標題: 依家幾乎個個都橫板反貼 [打印本頁]

作者: Georgett    時間: 2017-1-24 08:44     標題: 依家幾乎個個都橫板反貼

左右開攻,千篇一律,真係好悶
作者: (=^x^=)    時間: 2017-1-24 09:11

No at all
有削球 有生膠 有長膠
作者: Georgett    時間: 2017-1-24 09:43     標題: 回復 3# 的帖子

我係話幾乎,係幾乎
作者: philliphyma    時間: 2017-1-24 09:59

我都覺....
乒乓球已經好多變化
有直板橫板 !!

相比係地上打既乒乓球~~ Tennis 網球....點會有直橫之分 ?
作者: 速鳥    時間: 2017-1-24 10:01

相對其他運動来講,乒乓球已经很多変化。

足球:無人著拖鞋せ涼鞋,對對球鞋都千篇一律,真係好闷。
篮球:個個都用手,無人顶頭鎚,千篇一律,真系好闷。
游水:個個都著泳衣,無人裸泳,千篇一律,真系好闷。
羽毛球:個支支板都穿缐,点解唔用 Tenergy, 千篇一律,真系好闷。
踏單車:個個都踏著兩個轆,無人掉轉頭踏,千篇一律,真系好闷。
璧球:個個塊板都一樣,無人打上旋下旋,千篇一律,真系好闷。
作者: 悠閒一族    時間: 2017-1-24 10:04

提高其他打法的比例
作者: Georgett    時間: 2017-1-24 10:04     標題: 回復 5# 的帖子

有直等於冇直,得個軀殼
作者: Georgett    時間: 2017-1-24 10:06     標題: 回復 6# 的帖子

你明唔明,其他運動本身就係咁,而乒乓係越變越衰,你明唔明
作者: Georgett    時間: 2017-1-24 10:08     標題: 回復 3# 的帖子

再講,有都等於冇,得個空殼有乜意思
作者: 速鳥    時間: 2017-1-24 10:32

乒乓與其它的驅別,在於「與時並進,變化萬千」,双面反貼可打出千幻招數,主要是力對不同打法的對手,用不同的招式克制對方。

所以双面反貼,再加上攻擊為主的打法,都是與時並進的結果。
作者: tsui0101y    時間: 2017-1-24 11:16

乒乓根本就比其他球類運動多變化,有唔同膠皮,直橫板,日直板,砂板,打法除快攻弧圈又有削球,直板又有推擋又有橫打,膠粒又有倒板,仲唔夠多變化?

而且而家用直板同異質膠皮都仲係唔少,師兄你自己放棄左其他打法就冇得好講

作者: SSPSK    時間: 2017-1-24 11:30

引用:
原帖由 Georgett 於 24-1-2017 08:44 AM 發表
簡單講,唔怕輸就好玩!
作者: tsui0101y    時間: 2017-1-24 11:36     標題: 回復 14# 的帖子

例如我自己有玩遊戲卡,主流卡組一定勁同多人用。

但體育運動唔同,技術程度較高,亦分得比較細

每個人既技術差異都可以好大,所以就算主流打法都未必可以贏其他少眾打法,我都有橫板雙反快弧,一樣輸我直板全削朋友。
作者: lmichael    時間: 2017-1-24 11:44

咁樓主同大家都無錯. 好矛盾?  唔系既.

係球員立場, 係好多變化, 兩面反膠都已經可彈可拉, 但係, 如果以球迷來看, 就真係無咩變化.
乒乓球其實好幸運, 因為中國國技, 又成為奧運項目, 其實亞洲以外, 係冷門運動. 如果係經電視直播, 其實都幾悶, 因為兩面橫板, 發展到現在, 走動少, 乒乓球台已經細, 連運動員走動都細, 觀賞性就更大打折扣, 其實, 大家係唔係覺得直板同削球會更好看, 就因為呢兩種打法, 係走動大既打法.

近年乒乓球的新技術, 都係令到運動走動細左既打法, 例如橫打, 你可以少側身了, 看看柳成敏和王浩就知分別, 又例如快撕, 看看小肥, 真係走少過以前八,九十年代好多. 我地運動員, 睇到的變化, 好多都係在旋轉, 但係電視直播, 觀眾真係睇唔到.

乒乓球改大波, 無論你喜不喜歡(我就唔喜歡 ), 但真係令觀賞性增大, 來回板數多了, 遠台對攻多, 才會有觀賞性. 現在改革既方向, 其實正確. 加高球網, 加打球, 再限制海綿速度, 從球迷觀賞性, 係正確, 因為咁, 可以令球員走動更大.來回更多.

不過乒乓球真的幸運, 因為現在都係睇高清直播, 以前, 睇電視直播, 個波真係快到睇唔到係邊.
作者: tsui0101y    時間: 2017-1-24 11:45

除左專業頂級運動員先會有某種打法絕對優勢,業餘根本咩打法都有得打,係睇技術

人生通常得幾十年,其他人仲有機會做到專業頂級運動員?所以用專業運動員既打法膠皮絕對優勢同業餘比係冇意思
作者: cfire555555    時間: 2017-1-24 11:49

我諗樓主既原意係指大部份球手既打法都千篇一律 而唔係指乒乓球呢項運動悶
作者: tsui0101y    時間: 2017-1-24 11:56

引用:
原帖由 cfire555555 於 2017-1-24 11:49 發表
我諗樓主既原意係指大部份球手既打法都千篇一律 而唔係指乒乓球呢項運動悶
我地就係列出緊乒乓運動既眾多變化,樓主可以擴闊下乒乓社交圈子,出面咩打法既人都有

作者: alvinko    時間: 2017-1-24 11:59

樓主既然用橫板打波覺得悶 不如用下手機當板打波 一定唔悶
作者: LaPooh    時間: 2017-1-24 12:15

引用:
原帖由 Georgett 於 2017-1-24 08:44 發表
我個人愚見認為,樓主可以:
1 暫停打乒乓球一段日子
2 試用另一隻手拿拍打一段日子
3 試用其他款式球拍,例如槍扳,打一段曰子
通過以上各種體驗,希望能帶到一些新靈感,衝擊比樓主本人!
其實現時已經有好多樣玩法,會否只是樓主平時所見過的範圍層面與其他人有所不同呢
以上只屬我個人愚蠢觀感,不喜勿插
真心希望能幫到樓主師兄
作者: friendlybrother    時間: 2017-1-24 12:37

引用:
原帖由 LaPooh 於 2017-1-24 12:15 PM 發表

我個人愚見認為,樓主可以:
1 暫停打乒乓球一段日子
2 試用另一隻手拿拍打一段日子
3 試用其他款式球拍,例如槍扳,打一段曰子
通過以上各種體驗,希望能帶到一些新靈感,衝擊比樓主本人!
其實現時已經有好多 ...
建議樓主換球拍及膠皮玩下不同組合。
作者: 速鳥    時間: 2017-1-24 12:57

大家唔用咁認真,大家都係開開玩笑
作者: Georgett    時間: 2017-1-24 14:06

我決定。。。用腳打
作者: LaPooh    時間: 2017-1-24 14:29

引用:
原帖由 Georgett 於 2017-1-24 14:06 發表
我決定。。。用腳打
幾好wor,師兄,左及右腳也會嘗試用?
無論如何,恭喜你有新嘗試,直拍橫打及直拍四面攻其實也是全靠這種思維衍生出來的(我個人估計 )
加油!繼續開發新技術,享受打乒乓球的樂趣!!!
作者: 悠閒一族    時間: 2017-1-25 21:22

引用:
原帖由 Georgett 於 2017-1-24 14:06 發表
我決定。。。用腳打
加油
作者: 悠閒一族    時間: 2017-1-25 21:22

引用:
我決定。。。用腳打
赤腳打波

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0