標題: [其它討論] 一個爸爸對發球機的問題 [打印本頁]

作者: tszman    時間: 2017-1-3 15:33     標題: 一個爸爸對發球機的問題

小兒快8歲, 出去學波快4年了。佢一向係一個文靜唔好動既小朋友, 難得佢搵到一樣佢喜愛而又肯投入既運動, 我好開心。

上年年尾佢參加恆生新一代, 第一場就輸波, 佢先知天外有天。 佢o係場館外同返屋企後都喊, 呢一個舉動話左俾我知佢係覺得自己有付出努力, 同埋熱愛呢種運動。

家下佢o係出面一星期上一個鐘私人班, 另外一個半鐘大班(同班同學係年紀大過佢同技術好過佢既)

因為最近佢適應到正常高度既波檯, 我終於可以同佢o係屋企樓下會所打多啲波了。(當然會keep 住出面學, 只係想佢多啲機會練波)
我打算買一堆1星訓練用既波、執波既網拍、同埋一個夾檯邊既波兜。

最最最可惜既係我本身都愛運動但對任何揸拍既都麻麻。 我自己想feed 波俾佢去每次特定位置既都未必做到。

我見淘寶既家用發球機唔貴 (約8xx 人仔) 而香港買到ipong 既一千蚊鬆啲。唔算貴, 唔知大家點睇?有冇實際大作用?

ipong我見佢可以上下旋, 淘寶既仲可以加埋左右側旋。 其實多埋側旋, 長遠黎講係咪好啲?

或者大家有冇推介?

作者: (=^x^=)    時間: 2017-1-3 15:37

温馨提示:
其实在參加新一代比賽前,應該打下我們新一代熱身賽
很多小朋友不出去打,便不知道自己水平去到那裏,其实學了四年應該不錯,假如用心及教娻OK。

作者: 防弧哥    時間: 2017-1-3 15:37

發球機係有用嘅,但係如果小朋友的動作不太正確,就會打壞手勢
作者: (=^x^=)    時間: 2017-1-3 15:38

http://hkttf.com/viewthread.php? ... 6amp%3Btypeid%3D296

點解小朋友要出來打比賽

現今小朋友很幸福,幾乎個個有教練,有工人,去親比賽仲有跟得亞媽,司机亞爸。相反我細個時沒教練,只是自已去圖書館借書看,自己學開西。今時今日香港有很多球館,亦有很多球會,點解小朋友仲要出來打比賽?

最近的雞翼盃有近150人,下週的咖啡盃也有60多人,究道這些父母是否傻左, 明明有私人教練,有部份更有自已球會,點解仲要出來同D陌生人打比賽?唔通為左隻雞翼?又無排名分,又無得上報紙,個個家長仲要晨咁早訂場,有些仲要去到小西灣打

港青今年SUMMER Holidays 會去廣州習訓,之后會到山西,而小精英部份會打向陽盃,其实香港對手咁多,點解仲要同唔同人打比賽,點解又要塔車,又要坐飛机去咁遠打?

我屋企隻貓學左近七年波,打足七年比賽。由華星馬拉松開始,之后學界杯,元旦杯,回歸杯,Tenergy 杯,復活盃幾乎全部都有打,誇張點這七年佢打過超過300個對手(其实好保守),領教過300種發球,

接發球是教練教唔到,透過不斷食西才會成長

心態又是老豆教不到,領先住10:4點解輸番,輸住10:4又唔放棄。點解有人 Deduce 成日輸?

朋友仔是買唔到,打得比賽多自然多朋友(除非你太囂張不可一世), 有朋友自然開心,小朋友好簡單有朋友的活動無論幾低能都好好玩,相反比部PSP你一個人自己打,最后只會自閉

透過不同比賽認識不同的朋友仔,小朋友也會透過比賽學會尊重對手,學會與小朋友相處,同樣也會更享受乒乓,以往有家長只迫小朋友打私鐘,一個星期打七日,最后變了沒有感情,不懂享受樂趣的机械人,波可能也會打得好,但內心可能好怕乒乓球,因為小朋友不愛上乒乓,而父母迫去練波不可能到達很高的水平。我看見不少小學打得好好乒乓的小朋友,一上中學便放棄乒乓,原因是父母迫得太利害。

12歲以下小朋友可以透過不停練波而成長,但上左中學后沒有沒有興趣去BACKUP,很多小朋友便會轉打足球,籃球,手球或其它運動,父母無可能迫小朋友打一世乒乓球,愛上乒乓自然打得好,不愛上乒乓怎打也打不好。
作者: (=^x^=)    時間: 2017-1-3 15:41

發球機係有用嘅,但係如果小朋友的動作不太正確,就會打壞手勢  
正確

1) 如果沒有教練在邊,打發球机是無用的,打得多不等如好
2) 康文署有婑枱,有心打不要貪近去會所,新一代由7-9 都是打低枱
3) 若打了四年首場便輸,是時間檢討下,打波不是練得多便可以WIN
作者: 悠閒一族    時間: 2017-1-3 15:45

打發球機比較沉悶,樓主可嘗試租康文署的發球機讓小朋友試打下先
作者: (=^x^=)    時間: 2017-1-3 15:45

http://hkttf.com/forumdisplay.php?fid=989

親子王國版塊 你可以找到很多有關小朋友學習乒乓的問題
作者: (=^x^=)    時間: 2017-1-3 15:47

一張相片,三個新一代冠軍
作者: (=^x^=)    時間: 2017-1-3 15:49

by the way,  $2000 以下的發球机,其实都唔多得,去康文署吧。
不過建議一星期最少打 2 天私人,若技術未穩定,未必適合打小組班
除非只為興趣
作者: 速鳥    時間: 2017-1-3 16:02

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2017-1-3 15:47 發表

一張相片,三個新一代冠軍
及一個世界女冠軍
作者: 速鳥    時間: 2017-1-3 16:09

波要打得好,係要不停在比賽中,給對手找出你的錯處,從以改善;發球機並不能找到錯處。
.
.
.
.
.
.

作者: atcf    時間: 2017-1-3 16:23

如果有一定根基,,定點動作用發球機是可以感受下落點的,其他用途是沒有用
作者: SSPSK    時間: 2017-1-3 16:50

假如爸爸會打當然親子活動第一,技術第二,但如果不會打或者冇時間,發球機訓練冇時間限制,相當不錯。
作者: garfieldjam    時間: 2017-1-3 16:50

唔好買,去康文署租場,租黎試下先啦。
作者: SSPSK    時間: 2017-1-3 17:06

通常發球機設計只對應一種規格乒乓球,如果新舊波混合使用,輕則落點不定,重則弄壞發球機,小心。
作者: Ghstt    時間: 2017-1-3 17:34

聽說康文處發球機會食波 發球機囉手感都唔錯
作者: mmfc821    時間: 2017-1-3 17:37

其實唔駛太緊張,你小朋友既然投入呢項運動,佢自然會有一班波友同佢練習。一班朋友一同練習,一同互相討論,加上每星期都有教練指導,反而會更進步。
作者: KKFan    時間: 2017-1-3 17:49

我及家中對寶貝都係多得猫家同論譠,在這7年裏參加了不同類型比賽,不段進步,在這平台上認識到很多同路人,大人及小朋友不愁没朋友
作者: SSPSK    時間: 2017-1-4 18:46

引用:
原帖由 Ghstt 於 3-1-2017 05:34 PM 發表 聽說康文處發球機會食波 發球機囉手感都唔錯
由於康文處的發球機最後十幾個波不能取出,有部分缺德球員會將爛波放入換走好球,爛波做成經常卡機。。。
作者: SSPSK    時間: 2017-1-4 18:49

在此呼籲,利己利人,勿損公德。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0