標題: 失望 [打印本頁]

作者: kenli0327    時間: 2016-10-21 12:29     標題: 失望

講真,好少係論壇出post,但係今日見到生果報呢個報導真係有點失望,忍唔住講兩句

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/sports/20160903/55596209

政治野係論壇上post可能有d敏感,但係我真係好想問下作爲運動員,支持建制派有咩好處?建制從來有支持過香港體育發展咩?

有d sense都唔會支持呢種人,更何況助選!!!

作者: 葉師傅    時間: 2016-10-21 12:42

據我了解建制派搞社區、康樂及體育活動多過泛民好多。不過呢單嘢還是低調d好 !

作者: michaelwwk    時間: 2016-10-21 13:31

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-10-21 13:18 發表
1, 要尊重别人的政治睇法せ立場。不要盲目相信只有自己是對的。。。(下删数万字)

2,所以都系唔應该喺 乒論 谈政治為妙。

作者: samson2012717    時間: 2016-10-21 13:49

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2016-10-21 13:31 發表

作者: 速鳥    時間: 2016-10-21 14:08

人:努力未願平賣 人性我沒法賤賣
魔:今天死結應難解
人:努力興建
魔:盡情破壞
合:彼此也在捱
人:世界腐敗犯法那需領牌(看吧邪力正強大)
人:法理若在為何強盜滿街(看吧強盜滿街)
人:人海的衝擊比那蒼海更大(啊啊)
合:難為正邪定分界
作者: tentena83    時間: 2016-10-21 14:15

好歌不厭百回聽.
作者: airwaves    時間: 2016-10-21 14:23

引用:
原帖由 速鳥 於 2016-10-21 14:08 發表
人:努力未願平賣 人性我沒法賤賣
魔:今天死結應難解
人:努力興建
魔:盡情破壞
合:彼此也在捱
人:世界腐敗犯法那需領牌(看吧邪力正強大)
人:法理若在為何強盜滿街(看吧強盜滿街)
人:人海的衝擊比那 ...

作者: FF7    時間: 2016-10-21 14:32

我睇完都有點失望
作者: 日橫直削    時間: 2016-10-21 14:32

佢地又係既,好地地做咩無啦啦幫政客賣廣告
作者: SSPSK    時間: 2016-10-21 14:53

在下愚見認為頂級運動員必須專注佢代表項目, 才能不斷突破, 其他事情最好少理, 尤其是政治, 不知其他人是否認同。
作者: chiutt2011    時間: 2016-10-21 14:57

1, 要尊重别人的政治睇法せ立場。不要盲目相信只有自己是對的。。。(下删数万字)

2,所以都系唔應该喺乒論谈政治為妙。

十分同意!!!
作者: williamkeung    時間: 2016-10-21 15:28     標題: 回復 12# 的帖子

頂級運動員都係專心訓練避談政治,乒乓論壇都不是談政治的好平臺,但見到乒壇一哥竟然撐這人 ,我呢條茂利都永不支持你了
作者: 日橫直削    時間: 2016-10-21 16:22

運動員支持建制不是問題,但撐何妖。。。
呀廷都係專心打波算啦
作者: atcf    時間: 2016-10-21 18:04

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-10-21 13:18 發表

2,所以都系唔應该喺 乒論 谈政治為妙。
是的…………
作者: 悠閒一族    時間: 2016-10-21 18:09

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-10-21 18:07 發表
希望管理员快些発现此帖せ闗帖。
既然每人都可以有自己立場,何需要關帖?
作者: 悠閒一族    時間: 2016-10-21 18:18

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-10-21 18:14 發表

Hahaha... 悠兄,请参考 浪客剑心。
浪客劍心? 有關係?
作者: (=^x^=)    時間: 2016-10-21 18:19

引用:
論壇不希望討論政治的,不過我想這主題樓主是想討論 乒乓球運動員(或運動員)應否參與政治
我曾經訪問過黃鎮庭,他說有看 HKTTF 也知道很多網友支持佢
所以我想他也會看到此帖,便是看不到也會有人告訴他,或許讓他了解網友怎樣看也是一件好事
而我們保持一貫立場不反對,不支持,也不比意見。
作者: egghead1969    時間: 2016-10-21 23:27

引用:
原帖由 直拍橫打c 於 2016-10-21 23:02 發表
運動員都係專心訓練避談政治為妙

唉。。。
你討厭政治,政治卻來攪你,今次好明顯'糖棚'叫佢同來 ,人笨比人做踏腳石
作者: kenli0327    時間: 2016-10-22 08:10

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2016-10-21 18:19 發表

論壇不希望討論政治的,不過我想這主題樓主是想討論 乒乓球運動員(或運動員)應否參與政治
我曾經訪問過黃鎮庭,他說有看 HKTTF 也知道很多網友支持佢
所以我想他也會看到此帖,便是看不到也會有人告訴他, ...
其實我一直都非常支持黃鎮庭,睇住佢打敗國外好手為港爭光真係好驕傲

但係呢次都係個句...失望
作者: egghead1969    時間: 2016-10-22 10:44

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-10-22 08:38 發表
希望 貓前輩 可以再考虑關帖。因為無辧法令到全部人都不用顏色去標签别人的。然后是也無法令到全部人都理性讨論的。结果有些時候 A 方批评 B 方,如果 B 還擊就変成 ...
你講乜呀,我唔見有人唔理性囉,我就唔讚成關帖;乒乓球網唔討論乒乓球員,唔通討論佘詩曼被困海口
作者: nixonwin    時間: 2016-10-22 10:44

引用:
希望 貓前輩 可以再考虑關帖。因為無辧法令到全部人都不用顏色去標签别人的。然后是也無法令到全部人都理性讨論的。结果有些時候 A 方批评 B 方,如果 B 還擊就変成 ...
同意 打乒乓球都攪到咁複雜 ,黃生冇做過殺人放火呀,唔駛開POST聲討批鬥佢呀,其實呢個POST算唔算對黃生的政治傾向作出歧視行為
作者: egghead1969    時間: 2016-10-22 10:47

引用:
原帖由 nixonwin 於 2016-10-22 10:44 發表

同意 打乒乓球都攪到咁複雜 ,黃生冇做過殺人放火呀,唔駛開POST聲討批鬥佢呀,其實呢個POST算唔算對黃生的政治傾向作出歧視行為
點歧視呀 ;成班沖住出來叫停

作者: SSPSK    時間: 2016-10-22 10:53

引用:
原帖由 范少伯 於 22-10-2016 08:55 AM 發表
或者開 1 個敏感/複雜话题専区,回帖也不会令標题出现在論壇首页的 (1  心想讨論乒乓球的朋友可避免滋擾),再喺入面分開 “理性讨論区“  ...
“骂戦区“ 咁有創意
作者: SSPSK    時間: 2016-10-22 11:16

引用:
原帖由 范少伯 於 22-10-2016 11:01 AM 發表

某些社会学觀點認為有発洩渠道是非常重要的。
同意, 不單只重要, 簡直是必要  
作者: chiutt2011    時間: 2016-10-22 11:19

希望 貓前輩 可以再考虑關帖。
因為無辧法令到全部人都不用顏色去標签别人的。然后是也無法令到全部人都理性讨論的。结果有些時候 A 方批评 B 方,如果 B 還擊就変成骂戦,如果 B 方不想骂戦せ忍,就助長了 Aせ不公平。。。

十分支持!!!
作者: egghead1969    時間: 2016-10-22 11:42

其實點解要鎖,唔理佢咪沉底算囉, lee 到掛名都叫 HKTTF,唔係 CTTF;討論乒乓球員既行為都唔比;唔合聽就話要鎖,點講得通 ,鎖就真係對管理員失望。
作者: 悠閒一族    時間: 2016-10-22 11:51

引用:
任何 POST 都有可能變成咁,咁咪個個 POST 都要關?
作者: 悠閒一族    時間: 2016-10-22 11:52

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-10-22 08:55 發表
或者開 1 個敏感/複雜话题専区,回帖也不会令標题出现在論壇首页的 (1  心想讨論乒乓球的朋友可避免滋擾),再喺入面分開 “理性讨論区“  ...
用甚麼標準去定義甚麼話題係敏感/複雜?
作者: 悠閒一族    時間: 2016-10-22 11:53

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-10-22 10:44 發表

你講乜呀,我唔見有人唔理性囉,我就唔讚成關帖;乒乓球網唔討論乒乓球員,唔通討論佘詩曼被困海口
暫時又冇罵戰,又冇人唔理性討論,何需關帖
作者: 悠閒一族    時間: 2016-10-22 11:54

引用:
原帖由 nixonwin 於 2016-10-22 10:44 發表

歧視?
作者: 悠閒一族    時間: 2016-10-22 11:55

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-10-22 10:53 發表

“骂戦区“ 咁有創意
另一個吹水區
作者: 悠閒一族    時間: 2016-10-22 12:02

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-10-22 10:59 發表

擦邉球啊。算是讨論了政治吗,有些人覚得已经算是了,有些人覚得未算。

即是先假设是未算,防范於未然也不错吧。要好好保护 乒論 啊!

...
防范於未然?
作者: 悠閒一族    時間: 2016-10-22 12:03

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-10-22 11:42 發表
其實點解要鎖,唔理佢咪沉底算囉, lee 到掛名都叫 HKTTF,唔係 CTTF;討論乒乓球員既行為都唔比;唔合聽就話要鎖,點講得通 ,鎖就真係對管理員失望。
無錯
作者: 悠閒一族    時間: 2016-10-22 12:03

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-10-22 11:51 發表

老実講,封帖對 在下 来講系次選,首選系成立専区。好想可以喺嗰度详细同 eggh 兄 讨論啊。

專區係點?
作者: 悠閒一族    時間: 2016-10-22 12:05

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-10-22 11:53 發表

数学上機会率系 0 至 1。现実上有所谓合理判断。
咁咪姐係唔俾人"討論"

討論一定有正、反方,如果以合理判斷的話,呢 D "含有討論 POST"、"有可能變成討論 POST" 的所有 POST 都要關帖?
作者: williamkeung    時間: 2016-10-22 12:13

討論區是給大家討論地方,每個人必有自己立場,恕我讀書少,我見上面大多數人都係叫黃生遠離政治專心訓練及很多人都不喜歡何xx呢個人,大家都好溫和討論及無對黃生鎮廷人生攻擊或批判,這樣討論都接受不了還要求封帖……!有意見就來討論吓,無興趣都不用理會,根本不會騷擾到其他論壇人仕

作者: 悠閒一族    時間: 2016-10-22 12:17

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-10-22 12:15 發表

悠兄 有無睇 境界觸発者? 我地返基地用 C 级戦斗室打 1 场练習戦吧。
返去吹水區?
作者: egghead1969    時間: 2016-10-22 13:07

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-10-22 11:54 發表

歧視?
我其實想知,黃生係自已走去站台、冰種叫交人自願去、定點,三版都冇人問,得係有人係咁叫鎖貼
作者: 青見人    時間: 2016-10-22 13:22

引用:
原帖由 kenli0327 於 2016-10-21 12:29 發表
講真,好少係論壇出post,但係今日見到生果報呢個報導真係有點失望,忍唔住講兩句

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/sports/20160903/55596209

政治野係論壇上post可能有d敏感,但係我真係好想問下作&# ...
其實有冇熟人問過廷自己諗法?我知道佢本人係十分熱愛打波,專心打好球。
舉個例:我有個朋友,剛畢業返份萬幾蚊寫字樓工,嗰老細於返工時間要佢同老細打兩粒鐘波。唔通你話唔打?
我又有朋友佢上司見佢打波叻,就叫我朋友同佢個仔打下波,咁可以説不嗎?
作者: kenli0327    時間: 2016-10-22 16:31

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-10-22 13:07 發表

我其實想知,黃生係自已走去站台、冰種叫交人自願去、定點,三版都冇人問,得係有人係咁叫鎖貼

作者: SSPSK    時間: 2016-10-22 16:57

引用:
原帖由 悠閒一族 於 22-10-2016 12:05 PM 發表

咁咪姐係唔俾人"討論"

討論一定有正、反方,如果以合理判斷的話,呢 D "含有討論 POST"、"有可能變成討論 POST" 的所有 POST 都要關帖?
討論與辯論又唔同, 討論無立場, 辯論就針鋒相對, 似比賽計分定輸贏, 罵戰區就太負面咯。。。
作者: 悠閒一族    時間: 2016-10-22 17:02

引用:
原帖由 SSPSK 於 2016-10-22 16:57 發表

討論與辯論又唔同, 討論無立場, 辯論就針鋒相對, 似比賽計分定輸贏, 罵戰區就太負面咯。。。
討論點會冇立場 . . .
作者: grizzlyhk    時間: 2016-10-22 19:14

引用:
原帖由 日橫直削 於 2016-10-21 16:22 發表
運動員支持建制不是問題,但撐何妖。。。
呀廷都係專心打波算啦
專心打波都要有人俾錢佢訓練咖
作者: 葉師傅    時間: 2016-10-22 19:53

希望又點 ? 失望又點 ? 求其發洩下 ! 明日仲有把嘢等住要做 .
作者: henrytam    時間: 2016-10-22 19:53

好心就咪喺度用殘體字啦
作者: ernestlaw    時間: 2016-10-22 23:38

黃生今日己經是香港的公眾人物,佢用自己的身份影響力為人站台,當然是代表着認同某君理念而為之.
但對香港人這十多年社會受到種種蠶蝕,飽歷不公義,下珊九萬字,有人會對黃生失望係正常不過.
黃生既然是乒乓球人,係乒乓論壇有討論也合情合理,討論到此都不見有失理性,
兼且也尊重黃生選擇,只是感到疑惑,就此講下又可需封帖?

多年來大家都希望香港有自己的人能打上國際乒壇,過去三十年有限公司的方針做法,大家都知有幾難,
中間有多少人争取過無功而還甚至被消失了,今日見到黃生成就大家開心珍惜,對他有所期許自然更関心多了.
作者: tomcat    時間: 2016-10-23 00:03

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: egghead1969    時間: 2016-10-23 02:15

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2016-10-22 19:14 發表

專心打波都要有人俾錢佢訓練咖
lee 個先係問題,如果比錢個位叫佢去就要討論下
你話黃生自已去站台,跟本唔洗理,佢自已私人時間,唔犯法,話之佢。
作者: egghead1969    時間: 2016-10-23 04:04

即係點 ,真失望
作者: slavfung    時間: 2016-10-23 10:32

運動員唔係富豪,都要揾食
作者: andrewphy    時間: 2016-10-23 17:45

乜原來香港已經不能夠有自由去表態自身政治立場?

應該話,香港人只有自由去表態支持一些「自稱自由的反政府立場」, 否則就會遭受文革式的批鬥。
作者: nikipang9041    時間: 2016-10-23 18:24

黃生支持邊位係黃生既事!你支持邊位係你既事!黃生有冇表達對你失望先?
作者: kenli0327    時間: 2016-10-24 12:32

引用:
原帖由 nikipang9041 於 2016-10-23 18:24 發表
黃生支持邊位係黃生既事!你支持邊位係你既事!黃生有冇表達對你失望先?
我可以對黃生表達失望,黃生亦可以對我表達失望,只是佢無而已
作者: NTPF4    時間: 2016-10-24 12:41

黃生咁紅,又成日係大陸打波,必成統戰對象。
作者: 速鳥    時間: 2016-10-24 12:59

明星級乒乓球員,一舉一動,可以代表了整個香港乒乓球運動員的形象,甚至是香港的代言人,所以公開討論是有必要的。

我覺得討論要基於香港運動員為主體,不是聲討某某人,今次主角是乒乓球星在政治中表態,對香港是否有利,或是會損害香港在國際中的形象呢,這點我們不仿深入討論一下。
作者: egghead1969    時間: 2016-10-24 13:48

引用:
原帖由 NTPF4 於 2016-10-24 12:41 發表
黃生咁紅,又成日係大陸打波,必成統戰對象。
乜唔係今年先打中超
上去訓練,唔係要比錢
作者: egghead1969    時間: 2016-10-24 13:50

引用:
原帖由 速鳥 於 2016-10-24 12:59 發表
明星級乒乓球員,一舉一動,可以代表了整個香港乒乓球運動員的形象,甚至是香港的代言人,所以公開討論是有必要的。

我覺得討論要基於香港運動員為主體,不是聲討某某人,今次主角是乒乓球星在政治中表態,對香港 ...
其實最好唔好攪,唔表態就最好
作者: NTPF4    時間: 2016-10-24 14:12     標題: 回復 74# 的帖子

香港出色運動員,自然成大陸文體機構聯繫對象。
俾唔俾錢,有乜相干?唔好咁天真。
作者: NTPF4    時間: 2016-10-24 14:22     標題: 回復 74# 的帖子

黃鎮延2015年已代表廣東隊打兵超,知冇?
作者: egghead1969    時間: 2016-10-25 04:35

引用:
原帖由 NTPF4 於 2016-10-24 14:22 發表
黃鎮延2015年已代表廣東隊打兵超,知冇?
咁真係唔知,咁就佢自動自覺去都站台唔奇
作者: kwildsman2020    時間: 2016-10-25 22:28     標題: 回復 3# 的帖子

作者: kwildsman2020    時間: 2016-10-25 22:37

引用:
原帖由 日橫直削 於 2016-10-21 14:32 發表
佢地又係既,好地地做咩無啦啦幫政客賣廣告
你有權唔鍾意佢地,但冇權要人地做你認為或覺得係好嘅嘢。等於別人亦唔可以要求你做相同嘅事一樣。
作者: kwildsman2020    時間: 2016-10-25 22:39

引用:
贊成,支持
作者: kwildsman2020    時間: 2016-10-25 22:53

引用:
原帖由 nikipang9041 於 2016-10-23 18:24 發表
講得啱
作者: gx7615    時間: 2016-10-25 23:04

天作孽 猶可違 自作孽 不可活
不說什麼

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0