標題: 直拍技術愈來愈少 [打印本頁]

作者: tsui0101y    時間: 2016-10-29 22:10     標題: 直拍技術愈來愈少

直拍我見而家一般都係30+年紀既人用比較多 , 而家見教練教小朋友不論男女 , 九成九小朋友都用晒橫板 , 其中一個原因聽講係因為教小朋友握拍係橫拍比較易教,直拍難教

但我諗 , 教小朋友握拍難事小 , 直拍技術沒落青黃不接事大。發覺乒乓愈來愈加一化 , 膠皮方面又差不多兩面反膠快弧打法壟斷 , 更有反對粒仔既情況。

以後發展到全 " 橫板 兩面反膠快弧 " 乒乓呢個運動就會愈來愈乏味。
作者: 閃人    時間: 2016-10-29 22:25

我孫女都打橫板,兩面反膠
作者: 葉師傅    時間: 2016-10-29 22:38

皆因橫拍易學難精,而直拍難學難精,為何要捨易取難呢 ?!
作者: Georgett    時間: 2016-10-29 22:39

我剛剛相反
作者: kof2500hk    時間: 2016-10-29 22:41

樓主考慮生膠橫打 發揚光大
作者: tommy1111    時間: 2016-10-29 22:43

引用:
原帖由 閃人 於 2016-10-29 22:25 發表
我孫女都打橫板,兩面反膠
恭喜你做了外公!
作者: tomtom1995    時間: 2016-10-29 22:57

我仲係直板,我好年輕,未夠30
作者: 葉師傅    時間: 2016-10-29 23:01

不過亦見有些打直拍既青少年,都打得唔錯 !
作者: shopaholic603    時間: 2016-10-29 23:10

而家就算打直板都多數係直板橫打或者打日直(都唔算多),傳統中直單面真係有可能會便淘汰。
作者: tsui0101y    時間: 2016-10-29 23:11

我係講一般情況 , 而家見直板都係30+既人用比較多 , 我都廿尾歲數 , 我個年代細個果時身邊直板反而比橫板多少少 , 係女仔多橫板 , 係而家見呢個年代見到 D 小朋友都比人教晒用橫板 , 我個人就係因為當時打乒乓直橫都試過, 自己覺得橫板岩我D所以定型於橫板

作者: 葉師傅    時間: 2016-10-29 23:39

而家小朋友初學直拍,可謂完全由橫打代替推擋 .
作者: (=^x^=)    時間: 2016-10-29 23:54

直板會否失傳
作者: samson2012717    時間: 2016-10-29 23:58

https://youtu.be/6AehGC1v5qA
作者: michaelwwk    時間: 2016-10-30 00:02

引用:
原帖由 葉師傅 於 2016-10-29 23:39 發表
自已覺得全横打只利進攻,不利防守,就算頂级球手也是
作者: GatienExtra    時間: 2016-10-30 00:08

引用:
原帖由 葉師傅 於 2016-10-29 23:39 發表
同意,所以都變左無分別,直板握拍加上有難度,出黎效果一樣。有橫打何必要加多個推擋,多此一舉。如你所說,何必要舍難取易。過去系無橫打,先要推擋,或者打法上已經形成,習慣用推擋,唯有加上半路出家的橫打,以解決反手位弱點,增強左半臺進攻。如今,兩面弧圈是主流打法,難道仲要走退步路線?業餘當然令計。視覺上當然系變左唔好睇啦,睇的人覺得悶,為左令觀眾睇得過癮,就要訓練d直板推擋打法出黎?事實當然系無可能,打波系講效率,講實際。乒乓球改革,是越來越講究兩面對攻,一上來就要上手搶攻,推擋是被動,講究後發先至,推擋是借力,缺乏靈活之處不能上手進攻,只能防守,通過落點的變化,為正手創造機會,雖然有加力推,但是對上旋球的防守,不容易控制。傳統推擋打法,你一側身,正手肯定出空檔,大球以後,球速減慢,難以一板打死對方,唯有相持,打法未來的乒乓球,只會越來越悶,只會是中遠臺,兩面弧圈對衝。至於推擋的傳承,留給民間業餘的吧!
作者: Georgett    時間: 2016-10-30 08:59

就算直板不失傳,傳統推擋都會失傳。
作者: tsui0101y    時間: 2016-10-30 09:45

所以希望直板同其他膠皮各方面乒乓技術唔好失傳沒落,國際乒聯責無旁貸,希望佢做好d,另外直板情況在50+ 60+ 年齡組別情況岩岩相反,反宜直板比較多,其實直板我覺得係最原始既打法,係我細個個年代都係,興起左直板橫打反而直板減少左。呢點係好奇怪
作者: nixonwin    時間: 2016-10-30 09:46

頂級直板球員隨著馬琳退役,推擋已經係國際賽事絕跡,側切更甚,黃生一個賽事都冇一板推擋,許生都或者有一兩板
作者: futari    時間: 2016-10-30 12:50

以兩面反貼打法來說,相對橫板,直板橫打只是補充了直板打法以往較少見的反手以拉球和磨擦的攻擊而已。橫板打法一早就有。

增加了直板橫打,而取代了backhand,和推檔,我認為是準備的效率,和打法的增加使然。

直板技術是否愈來愈少,其實不是問題。

不過這問題,反而觸發對乒乓球技術發展的前瞻:
不論橫直,世界級選手在大賽中正反手都示範過:
平球和各種旋轉,
撞擊加速,
摩擦加轉,
擺短,
放高球,
單邊直斜,雙邊直斜,交叉直斜。

即使加了其他正膠,生膠或防狐的混合打法,了解膠皮來球變化的規律後,兩面反貼的來球處理只會受攻守目的所影響,而不影響個人本身增減其處理打法。

我不知有沒說漏,但相信也綜合了大部分基本單一打法,如沒有大改規則的話,以後十年還會有甚麼新的技術突破,我覺得將會成為疑問。

這個疑問會影響"乒乓球技術還能發展到甚麼階段?"

這或會容許探索乒乓球運動在技術層面會否到了頂點。

作者: zeio    時間: 2016-10-30 14:18

引用:
原帖由 futari 於 2016/10/30 12:50 發表
直板技術是否愈來愈少,其實不是問題。
...
冇錯,因為樓主詞不達意,「直拍技術愈來愈少」實際上係指「直握人口愈來愈少」
作者: tsui0101y    時間: 2016-10-30 22:29     標題: 回復 21# 的帖子

對,我意思係用直板既人愈來愈少, 特別是小朋友和年輕一代 , 導致直板技術失傳沒落。
作者: Sonicwong    時間: 2016-10-31 23:45

直板沒落根本係大勢所趨,男女十個大滿貫得一個直板 ,加上ittf既改革,直板既優勢只會越泥越少,加上直板橫打本來就吾符合人體力學,連反手抽直線都做吾到(連王皓都做吾到,吾好同我講做到,你詳見吳敬平既訪問)

粒波越改越大,比著我都吾願意比自己下一代去學E種保殘守缺既打法~

好多謝中學個教練迫我用橫板

作者: egghead1969    時間: 2016-11-1 02:00

引用:
原帖由 tsui0101y 於 2016-10-30 22:29 發表
對,我意思係用直板既人愈來愈少, 特別是小朋友和年輕一代 , 導致直板技術失傳沒落。
其實乜係直板技術先,講握板定檯內波先;我係直轉橫,以現在鬥快拉起既年代,好多人其實係用左直板技術套落橫板倒,都唔知

作者: zeio    時間: 2016-11-1 03:24

引用:
原帖由 tsui0101y 於 2016/10/30 22:29 發表
直板而家既慘況基本上同五、六零年代歐洲傳統削球打法(所謂死削)沒落差唔多,無論係橫削定直削,响日本長抽(日語稱為①⑦ヲ,即英語"long")同及後既弧圏球(Эьユй,即"drive")面前一律然並卵

到今日,直板削球已經絕跡,歐洲傳統死削得返白俄一個 Chtchetinine,都唔多見人話可惜

直板加橫打無疑為直握注入活力,但係就過去同現在既球員所見,亦同時放棄好多嘢,有放棄短球,有放棄發球,有放棄前三板,有放棄靈活,有放棄正手,放棄咁多,又做唔到橫握全面、均衡,敢你扌查直板做咩呢?

作者: michaelwwk    時間: 2016-11-1 07:08     標題: 回復 25# 的帖子

成編文哩句最貼切,D人成日話全横打,其實係放棄好多直板本身的特點,用得中直全横打就知握板好有限制性,你睇王皓發球就知,推擋其實好有用,當然去到最頂级係冇乜用,但試問你自己認為會上到金字塔頂嗎?打歐洲聯賽仲有好多高手用推擋的
作者: q9450    時間: 2016-11-1 08:54

我呢D老人家打乒乓球 目標係消遣,保持運動量,如果要從新學過揸橫板NO LA...推檔+橫打幾好呀。
作者: atcf    時間: 2016-11-1 09:17

直板借力推檔一下車落對方大斜線感覺真是令人回味無窮
作者: egghead1969    時間: 2016-11-1 09:46

講開橫打,我睇咁耐波,唔多覺直板橫打係好似橫板反手咁,打爭持,好多都二、三下就打正手;定係我睇得少波
作者: KKFan    時間: 2016-11-1 11:59

繼正邪大賽後,建議猫兄舉辦一場直橫大賽,除了技術交流外,也可睇下現今直板技術是否已進步定有所特破
作者: 無為    時間: 2016-11-1 16:25

就算用直板, 分分鐘都唔識推擋
作者: ernestlaw    時間: 2016-11-1 18:53

橫直板除因握法特点而用的技術外,只要能夠幫助得分的技術大家都會用,沒有所謂橫板直板技術.
套某君一句話,值得我們反思的是,大家都橫板相反的打法係咪會最好呢?
無疑直板己成少數係事實,要打得好到頂級水平亦非常困難,但業餘水平中生存空間也不至於要消失.

"好多謝中學個教練迫我用橫板," ...香港係咪要多謝黃鎮廷無遇到迫佢用橫板的教練?!
其實問題正正在此.
作者: KKFan    時間: 2016-11-1 21:29     標題: 回復 32# 的帖子

所以繁事無絕對,睇個人天份同恒心,還有最重要一環,遇名師丶導正途,打橫打直都好,不要被誤導,就是彩數.
作者: ernestho113    時間: 2016-11-3 01:56

係教育同傳承之心既問題~
最重要都係錢作怪~
作者: 電磁波    時間: 2016-11-3 17:51

讀書間唔中打下乒乓波, 一直都是直板, 但廿幾年後再打, 發覺完全適應唔到, 姐手姐腳唔知點咁, 搵唔返d感覺!

但換塊横板之後感覺完全唔同晒,  馬上有返後生時7-8成水準...!  

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0