標題: 是否不應介意? [打印本頁]

作者: 乒乓一丁    時間: 2017-3-25 11:43     標題: 是否不應介意?

我是乒壇新丁,亦是窮等人家,之前只用過三星成品拍打波,後來覺得效果不好就大破慳囊砌了一塊對我來說的所謂貴拍 ,之後打波時朋友經常拿我的球拍去試打,有時又用手去捽塊膠皮,間中亦有用拍鑿到檯面;講真,我肉刺得很但又不知道乒乓球壇規矩是否一向這樣,所以想在此請教一下。
作者: rckw    時間: 2017-3-25 11:53

如果朋友係咁唔小心... 小弟真心唔想借

覺得介意,好正常
作者: super_phoenix    時間: 2017-3-25 12:01

鑿枱同飛板一定唔得,呢樣堅會小佢
作者: rckw    時間: 2017-3-25 12:05

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2017/3/25 12:01 發表
鑿枱同飛板一定唔得,呢樣堅會小佢
我試過借塊ALC俾人,睇住佢輸波亨台,話佢仲唔認
作者: egghead1969    時間: 2017-3-25 12:05

"手去捽塊膠皮" :輕抹就算,大力就

"用拍鑿到檯面"  :  一定 ,因為會有痕
作者: garfieldjam    時間: 2017-3-25 12:07

咩朋友黎嫁
作者: GatienExtra    時間: 2017-3-25 12:10

鑿多幾次就無感覺咖啦,人系生,板系死。系人玩板,唔系板玩人。
唔開心,唔鍾意系,好正常,一件愛惜的產品,覺得好完美,比人撞一撞,已經不完美,心中有條刺,好唔舒服。
人系追求完美,撞多幾次,已經不完美,還有什麼可介意。
只能慢慢習慣,慢慢淡化,最後其實可能系好小事。
如果真系好愛惜呢塊板,最好唔借,好難保證對方唔會撞,如果借預左會撞,要有心理準備。
如果話,唔借怕人地唔開心。甘你就要預計撞左板,你會唔會唔開心。
甘你想自己唔舒服,定系人地唔舒服
作者: Tonyyip    時間: 2017-3-25 12:13

重點是有無禮貌,而不是在價錢上恆量
作者: Dynax88    時間: 2017-3-25 12:22

個人習慣不同,可能對方不是固意,如果介意,最好不借
作者: cfire555555    時間: 2017-3-25 12:26

我會開聲“提醒”佢
作者: Stiga_Fans    時間: 2017-3-25 12:31

塊拍鑿到檯面都幾傷
作者: CXC    時間: 2017-3-25 13:03

借三~五百好過啦
作者: 乒乓一丁    時間: 2017-3-25 13:06

引用:
原帖由 rckw 於 25-3-2017 11:53 AM 發表
如果朋友係咁唔小心... 小弟真心唔想借

覺得介意,好正常
打波就冇得小心,連馬龍都試過鑿到檯角整爛塊膠。
作者: 乒乓一丁    時間: 2017-3-25 13:11

引用:
原帖由 egghead1969 於 25-3-2017 12:05 PM 發表
"手去捽塊膠皮" :輕抹就算,大力就

"用拍鑿到檯面"  :  一定 ,因為會有痕
係用力捽塊新膠皮中心位置,跟住話你塊膠都幾啜喎!
作者: 乒乓一丁    時間: 2017-3-25 13:13

引用:
原帖由 garfieldjam 於 25-3-2017 12:07 PM 發表
咩朋友黎嫁
打過兩次波的「朋友」
作者: rckw    時間: 2017-3-25 13:14

引用:
原帖由 乒乓一丁 於 2017/3/25 13:06 發表

打波就冇得小心,連馬龍都試過鑿到檯角整爛塊膠。
咁你明白就得囉,自己決定借唔借
作者: CXC    時間: 2017-3-25 13:14

打完波∼我立即洗白白~板膠。愛惜塊板等同對技術既要求。
作者: 乒乓一丁    時間: 2017-3-25 13:17

引用:
原帖由 GatienExtra 於 25-3-2017 12:10 PM 發表
鑿多幾次就無感覺咖啦,人系生,板系死。系人玩板,唔系板玩人。
唔開心,唔鍾意系,好正常,一件愛惜的產品,覺得好完美,比人撞一撞,已經不完美,心中有條刺,好唔舒服。
人系追求完美,撞多幾次,已經不完美, ...
我都係咁安慰自己架.......
作者: 乒乓一丁    時間: 2017-3-25 13:36

引用:
原帖由 rckw 於 25-3-2017 01:14 PM 發表

咁你明白就得囉,自己決定借唔借
其實係想唔借,確實有種被人非禮的感覺。
作者: laukwok    時間: 2017-3-25 13:53

如果是女朋友, 冇異議
作者: nikipang9041    時間: 2017-3-25 13:55

吾好吾開心啦,下次出聲叫人小心D用,爛左要賠!
作者: SSPSK    時間: 2017-3-25 14:30

有人說相機、汽車都不可問別人借用,不知球拍是不是一樣?
作者: rckw    時間: 2017-3-25 14:42

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017/3/25 14:30 發表
有人說相機、汽車都不可問別人借用,不知球拍是不是一樣?
即係 一係唔好借 借左唔好怨
作者: SSPSK    時間: 2017-3-25 14:48

我都試過借車俾人,即晚已經要叫拖車。

補充:  車好舊,牌好新,其實係我唔啱。

作者: 鷹眼    時間: 2017-3-25 14:53

引用:
原帖由 乒乓一丁 於 25-3-2017 11:43 發表
我是乒壇新丁,亦是窮等人家,之前只用過三星成品拍打波,後來覺得效果不好就大破慳囊砌了一塊對我來說的所謂貴拍 ,之後打波時朋友經常拿我的球拍去試打,有時又用手去捽塊膠皮,間中亦有用拍鑿到檯面;講真, ...
如果因應樓主題目所說,我覺得不會完全不介意,假如係我剛砌了塊自己認為頗昂貴的球拍,而頭幾次拿來圢球,若有球友要求我借來用,我會找個藉口婉拒(例如 : 不好意思,呢塊拍其實係我個friend的,不太方便再轉借給他人,當然你不可以事先同人講塊拍係你 )
另一個方法,我會先約d已經好相熟的朋友(球友)打球,我會預先了解他們的性格是不會隨便試用人家的球拍,這樣便應可避免很多不必要的誤會,麻煩。
除非塊拍我已經用了很多次來打球,又或對方真的好想,好需要借來用(不過呢個可能性好低)

作者: songyip    時間: 2017-3-25 17:36

講真,塊板鑿親吳通鬧佢? 或叫佢賠償?

就係驚有咁既情況;  所以,非必要都吳會借板比人試!
作者: tonyhung    時間: 2017-3-25 18:38

係我好朋友我一定會借,之後竟然有這種行為的話,我唯有接受,因是我問題,最多冇下次
作者: tsui0101y    時間: 2017-3-26 00:42     標題: 回復 1# 的帖子

師兄可以落條靚質料既護邊,就算板邊鑿到 木台 都唔會傷到塊板 , 我自己都有時唔小心鑿到板邊 , 睇返塊板都完好無事。

我自己幾塊板都用開 Nittaku 果隻 , 質料靚又好睇。

但我都唔係咁鐘意借自己板比人用, 個人心態。

作者: atcf    時間: 2017-3-26 08:16

唔洗唔開心既,經一事長一智,日後借比人時講聲小心點用喎咪大家開心囉
作者: 乒乓一丁    時間: 2017-3-26 08:26

多謝大家的意見

作者: friendlybrother    時間: 2017-3-26 15:34

引用:
原帖由 rckw 於 2017-3-25 12:05 PM 發表

我試過借塊ALC俾人,睇住佢輸波亨台,話佢仲唔認
(睇住佢輸波亨台)

吓!咁都得?球拍不是自己的,擺明玩嘢!
作者: 馬琳    時間: 2017-3-27 23:37

點解唔介意得?
人地借板唔駛負責咩
直接叫佢賠啦
作者: futari    時間: 2017-3-28 19:51     標題: 回復 1# 的帖子

球拍是個人財產,就算是相熟朋友借用,要"珍惜"使用是常識吧!

朋友對於"珍惜"使用有落差,就是事前沒溝通好。 以借拍約打球才能聯誼,更是借私伙給他人的大忌!

若真的要借拍才能聯誼,不說朋友是否諒解自己家底,那還是最好備用一些後備拍吧。私伙當然不要出動!

若朋友諒解自己家底,當然會更"珍惜"你的私伙!若借用人不斷下試自己底線,自己為何不可豪一塊拍,去認清這種朋友?

若朋友出於無知,而自己還想保留關係,自己何不坦誠說出朋友的行為對球拍的各種負面影響,重新評估關係的底線?

若自己下決心和乒乓球談戀愛,朋友浪費自己的這一塊拍,將不會是人生最後一塊。

我自己自從傾家蕩產買了一塊,亦是第一塊盾牌,又給人借爛了膠皮後,自此一直決不借拍。 但這卻沒阻我當下借朋友的拍試波。

這裡換膠皮當吃飯的大有人在,若自己的膠皮被借爛了,又無法補救,那就再發貼徵些二,三手膠皮吧。價錢很便宜,甚至是免費!

作者: SSPSK    時間: 2017-3-29 13:25

最嬲係未經物主同意就隨手再借給他人

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0