標題: [膠皮討論] 有冇旋轉較勁既反膠介紹 [打印本頁]

作者: mmfc821    時間: 2016-11-20 22:07     標題: 有冇旋轉較勁既反膠介紹

小弟用馬林碳,正手ELP,反手JO Platin,想換塊效旋膠
請問師兄/姐們有冇好介紹(除T系之外)
作者: slavfung    時間: 2016-11-20 22:50

板的問題,不在膠..
作者: mmfc821    時間: 2016-11-20 23:27     標題: 求指教

求指教~~~~~~
作者: 乒乓在線    時間: 2016-11-20 23:29

天極二
作者: fkong    時間: 2016-11-20 23:38

正手ELP已經好軟喇bo ,一係試下Rakza 7 soft,好食波
作者: Georgett    時間: 2016-11-20 23:39

不關板,不關膠,關技術。
作者: mmfc821    時間: 2016-11-20 23:43

求師兄指教,因每次拉波時,覺得唔係咁食波
引用:
原帖由 Georgett 於 2016-11-20 23:39 發表
不關板,不關膠,關技術。

作者: 馬琳    時間: 2016-11-20 23:49

天極2 狂飆3 狂飆2
作者: GatienExtra    時間: 2016-11-20 23:59

你手上沒有感覺,吃不住球,只有打透板,把球吃住,才能製造旋轉。是否摩擦太多,缺乏撞擊? 如果你系磨膠面的打球方式,應該用中國膠。所有外國膠都要撞磨,打入海綿,食入左海綿,製造旋轉。
作者: mmfc821    時間: 2016-11-21 00:01

是否需灌油,灌油後又有冇咁旋
[quote]原帖由 馬琳 於 2016-11-20 23:49 發表
作者: mmfc821    時間: 2016-11-21 00:03

多謝指教
引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-11-20 23:59 發表
你手上沒有感覺,吃不住球,只有打透板,把球吃住,才能製造旋轉。是否摩擦太多,缺乏撞擊? 如果你系磨膠面的打球方式,應該用中國膠。所有外國膠都要撞磨,打入海綿,食入左海綿,製造旋轉。

作者: GatienExtra    時間: 2016-11-21 00:12

引用:
原帖由 mmfc821 於 2016-11-21 00:01 發表
[quote]原帖由 馬琳 於 2016-11-20 23:49 發表
個人意見,你可以試下,先唔灌,打一兩個星期試下。覺得唔掂,再灌。睇下兩種,邊個更適合你。不過理論上,灌左會轉d,因為淋d,咬球d。
作者: TomLai    時間: 2016-11-21 01:34

引用:
原帖由 mmfc821 於 2016-11-21 00:01 發表
JO Platin灌油? 最好不要.
作者: TomLai    時間: 2016-11-21 01:43

樓主正手用澀套ELP好像沒有問題. 反手應該沒需要換黏套.
JO Platin是拉球膠. 速度高, 但弧綫會比較正.
如果想弧綫好點和旋轉強點, 或者可以試試S2.
作者: q9450    時間: 2016-11-21 08:27

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-11-20 23:29 發表
天極二
天極二 +1
作者: mmfc821    時間: 2016-11-21 09:19

撞磨意思係唔係要大力CHOCK起個波,我之前試過咁做,可以拉到有側旋
引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-11-20 23:59 發表

作者: GatienExtra    時間: 2016-11-21 10:00

引用:
原帖由 mmfc821 於 2016-11-21 09:19 發表
撞磨意思係唔係要大力CHOCK起個波,我之前試過咁做,可以拉到有側旋
不能只有摩擦,而缺乏撞擊,撞擊與摩擦有一定的比例。我猜想,你可能想製造強烈旋轉,過度地摩擦,而忽略了撞擊。
作者: jimmych    時間: 2016-11-21 10:50     標題: 回復 1# 的帖子

小弟讀書年代打過學界,最近忽然重拾球板,學人硏究砌板,同波友交流唔少,又上網睇資料,買了三塊板,九塊膠,砌板只屬初階,但分享下經驗
要叫「絶」,又要平,選狂飆3或8,但重,而且彈力不强,D人話狂3要灌油先掂,我唔識,又嫌麻煩,如只預百幾元,就狂飆
有錢,D人會買省狂(約250),甚至省狂藍綿(450-480),但貴囉,而且如技術未到高手水平,好多波友甚至乒店老闆都不建議入咁貴,話發揮唔到(包括小第都好想買,但冇買)
我反手用天極2,個人意見唔係好掂,又不絶,又不弹,半重不輕,總之咩都爭D,優點係係平($120),冇咁食旋,我手上2塊天極2,值情想放棄
正手近期大熱係Tibar MXP,250元塊左右,絶程度或不及狂飆,但好彈力,平均好,我昨上乒店,1個鐘賣3塊,包括我都入咗塊,放小鳥正手用

作者: GatienExtra    時間: 2016-11-21 11:01

引用:
原帖由 jimmych 於 2016-11-21 10:50 發表
小弟最近砌板,最近半年經常上網研究,和波友交流買了三塊板,九塊膠,分享下經驗
要叫「絶」,又要平,選狂飆3或8,但重,而且彈力不强,D人話狂3要灌油先掂,我唔識,又麻煩
天極個人意見垃圾,又不絶,又不 ...
我也買過天極二,個膠面『線』,個面唔黏,情況同你一樣 。也有人話天極二黏,可能版本唔同,我系買最普通嗰種
作者: tsui0101y    時間: 2016-11-21 11:06

Baracuda  狂飆 我自己用過都好轉,另外MXS都係旋轉型既膠
作者: futari    時間: 2016-11-21 12:58     標題: 回復 9# 的帖子

非常認同
作者: atcf    時間: 2016-11-21 12:59

同一件膠配合唔同打法可以好唔一樣,,建議還是試返10零次先要
作者: mmfc821    時間: 2016-11-21 13:20

果然呢到有好多好PRO既師兄/姐,小弟綜合各位高手意見,忽然奇想,張ELP轉做反手,再買一塊狂3。請教各位師兄有什麼高見?
作者: mmfc821    時間: 2016-11-21 13:24

咁撞法會好容易過度用力而打出界,如咁做法是否要塊柏角度盡量「額」低啲?
引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-11-21 10:00 發表

不能只有摩擦,而缺乏撞擊,撞擊與摩擦有一定的比例。我猜想,你可能想製造強烈旋轉,過度地摩擦,而忽略了撞擊。

作者: GatienExtra    時間: 2016-11-21 13:48

引用:
原帖由 mmfc821 於 2016-11-21 13:24 發表
咁撞法會好容易過度用力而打出界,如咁做法是否要塊柏角度盡量「額」低啲?
一般都唔會壓到好低,壓太多容易打板邊。我唸你問題在於基本功不足,你兩次提及好大力甘打球 ,可能用力太多,先控球,把動作做好,等到基本動作相對固定後,才開始加力吧。
作者: mmfc821    時間: 2016-11-21 16:20

或者我再了解下撞磨意思,動作好似一般正手搓波咁,再加上拉球動作(唔好意思,我領悟比較底)
引用:
原帖由 mmfc821 於 2016-11-21 13:24 發表

作者: mmfc821    時間: 2016-11-21 16:55

搵到段片了解GatienExtra師兄撞磨意思 https://youtu.be/NCRHeoIYEmI?t=148
作者: mlc130213    時間: 2016-11-21 17:29

引用:
原帖由 tsui0101y 於 2016-11-21 11:06 發表
Baracuda  狂飆 我自己用過都好轉,另外MXS都係旋轉型既膠
MXS要打入先轉...好難用
作者: tomtom1995    時間: 2016-11-21 18:01

引用:
原帖由 mlc130213 於 2016-11-21 17:29 發表

MXS要打入先轉...好難用
其實係,但唔係好難用
作者: alanchan    時間: 2016-11-21 18:44

如果有波友用緊Yasaka Rakza 7或Rakza 7 soft, 叫他們借你玩兩下,會有驚喜丫
作者: mmfc821    時間: 2016-11-21 23:17

剛試過日直加r7,無論發球削球同弧圈都感覺到食波同旋,果然無介紹錯
引用:
原帖由 alanchan 於 2016-11-21 18:44 發表
如果有波友用緊Yasaka Rakza 7或Rakza 7 soft, 叫他們借你玩兩下,會有驚喜丫

作者: alanchan    時間: 2016-11-21 23:58

引用:
原帖由 mmfc821 於 2016-11-21 23:17 發表
剛試過日直加r7,無論發球削球同弧圈都感覺到食波同旋,果然無介紹錯
我自己敢樣睇法, 依家新一代的膠, 如M1, JP01, MXP, ELP, MXS, ELS, 其實要板夠硬, 支持力強, 如纖維板, 才可以發揮出快膠強韌的爆發力.
一D板相對比較軟的, 大大力都個波好似食唔入, 有很古怪的手感, 又不是打不到, 只係好似無底洞不知道發幾多力才有自己想要的旋轉落點速度.

反而上一代的膠, 如什麼xiom vega asia, vega euro, Donic Coppa X1 platin, Yasaka Rakza 7/7 soft,等等 對於板的要求沒敢高, 或者係不要使用者下下都去到7至8成力才有信心.

但當然彈性上, 有差別丫!

還有, Yasaka的板都比較偏弧圈, 所以

作者: 葉師傅    時間: 2016-11-22 00:18

省 / 國 狂
作者: egghead1969    時間: 2016-11-22 02:50

引用:
原帖由 mmfc821 於 2016-11-21 16:55 發表
搵到段片了解GatienExtra師兄撞磨意思 https://youtu.be/NCRHeoIYEmI?t=148
其實早輪咪有貼講過囉
[youtube]dupKynWzsro[/youtube]

講返樓主個問題,你可以試下 "butterfly spinart",唔係講笑,佢個旋轉係好隱蔽嫁,你打唔會覺得勁,要你對手先覺
作者: mmfc821    時間: 2016-11-22 09:13

其實剛打返波一個月到,初時買柏只要求一個字「彈」,所以老闆推介我用ELP做正手,打左一個月到發覺無論發球削球或拉弧圈個波唔係咁旋,同好容易出界。所以得出一個結論(不喜勿插),較彈既柏底最好配塊無咁彈既膠。當然高手另計
引用:
原帖由 alanchan 於 2016-11-21 23:58 發表

我自己敢樣睇法, 依家新一代的膠, 如M1, JP01, MXP, ELP, MXS, ELS, 其實要板夠硬, 支持力強, 如纖維板, 才可以發揮出快膠強韌的爆發力.
一D板相對比較軟的, 大大力都個波好似食唔入, 有很古怪的手感, 又不是打 ...

作者: alanchan    時間: 2016-11-22 12:44

引用一下某大陸討論區的討論觀點:
<---開始
一般地说,高张力短颗粒的粘性胶面,高硬度的海绵,弹性比较低的底板,拉球比较转,例如狂飙3,41度,配AC或OC,甚至是成品拍也可以,但这樣的配置,只是对于从下旋起第一板,就是主动发力的过程中,拉球较转,但在上旋相持中,这樣的配置没办法保留来球的上旋能量,上旋相持中,需要借力较好的胶皮,才能拉得比较转,一般地说,中等张力稍长的颗粒的涩性胶面,海绵中硬,弹性中硬的底板,例如T05配Timo boll ALC, 这里提到的软硬也是相对的,不同人的发力状態不一樣,加速度比较好的人,可以用硬一点的器材,如果加速度比较慢的人,用太硬的器材,会吃不住球,拉不出质量。

PS:软海绵的胶皮只是增加吃球时间,但由于吃球比较深,球被带著走,拉出来的球比较沖,而不是比较轉,例子有35度的天弓。
--->完結

上面其實講左兩方面, 一係用器材討論器材, 二係用人相對於器材.
大家網上討論, 又未見過真人, 可能也未打過, 樓主說不定係前甲組十強, 打爆過馬X, 張X科呢

值得各位高手高手高高手深思一下

小弟呢個低手低手低低手入門一樣唔識打波的亂講, 不要見怪

作者: tommy1111    時間: 2016-11-22 20:39

作者: SSPSK    時間: 2016-11-23 13:17

勁轉
http://www.tabletennisdb.com/rubber/donic-acuda-blue-p2.html
作者: newmancheung    時間: 2016-11-23 23:45

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-11-23 13:17 發表

勁轉
http://www.tabletennisdb.com/rubber/donic-acuda-blue-p2.html
勁轉+超輕
作者: siulam    時間: 2016-11-23 23:57

狂飊   
作者: mmfc821    時間: 2016-11-24 12:27

多謝各位師兄意見,小弟最終換左塊波爾劍(直板),正手T05,反手打粒仔

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0