標題: [砌版討論] 砌板求suggestion under$900, 橫板 [打印本頁]

作者: kerorog    時間: 2016-10-20 10:40     標題: 砌板求suggestion under$900, 橫板

新手想砌板, under$900, 橫板
正手攻
反手防
thanks bros
作者: 乒乓在線    時間: 2016-10-20 11:05

吉生的怪拍王
作者: alanchan    時間: 2016-10-20 11:13

正手攻, 想點攻?
反手防, 想點防?

攻 = 扣殺? 前沖(抽擊)? 加轉(高吊)? 哪一個?
防 = 封擋? 搓? 削? 哪一個?
作者: kerorog    時間: 2016-10-20 12:18

.正手..前沖...
反手..封擋..
i am very 新手
作者: tomtom1995    時間: 2016-10-20 13:12

引用:
原帖由 kerorog 於 2016-10-20 12:18 發表
.正手..前沖...
反手..封擋..
i am very 新手
正手MXP反手QUANTUM,QUANTUM手感好好,拉波都舒服,反手可以一試,MXP都多人用於正手,但重量重,QUANTUM輕就可以平衡返
作者: tomtom1995    時間: 2016-10-20 13:21

板都tibhar就SAMSONOV FORCE PRO BLACK EDITION 390元
作者: 乒乓在線    時間: 2016-10-20 13:43

左封右衝, 厚芯五夾
作者: kerorog    時間: 2016-10-20 16:18

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-10-20 13:21 發表
板都tibhar就SAMSONOV FORCE PRO BLACK EDITION 390元
Tibhar  samsonov force pro black , $390
MPX $320
Quantum $320
Total $1090

過左$900
其實我幫我表弟問
佢都係十幾年冇玩,以前都係玩玩下、冇跟人學過
因為用過d 雙喜成品版,而家想upgrade下,佢預budget $800幾蚊

作者: kerorog    時間: 2016-10-20 16:18

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-10-20 13:43 發表
左封右衝, 厚芯五夾
有咩推介?
作者: kof2500hk    時間: 2016-10-20 16:43

yeo 加2面mxp 一面max 一個1.9
作者: kerorog    時間: 2016-10-20 17:04

引用:
原帖由 kof2500hk 於 2016-10-20 16:43 發表
yeo 加2面mxp 一面max 一個1.9
Yeo 係Yasaka yeo 7 power?
Max 同1.9 指邊隻牌子?
唔好意思,初哥唔熟
作者: wing0000    時間: 2016-10-20 17:25

YEO: 泛指普通五夾果種
Max 同1.9: 係指塊膠皮的海綿的厚度 (一般正手都會用 Max)
引用:
原帖由 kerorog 於 2016-10-20 17:04 發表

Yeo 係Yasaka yeo 7 power?
Max 同1.9 指邊隻牌子?
唔好意思,初哥唔熟

作者: wing0000    時間: 2016-10-20 17:28

底板: YEO 或 YES (below $400) / samsonov force pro
正手: Donic Baracuda (~ $230 - $250)
反手: 729 系列 / 天翼 / 焦點 3 果類 (~ $100 or below)

夠新手玩好幾個月的了
引用:
原帖由 kerorog 於 2016-10-20 16:18 發表

Tibhar  samsonov force pro black , $390
MPX $320
Quantum $320
Total $1090

過左$900
其實我幫我表弟問
佢都係十幾年冇玩,以前都係玩玩下、冇跟人學過
因為用過d 雙喜成品版,而家想upgrade下,佢 ...

作者: kof2500hk    時間: 2016-10-20 17:31

正反手都攻 打乒乓唔防守架啦 唔係你死就我亡
作者: tomtom1995    時間: 2016-10-20 17:37

上駿X買,服務好,正手MXP可以,反手第二選擇P2
MXP250,P2好255,板Tibhar  samsonov force pro black390,總數895
作者: tomtom1995    時間: 2016-10-20 17:38

引用:
原帖由 kof2500hk 於 2016-10-20 17:31 發表
正反手都攻 打乒乓唔防守架啦 唔係你死就我亡
唔係唔守,其實好難講
作者: alanchan    時間: 2016-10-20 21:34

其實如果想抽丫沖丫擋丫比較好的話我建議打純木七夾.

七夾相對比較穩定, 板身不會太跳, 頂大板都有信心D.
五夾始終太弧圈, 拉丫抽丫比較好, 但扣殺丫頂大板丫快板太跳, 無法控到一個靚落點.

正手膠方面, 我推一推Tibhar Evolution EL-S, 最近有幾家都減價中, 呢快膠速度感十足, 而且旋轉都不錯丫~~~~

反手反正都只係擋, 你睇送食飯吧~~~~

還有一點, 新手是否一下就用到最頂級最硬最彈最轉的膠呢, 我有點疑問, 所以不敢推你用Tibhar Evolution MX-S/MX-P.
如果你無信心, 就轉用比Tibhar Evolution EL-S還要軟的Tibhar Evolution FX-S打正手練練手感先也未嘗不可丫∼∼∼

作者: jacky1021    時間: 2016-10-20 21:37

木可以samsonov force pro 或 stiga Clipper CR WRB
正手膠可MXP 或 MXS
反手膠可ELP 或 量子銀
作者: TomLai    時間: 2016-10-21 11:17

樓主可能係客氣.
真係新手既話唔使急於落本.
黑薩薄過輕過平過CL. 新手兩者選一, 我建議選黑薩.
再平啲同入門啲可以諗下銀河U2或者紅雙喜PG7.
靚膠上面有好多介紹. 平平地既不妨諗下:
正手: 729-2 (黏), 729-08 (黏, 但係好快會變得唔多黏, 可以當澀既嚟打)
反手: 729-5 (黏), 焦點3 (澀)
作者: GatienExtra    時間: 2016-10-21 14:58

Yasaka 馬林Extra Offensive (YEO)
正手 紅雙喜 普狂
反手 Donic BARACUDA max如果想平平地玩下,可以cj8000
另一組合
donic waldner senso carbon
正手 donic bluefire M2 Max
反手 donic bluefire M3 Max
max 即是最厚2.1
作者: jayden_dse    時間: 2016-10-21 15:14

其實新手我唔建議用YEO,用奧查洛夫嗰塊V1仲好
作者: kerorog    時間: 2016-10-25 10:40

多謝各高手意見,消化下先

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0