

引用:

范生話佢個仔隻手特別細
板柄粗D都揸唔到,以致到有D吊腕。
都吾係有d
作者: 見義勇為    時間: 2017-4-3 11:54

學無前後,達者為先
作者: simonwong    時間: 2017-4-3 12:00

作者: KKFan    時間: 2017-4-3 12:36

引用:

范生話佢個仔隻手特別細
板柄粗D都揸唔到,手指公,食指難轉換,以致到有D吊腕。
仔仔隻手真係好細丶相信人再大些會可改善丶暫時以他自己揸板舒適為先,感謝大家關心
現在用緊Ruits,已是超幼柄丶還要再磨幼些給他才揸得穩.

作者: KKFan    時間: 2017-4-3 12:58

我想講下我嘅睇法:當我睇了綠色通道訓練時間丶我明白少少收生標準丶因我仔仔同囡囡已足12歲丶3-5有訓練丶跟住12歲以下6-8跟番少精練丶她們已超齡了,少精不合適,珠女6-8我估應該是打番走訓丶同港青練丶但我對仔女又未到可以跟港青一同練嘅水平,所以也不合適,我也分析了給他們知,她們兩人都話從現在起都會更加即極練習丶而不是放棄,我覺得咁樣才是良好態度,在此也祝願大家繼續快樂乒乓

P.S.其他小朋友我不清楚他們情況丶以上只是講我自己仔女

作者: ronald1834633    時間: 2017-4-3 14:14

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-4-2 04:35 發表
pJr6Kn_6lsk
呢個張小朋友有冇去選.
係吾係打緊港青,讀緊淋大飛果個?
作者: 金擇魚    時間: 2017-4-3 14:31

張曼莉
乒總最鍾意呢D
細细個係大陸練波
又有身份証
作者: ronald1834633    時間: 2017-4-3 14:31

引用:
原帖由 見義勇為 於 2017-4-3 08:29 發表
一睇D收生就知道有D係真材實料,有D明顯係靠關係,星期六/日歌街盛傳高級教練班有份上理論課的教練都暫時未有1人合格,收到的都係死亡信,這個高級教練班擺明就係比香港隊總教練夫人,二十幾人每人夾5500元,乒總又收 ...
其實教練班由初級、中級及高級都抱住一個宗旨,佢覺得你得,你就實合格;佢覺得你吾得就冇運行。其實考獲高級教練,係吾係有平等機會教港隊或港青呢?
作者: 金擇魚    時間: 2017-4-3 14:42

要告乒總?咪有排告
作者: 金擇魚    時間: 2017-4-3 15:03

3至5體院
6至8少精
邊個接送
7至8車程加食飯
返到屋企,做功課,温習.....玩乜都冇時間
考驗家長既恆心
作者: (=^x^=)    時間: 2017-4-3 17:35

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-3-31 09:45 發表
「摸著石頭過河」我估就是乒總今次的想法,目的是製做人材出外國賽拿金牌,方向是由九歲開始觀察及貼身訓練,點樣做因為無前車可鑑,才適合香港地理的辦法,所以連乒總自已都唔講得清楚;至於學生方面,「食得鹹魚抵 ...
論壇是歡迎大家發表意見的地方,要說黑暗一定是論壇黑D。今次綠色我覺得乒總也只是如速鳥說「摸著石頭過河」,一個試金石,可能她們也未有完整的計劃,暫時只能見步行步。
我唔清楚乒總開設綠色通道的目的,但肯定不是為某些人而開,今次劉國X教練女兒也有參選,如果咁黑暗便一定入選,但結果又沒有。
以往港青港拔其实是好客觀,有十個教練左右,每個教練都會比分你,不是某1-2個教練喜歡你便能入選,況且有得選港青積分都不會低,誰入選其实也可以說合情合理。

論壇這個平台也好讓不同人發表唔同意見, 我也希望聽到有網友給我們意見, 而我們是喜歡聽意見的平台, 這樣才會不斷進步
作者: KKFan    時間: 2017-4-3 17:37

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-4-3 15:03 發表
3至5體院
6至8少精
邊個接送
7至8車程加食飯
返到屋企,做功課,温習.....玩乜都冇時間
考驗家長既恆心
係架丶如無恆心及決心丶家長及小朋友都只會覺辛苦
所以我報時已同仔女溝通好丶如收就會無哂D時間,報名決定權交番給仔女丶報名就我負責

作者: 金科玉律    時間: 2017-4-3 22:24

[quote]原帖由 KKFan 於 2017-4-3 12:58 發表

回復96#

分析得很有道理,或者就是這個原因

作者: 金科玉律    時間: 2017-4-3 22:34

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-4-3 14:31 發表
張曼莉
乒總最鍾意呢D
細细個係大陸練波
又有身份証
睇嚟仲系系在大陸練多兩年,再到港追隨張師姐更穩妥些。
作者: kichan    時間: 2017-4-5 10:32

乒總這幾年不是大力推行削球嗎?為什麼這次”綠通”沒有一個削球手?乒總豈不是自己打自己嘴巴。不過,乒總從來都是不知所謂,終有一天會受到教訓的
作者: kichan    時間: 2017-4-5 11:07

引用:
原帖由 見義勇為 於 2017-4-3 08:29 發表
一睇D收生就知道有D係真材實料,有D明顯係靠關係,星期六/日歌街盛傳高級教練班有份上理論課的教練都暫時未有1人合格,收到的都係死亡信,這個高級教練班擺明就係比香港隊總教練夫人,二十幾人每人夾5500元,乒總又收 ...
我非常認同你的睇法。舉辦這個所謂高級教練班課程根本是掩人耳目,讓二十人夾學費去成全那個什麼總教頭的夫人,以方便他們今後的合作,為他們的關係戶打開綠色大門。
如果在香港能有另一間類似乒總的機構就好了,不用在一棵樹吊死
作者: kichan    時間: 2017-4-5 11:29

引用:
原帖由 Suki 於 2017-3-31 00:37 發表
目測官方睇漏四個,排名不分先後:

李x朗(前新一代冠軍)
梁x希(左手可塑造性高)
范x樂(剛剛選抜入了大精英)
羅x君(新科女乙冠軍)

@以上四個家庭,無論家長支持度、小朋友克苦程度、乒乓熱愛度 ...
👍👍👍👍👍👏👏👏👏👏👏👏👏👍👍👍👏👏
作者: 見義勇為    時間: 2017-4-5 11:29

沒有辦法,高級教練班一報名已經知道邊個得邊個唔得,得5個豁免考技術試既得,其他一概唔得,都正常既,因為未入過香港隊,咁就唔好叫人報名吧!開個5人班咪得囉!沒有必要屈人5500報名費,加上堂唔教波損失20000,條數唔知係咪咁計

再加上而家乒總主席是奧委會副主席,功能介別手持17張選票,較早前生果報紙有報導,2016年6月13日
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160613/19652084
作者: kichan    時間: 2017-4-5 11:59

引用:
原帖由 見義勇為 於 2017-4-5 11:29 發表
沒有辦法,高級教練班一報名已經知道邊個得邊個唔得,得5個豁免考技術試既得,其他一概唔得,都正常既,因為未入過香港隊,咁就唔好叫人報名吧!開個5人班咪得囉!沒有必要屈人5500報名費,加上堂唔教波損失20000,條 ...
喺吖。學費5500元,加上中級教練350一小時,而為左呢嗰課程沒冇教100個鐘就損失左35000。最慘係開球館嗰的,大約損失十萬,到頭來毛都冇一條。
另外,豁免嗰五個,除了王x有料,其余四位就算了吧,憑著與華哥,乒總關係好,除左唔便上堂,連考試都唔使,。唔信佢哋派波有幾好,真係要睇過先知,但乒總夠膽比佢哋嘅派波技術比大家睇嗎?
作者: 金擇魚    時間: 2017-4-5 12:19

左扭SIR都0K既
李X蘭就.....
作者: kichan    時間: 2017-4-5 12:20

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017-4-5 12:19 發表
左扭SIR都0K既
李X蘭就.....
喺,左扭好掂,漏左寫
作者: 柳承敏    時間: 2017-4-5 14:09     標題: 回復 110# 的帖子

參加高教班的教練,大部分都是全職教練,有些更是青苗教練,全部被評派波唔合格,唔通豁免果幾個派波真係派到出神入化?我真係好想見識下。
作者: ronald1834633    時間: 2017-4-5 14:32

可能吾合格嘅,比個機會佢哋,不過每人實習多30個鐘

又或者另設「綠色通道」給本土教練進級高級教練

作者: 金擇魚    時間: 2017-4-5 14:39

其實係好多敎波既人派波都麻麻地
作者: kichan    時間: 2017-4-5 14:57

引用:
原帖由 柳承敏 於 2017-4-5 14:09 發表
參加高教班的教練,大部分都是全職教練,有些更是青苗教練,全部被評派波唔合格,唔通豁免果幾個派波真係派到出神入化?我真係好想見識下。
絕對贊同你的想法,我都想見識一下佢哋嘅派波技術。
聽人講當天高教訓練班在體院考派波時,陳x華,陳x媛都不在場,只是由張瑞,梁柱恩負責。令人費解的是:
1:全個派波的技術都是由陳x華負責的,卻偏偏在考試的時候不在場,那麼,考試的標準由誰來定?
2:此次訓練課程是由陳x媛一手策劃的,為什麼在如此重要的考試時她不在場監考而任由張瑞,梁柱恩打分?
由此看來乒總對這二十人是多麼的不負責任!!
作者: kichan    時間: 2017-4-5 15:33

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2017-4-3 17:35 發表

論壇是歡迎大家發表意見的地方,要說黑暗一定是論壇黑D。今次綠色我覺得乒總也只是如速鳥說「摸著石頭過河」,一個試金石,可能她們也未有完整的計劃,暫時只能見步行步。
我唔清楚乒總開設綠色通道的目的,但 ...
既然冰腫那麼客觀公正,那麼陸思妤為什麼入不了港青?
作者: kichan    時間: 2017-4-5 17:13

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2017-4-3 17:35 發表

我唔清楚乒總開設綠色通道的目的,但 ...
乒總選港青如果真是客觀公正,當年的陸思妤就不會落選了。陸思妤無論從身體表質,臨場的心理素質及比賽時的技,戰術運用,都具備了一個優秀運動員的素質,但最後還不是因為眾所皆知的原因落選。所以,我看不到乒總的客觀和公正
作者: simonwong    時間: 2017-4-5 17:33

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0