標題: [球板討論] 買 LKT 紅鑽石 貴過 T05 !! [打印本頁]

作者: 直直地    時間: 2016-12-15 22:19     標題: 買 LKT 紅鑽石 貴過 T05 !!

之前有師兄介紹 LKT 紅鑽石 反手唔錯,買左一塊試試。

新膠上板,因為直板開肩未夠,只試過5分鐘,之後就用護膜貼好。
隔左個零禮拜,今日真正試打。

)(*&^%$#@

成塊面膠甩出黎?!!!!咪掛?!!!

記得好似75.00,打得5分鐘!!貴過 T05 N 倍!平均 5.00 打 20 秒?!

哎。。。。。。。。。。真係知錯。。。

作者: je5181996    時間: 2016-12-15 22:21

師兄係邊到買?買既時候有冇check清楚?
作者: laukwok    時間: 2016-12-15 22:22

易甩皮聞名
作者: 直直地    時間: 2016-12-15 22:25

引用:
原帖由 je5181996 於 2016-12-15 22:21 發表
師兄係邊到買?買既時候有冇check清楚?
商店名字不會公開啦,不過信得過既,香港商店。
一定系關 LKT 事,唔關商店事啦。。。
上膠時都無問題,打果5分鐘都唔覺得有問題。

買膠,有包裝封好,點 check?咪膠一塊lor。。。
作者: 直直地    時間: 2016-12-15 22:32

哈。。。。。。。。arm arm 輕輕 fark 一下塊板。。。。。。
作者: 直直地    時間: 2016-12-15 22:34

講唔講道理呀。。。。。???

作者: kitson    時間: 2016-12-15 22:45

引用:
原帖由 直直地 於 2016-12-15 22:34 發表

講唔講道理呀。。。。。???   
咁都得...75蚊
作者: calab    時間: 2016-12-15 22:59

75蚊變防弧...
作者: 直直地    時間: 2016-12-15 23:01

75.00

買左一個。。。。。教訓。
作者: 乒乓人    時間: 2016-12-15 23:06

自己上番膠水啦
作者: 青青地    時間: 2016-12-15 23:24

我早排都買左紅讚石藍綿又冇野喎,可能系批次問題。反而另一隻牌子打兩次条边就開始離膠!

作者: tomtom1995    時間: 2016-12-15 23:27

這隻是舊版紅海綿,一定出事,而家有藍海綿版
作者: 直直地    時間: 2016-12-15 23:36

LKT。。。咩綿都唔會再試啦。。。。。。
姐藝離譜唔緊要,唔好 gum 離譜吖嘛。。。

順帶一提,正手系 銀河火星,都係第一次試。希望無事 啦。。。
作者: lsmsam2005    時間: 2016-12-16 01:19

lkt咩牌子
作者: hungwahsun    時間: 2016-12-16 07:14

自从转左无机胶水后,很多大陸胶都有此现象。我手上两块拍里奧狂龙未打过已经有事,另一块天弓也只是打过几次。
作者: 青青地    時間: 2016-12-16 07:46     標題: 回復 13# 的帖子

E個橙色海綿系咪啫系LKT稱
作者: 直直地    時間: 2016-12-16 07:53

相當「甘」,相當「糟糕」 的 「甘糕 海綿」。正解。
作者: tomtom1995    時間: 2016-12-16 08:19

引用:
原帖由 直直地 於 2016-12-15 23:36 發表
LKT。。。咩綿都唔會再試啦。。。。。。
姐藝離譜唔緊要,唔好 gum 離譜吖嘛。。。

順帶一提,正手系 銀河火星,都係第一次試。希望無事 啦。。。
火星無咁易出事
作者: tomtom1995    時間: 2016-12-16 08:20

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2016-12-16 07:14 發表
自从转左は机胶水后,很多大陸胶都有此现象。我手上两块拍里奧狂龙未打过已经有事,另一块天弓也只是打过几次。
Pailo的所謂內能膠,指直空包裝,放得耐佢會縮,所以膠綿分體
作者: tomtom1995    時間: 2016-12-16 08:21

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2016-12-16 07:14 發表
自从转左は机胶水后,很多大陸胶都有此现象。我手上两块拍里奧狂龙未打过已经有事,另一块天弓也只是打过几次。
天弓唔好再買,唔會好打得去邊,而且咁樣個QC有D
作者: 青青地    時間: 2016-12-16 08:32

我塊醉龍都開始來料
作者: johnli    時間: 2016-12-16 09:09

另外LKT撕膠無論幾小心, 海綿碎裂係指定動作 .

作者: q9450    時間: 2016-12-16 09:12

呢樣係LKT 既強項...我之前果塊金龍都係咁....不過就唔止5分鐘.....
作者: 乒乓在線    時間: 2016-12-16 09:24

購LKT及出廠時灌到個包裝袋內肥淋淋的PALIO套膠都有要膠綿鬆脫的心理準備
作者: 青青地    時間: 2016-12-16 09:30

其實計起上來真系重貴過大廠膠皮,不過有時好奇心驅使下買下來玩,但事先有心理準備好D囉。
作者: SSPSK    時間: 2016-12-16 09:30

低級錯誤,唔明要黐得實有幾難。。。。
作者: 乒乓在線    時間: 2016-12-16 09:36

LKT的紅鑽,黑金套膠在膠綿未分離前是既粘面又軟彈, 非常兼用性大, 軟硬板合用的, 但一剎那的光輝非永恆
作者: r_t    時間: 2016-12-16 11:35

引用:
原帖由 johnli 於 2016-12-16 09:09 發表
另外LKT撕膠無論幾小心, 海綿碎裂係指定動作 .
x2 必定爛
作者: r_t    時間: 2016-12-16 11:41

我紅鑽 & 天弓都"賴"過嘢,
但冇好似樓主咁嚴重,
點都打過幾次
作者: 青見人    時間: 2016-12-16 21:23

引用:
原帖由 直直地 於 2016-12-15 22:19 發表

之前有師兄介紹 LKT 紅鑽石 反手唔錯,買左一塊試試。

新膠上板,因為直板開肩未夠,只試過5分鐘,之後就用護膜貼好。
隔左個零禮拜,今日真正試打。

)(*&^%$#@

成塊面膠甩出黎?!!!!咪掛?!!!
...
LKT嘅紅鑽石及黑金剛出咗名膠皮會甩,海綿就易碎!係得pro Xp 及 xt 可以。
作者: jcclee    時間: 2016-12-16 22:38

LKT
我之前有收到幾塊膠,目的是想我試打後在論壇寫個評測之類,
結果我當然係無寫。
唔使我講大家都知道點解啦⋯⋯
作者: 直直地    時間: 2016-12-16 23:16

引用:
原帖由 jcclee 於 2016-12-16 22:38 發表
LKT
我之前有收到幾塊膠,目的是想我試打後在論壇寫個評測之類,
結果我當然係無寫。
唔使我講大家都知道點解啦⋯⋯
依家知啦。。。。。。
作者: tomcat    時間: 2016-12-17 02:26

大陸膠係用膠水痴海綿,出廠太耐或灌油太多就出事啦.
日本/德國膠係用超聲波焊接膠皮同海綿,真係撕開都難.

係指生產地,果d中日合作產品,未試過,唔知咩料.
作者: slavfung    時間: 2016-12-19 13:06

都叫左你唔好試。笑到我呀
作者: keroroworld    時間: 2016-12-20 11:33

按道理,超聲波接合的成本應該比使用膠水接合更低廉及精簡人手,沒有理由國內套膠仍然使用膠水接合的。
超聲波接合是很普通的技術,使用的範疇也很普遍,接合時只要放好海綿及膠皮便可以接合。相反,使用膠水接合,要先調好膠水的份量,因為膠水會受空氣溫度等影響,所以要有經驗的工作人員不斷觀察膠水的狀態;另外塗膠水及把膠皮跟海綿接合這個工序是不容易機械化的。
國內廉價套膠出現這個問題,當然是品質控制不好,這是管理層為了節省成本的結果,我相信要改善品質並不難,這並非要有高水平的技術,問題是國內產品一直是走低價路線,當他們做一張高水平的套膠時,成本上漲到跟外套差不多,客人會願意購買嗎 ? 銷路不好唯有再做廉價貨品,這個便是惡性循環
作者: johnlun    時間: 2016-12-22 13:41

塊膠咁既⋯ 咁易甩既咩

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0