標題: [砌版討論] 重新砌過一塊新拍定換膠好? [打印本頁]

作者: Lok00    時間: 2017-2-10 10:06     標題: 重新砌過一塊新拍定換膠好?

小弟以前讀書時期一直有打開波,出黎做野之後就停打左一段時間。依家重新再打返波。但由於依家用緊既波拍仲係用緊初中時第一次砌既波拍。塊膠已經明顯失去彈力,依家猶豫緊淨係換膠好定砌過一塊新既好。我依家用緊果塊底板係李光祖729可調重心球拍,正面塊膠係天極3,反手塊膠只係用緊友誼,希望咁多位可以比啲意見我
作者: old-cake    時間: 2017-2-10 11:48

引用:
原帖由 Lok00 於 2017-2-10 10:06 發表
小弟以前讀書時期一直有打開波,出黎做野之後就停打左一段時間。依家重新再打返波。但由於依家用緊既波拍仲係用緊初中時第一次砌既波拍。塊膠已經明顯失去彈力,依家猶豫緊淨係換膠好定砌過一塊新既好。我依家用緊果塊 ...
用舊板打下先,球局時再借球友D板打下,搵到塊適合自己再換
作者: HKSpurs    時間: 2017-2-10 11:58

引用:
原帖由 old-cake 於 2017-2-10 11:48 發表

用舊板打下先,球局時再借球友D板打下,搵到塊適合自己再換
Good idea
作者: Lok00    時間: 2017-2-10 13:03

其實暫時只係公司打多,所以好少機會借到其他板試
作者: HKSpurs    時間: 2017-2-10 13:05

引用:
原帖由 Lok00 於 2017-2-10 13:03 發表
咁你塊舊板是咩型號﹖
作者: jeff_whc    時間: 2017-2-10 15:33

正如主耶穌說:「到那日,你們就知道我在父裡面,你們在我裡面,我也在你們裡面。」
作者: 速鳥    時間: 2017-2-10 15:35

佛家道出:「我自無心於萬物,何妨萬物常圍繞。」

作者: tsui0101y    時間: 2017-2-10 16:33

換底板比較好,如果換左膠皮,但之後底板問題未解決都係浪費左張膠,我最近都遇到呢個問題,底板膠皮一齊換左
作者: garfieldjam    時間: 2017-2-10 17:03

建議換埋底板,換大路d的,舊板打細波不夠力的,建議换7夾木Clipper wood,膠可以打狂三、反手baracuda...
作者: old-cake    時間: 2017-2-10 17:27

引用:
原帖由 Lok00 於 2017-2-10 13:03 發表
上來hkttf,大把球局等你打,順便識多一兩位波友,問野都方便D
作者: Lok00    時間: 2017-2-10 17:49

引用:
原帖由 HKSpurs 於 2017-2-10 01:05 PM 發表

咁你塊舊板是咩型號﹖
拍柄上寫住係李光祖729可調教重心球拍。因為太耐之前買都唔記得左了😅
作者: Lok00    時間: 2017-2-10 18:20

見依家啲球拍有太多種類,又分純林,碳纖維等等其實有什麼分別?暫時係網上有一間駿興公司我見佢比較多款式,唔知咁多位有冇其他舖頭介紹?

作者: Lok00    時間: 2017-2-10 18:22

引用:
原帖由 old-cake 於 2017-2-10 05:27 PM 發表

上來hkttf,大把球局等你打,順便識多一兩位波友,問野都方便D
因為只係打返只係好短時間,暫時未敢係咁多位師兄面前獻醜😂
作者: Lok00    時間: 2017-2-10 18:24

引用:
原帖由 sorry 於 2017-2-10 06:09 PM 發表
新板都唔一定夠力
唔知師兄有咩意見可以比我參考?
作者: Lok00    時間: 2017-2-10 18:26

引用:
原帖由 sorry 於 2017-2-10 06:23 PM 發表

去駿興
依間係好定唔好🙈因為我見比較近我同款式又多所以主要係果度參考
作者: 直直地    時間: 2017-2-11 00:20

純木 碳纖維 各有利弊 價錢高低都有,好難講邊塊先適合你。人人手感重量都唔一樣。
同對手交換一下板試試,可以了解自己多少少,購買器材會更有把握。
如果真係無辦法換到多幾塊板試,可以考慮萬能膠萬能板。(即係點配都唔會出事既板同膠)

可以作為參考:
純木板: Stiga Clipper CR �Stiga Eternity � Tibhar Force Pro black edition� Stiga Edmerald � Nitaku Hinoblaze (呢塊依家陞威做緊特價好抵)
碳纖維板:Butterfly innerlayer ALC � Butterfly Viscaria �Yasaka soft carbon � Stiga Clipper cc  
正手膠: Tibhar MXP � Donic Barracuda � Xiom Omega VI
反手膠:Donic Baracuda � Yasaka R7 � Stiga Airoc Astro S

自己隨意睇邊塊覺得靚仔合價錢,基本上都唔會點出事。(以上價錢大約 800 - 1600 蚊上下)
如果預算唔高(如600以下),其實二手市場都好多好野,可以考慮。

如果都仲係渣唔到主意要碳板定純木板既話,我直接拎幾塊板比你試都可以係一個選擇。

希望幫到你丫。
作者: Lok00    時間: 2017-2-11 13:54

引用:
原帖由 直直地 於 2017-2-11 12:20 AM 發表
純木 碳纖維 各有利弊 價錢高低都有,好難講邊塊先適合你。人人手感重量都唔一樣。
同對手交換一下板試試,可以了解自己多少少,購買器材會更有把握。
如果真係無辦法換到多幾塊板試,可以考慮萬能膠萬能板。(即係 ...
好多謝師兄你咁詳細既解釋同建議
作者: je5181996    時間: 2017-2-11 14:49

ching有冇話budget幾多
作者: Lok00    時間: 2017-2-11 16:10

引用:
原帖由 je5181996 於 2017-2-11 02:49 PM 發表
ching有冇話budget幾多
暫時預八百至九百咁上下
作者: rckw    時間: 2017-2-14 15:20

最近好多人吹捧世奧得MGA, 玫瑰面材+Super ALC, 500左右, 如果想打碳纖維板或者可以試下?

作者: wong10029    時間: 2017-2-15 21:57     標題: 回復 28# 的帖子

希望你可以試試世奧得MGA, 因為我以前用Stiga Eternity.但MGA上檯率真係高左幾多      
作者: jeff_whc    時間: 2017-2-15 22:05

邊度買狂飆3-50一百蚊

作者: kenkoo2003    時間: 2017-2-16 20:40

平平地整住塊二手打住先
作者: ~kurapika~    時間: 2017-5-22 12:50

有塊老友誼032古舊五層純木厚板,而家突然想試新板,又係睇中五層純木yasaka yeo直板配狂飆8同長膠。其實會唔會重疊,揀下其他非純木結構或七層等......
作者: CXC    時間: 2017-5-22 12:56

耶穌說~五餅二魚~五層純木二層纖維~~
作者: ~kurapika~    時間: 2017-5-22 23:59

我以前玩過學界比賽,但殺羽而歸。既然如此,雖然十幾年無玩,但直接將器材升級至yasaka yeo7 power (五餅二魚)都可以

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0