標題: [膠皮討論] 正手 反膠 反手 長膠橫板底板問題 [打印本頁]

作者: tsui0101y    時間: 2016-10-6 17:55     標題: 正手 反膠 反手 長膠橫板底板問題

本人想砌塊橫板  正手反膠  反手長膠,水平新手,長膠主要用來防守推擋減轉回下沉球,想請問各位用咩底板好?

可以用純木底板嗎?
作者: wlwlwl    時間: 2016-10-6 18:46

直板或横板
作者: hungwahsun    時間: 2016-10-6 19:18

水平,打法,配邊只長膠都要參考。
作者: tsui0101y    時間: 2016-10-6 20:30

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2016-10-6 19:18 發表
水平,打法,配邊只長膠都要參考。
水平新手,長膠主要用來防守推擋減轉回下沉球,反手長膠打算用大維388d-1,正手打算用天極
作者: 葉師傅    時間: 2016-10-6 23:44

引用:
原帖由 tsui0101y 於 2016-10-6 20:30 發表
水平新手,長膠主要用來防守推擋減轉回下沉球,反手長膠打算用大維388d-1,正手打算用天極
正手用BARACUDA會好D !
作者: egghead1969    時間: 2016-10-7 05:07

引用:
原帖由 tsui0101y 於 2016-10-6 20:30 發表
我係你個種打法;用大維388d;純木板幾好,我都係用純木板,不過最好用大板頭少少
作者: TomLai    時間: 2016-10-7 07:55

引用:
原帖由 tsui0101y 於 2016-10-6 17:55 發表
本人想砌塊橫板  正手反膠  反手長膠,水平新手,長膠主要用來防守推擋減轉回下沉球,想請問各位用咩底板好?

可以用純木底板嗎?
師兄倒板?
作者: wlwlwl    時間: 2016-10-7 10:16

一般來講,長膠新手最好先試純本,
388D 或 388D1 係唔錯因價錢平宜,性能平均.
紅色比較怪
可以試 OX (比較怪) 或 0.6mm 海綿 (連續性同攻波比較穏)
先試這個配套, 然後再睇下洗唔洗再改試其它
作者: tsui0101y    時間: 2016-10-7 11:19

多謝各位師兄意見 , BARACUDA睇個資料好似好好用, 我會出去睇睇 , 倒板我需要練習 , 但長膠面應該唔會用OX , 因為我長膠面唔係打削球 , 我長膠面推擋減轉抽擊 ,所以可能會配0.5 - 0.8 MM之間既海錦加強擊球速度和力度 , 但想請教下正反反長, 用咩底板合適 ? 差呢樣仲未有頭緒... 銀河 T9 / 怪拍王 / CL 呢幾塊板各位師兄覺得點 ?

作者: wlwlwl    時間: 2016-10-7 12:30

長膠配板係好難,
大多數人都唔會一步到位
其實不如先用你現在用緊既波板先
試完再睇下點算
作者: TomLai    時間: 2016-10-7 12:31

T9同怪拍王既設計係俾人倒板。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0