標題: [球板討論] ALC 和 ZLF 的分別 [打印本頁]

作者: lw31    時間: 2017-1-29 23:16     標題: ALC 和 ZLF 的分別

請問ALC和ZLF的分別,它們有何特性和適合那種打法?謝謝!
作者: je5181996    時間: 2017-1-29 23:40

個人覺得alc都仲要分埋外置同內置講,外置alc中近台爆發力好強,發小小力已經有力量有速度,內置alc(聽人講,自己冇打過),手感比較好,有純木fel,大力打就好有power,台內波處理都好出色,至於zlf就冇打過,亦都少人打,Zlc比較多
作者: lw31    時間: 2017-1-29 23:56     標題: 回復 2# 的帖子

內置的是否這INNERFORCE LAYER ALC.S?
作者: lw31    時間: 2017-1-30 00:00

小弟仲想知它們的中文名稱?
作者: je5181996    時間: 2017-1-30 00:29

比D common既例子你
外置alc: viscaria, 張繼科alc, boll alc, boll spirit, 龍版張繼科
內置alc: 狂飆龍5, 博芳碳, innerforce alc系列, 世奧得MGA
ZLC: 張繼科ZLC, Boll Zlc, 水谷準
作者: je5181996    時間: 2017-1-30 00:31

ALC=arylate-carbon,是芳基纖維和T5000碳素的混編
ZLC=zylon-carbon,是聚攏纖維和T5000碳素的混編
zlf=zylon-fiber,是聚攏纖維的交織 <-- 呢個係冇碳
作者: je5181996    時間: 2017-1-30 00:34

如果想買alc既話,butterfly講緊入場費1300,龍5如果有門路買應該都係一千頭,想試下alc就買mga(under $500)或者博芳碳($350)玩下
作者: lw31    時間: 2017-1-30 00:51     標題: 回復 8# 的帖子

Thank you師兄!
作者: 青青地    時間: 2017-1-30 09:30

好清晰,謝謝
作者: wilsonkk    時間: 2017-1-30 09:31

呢塊龍五A貨都不錯。平平地好玩下!  

https://world.taobao.com/item/536891345415.htm
作者: super_phoenix    時間: 2017-1-30 11:52

外置alc我覺得發力較弱的球員可以用,佢好彈,借力很爽。內置就真係要下下發力先有二速但二速又非常吸引。我覺得小朋友用外置alc好啲,大朋友如果係下下發力沖呀就內置alc吸引啲。
作者: lw31    時間: 2017-1-30 12:34

其實內置或外置,係唔係就係這樣分別?[attach]41501[/attach]
作者: cfire555555    時間: 2017-1-30 12:37

係 呢幅圖十分清楚。。。。
作者: lw31    時間: 2017-1-30 13:24     標題: 回復 11# 的帖子

謝謝師兄,好清晰!
作者: Ghstt    時間: 2017-1-30 13:50

引用:
原帖由 lw31 於 2017-1-30 12:34 發表
其實內置或外置,係唔係就係這樣分別?41501
ALC.S 但塊板本身都唔太輕
作者: zeio    時間: 2017-1-30 14:56

內置除左纖維層位置有別之外,木層種類都有分別
作者: lw31    時間: 2017-1-30 15:04     標題: 回復 20# 的帖子

請問有什麼分別啊?
作者: zeio    時間: 2017-1-30 15:58

傳統 ALC/AL 標配為 Koto(蔻頭) - ALC/AL - Limba(林巴) - Tung(桐)
內置 ALC/AL/ZLC/ZLF 標配,Innerforce 系為 Limba - Limba - ALC/AL/ZLC/ZLF - Ayous(阿尤斯),ALC.S  力材為 Spruce(雲杉),其他不詳

作者: lw31    時間: 2017-1-30 16:11     標題: 回復 22# 的帖子

咁ALC和ALC.S, 邊個的木材會靚D?
作者: zeio    時間: 2017-1-30 18:01

冇話邊個靚啲

睇你想要咩性能

ALC.S 更重旋轉,個 S 就係 Spin 敢解,更食波

ALC 更為傳統,當初打住減震旗號,手感比較木
作者: lw31    時間: 2017-1-30 18:23     標題: 回復 24# 的帖子

咁全新的ACL.S,又有冇師兄測試過,會好似ACL咁減震?
作者: zeio    時間: 2017-1-30 18:38

家園有評測,可以參考下
作者: lw31    時間: 2017-1-30 18:48     標題: 回復 26# 的帖子

Thank you!
作者: 8899    時間: 2017-1-30 19:04

I bought my BTY photino at 2010, after , I had try Timo Boll ZLF, ZLC, ALC, T-5000, even  張継科 SUPER ZLC, till now, Photino still my best partner... I don't know how to explain the reason why. sorry....
作者: lw31    時間: 2017-1-30 19:28     標題: 回復 28# 的帖子

有自己鍾情的扳,係一件好事,最重要係適合自己,我都用了Stiga Clipper廿多年都未轉過!
作者: lw31    時間: 2017-1-30 23:06     標題: 回復 13# 的帖子

作者: lw31    時間: 2017-1-30 23:08     標題: 回復 14# 的帖子

多謝師兄分析!
作者: 速鳥    時間: 2017-1-31 10:43

力量變化,近檯發力衝,中檯借力拉,ALC 碳硬,可以運用力量層次多,我想起碼有 10層,比起 ZLF多層次,我想 ZLf 只有 5層,ZLf 力量平均

作者: lw31    時間: 2017-2-1 16:45     標題: 回復 32# 的帖子

Thank you!
作者: 乒乓一丁    時間: 2017-2-3 12:03

原來如此
作者: lw31    時間: 2017-2-3 12:10     標題: 回復 32# 的帖子

這裡有很多資深的師兄解答問題架!
作者: 乒乓一丁    時間: 2017-2-3 17:28     標題: 回復 33# 的帖子

得益不少
作者: 乒乓一丁    時間: 2017-2-3 17:34

另外還想知碳與碳纖維板有何分別? 我見有些內層似塊布咁。

作者: 速鳥    時間: 2017-2-3 17:53

引用:
原帖由 乒乓一丁 於 2017-2-3 17:34 發表
另外還想知碳與碳纖維板有何分別?
呢個係碳

呢個係碳纖維

作者: lw31    時間: 2017-2-4 11:31     標題: 回復 36# 的帖子

係唔係即係碳素和碳素纖維之分?
兩者有咩特點分別?
作者: zeio    時間: 2017-2-4 18:27

記得細個用既碳板嗰兩層碳基本上係一種由碳絲加入環氧樹脂(epoxy, 即係混合膠)造成叫「碳片」既東東,用過混合膠都知,真係硬過細佬,印象中蝴蝶最早期既碳板專利中就有提到加入環氧樹脂

家下既碳板用既係一束束碳絲織成碳布,軟身得多,以蝴蝶 ALC 為例,都仍然會用混合膠同木層黏合

係知咁多

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0