標題: [砌版討論] 橫板砌板求建議 [打印本頁]

作者: lemoon    時間: 2016-10-10 17:26     標題: 橫板砌板求建議

大家好 小弟最近打返乒乓球 但球拍膠皮已氧化
想砌塊橫板 正手狂飆3 反手長膠
水平大概中學學界既丙組(7年前)
長膠主要接發 擋下沉球
近枱快攻 遠枱弧圈
budget 500內
原本想用舊木板 stiga五夾的套裝
但無法除膠 求底板和長膠(388,729,c7,c8,還是其他)推介
底板銀河n10可以嗎 本想用stiga 但價錢不乎合預算

額外問 狂飆3似乎有很多種想請教邊款合適
只有打過紅雙喜套裝的狂飆
作者: kof2500hk    時間: 2016-10-10 21:00

budget 500以下建議 yeo 搭狂飆加塊563 應該滿足哂你既需求
作者: lemoon    時間: 2016-10-10 21:24     標題: 回復 2# 的帖子

好似好吸引 yeo係ma lin extra offensive?
點睇銀河t11+388
作者: GatienExtra    時間: 2016-10-10 21:36

引用:
原帖由 kof2500hk 於 2016-10-10 21:00 發表
budget 500以下建議 yeo 搭狂飆加塊563 應該滿足哂你既需求
yeo大約 360,狂飆大約120,加埋已經480,c7 c8 大約都要80。
563系友誼 RITC 729 563?好似唔系長膠,應該系生膠(網上搜尋得知),大約都要60。
樓主,呢個價錢要打得
作者: GatienExtra    時間: 2016-10-10 21:37

引用:
原帖由 kof2500hk 於 2016-10-10 21:00 發表
yeo大約 360,狂飆大約120,加埋已經480,c7 c8 大約都要80。
563系友誼 RITC 729 563?好似唔系長膠,應該系生膠(網上搜尋得知),大約都要60。
樓主,呢個價錢要打得的板,介紹唔到比你
CLIPPER WOOD 最平版本480,比多兩百就可以解決所有問題。銀河d板真系唔打得,硬,無手感,缺乏通透,我個人打銀河d板真系唔想打波,所以唔建議打銀河。
作者: lemoon    時間: 2016-10-10 22:01

其實我用過冇幾多塊板 主要係紅雙喜套裝 butterfly 同自己塊stiga套裝(成塊164g)
所以上黎問下大家議見
作者: 乒乓在線    時間: 2016-10-10 22:14

提議用YES底板
作者: lemoon    時間: 2016-10-10 22:38

我應該yasaka ma lin extra offensive + 563-1 +狂飆3
563-1應該用幾厚海棉定唔落
想問下 狂飆3-50 同neo狂飆3 有咩分別 因為neo都平幾多
唔好意思 第一次砌板 好多野都唔清楚
作者: kof2500hk    時間: 2016-10-10 22:46

yeo真係又平又好打 如果唔係兩面cj8000 都ok既
作者: GatienExtra    時間: 2016-10-10 23:43

引用:
原帖由 lemoon 於 2016-10-10 22:38 發表
我應該yasaka ma lin extra offensive + 563-1 +狂飆3
563-1應該用幾厚海棉定唔落
想問下 狂飆3-50 同neo狂飆3 有咩分別 因為neo都平幾多
唔好意思 第一次砌板 好多野都唔清楚
yeo會令你有驚喜的感覺,我以前都打過幾塊yeo。yeo需要「簡」,每一塊都有d唔同,重量不要太重,也不要太輕,86-88克為佳,。睇下木紋靚唔靚,聽下聲是否通透,用個波滴下。如果有多d存貨比你簡,就容易揾到質素好d。如果手大記得st柄,st好渣d,如果沒有指定st或fl,我推薦st,首先st夠觀賞性 ,重心不會太偏向板頭,不會有墜手的感覺,st正反手轉換順暢。你兩款都試下,睇下邊個舒服d。
作者: GatienExtra    時間: 2016-10-11 00:54

其實一般打正貼,長膠正膠生膠這些,系會建議用七夾 例如yes,clipper wood 這些。
yeo打拉波非常好打,外硬內軟,而且價錢和你理想中的接近。但要考慮反手呢邊配長膠,未知效果如何。
作者: lemoon    時間: 2016-10-11 07:14

如果我唔打40+ 係咪用返狂飆3neo就ok?
反手我未揀好563定563-1?
作者: lsmsam2005    時間: 2016-10-11 12:11

幾百蚊已經砌到ok既板

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0