標題: [是非] 家長談深圳球館 [打印本頁]

作者: 速鳥    時間: 2017-1-10 09:30     標題: 家長談深圳球館

帶個囡去過深圳大鳳凰,練過半年波,大鳳凰有大約有20張檯,收20~50元人民幣一個鐘,教練超過35人,60~150人民幣一個鐘,中位應該是95元教練居多。

球館氣氛好似學校的健身室,你進來就可以選擇不同的訓練模式,前後左右上下打法俱全,點樣選通常是靠朋友介紹,教練一般都只跟隨自已的長處,加以實戰形式訓練。

能夠進步到尖子的,通常都會係中港兩地出現,能夠活用兩地的優點,家長們都巧花心思啊。
作者: wing0000    時間: 2017-1-10 09:34

既要找個能(容易)溝通的
又要有教又有練
持之以恒, 舟車勞頓

做人家長, 真係甚艱難

作者: 乒乓在線    時間: 2017-1-10 09:35

多類型的練習應該不錯
作者: ruud    時間: 2017-1-10 12:52

作者: waichingngo    時間: 2017-1-10 22:45

國內教練用心
作者: Dynax88    時間: 2017-1-31 02:16

多謝分享
作者: SSPSK    時間: 2017-2-7 12:18

問題係家長放唔放心俾子女自己上去練波。
作者: 速鳥    時間: 2017-2-7 12:34

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-2-7 12:18 發表
問題係家長放唔放心俾子女自己上去練波。
通常父或母會隨行,見過一家六口;

注:大陸教練其實幾勁,但係如果細路太初級,勁教練係唔想教的,因為教練見到個細路打得下,先會起定個馬,同佢抽過,如果還在基本功當中,教練就便 hea hea 下頂波,人知常情嗎。

我見過有位教練,一向教波都是直直企,hea hea 推,但有次立緊個馬教波,因為對住個位是冠軍蘇。
作者: lw31    時間: 2017-2-7 12:36

多謝分享
作者: 零楓之子    時間: 2017-2-8 19:33

多謝
作者: HKSpurs    時間: 2017-2-13 11:08

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-2-7 12:34 發表

注:大陸教練其實幾勁,但係如果細路太初級,勁教練係唔想教的,因為教練見到個細路打得下,先會起定個馬,同佢抽過,如果還在基本功當中,教練就便 hea hea 下頂波,人知常 ...
咁即係一般水平不適合上深圳練波
作者: 0093    時間: 2017-2-13 11:31

多謝分享
作者: LaPooh    時間: 2017-2-13 11:33

感謝師兄分享
作者: 鷹眼    時間: 2017-2-13 11:34

感謝分享
作者: 速鳥    時間: 2017-2-13 11:40

引用:
原帖由 HKSpurs 於 2017-2-13 11:08 發表

當然不是,或正是剛剛相反,大陸教練有分基礎教練,如果基礎上想穩打穩紮,佢地適合你的小朋友,不過可能要練上二至三年,呢些時代,會打乒總賽輸多贏小,你就要學會接受
作者: HKSpurs    時間: 2017-2-13 11:58

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-2-13 11:40 發表

當然不是,或正是剛剛相反,大陸教練有分基礎教練,如果基礎上想穩打穩紮,佢地適合你的小朋友,不過可能要練上二至三年,呢些時代,會打乒總賽輸多贏小,你就要學會接受
但你話現在大陸的教練對初級的都係唔想教, hea hea 下
作者: kenkoo2003    時間: 2017-2-13 12:04

兩地走來走去
真係用唔小時間金錢.........
作者: kenkoo2003    時間: 2017-2-13 12:06     標題: 回復 16# 的帖子

Hea 教過!  本人明既
作者: HKSpurs    時間: 2017-2-13 12:08

引用:
原帖由 kenkoo2003 於 2017-2-13 12:04 發表
兩地走來走去
真係用唔小時間金錢.........
計埋時間,咁初學真是十分不值得上深圳
作者: yeung~    時間: 2017-2-13 12:19

大部分都hea
作者: atcf    時間: 2017-2-13 13:23

No  free  lunch.......
作者: 蝙蝠俠    時間: 2017-2-18 10:07

遠...............................
作者: Stiga_Fans    時間: 2017-3-28 10:48

但係返大陸學波,一來一回d時間都唔少
引用:
原帖由 waichingngo 於 2017-1-10 22:45 發表
國內教練用心

作者: Stiga_Fans    時間: 2017-3-28 10:49

來回既時間...............................
引用:
原帖由 蝙蝠俠 於 2017-2-18 10:07 發表
遠...............................

作者: 速鳥    時間: 2017-3-28 11:14

係遠地方有遠的好,學波文化不同,基本功好穩紮,唔鍾意有38個教練可以換來換去,再唔鍾意咪換球館囉。
作者: rckw    時間: 2017-3-28 16:26

引用:
原帖由 速鳥 於 2017/3/28 11:14 發表
係遠地方有遠的好,學波文化不同,基本功好穩紮,唔鍾意有38個教練可以換來換去,再唔鍾意咪換球館囉。
小朋友如果打波只為興趣沒必要去, 要成績就正常都要付出時間金錢吧.
作者: 青見人    時間: 2017-3-28 16:59

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-2-7 12:34 發表

注:大陸教練其實幾勁,但係如果細路太初級,勁教練係唔想教的,因為教練見到個細路打得下,先會起定個馬,同佢抽過,如果還在基本功當中,教練就便 hea hea 下頂波,人知常 ...
其實係咪唔認真set唔住如果你比佢企定定都set得住,我諗佢會企定定。
作者: 青見人    時間: 2017-3-28 17:09

引用:
原帖由 HKSpurs 於 2017-2-13 11:08 發表

多身體接觸就不怎麼好,衞生問題,曾經上過去睇人練習,至少有兩三名教練方便完不洗手。
雖然香港都有,有次見到教練教教下去方便,入到廁所佢第一件事係...洗手,然後去方便,
完事後佢直接行出去繼續教波。
作者: rckw    時間: 2017-3-28 18:10

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2017/3/28 18:09 發表
只要你肯科水
紅包?
作者: Stiga_Fans    時間: 2017-3-29 10:35

大陸d教練真係有太多選擇
引用:
原帖由 速鳥 於 2017-3-28 11:14 發表

作者: 速鳥    時間: 2017-3-29 11:40

肯唔肯過料,就與人的操手有關,十隻手指有長短,所以唔啱練,可以要出聲。
我覺得學波有分學基本功,學套路,度身設計,特破,四環緊扣,如果上到內地的教練,佢會調控基本功為主,打好基本步法,練好體能及發力,動作要合理,呢d要跟教練好幾年,不過我覺得就算唔同人都可以練得到,所以呢個hea,就算換人都無問題,大陸教練的優勢是「平」。
但去到學套路,大陸教練經驗豐富,所以如果你是長期客仔,呢方面就是最「正」,佢地好打得,佢地會實戰形式教學,真係打到你熟晒波啊
作者: Stiga_Fans    時間: 2017-3-29 13:18

講解得好詳細
引用:
原帖由 速鳥 於 2017-3-29 11:40 發表

肯唔肯過料,就與人的操手有關,十隻手指有長短,所以唔啱練,可以要出聲。
我覺得學波有分學基本功,學套路,度身設計,特破,四環緊扣,如果上到內地的教練,佢會調控基本功為主,打好基本步法,練好體能及 ...

作者: rckw    時間: 2017-3-29 13:41

引用:
原帖由 速鳥 於 2017/3/29 11:40 發表
我覺得學波有分學基本功,學套路,度身設計,特破,四環緊扣,如果上到內地的教練,佢會調控基本功為主,打好基本步法,練好體能及 ...
thank you, 實用分享

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0