標題: 教練的比賽成績是否通常都好? [打印本頁]

作者: SSPSK    時間: 2016-11-23 13:25     標題: 教練的比賽成績是否通常都好?

如題
作者: SSPSK    時間: 2016-11-23 13:35

很多教練都強調練基本功,至於實戰技術少有涉獵,有點懷疑到比賽時就堅離地。
作者: SSPSK    時間: 2016-11-23 13:44

會唔會有做教練之後怕輸就少參加比賽以至久疏戰陣,變成惡性循環呢?
作者: KKFan    時間: 2016-11-23 13:58

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-23 13:44 發表
會唔會有做教練之後怕輸就少參加比賽以至久疏戰陣,變成惡性循環呢?
始終人會老,身體機能已不可同日而論,不復當年勇,教練累積了半世紀嘅教學經驗,不一定是打得好就等同教得好,打與教是不同的.

作者: SSPSK    時間: 2016-11-23 18:15

100%認同打得好不一定教得好,但假如打都打不好有可能教得好嗎?
作者: 葉師傅    時間: 2016-11-23 18:23

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-23 18:15 發表
100%認同打得好不一定教得好,但假如打都打不好有可能教得好嗎?
好多運動會有人同時身兼球員同教練,但暫未見過有比賽/選舉有人同時攞最佳球員同最佳教練囉 !
作者: kthc    時間: 2016-11-23 18:24

也不一定的,吳敬平せ肖戦せ施之皓不就是出色的教練嗎?
作者: 葉師傅    時間: 2016-11-23 18:29

引用:
原帖由 kthc 於 2016-11-23 18:24 發表
也不一定的,吳敬平せ肖戦せ施之皓不就是出色的教練嗎?
只能講有先後冇同時 . 始終身兼數職難以專注及有最大成果 .

作者: SSPSK    時間: 2016-11-23 18:42

引用:
原帖由 kthc 於 23-11-2016 06:24 PM 發表 也不一定的,吳敬平せ肖戦せ施之皓不就是出色的教練嗎?
多謝分享這幾位出色教練的名字,獲益良多。

[youtube]https://youtu.be/hKYKlySVLkE[/youtube]
作者: Boo    時間: 2016-11-23 18:45

教練如要比賽打出成績,跟球員一樣要不停訓練。但現實中全職教練,撇開年齡因素,導至體能不足應付高強度訓練,亦須要尋找跟自己水平略高或相若的對手陪練才有成效,要有以上條件的教練可謂不容易。
作者: LaPooh    時間: 2016-11-23 19:05

好奇一問,其實在香港,有冇人未有教練牌都照收學生教波,而同時又有人願意長期跟隨此類無牌教練學波呢?如果真的有此種教練,他/她們的比賽成績如何,仍重要嗎?
作者: Boo    時間: 2016-11-23 20:05

深圳教練都無香港教練牌,點解又會有咁多人上去訓練呢?發牌制度只係當地機構用以界定持牌人達到某種能力嘅基準。而教練擁有獎牌與否,其實亦係學球者在不了解該教練的教球能力時,的一個參考指標
作者: LaPooh    時間: 2016-11-23 20:13

回覆14/F
多謝師兄解釋
作者: SSPSK    時間: 2016-11-23 20:46

套用市場營銷的講法,搵客唔難,留客才難,學員龜速進步,管你有多少獎牌及資格在手。
作者: KKFan    時間: 2016-11-23 21:02

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-23 18:15 發表
學得好唔好不要只睇教練,自己有無天份都好重要,所以好多時不要只以單方向睇丶要全面少少
作者: SSPSK    時間: 2016-11-23 21:19

講講下好似離題,其實我自己真心相信好教練一定曾經獲獎不少,才能將成功經驗應用到學員身上,甚至更上一層樓。
作者: KKFan    時間: 2016-11-23 21:29

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-23 21:19 發表
講講下好似離題,其實我自己真心相信好教練一定曾經獲獎不少,才能將成功經驗應用到學員身上,甚至更上一層樓。
其實你自己心裏已有特定答案,覺得好教練要攞得獎多才達到你心裏要求,咁我建議你不如試試跟下獲獎多嘅教練學波吧,但都要有恒心去學,因不是學一年半載就有成績的.
作者: Boo    時間: 2016-11-23 21:51

香港可能有80%教練未攞過公開賽獎項,但係咪代呢80%嘅教練唔識教波呢?其實主要係睇你依家嘅水平,及希望達到乜嘢高度,去決定你需要達到乜嘢水平嘅教練。換句話講,假如你剛剛學打球,其實有必要化1000蚊個鐘,揾國家隊級數嘅教練去學基本打球動作嗎?
作者: SSPSK    時間: 2016-11-23 22:13

可能我表達得不好,我亦不是說每個教練都應該是國家級省級冠軍等人馬,但我相信每個人都會到達自己能力所及的高度,不管班際比賽或校際比賽,都應該贏過不少,否則如何獲取制敵經驗呢?或許調轉講,有沒有可能一個從未參加大型比賽的人可以通過教練資格考試呢?
作者: SSPSK    時間: 2016-11-23 22:27

引用:
原帖由 KKFan 於 23-11-2016 09:29 PM 發表 其實你自己心裏已有特定答案,覺得好教練要攞得獎多才達到你心裏要求,咁我建議你不如試試跟下獲獎多嘅教練學波吧,但都要有恒心去學,因不是學一年半載就有成績的.
其實不是已有答案,只是有一個假設想法,希望拋磚引玉,吸收大家意見再分析一下。
作者: 葉師傅    時間: 2016-11-23 22:42

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-23 22:13 發表
可能我表達得不好,我亦不是說每個教練都應該是國家級省級冠軍等人馬,但我相信每個人都會到達自己能力所及的高度,不管班際比賽或校際比賽,都應該贏過不少,否則如何獲取制敵經驗呢?或許調轉講,有沒有可能一個從 ...
好似教練試曾有丙組球員去考合格,而甲組球員去考不合格既情況發生 .

作者: davidhk    時間: 2016-11-23 22:46

引用:
絕對有可能.
因為教波同打波係2回事.
譬如摩連奴,佢球員生涯好普通,好水皮,但佢可以帶領全球最勁的球星拿歐聯冠軍.
作者: 葉師傅    時間: 2016-11-23 22:51

相信作為好既教練應該要教得好,打得亦唔差 .

作者: SSPSK    時間: 2016-11-23 22:52

引用:
原帖由 davidhk 於 23-11-2016 10:46 PM 發表 絕對有可能.因為教波同打波係2回事.譬如摩連奴,佢球員生涯好普通,好水皮,但佢可以帶領全球最勁的球星拿歐聯冠軍.
。對了,就是這點想不通。
作者: SSPSK    時間: 2016-11-23 22:56

因材施教係人都識講,但知是甚麼材?懂施甚麼教才是重點吧。
作者: 日橫直削    時間: 2016-11-24 00:18

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-23 21:19 發表
有好多教練都是明白乒乓球理論及非常精通,但是身體質素令到教練自己無法表現出來都有好多,
例子。教練天生手硬腳硬但他知道打乒乓球要放鬆及知道點先可以練到剛柔並濟
作者: lovett    時間: 2016-11-24 01:14

連自己都不知点放松 如何表達放鬆既感覺比學生呢
引用:
原帖由 日橫直削 於 2016-11-24 00:18 發表

有好多教練都是明白乒乓球理論及非常精通,但是身體質素令到教練自己無法表現出來都有好多,
例子。教練天生手硬腳硬但他知道打乒乓球要放鬆及知道點先可以練到剛柔並濟

作者: lovett    時間: 2016-11-24 01:24

乒乓波吾同踢波 摩連奴做教練 大多都是制定戰術讓球員執行 難道他要教埋守龍門嗎 足球每一個位置都有教練 但乒乓球吾同 乒乓教練要每样技術都會才能教到學生 感覺對乒乓球來講係十分重要 如你自己都感觉不到 点先能令學生有你所講既感覺呢
作者: Boo    時間: 2016-11-24 01:36

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-23 22:56 發表
因材施教係人都識講,但知是甚麼材?懂施甚麼教才是重點吧。
因材施教的确講就容易,假如你去學踢足球,一心想做個神射手,但你信任嘅教練覺得你身手靈活,反應敏捷,叫你學守龍門,但其實你喜歡嘅係做前鋒,咁你點選擇?
作者: SSPSK    時間: 2016-11-24 08:08

引用:
原帖由 lovett 於 24-11-2016 01:24 AM 發表 乒乓波吾同踢波 摩連奴做教練 大多都是制定戰術讓球員執行 難道他要教埋守龍門嗎 足球每一個位置都有教練 但乒乓球吾同 乒乓教練要每样技術都會才能教到學生 感覺對乒乓球來講係十分重要 如你自己都感觉 ...
正是如此,團隊教練與個人教練係兩回事。
作者: SSPSK    時間: 2016-11-24 08:21

引用:
原帖由 Boo 於 24-11-2016 01:36 AM 發表 因材施教的确講就容易,假如你去學踢足球,一心想做個神射手,但你信任嘅教練覺得你身手靈活,反應敏捷,叫你學守龍門,但其實你喜歡嘅係做前鋒,咁你點選擇?
假如教練判斷正確,佢著眼點是成績,而你自己重視的是興趣,當然是興趣第一,運動想開心啫。
作者: atcf    時間: 2016-11-24 09:39

引用:
如果是咁可能會好失望
作者: atcf    時間: 2016-11-24 09:41

引用:
原帖由 葉師傅 於 2016-11-23 22:51 發表
相信作為好既教練應該要教得好,打得亦唔差 .
呢個真。。。。。。。。。
作者: 速鳥    時間: 2016-11-24 10:55

所謂「名」師出高徒,呢個「名」的意義在於「夕」及「口」,能夠多多的夕口,講述到徒弟明白每一個技術的真諦,講述到徒弟明白每一個戰術的重點,亦不失為一個重點教練。
作者: Boo    時間: 2016-11-24 17:56

其實打球同捉棋有好多共通處,分別只係捉棋在開始時,你已經自動擁有跟對方相同嘅棋子,只進行戰術上的比拚就可分勝負。而打球要跟對手分出勝負,要先擁有技術,技術就如棋子,你掌握越多種類,兼運用自如嘅技術,就代表你比對手有更多的棋子在手。咁樣先容易根據不同對手,制定相應戰術,在賽場戰勝對方。

所以先練好單項技術,再將各單項技術組合運用至隨心所欲,再去揾一個有充足比賽經驗嘅教練,去練比賽戰術都未遲。
作者: SSPSK    時間: 2016-11-24 19:02

技術可以練得到,戰術同心理質素就要靠比賽經驗累積。
作者: 葉師傅    時間: 2016-11-24 23:29

唔係樣樣嘢都靠教練傳授,有時更要靠自己親身領悟同掌握 .
作者: ernestlaw    時間: 2016-11-27 08:38

反問一句,是否只教自己打波嘅技術同經驗,只要佢係有點比賽成績就會係好教練?

又再諗下吳敬平係咪用自己嘅技術教馬琳小球、佢係咪用自已技術教王皓橫打?
作者: SSPSK    時間: 2016-11-27 09:23

引用:
原帖由 ernestlaw 於 27-11-2016 08:38 AM 發表 反問一句,是否只教自己打波嘅技術同經驗,只要佢係有點比賽成績就會係好教練?又再諗下吳敬平係咪用自己嘅技術教馬琳小球、佢係咪用自已技術教王皓橫打?
教練與學員的關係,我有如下想法:

教練經驗豐富見識多但觀察分析表達能力就各有不同,相對學員打得少贏得更少,而且可能諗埋一邊,學員可從教練處吸收意見,事半功倍。至於頂級水平球員,像吳敬平教馬琳王皓就像廚師處理食材與調味料一樣,夾到就好味,配錯就出事,所以我覺得吳敬平教練都未必夾得到任何一位球員。
作者: Boo    時間: 2016-11-27 12:50

球員與教練需要互相信任,有疑問就多溝通,解決唔到另找高明就得!
作者: 金擇魚    時間: 2016-11-27 21:05

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-23 22:13 發表
可能我表達得不好,我亦不是說每個教練都應該是國家級省級冠軍等人馬,但我相信每個人都會到達自己能力所及的高度,不管班際比賽或校際比賽,都應該贏過不少,否則如何獲取制敵經驗呢?或許調轉講,有沒有可能一個從 ...
我都識個幾乎未打過公開比賽既朋友,仲PASS埋乒總二級教練,有幾難?
作者: 亞俊    時間: 2016-11-29 01:08     標題: 回復 45# 的帖子

WOW
好想知LOL
作者: 亞俊    時間: 2016-11-29 01:14

我以教練、球員、體育老師說一句:
有志者,事竟成!
努力鑽研、決心,永不放棄,良好個人性格大於一切外在因素(名�利)。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0