標題: [球板討論] 橫板選擇 [打印本頁]

作者: skm01    時間: 2017-3-19 18:58     標題: 橫板選擇

其實而家買VIS會唔會太遲?如果同一budget, 有邊塊橫板選擇?謝謝
作者: zeio    時間: 2017-3-19 19:19

邊有遲同早,結構又唔會變,性能更加唔會因為張繼科過左氣而受影響

呢個價位,選擇好多,睇你追求咩性能
作者: mrluen    時間: 2017-3-19 19:41

我之前都在想這個問題,我考慮如下

VIS,TIMPOLL ALC,松平健太ALC,ALC.S,FREITAS ALC,仲有無咩人用既TIBHAR VS UNLIMITED

不過, 我最尾選了VIS,原因是經典得黎又打到新波
作者: FF7    時間: 2017-3-19 19:45

Viscaria 同波爾Alc 都係大路板,值得試下
作者: 速鳥    時間: 2017-3-19 20:05

如果未打過 ALC,Varscaria 係首撰,因為全面,到時轉板,都可以放出街,
作者: ronaldcmho    時間: 2017-3-19 21:06

Tibhar Drinkhall Power Spin Carbon 也是ALC,價位低於1000,好抵用
作者: zeio    時間: 2017-3-19 21:18

Viscaria 係蝴蝶第一塊使用 ALC(Arylate-Carbon) 混織纖維底板,於 1993 面世,當年有 ST 同 FL 柄,家下得返後者

Arylate fiber 係蝴蝶起o既名,其原名為 Vectran fiber,其最大特點係減震

波爾、梅茲早年出道都係用佢

過去十幾年,蝴蝶以 Viscaria 為基礎,推出眾多 ALC 型號

張繼科o既出現,一改大中華於王大力時代開啟「狂飆標配 STIGA 純木」o既局面,打破蝴蝶纖維板更適合日、德膠既觀念
作者: skm01    時間: 2017-3-19 21:36

多謝各位師兄意見,如果正手用MXP 反手用T64 ok? 除T64外, 重有邊種選擇?謝謝
作者: killer    時間: 2017-3-19 22:14

引用:
原帖由 skm01 於 2017-3-19 18:58 發表
其實而家買VIS會唔會太遲?如果同一budget, 有邊塊橫板選擇?謝謝
可以選擇龍五...都幾好打
作者: je5181996    時間: 2017-3-19 23:28

我用緊vis,配mxp好彈,睇你打唔打到,baracuda正反手都咁好好打
國家隊咁多人打vis,就知一定唔會遲,但聽講vis已經唔係made in japan,以前就係
龍5平過vis,不過成日見人賣龍5
新張都唔錯架
作者: nikipang9041    時間: 2017-3-20 00:04

覺得VIS正手用MXS好小小 MXP 太彈
作者: nelson950211    時間: 2017-3-20 00:56

引用:
原帖由 je5181996 於 2017-3-19 23:28 發表
我用緊vis,配mxp好彈,睇你打唔打到,baracuda正反手都咁好好打
國家隊咁多人打vis,就知一定唔會遲,但聽講vis已經唔係made in japan,以前就係
龍5平過vis,不過成日見人賣龍5
新張都唔錯架
唔會喇,方形鋁牌一定係made in japan
作者: jeff_whc    時間: 2017-3-20 04:27

打番大路野一定唔會有錯,遲下先再試下純木CL,已經夠晒
作者: Topspin    時間: 2017-3-20 09:10

引用:
原帖由 skm01 於 2017-3-19 21:36 發表
多謝各位師兄意見,如果正手用MXP 反手用T64 ok? 除T64外, 重有邊種選擇?謝謝
Vis 配什麼膠也好打
作者: Topspin    時間: 2017-3-20 09:11

引用:
原帖由 killer 於 2017-3-19 22:14 發表

龍五內置芳碳
作者: atcf    時間: 2017-3-20 09:41

引用:
原帖由 killer 於 2017-3-19 22:14 發表

超級認同。。。。。。。
作者: garfieldjam    時間: 2017-3-20 10:11

我打過vis, timoboll alc, 張alc, 龍五,viscaria勝在平均,其他各有特點,Viscaria反手可配T05,正手配狂三,mxp太彈...baracuda反手都好打
作者: skm01    時間: 2017-3-21 10:18

多謝各位師兄意見,今日收工去睇吓先
作者: brother    時間: 2017-3-21 13:18

stiga 290 或245好不好?
作者: je5181996    時間: 2017-3-21 15:51

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017-3-21 13:03 發表

Stiga Eternity VPS
同infinity vps係咪好唔同?個價差100蚊
作者: garfieldjam    時間: 2017-3-21 16:49

同viscaria係兩樣野~
作者: guccipo    時間: 2017-3-21 17:19

龍5 台內控制較易上手,但彈性和度一定比VIS 差 ,但其實發力集中到位,也是挺好的
VIS 對發力要求低些 ,用6,7成力已,已可媲美平常板的全力,但要搓長罷短得好真係要多D手感同多D時間練
防守能力我覺得龍5 會比較好
但兩塊板板型有些不同最好拿上手 感受下邊塊最好
如果純練發力同控制好 我覺得可以試下小鳥配正手狂飆 ,旋轉真的不錯,不過速度同彈性就差好遠 ,真力板板要發力
純個人感受,因自己有這3塊 ,不對勿插
作者: skm01    時間: 2017-3-21 22:17

今日終於入手VIS, 多謝各位師兄之前俾咁多意見我

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0