標題: [球板討論] 新手買日直 [打印本頁]

作者: 防弧哥    時間: 2016-12-18 19:22     標題: 新手買日直

希望買一塊日直,連膠預算$600-700
有幾個問題請教咁多位師兄
Q1.買甚麼牌子和咩型號好(不喜butterfly,粒珠好核突)?暫時有下列幾塊目標
1.Nittaku Russelfor9.2
2.Nittaku Airuline8.8
3.Tsp SP-55
Q2.去那買比較好(平和多的選擇)?
Q3.配咩膠好?
P.S.新手一名,希望買塊長打,打法想學蔣澎龍以推擋為主,板不要太暴
謝謝咁多位師兄liness" />

作者: laukwok    時間: 2016-12-18 19:47

3:::::::: Man tat
作者: 直直地    時間: 2016-12-18 19:58

呢個價位想打單檜,二手市場比較適合。
作者: 防弧哥    時間: 2016-12-18 20:29

引用:
原帖由 直直地 於 2016-12-18 19:58 發表
呢個價位想打單檜,二手市場比較適合。
不太喜用二手,而且二手的單檜多數多傷
加上放左k5後得$550
同埋可能又系三分鐘熱度
作者: 防弧哥    時間: 2016-12-18 22:05

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2016-12-18 21:59 發表

檜夾好D
但糸我想試下單檜的感覺
作者: 直直地    時間: 2016-12-18 23:39

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-12-18 23:26 發表

好價錢先有好感覺
日直確實如是。
作者: slavfung    時間: 2016-12-19 07:15

一分$一分貨
作者: siangmalam    時間: 2016-12-19 11:08

Q1. TSP SP-55, 板型接近大拍面 (e.g. 如紅柳,Cypress Max 等 163mm x 135mm),好處是你以後若想升級不必再重新適應。9mm 版本比較好控,日直重心偏向拍頭,要花時間去適應。
Q2. 九龍就建議上20樓陞X;港島就建議上2樓萬X,先打個電話問有無現貨和有沒有得選
Q3. 配膠建議用Xiom Vega Europe (藍V) 或者 Donic Coppa X2 Platin,檜木比較彈,接發球容易冒高,要多下苦功練習。先練好近台快攻,再練中近台弧圈。

日直沒有一步到位的,要循序漸進,技術不到,買了好拍打不出固然無趣,也浪費金錢。
如果發現單檜不適合自己,也不必交那麽多學費。

作者: 防弧哥    時間: 2016-12-19 12:36

引用:
原帖由 siangmalam 於 2016-12-19 11:08 發表
Q1. TSP SP-55, 板型接近大拍面 (e.g. 如紅柳,Cypress Max 等 163mm x 135mm),好處是你以後若想升級不必再重新適應。9mm 版本比較好控,日直重心偏向拍頭,要花時間去適應。
Q2. 九龍就建議上20樓陞X;港島就建議 ...
謝謝師兄,請問$500以下仲有冇其他選擇?tsp亦是否最好thanks
作者: siangmalam    時間: 2016-12-19 13:43

引用:
原帖由 防弧哥 於 19-12-2016 12:36 發表
謝謝師兄,請問$500以下仲有冇其他選擇?tsp亦是否最好thanks
我第一支日直係用 TSP Dynam,當年大概 800多港幣,現在估計更貴吧。
幫你查了一下,跟你預算相近的陞X有支630港幣的Darker Speed 25 PI, 算是入門級的。500 港幣以下就不太清楚了。
個人認爲,雖然近年日檜品質下降許多,日本製的日直在品質方面是比較有保障的。
論壇那麽多人買日版球拍就是因爲品質監控相對嚴格。其他臺灣或是大陸製的就不評論了,本身並沒用過。

選拍要看:
1)看木頭紋路 (均勻、直就可以,當然在你的預算内找到這樣的拍有難度,自己衡量)。左右有無漂亮對稱眼之類的,有當然好,沒有也無傷大雅。
2)重量。由於你是單面,反手方面比較吃虧,再加上你初學,正反手轉換要快,自然拍子也不要太重,建議重量介於 88 至 95 克。之前建議你用的膠皮都偏軟,要的就是控制:1.8, 1.9, 2.0mm厚的膠皮控制會優於Max 的膠皮。

如果你可以說說自己平時打法也好進一步了解分析。
作者: vinsanitynz    時間: 2016-12-19 15:29

$500 樓下冇好日直, 柳承敏啦
作者: 防弧哥    時間: 2016-12-19 16:04

引用:
原帖由 siangmalam 於 2016-12-19 13:43 發表

我第一支日直係用 TSP Dynam,當年大概 800多港幣,現在估計更貴吧。
幫你查了一下,跟你預算相近的陞X有支630港幣的Darker Speed 25 PI, 算是入門級的。500 港幣以下就不太清楚了。
個人認爲,雖然近年 ...
以前是打中直的,打法以推擋為主,會拉弧圈,但攻擊力低
作者: 綠燈俠    時間: 2016-12-19 16:10

唉!樓主已經講左係新手試下日直,又有目標價,你們不要一直推介過千的高端拍子吧!誰不知貴的好,但那不是樓主要的!打乒乓球不只是有錢人的玩意兒吧!
作者: 防弧哥    時間: 2016-12-19 17:05

引用:
原帖由 綠燈俠 於 2016-12-19 16:10 發表
唉!樓主已經講左係新手試下日直,又有目標價,你們不要一直推介過千的高端拍子吧!誰不知貴的好,但那不是樓主要的!打乒乓球不只是有錢人的玩意兒吧!
感謝師兄的理解,我只是學生一名,之前試過打朋友的日直發覺好正,所以想平平哋買塊日直比自己做聖誕禮物
作者: koala    時間: 2016-12-19 17:11

Nittaku 有塊EERU 好似幾平下
作者: 防弧哥    時間: 2016-12-19 17:12

引用:
原帖由 koala 於 2016-12-19 17:11 發表
Nittaku 有塊EERU 好似幾平下
EERU得8mm,希望買9mm的
作者: Kenixting    時間: 2016-12-20 10:49

你到底預算幾多?一時 500 一時600 700

你問野要有終點會好d,你有要求又要有質素又要極平我同你講係冇可能

你要平就冇得要質素,買銀河或nittaku最平個d

但買左唔好又話唔夠力唔夠乜,我地個個都係過來人先話你知

作者: 防弧哥    時間: 2016-12-20 10:57

引用:
原帖由 Kenixting 於 2016-12-20 10:49 發表
你到底預算幾多?一時 500 一時600 700

你問野要有終點會好d,你有要求又要有質素又要極平我同你講係冇可能

你要平就冇得要質素,買銀河或nittaku最平個d

但買左唔好又話唔夠力唔夠乜,我地個個都係過來人先 ...
其實$600-700糸連膠,咁單板咪$500
我吾糸話又平又好,只不過想比較下
作者: 防弧哥    時間: 2016-12-20 11:07

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-12-20 10:59 發表

其実市面上的就大概只有你列出的嗰幾款了。都是好牌子,分别不算大。都合你要求。畀啲信心せ勇気,買下来试试吧。

個人覚得 Nittaku 手工靓せ外 ...
謝謝師兄意見,其實我都系覺得nittaku外表吸引,但糸nittaku糸小拍面
打上我又末打過日直,但有師兄推介買大拍面的so-55
所以吾糸好清楚買咩好
(Ps打法以推擋為主,希望有較好的手感)
作者: 防弧哥    時間: 2016-12-20 11:22

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-12-20 11:18 發表

作為入门板真的分别不大。到你有经验せ有工作(钱)時,総会再買。大家提議你買顶级板,就是因為惗住一步到位。但人生是很難一步到位的。SP55 也不 ...
咁我就買SP-55啦,十分感謝師兄的意見
作者: Kenixting    時間: 2016-12-20 11:41

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2016-12-20 11:34 發表

你比個位版主公正。。。。。。。
隨緣
作者: Kenixting    時間: 2016-12-20 11:49

膠就推薦mxp omega5pro rakza9

你要推波為主呢d就比較合適你
作者: 防弧哥    時間: 2016-12-20 12:00

引用:
原帖由 Kenixting 於 2016-12-20 11:49 發表
膠就推薦mxp omega5pro rakza9

你要推波為主呢d就比較合適你
但是為何之前有師兄話用淋啲的膠?
作者: 防弧哥    時間: 2016-12-20 12:17

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-12-20 12:12 發表

防兄 其実打過乜板せ乜膠?參详 參详。
何出此言?
作者: Kenixting    時間: 2016-12-20 12:20

引用:
原帖由 防弧哥 於 2016-12-20 12:00 發表

但是為何之前有師兄話用淋啲的膠?
你如果用高級單檜,木既反發力好強。用硬膠會好難控,要有一定功力。所以會有師兄推薦軟膠會易控易打透。

但問題係你用入門級,度力同中直差不多。再用軟膠就....
作者: 防弧哥    時間: 2016-12-20 12:21

引用:
原帖由 Kenixting 於 2016-12-20 12:20 發表

你如果用高級單檜,木既反發力好強。用硬膠會好難控,要有一定功力。所以會有師兄推薦軟膠會易控易打透。

但問題係你用入門級,度力同中直差不多。再用軟膠就....
原來糸咁,謝謝
作者: Kenixting    時間: 2016-12-20 12:27

不客氣,祝你愛上日直
作者: egghead1969    時間: 2016-12-20 12:40

香港重買唔買到 yasaka 既 hasha 、yagyu、katsura、musashi 日直系列
作者: Kenixting    時間: 2016-12-20 12:41

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-12-20 12:40 發表
香港重買唔買到 yasaka 既 hasha 、yagyu、katsura、musashi 日直系列
問過陞,要訂

但個價位同darker差唔多
作者: 防弧哥    時間: 2016-12-20 15:56

Darker speed 90太貴

作者: 直直地    時間: 2016-12-20 16:17

引用:
原帖由 防弧哥 於 2016-12-20 15:56 發表

Darker speed 90太貴
錦問題就出現。。。

你打你朋友塊高階日直覺得正
就打算買塊入門日直
情理上,500蚊 9mm 同 1500蚊 10mm,分別應該會好明顯 wor

如果你一心要你朋友果塊speed90既感覺,怕你買左後,發現感覺差太遠,變相浪費金錢。

日直就係錦,打過好野,好難返轉頭。

正所謂:富贵不能淫,贫贱不能移,威武不能屈,日直不能平。

好好考慮一下,會唔會等多陣,買塊 Ronin,Dynam,speed 90 或 紅柳 一步到位,比較適合?

一塊好日直,可以打,好多,好多,好多年。。。
作者: 直直地    時間: 2016-12-20 16:50

哈。。。其實防弧哥只係一名喜歡打波既學生哥。年少有為。
對器材未必太熟識先有呢個概念,以為日直同橫板直板差不多,無分平貴,只有 arm 打。

我以前都有呢個錯覺,無奈日直往往係價錢同感覺成正比。。。

我第一塊係 Hunter,之後係極,之後係綠柳T5000,之後係xiom,依家有塊 speed90。

偶爾打過其他一d 價位無gum高既日直,但發覺,回頭太難。

作者: koala    時間: 2016-12-20 17:03

貴唔一定好,平唔一定差
合你打法就一定好
作者: Kenixting    時間: 2016-12-20 17:05

第三頁的各路英雄略見所同

我可以保證打完貴日直再打平日直打幾野個腦就會有個想法.....

死!早知買貴d la....

作者: 乒乓人    時間: 2016-12-20 20:22

引用:
正所謂:富贵不能淫,贫贱不能移,威武不能屈,日直不能平。
仲有一句: 恆心不能少!!
樓主, 我聽過好多好多人, 初次打日直就迷上了. 迷上了日直的甚麼? 說穿了: 可能就是比舊板突然提升了的贏波感覺.
所以就想入手了.
沒錢的, 買了平價板, 結果事與願違..
富有的, 一步到位2-3000的一塊板, 面不改容. 以為心想事成.
但好多時, 過了一段時間, 就漸漸發現自身對駕馭日直的技術沒有掌握好. 但又沒有恆心去練習.

結果 ~~~~ "二手區"多一個帖.
作者: 悠閒一族    時間: 2016-12-20 20:42

引用:
原帖由 閃電俠 於 2016-12-20 19:53 發表
Holland rich
笑左
作者: rckw    時間: 2016-12-20 23:03

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016/12/20 22:27 發表
聽左朋友個耳機,好鍾意呢對耳機d聲。要萬幾蚊,但系唔夠錢,只買得起二千蚊耳機,結果買左個二千蚊耳機翻黎,試聽嗰陣覺得接受到,聽左一個星期,發覺滿足唔到,比唔到我朋友個耳機的感覺,無甘好聲。之後再買 ...
只要知道自己想要咩就得.. 一萬玩的係頂級質素, 二千的賣點係性價比 買左二千望五千, 買完五千望一萬, 係心態問題大於器材問題呀
作者: 悠閒一族    時間: 2016-12-20 23:05

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-12-20 22:12 發表
聽日要默書。温咗一次,应该羅 70 分無问题 (500 文的日直)。温多次,90 分都羅到(1000 文的日直)。再温多次,100 分多数都得(2000 文的日直)。有&#21 ...
成品板
作者: 悠閒一族    時間: 2016-12-20 23:05

引用:
原帖由 閃電俠 於 2016-12-20 22:37 發表
總結何蘭富國民經驗,窮能勿檜
笑爆肚
作者: 悠閒一族    時間: 2016-12-20 23:07

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-12-20 22:27 發表
聽左朋友個耳機,好鍾意呢對耳機d聲。要萬幾蚊,但系唔夠錢,只買得起二千蚊耳機,結果買左個二千蚊耳機翻黎,試聽嗰陣覺得接受到,聽左一個星期,發覺滿足唔到,比唔到我朋友個耳機的感覺,無甘好聲。之後再買 ...
無可能唔比較
作者: 悠閒一族    時間: 2016-12-20 23:09

引用:
原帖由 rckw 於 2016-12-20 23:03 發表

只要知道自己想要咩就得.. 一萬玩的係頂級質素, 二千的賣點係性價比 買左二千望五千, 買完五千望一萬, 係心態問題大於器材問題呀
人性的光輝
作者: egghead1969    時間: 2016-12-20 23:10

引用:
原帖由 Kenixting 於 2016-12-20 12:41 發表

問過陞,要訂

但個價位同darker差唔多

tt-japan 個 d sliver 級別合適你個價錢,不過冇得現場簡板
作者: 防弧哥    時間: 2016-12-20 23:19

岩岩有師兄同我講話我吾敢出post,驚比人插
竟然如此,我都講返幾句
其實,我最後買左塊$30蚊的成品日直,再貼左塊sriver fx
感覺好正
證明貴不等於好
要信自己,打得開心就可以
作者: 防弧哥    時間: 2016-12-20 23:28

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-12-20 23:26 發表

坚??
當然,補完課立刻走去買,明天上圖比你睇
作者: 直直地    時間: 2016-12-20 23:50

開心就好。
恭喜。
記得上圖參考參考。

結局 居然如此。。。

唉。。。真係。。。不得不認老了。。。
新一代的思維模式,一點也猜不到。。。
作者: 悠閒一族    時間: 2016-12-21 00:06

引用:
原帖由 防弧哥 於 2016-12-20 23:19 發表
竟然如此,我都講返幾句
其實,我最後買左塊$30蚊的成品日直,再貼左塊sriver fx
感覺好正
證明貴不等於好
等三個月後先再換
作者: michaelwwk    時間: 2016-12-21 04:08

引用:
原帖由 乒乓人 於 2016-12-20 20:22 發表

仲有一句: 恆心不能少!!
樓主, 我聽過好多好多人, 初次打日直就迷上了. 迷上了日直的甚麼? 說穿了: 可能就是比舊板突然提升了的贏波感覺.
所以就想入手了.
沒錢的, 買了平價板, 結果事與願違..
富有的, 一步 ...
咁又唔係得哩個原因,不要將日直打法神化,其實根底好,懂發力其本打什麼都一樣,怪就怪沙拉拉改革的後果
作者: 防弧哥    時間: 2016-12-21 07:19

引用:
原帖由 直直地 於 2016-12-20 23:50 發表
開心就好。
恭喜。
記得上圖參考參考。

結局 居然如此。。。

唉。。。真係。。。不得不認老了。。。
新一代的思維模式,一點也猜不到。。。
應承左大家
貼左塊縮左的舊膠
$30仲有拍套,真心抵
作者: 防弧哥    時間: 2016-12-21 07:24

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2016-12-21 07:23 發表

什麼牌子。。。。。。。。
巨人牌
作者: 防弧哥    時間: 2016-12-21 07:25

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-12-21 07:23 發表

请问喺邊度買?坚想買。
最後一塊了,咁岩比我見到
作者: ninthuncle    時間: 2016-12-21 07:57

引用:
原帖由 防弧哥 於 2016-12-21 07:19 發表

應承左大家
貼左塊縮左的舊膠
$30仲有拍套,真心抵
西利西利
作者: tsui0101y    時間: 2016-12-22 15:20

引用:
原帖由 防弧哥 於 2016-12-21 07:19 發表

應承左大家
貼左塊縮左的舊膠
$30仲有拍套,真心抵
等你出評測

作者: rckw    時間: 2016-12-22 16:16

師兄, 我唔同意你講法.. 包括內容同表達方法….

樓主打得開心就係正, 似唔似樣、正唔正可以好主觀… 唔一定要打頂級板先開心…

我理解你地講法, 高級檜同入門板係兩回事, 不過球拍質素同打得開心又何嘗唔係兩回事? 樓主清楚自己想玩咩, 就OK..

另外.. 我覺得樓主冇話$30蚊正過speed 90.. 大家理解唔同, 事實係點樓主自知…

作者: gattfry    時間: 2016-12-22 16:48

佢話感覺很正啫,都冇話好打
作者: 防弧哥    時間: 2016-12-22 17:07

既然如此,我又出嚟澄清下
我又出嚟澄清下
其實可能我有幾個重點冇講
在此講聲對不起先
1.我其實冇話要有返darker speed 90的感覺
如果係咁我不如去買darker咪得囉
駛乜上尼問咁多問題
此外,其實我一開始就已經列出幾個目標
難道師兄你會認為我沒有做過資料蒐集or看評測?
2.最對不起的是,我講漏咗自己覺得日直正在哪裏
    1.角型
    2.獨特嘅手柄
總結而言,我只不過糸貪玩
(補充多句,不喜勿插)(我同師兄你有代溝)

作者: 防弧哥    時間: 2016-12-22 17:08

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-12-22 14:46 發表

支持!

快啲再打,再出 “打後感“。
陣間溫完書再打
作者: 防弧哥    時間: 2016-12-22 17:14

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-12-22 17:12 發表

好。Very good logics n presentation

在下 代表哲学界(自己授權畀自己)畀個 like 你。
感謝師兄的支持
作者: 悠閒一族    時間: 2016-12-22 20:47

引用:
原帖由 防弧哥 於 2016-12-20 23:19 發表
竟然如此,我都講返幾句
感覺好正
證明貴不等於好
防弧兄塊板係咪 單檜,9mm厚?
作者: 防弧哥    時間: 2016-12-22 20:53

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-12-22 20:47 發表

防弧兄塊板係咪 單檜,9mm厚?
糸5夾約5mm厚
作者: 悠閒一族    時間: 2016-12-22 23:12

引用:
原帖由 防弧哥 於 2016-12-22 20:53 發表

糸5夾約5mm厚
防弧兄唔堅持下去
作者: 大老爸    時間: 2016-12-22 23:29

Try an one ply kiso hinoki next time, it has totally different handfeel........
作者: egghead1969    時間: 2016-12-22 23:52     標題: 回復 117# 的帖子

係咪個板頭好細好輕,細路仔板咁。但塊板硬實到冇朋友,好似用摺凳木做咁
作者: 防弧哥    時間: 2016-12-23 08:18

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-12-22 23:52 發表
係咪個板頭好細好輕,細路仔板咁。但塊板硬實到冇朋友,好似用摺凳木做咁
咁又唔係喎 打落有種清脆的咚咚聲,真糸好好聽
作者: 二揀一    時間: 2016-12-24 15:39     標題: 日直

Darker Speed 25 PI應是最佳選擇!
勿貪平,你會後悔的!
差少少錢,過年後加埋利是錢才買吧,檜木正呀,一個字"爽"
作者: 二揀一    時間: 2016-12-24 15:40     標題: 日直

Darker Speed 25 PI應是最佳選擇!
勿貪平,你會後悔的!
差少少錢,過年後加埋利是錢才買吧,檜木正呀,一個字"爽"
作者: kthc    時間: 2016-12-24 18:26

夾檜日直也有好處的-你不會上引

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0