標題: [其它討論] 用清水洗膠皮得唔得? [打印本頁]

作者: lsmsam2005    時間: 2016-10-4 23:08     標題: 用清水洗膠皮得唔得?

用清水洗膠皮得唔得?
作者: Kerric    時間: 2016-10-4 23:30

小弟我也只是用海绵和清水抹了后,晾干了贴上胶贴就收拾回家了... 还有更好的方法吗?
作者: tsui0101y    時間: 2016-10-4 23:39

引用:
原帖由 Kerric 於 2016-10-4 23:30 發表
小弟我也只是用海绵和清水抹了后,晾干了贴上胶贴就收拾回家了... 还有更好的方法吗?
本人聽一D前輩教 , 用消毒火酒 抹膠皮 , 抹過之後膠皮的確回復好多狀態 , 呢個方法本人沿用多年

作者: 閃人    時間: 2016-10-5 00:11

[attach]39093[/attach][attach]39093[/attach]

明天試吓先
作者: lsmsam2005    時間: 2016-10-5 00:13

火酒好似會整到膠皮變色
作者: Dynax88    時間: 2016-10-5 00:14

我聽超級板主介紹,用滴露多功能清潔噴劑,郊果唔錯。
作者: GatienExtra    時間: 2016-10-5 00:19

越講越多方法
碧麗珠唔知得唔得呢
作者: 日橫直削    時間: 2016-10-5 00:20

用殺虫水
作者: TomLai    時間: 2016-10-5 00:29

用噴火槍更好玩.
我沒膽量試新點子. 我用清水洗.
作者: 直直地    時間: 2016-10-5 00:30

我用專業kokutaku 洗膠皮清潔劑。。。
有幾專業?淘寶買,幾蚊一支禁專業咯。

效果都好ok。
關鍵在於用高密度海綿,抹完唔會有水點,幾十秒就乾。
作者: egghead1969    時間: 2016-10-5 01:01

引用:
原帖由 直直地 於 2016-10-5 00:30 發表
我用專業kokutaku 洗膠皮清潔劑。。。
有幾專業?淘寶買,幾蚊一支禁專業咯。

效果都好ok。
關鍵在於用高密度海綿,抹完唔會有水點,幾十秒就乾。
我用一元商店既纖維布擦拭海綿加 greenworks all purpose cleaner;但真係好多師兄講重點係用乜野抹塊膠囉
作者: 032    時間: 2016-10-5 01:19

我打完波返屋企食飯,
食完飯將塊板同D碗碟用洗潔精一齊洗,
仲可以洗埋塊板D污漬同汗漬,
都幾乾淨咖
作者: Kerric    時間: 2016-10-5 01:50

还有那么多的方法shocked ..... 究竟..
作者: Kerric    時間: 2016-10-5 01:51

想请问各位师兄:不同品牌的胶皮(反胶)难道也会有不同的清理方式吗?
作者: kof2500hk    時間: 2016-10-5 02:33

梗係得啦 清水洗係最好
作者: hungwahsun    時間: 2016-10-5 06:51

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-10-5 00:19 發表
越講越多方法
碧麗珠唔知得唔得呢
可以,不过小心会变成防弧。
作者: tomtom1995    時間: 2016-10-5 08:23

膠皮是由橡膠跟海綿組成.
   膠皮是以''硫''鍵結的天然橡膠為主要成份的製品.
''1'' 膠皮不受''水''的影響. 但怕油. 以及溶劑. 溶劑太強. 會使橡膠膨脹. 變形. 嚴重時會使膠皮中起化學變化. 如跑油出來. 或變形無法回複. 失去彈性. 有灌膠的習慣切記勿用太強的溶劑.
''2'' 怕酸不怕鹼. 有一些選手如''馬琳''習慣性的用汗水擦拭面膠. 選手有無上限數量的膠皮可用. 業餘的沒有. 人類的汗水酸鹼值約PH 4-5. (依稀印象. 球友有資料請告知正確答案). 是酸性. 打完球不以清水擦拭會影響膠皮表面膠劣化.
''3'' 怕氧及氯基等氧化物等比''硫''強的能量破壞''硫''架橋內的電子狀態. 尤其是''臭氧''.不要放在有''臭氧機''的地方.
''4'' 德系膠皮易受''氧化''影響. 最好能以原廠清潔劑擦拭後上膠膜隔絕空氣. 原廠清潔劑有抗氧化及保護劑. 能使膠皮不易''脆化''.
''5'' 日系膠皮及中國製膠皮有黏性. 膠皮清潔保護劑有抗靜電及介面活性劑. 也可使膠皮不易老化. 原廠膠皮清潔保護劑並不會使黏性消失. ''黏性''是在膠面橡膠中鍵結. 保養良好不會''消失''.除非過熱. 氧化. 膠水溶劑太強. 酸侵蝕. 才會消失.有良好保養的膠皮才能發揮百分百的性能.
備註:網上轉載
作者: q9450    時間: 2016-10-5 08:48

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2016-10-5 06:51 發表
可以,不过小心会变成防弧。
小心会变成防弧
作者: Kerric    時間: 2016-10-5 08:53

感谢Tom兄解答~
引用:
原帖由 tomtom1995 於 5/10/2016 08:23 發表
膠皮是由橡膠跟海綿組成.
   膠皮是以''硫''鍵結的天然橡膠為主要成份的製品.
''1'' 膠皮不受''水''的影響. 但怕油. 以及溶劑. 溶劑太強. 會使橡膠膨脹. 變形. 嚴重時會使膠皮中起化學變化. 如跑油出來. 或變形無 ...

作者: Kerric    時間: 2016-10-5 09:08

我比较喜欢防滑....
引用:
原帖由 q9450 於 5/10/2016 08:48 發表

小心会变成防弧

作者: johnli    時間: 2016-10-5 09:14

用清潔海綿浸少少清水抹用膠面後, 用紙巾吸干膠面水漬.   有兩點注意:
1. 膠面清潔完, 水漬一定要馬上吸干. 否則膠面會失去磨擦力.
2. 不可用紙巾抹膠面水漬, 會令膠面失去磨擦力, 特別是大陸粘性膠皮.

已試過以下清潔平面膠皮方法:
a) 膠面清潔泡沬 (如Prasidha, Nittaku);
b) Dettol 4 in 1 Lemon味清潔劑;
c) 清水

個人認為以上 a) 同 c) (只要用法正確), 不傷膠面, 可採用.  而 c) 免費兼環保, 所以一直用到現在.

作者: tomtom1995    時間: 2016-10-5 11:04

引用:
原帖由 johnli 於 2016-10-5 09:14 發表
用清潔海綿浸少少清水抹用膠面後, 用紙巾吸干膠面水漬.   有兩點注意:
1. 膠面清潔完, 水漬一定要馬上吸干. 否則膠面會失去磨擦力.
2. 不可用紙巾抹膠面水漬, 會令膠面失去磨擦力, 特別是大陸粘性膠皮.

已試過以 ...
你方法b枝野我還在找
作者: TomLai    時間: 2016-10-5 13:08

引用:
原帖由 直拍橫打c 於 2016-10-5 11:34 發表
路過,請問洗完可以用吹風機吹干嗎?
沒這個需要. 用紙巾吸乾. (注意, 如樓上所說, 是吸, 不要擦.)
作者: Hodyhody    時間: 2016-10-5 14:45

作者: rckw    時間: 2016-10-5 14:48

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016/10/5 11:04 發表

你方法b枝野我還在找
方法B支dettol, 藥房或超市有.
作者: LawrenceChan    時間: 2016-10-5 16:20

Tomtom 很專業呀
作者: pchan    時間: 2016-10-6 18:04

方法B一直找不到4-in-1卖,用all purpose lemon flavor, 小弟试过,效果不错。喷一下抹干,再贴上保护膜。粘性增加不少。我想应该与4-in-1效果一
作者: Dynax88    時間: 2016-10-7 02:23

引用:
原帖由 pchan 於 2016-10-6 18:04 發表
方法B一直找不到4-in-1卖,用all purpose lemon flavor, 小弟试过,效果不错。喷一下抹干,再贴上保护膜。粘性增加不少。我想应该与4-in-1效果一
已求證過香港代理Fomula是一樣.
作者: egghead1969    時間: 2016-10-8 01:18

引用:
原帖由 johnli 於 2016-10-5 09:14 發表

已試過以 ...
如果用大陸黏性膠,真係用清水清潔就得;重點係唔好用廁紙抹水漬同要抹去水漬

作者: kof2500hk    時間: 2016-10-8 09:59     標題: 回復 31# 的帖子

廁所除左沖廁 我諗無人會用黎=.=
作者: tomtom1995    時間: 2016-10-8 10:03

引用:
原帖由 LawrenceChan 於 2016-10-5 16:20 發表
Tomtom 很專業呀
找到資料比大家參考
作者: TomLai    時間: 2016-10-8 10:11

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-10-8 10:03 發表

找到資料比大家參考
好正既資料
作者: KIKI22064878    時間: 2016-10-11 17:32     標題: 好好旳 TOPIC

以上真係一個 好好旳  TOPIC   只是  我遲 了  發 言
乜都 比你地講晒
作者: KIKI22064878    時間: 2016-10-11 17:35

放了 几 日 假  無  用 電腦  上論壇,  我較 喜 用 電腦  上 論 壇,  因  手机 只有 几吋  看得 很辛苦
作者: johnlun    時間: 2016-12-22 16:02

唔污糟就用清水, 污糟就用洗板水XD

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0