標題: [其它討論] 請問練習球拍的功用? [打印本頁]

作者: guccipo    時間: 2016-12-7 00:33     標題: 請問練習球拍的功用?

大家好!
剛重返乒乓運動不久,爬文看見有些師兄也會有練習板和比賽用板,想問一下應該怎樣選擇?
亦想知道練習板的作用在哪?
會不會打慣了練習板,正板打時手感會否有落差?
本人打中直,蝴碟王,兩面反貼,心痕想多買一塊試打,暫時考慮有一款 就是黑玻鳥羽
希望大家交流一下 謝謝 !
作者: Georgett    時間: 2016-12-7 07:13

其實是一個想駛錢的籍口
作者: Georgett    時間: 2016-12-7 07:21     標題: 回復 1# 的帖子

而且乒乓球拍不容易被砍傷至不能作賽,所以師兄,不要亂花錢吧,一塊已足夠。

作者: 青青地    時間: 2016-12-7 08:04

自己為例,買新球拍是一种心癮多於實際用途 !
作者: laukwok    時間: 2016-12-7 08:20

導人向好係導師, 導人向壞係道友
作者: Georgett    時間: 2016-12-7 08:36

當然,有錢另計
作者: guccipo    時間: 2016-12-7 09:18     標題: 回復 2# 的帖子

多謝 fastloopattack 師兄 的詳細解答 ,我也很認同你的講法 ,謝謝!
作者: guccipo    時間: 2016-12-7 09:20     標題: 回復 5# 的帖子

,冇錯,我都覺得係,只係滿足自己既購物慾
作者: guccipo    時間: 2016-12-7 09:24     標題: 回復 3# 的帖子

! 俾師兄看穿了,HAHA
因為自己用緊槐板係廿年前買的 ,聽球友說塊板有點厚,對於直板橫打有點不利 ,所以心裡癢癢,但塊板始終跟自己太耐要放棄不用也不太捨得
作者: guccipo    時間: 2016-12-7 09:27     標題: 回復 7# 的帖子

夜魔師兄請問你用黑破鳥 這塊板嗎? 請問這塊合適什麼打法? 評價如何 ?謝謝你回覆
作者: 乒乓在線    時間: 2016-12-7 09:28

維持有有實際的好, 花費尋新鮮亦好, 覺得開心最重要
作者: guccipo    時間: 2016-12-7 09:29

謝謝各位師兄的回覆!
作者: guccipo    時間: 2016-12-7 09:41     標題: 回復 13# 的帖子

乒乓在線 板主 多謝你的回覆 HAHA
開心最重要 ,這句管用呀
作者: mmfc821    時間: 2016-12-7 09:43

最緊要係你覺得塊蝴蝶王啱唔啱自己用,啱既就無謂買多塊。慣用左一塊球板,身體自然記錄球板特性,當你用其他球板時,要重新適應。
作者: tsui0101y    時間: 2016-12-7 11:20

在我黎講,我覺得用練習板故名思義係為左練習用,例如搓球和練習拉弧圈等,一般會用比較入門容錯較高和比較岩新手練手感既板,例如軟7夾就岩練發力,主板就會用返性能良好(所謂既勁板),呢個我個人意見
作者: guccipo    時間: 2016-12-7 11:34     標題: 回復 16# 的帖子

其實以前打一面膠,用推擋的確很好打手感好好,但因現在直拍橫打,自己亦想多練這種技術,所以也貼了兩面反貼試打,本來也覺得可以的,但試打了球友另一塊比較輕和薄的球板,發覺靈活度有所提升,所以才產生多試一塊比較輕和薄板的念頭
作者: guccipo    時間: 2016-12-7 11:36     標題: 回復 17# 的帖子

師兄這講法亦有道理,但可能也要認真分配兩媿板應用的時間
作者: GatienExtra    時間: 2016-12-7 11:45

引用:
原帖由 guccipo 於 2016-12-7 11:34 發表
其實以前打一面膠,用推擋的確很好打手感好好,但因現在直拍橫打,自己亦想多練這種技術,所以也貼了兩面反貼試打,本來也覺得可以的,但試打了球友另一塊比較輕和薄的球板,發覺靈活度有所提升,所以才產生多試一塊 ...
蝴蝶王本身好厚好硬,單面當然爽,就算單面都好夠力,兩面膠顯得有d笨重 ,而且橫打入門,用五夾純木在控制上系好d,軟板比較咬球,容錯性比較高,而且手感比較好,打球的樂趣比較大。
你本身習慣左蝴蝶王的硬手感,要玩其他板要d時間適應下。
作者: guccipo    時間: 2016-12-7 12:49     標題: 回復 20# 的帖子

對呀 Gatien 師兄,以前單面膠,反手彈擊球很好控制,現在兩面真的有點不靈活,可能我要重新配兩塊比教輕的反貼給蝴蝶板用,師兄輕的反貼你有好的建議嗎 ?
你的看法和意見很對,謝謝

作者: GatienExtra    時間: 2016-12-7 13:07

引用:
原帖由 guccipo 於 2016-12-7 12:49 發表
對呀 Gatien 師兄,以前單面膠,反手彈擊球很好控制,現在兩面真的有點不靈活,可能我要重新配兩塊比教輕的反貼給蝴蝶板用,師兄輕的反貼你有好的建議嗎 ?
你的看法和意見很對,謝謝
不用客氣 ,而家用緊咩膠?byce high speed 我覺得唔錯,夠輕,塊膠好快,板又快,夠曬暴力
作者: guccipo    時間: 2016-12-7 15:04     標題: 回復 22# 的帖子

我現在正手用 MX-S,反手是用 05 FX
一個月前本身只是一塊舊TSP 反貼,然後想學橫打就買了MX-S做正手,TSP做橫打,但練了一陣,發覺舊膠太無力,就轉了05FX ,本諗住FX打正手,MX-S 轉打橫打,但發覺FX 無MX 咁快,同咬,所以現在是MX打正,FX 打橫打
THANKS CHING,BYCE 係用 正手 定係 橫打好 ?
作者: SSPSK    時間: 2016-12-7 16:34

練武的人都會練習使用多種兵器去應付不同對手,乒乓球會不會都一樣呢?與陌生對手比賽當然用自己最熟練的板,但遇上老對手可能需要其他組合了。
作者: 葉師傅    時間: 2016-12-7 18:59

冇所謂,鍾意就買 ! 比賽都要準備兩塊拍啦 ! 一塊有問題,仲有另一塊頂住 !
作者: guccipo    時間: 2016-12-7 20:25     標題: 回復 24# 的帖子

咁練 長膠拉波會勁好多
作者: guccipo    時間: 2016-12-7 20:26     標題: 回復 25# 的帖子

所以我都心痕想玩下橫板
作者: 直直地    時間: 2016-12-7 20:55

引用:
原帖由 guccipo 於 2016-12-7 20:26 發表
所以我都心痕想玩下橫板
中中直直,終須。。。轉橫。

作者: jimmych    時間: 2016-12-8 11:51     標題: 回復 1# 的帖子

我情况跟你有點似,也是近排重拾球拍,以前打單面中直,用開舊板,不同是我當年只是萬達的純木,今時今日打40+唔夠力,試過換膠,最後買了YE0做主板,小鳥副板,舊萬達背貼長膠做後備
個人建議,有心打,入一塊靚的加碳,配2塊彈性强的膠,舊的板當後備,配長膠,應付長膠對手
板各有所好,熱門有許昕純木、Stiga145、190(明年出245、290)、玫瑰5,黑檀7都是好板,黑玻鳥羽聽聞都不錯,
膠方面太多選擇,個人用過,MXS、MXP、R7都好好,勿入紅双喜,不灌油不彈,想輕有師兄建議反手用焦點三,平,性價比高

作者: guccipo    時間: 2016-12-8 16:12

多謝師兄詳細的意見!
引用:
原帖由 jimmych 於 2016-12-8 11:51 發表
我情况跟你有點似,也是近排重拾球拍,以前打單面中直,用開舊扳板,不同是我當年只是萬達的純木,今時今日打40+唔夠力,試過換膠,最後買了YE0做主板,小鳥副板,舊萬達背貼長膠做後備
個人建議,有心打,入一塊靚的加碳 ...

作者: GatienExtra    時間: 2016-12-8 20:09

引用:
原帖由 guccipo 於 2016-12-7 15:04 發表
我現在正手用 MX-S,反手是用 05 FX
一個月前本身只是一塊舊TSP 反貼,然後想學橫打就買了MX-S做正手,TSP做橫打,但練了一陣,發覺舊膠太無力,就轉了05FX ,本諗住FX打正手,MX-S 轉打橫打,但發覺FX 無MX 咁快,同咬,所以現在是MX打正,FX 打橫打
THANKS CHING,BYCE 係用 正手 定係 橫打好 ?
正手可以考慮下bryce highspeed ,反手用繼續05fx。唯一擔心你會唔習慣,可能要翻d時間適應。因為bryce highspeed 幾彈下,可能要收下力 。重量方面一定有改善,輕左,但系唔知是否適合你打法。每個人處理球方式不同,有撞擊多/摩擦多/有下降期擊球/有上升期擊球/最高點擊球/有借力/有主動發力。
作者: guccipo    時間: 2016-12-9 01:46

近排也找了一個教綀來學習下,他說我拉得很薄是舊式的拉法,像以前的拋旋,現在已不行,現在是撞擊加磨擦多,所以也要轉變過來
引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-12-8 20:09 發表

正手可以考慮下bryce highspeed ,反手用繼續05fx。唯一擔心你會唔習慣,可能要翻d時間適應。因為bryce highspeed 幾彈下,可能要收下力 。重量方面一定有改善,輕左,但系唔知是否適合你打法。每個人處理 ...

作者: Sonicwong    時間: 2016-12-9 23:55

打死一支好D,娛樂另計~
作者: johnlun    時間: 2016-12-22 13:45

練習用純木。比賽芳碳會好d?

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0