標題: 亞歐乒乓對抗賽 [打印本頁]

作者: 電磁波    時間: 2016-9-11 14:23     標題: 亞歐乒乓對抗賽

CCTV5 直播中

作者: GatienExtra    時間: 2016-9-11 14:29

多謝分享,正
作者: zeio    時間: 2016-9-11 15:09

「前三板、接發球側身搶攻」等詞彙並未收錄於黃鎮廷的字典中

正手唔夠用不止,橫打防守又弱爆
作者: TomLai    時間: 2016-9-11 16:27

唔好意思. 我一般都係撐削球手.
作者: 電磁波    時間: 2016-9-12 01:01

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-11 15:09 發表

的確是非常嚴重的弱點!
作者: egghead1969    時間: 2016-9-12 02:42

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-11 15:09 發表

其實唔太關事,佢個想法係佢發球或接,佢擺短,對方一定回檯內波(佢認定前三板一定檯內波)。所以冇側身搶攻或對拉個意識。但現在高水平球員,檯內短波一樣拉、挑起;所以頭十幾名球員,佢只贏到水生(現在可能唔得添)。
作者: zeio    時間: 2016-9-12 03:42

有片睇,唔駛拗

第四局17:16、17:17兩分可以睇到黃鎮廷同什巴耶夫前三板意識分別

黃鎮廷發左個正手短下旋,對面回球出檯,但黃鎮廷完全冇側身意圖,而係諗住用橫拉拉起再相持,但係因為頂住拉唔出質量,對面多謝都來唔切,一板快撕收檔

呢啲波一定要一板爆,就好似之後一分,什巴耶夫發個半出檯下旋,黃鎮廷擰起,什巴耶夫有理冇理都唔q理,一於強行側身爆死你

黃鎮廷目前不時打到尾局會感覺拖泥帶水就係因為缺少呢啲一錘定音既球,呢類球講求膽色,目前既黃鎮廷非常缺乏
作者: michaelwwk    時間: 2016-9-12 05:03

睇咗咁多年二奶王及近年小黄的全横打,共通處是反手防守是弱項,板形调整很困難,一沖到反手基本下網

所以一般直板爱好者,還是有推挡救命好d
作者: GatienExtra    時間: 2016-9-12 08:50

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2016-9-12 07:44 發表
黄同橫板有咩分別
其實無分別,整套打法左來左打,右來右打,求穩相持,盡量把球打得簡單,太複雜太高難度不適合他。各位不要對他太高要求,整體實力不足,亦唔能夠有任何改變。
作者: egghead1969    時間: 2016-9-12 13:39

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-12 03:42 發表
有片睇,唔駛拗

第四局17:16、17:17兩分可以睇到黃鎮廷同什巴耶夫前三板意識分別

黃鎮廷發左個正手短下旋,對面回球出檯,但黃鎮廷完全冇側身意圖,而係諗住用橫拉拉起再相持,但係因為頂住拉唔出質量,對面多 ...
唔係拗,其實都係講同一樣
你咁講,基本上係佢戰略意識問題,發完正手短下旋,一般會有側定半身,擺短就上翻身,挑或'差'出檯就用正手;佢可能個身上落慢,所以習慣冇意識去做。你咁講,睇最尾個局17:18個分,什巴耶夫開長波反手位,黃鎮廷拉去什巴耶夫反手,什巴耶夫直頭 fang bo 式側身正手一球沖死黃鎮廷
作者: egghead1969    時間: 2016-9-12 13:42     標題: 回復 10# 的帖子

全橫打好難有推擋
不過人地話橫打個擋好過舊或推擋
作者: 清潔    時間: 2016-9-12 15:04

普通一塊直板,國內多的是,看穿哂打法,有什麼稀奇.
作者: lmichael    時間: 2016-9-13 17:12

由始至終, 黃既問題就只係一個, 正手唔夠爆. 你計下, 世界前二十球員, 有邊個正手弱過黃鎮廷? 我真係奇怪, 佢點上到世界第八, 一個朱世赫, 佢點打贏朱世赫?

不過呢個係香港球員, 以至日本球員常有既問題, 因為......, 太早打比賽, 我另文再講.
作者: egghead1969    時間: 2016-9-15 01:10

引用:
原帖由 lmichael 於 2016-9-13 17:12 發表
由始至終, 黃既問題就只係一個, 正手唔夠爆. 你計下, 世界前二十球員, 有邊個正手弱過黃鎮廷? 我真係奇怪, 佢點上到世界第八, 一個朱世赫, 佢點打贏朱世赫?

不過呢個係香港球員, 以至日本球員常有既問題, 因為.. ...
巡迴賽計分問題 ;其實世界前十球員,佢只贏過水生(撞到幾次,咁好運)。他既水平應該係前十二三到十七八咁
作者: zeio    時間: 2016-9-15 12:05

樓上兩位有時間要翻一翻對戰記錄,黃鎮廷轉全職七年,成績真正起飛都不過兩年,現世界排名自然有佢道理,插佢技術同時亦要認清事實

水谷出道早至少五年,打許昕六年來先贏一次(1/13),過去十二年來佢只係贏過波爾兩次(2/17),七年來只贏過朱世赫三次(3/9),單看勝負水谷唔配排世界第五,係嗎?
作者: tsomlay    時間: 2016-9-15 13:38

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-15 12:05 發表
樓上兩位有時間要翻一翻對戰記錄,黃鎮廷轉全職七年,成績真正起飛都不過兩年,現世界排名自然有佢道理,插佢技術同時亦要認清事實

水谷出道早至少五年,打許昕六年來先贏一次(1/13),過去十二年來佢只係贏過波爾 ...
水生成績如下,

2次 ittf pro tour grand final 單打冠軍
5次 ittf pro tour 單打冠軍
Olympics 單打銅牌

印象中 黄生一個 ittf 單打冠軍都未拿過.
只看戰績水生係優勝好多, 排第五係正確.

作者: tsomlay    時間: 2016-9-15 13:44

可以連輸 Chen Weixing (wr 55)  同 Shibaev (wr 24), 覺得佢未有前十實力,應該20 左右實力吧
作者: egghead1969    時間: 2016-9-15 13:56

[attach]38738[/attach]
引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-15 12:05 發表

水谷出道早至少五年,打許昕六年來先贏一次(1/13),過去十二年來佢只係贏過波爾 ...
師兄誤會,唔係話水生唔值第五,係指黃生上位到第八,只係靠打贏水生就夠

作者: Georgett    時間: 2016-9-15 14:24

話晒都世界排第八,流極有限
作者: zeio    時間: 2016-9-15 15:38

引用:
原帖由 tsomlay 於 2016/9/15 13:38 發表

水生成績如下,

2次 ittf pro tour grand final 單打冠軍

唔知係邊個用勝負論英雄,一理虧又轉移視線

波爾 1 次總決賽單打冠軍,17 次巡迴賽單打冠軍,兩次世界杯單打冠軍,對水谷戰績有壓倒性優勢,冇理由唔係佢排第五,講唔通喎!敢一定係因為水谷打得勤,啦?

印象中?所以事前話翻一翻記錄先,插人都要講根據,2015 捷克公開賽你食左佢呀!?

[youtube]tp9frprSbDo[/youtube]

作者: zeio    時間: 2016-9-15 15:55

引用:
原帖由 tsomlay 於 2016/9/15 13:44 發表
可以連輸 Chen Weixing (wr 55)  同 Shibaev (wr 24), 覺得佢未有前十實力,應該20 左右實力吧
20 咁大方?食左咩?轉性?

當今天的我,遇上昨天的我

作者: tsomlay    時間: 2016-9-15 16:08

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-15 15:55 發表

20 咁大方?食左咩?轉性?

當今天的我,遇上昨天的我
2年前 Mr wong 連 Clarence chew, william henzell 都輸, 所以排40-50 是正確的.
呢2年佢進步咗,所以略為提高到20,
但實力未到前10.
如果你係要argue, 如你所願,咁就 40~50 啦.

作者: tsomlay    時間: 2016-9-15 16:11

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-15 15:38 發表

唔知係邊個用勝負論英雄,一理虧又轉移視線

波爾 1 次總決賽單打冠軍,17 次巡迴賽單打冠軍,兩次世界杯單打冠軍,對水谷戰績有壓倒性優勢,冇理由唔係佢排第五,講唔通喎!敢一定係因為水谷打得勤,啦?

印 ...
知晤知什麼是 injuries ?
Boll 因為少參加pro tour, 所以排名跌得快.
無傷痛影響 嘅Boll 應該實力是排在水谷之上

作者: tsomlay    時間: 2016-9-15 16:30

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-9-15 14:24 發表
話晒都世界排第八,流極有限
岸川幾年前都排世界16, 之後跌倒200幾. 宜家冇晒影.
作者: zeio    時間: 2016-9-15 16:38

引用:
原帖由 tsomlay 於 2016/9/15 16:11 發表

知晤知什麼是 injuries ?
Boll 因為少參加pro tour, 所以排名跌得快.
無傷痛影響o既Boll 應該實力是排在水谷之上
連講戰績都理虧,就講傷患?

水谷有腰傷你又知唔知?
作者: tsomlay    時間: 2016-9-15 16:44

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-15 16:38 發表

連講戰績都理虧,就講傷患?

水谷有腰傷你又知唔知?
事實上傷痛係會影響成績的.呢點係人都知.

水谷傷勢冇波爾咁嚴重.加上佢打公開賽次數係多boll 好多, 所以排名超過boll係好正常.
但講實力boll 係高過水谷的.

作者: zeio    時間: 2016-9-15 16:59

大家都有傷在身,就講嚴重程度?

波爾實力高過水谷,咁點解你重講水谷個排名係正確?你話佢排名正確係同戰績睇齊,又做乜話佢打得勤呢?

講到呢度,我相信各位湊熱鬧既都所結論吧?

作者: 豪仔    時間: 2016-9-15 17:06

水谷奧運第三,除左對中國隊之外對外國球手保持絕對勝率,多次巡迴賽冠軍,而且參賽率高,唔通咁都唔值世界第5?
引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-15 16:59 發表

波爾實力高過水谷,咁點解你重講水谷個排名係正確?你話佢排名正確係同戰績睇齊,又做乜話佢打得勤呢?

作者: 豪仔    時間: 2016-9-15 17:11

中肯講句,世界排名絕對唔能夠完全當成實力既指標
利申:我認為黃打大賽既能力暫時確實未有世界頭十既水平
作者: tsomlay    時間: 2016-9-15 17:13

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-15 16:59 發表

講好多次, 排名唔一定同實力有關.
林高遠世界排名65, 黄排第9, 但佢同黄生打, 我相信佢會贏黄生.

今年中國內部賽, 九盤五勝制下, 馬龍, 許欣, 張繼科全部 都只是 5:4 險勝林高遠

https://m.youtube.com/watch?v=N5U3sTD7cY8

水谷戰績好過黄生係事實, 水谷打得勤過 boll又係事實.

作者: tsomlay    時間: 2016-9-15 17:17

引用:
原帖由 豪仔 於 2016-9-15 17:11 發表
世界排名絕對唔能夠完全當成實力既指標~ 呢句咪中肯law, 可惜有D人講極都唔明.
作者: zeio    時間: 2016-9-15 17:47

引用:
原帖由 豪仔 於 2016/9/15 17:06 發表
水谷奧運第三,除左對中國隊之外對外國球手保持絕對勝率,多次巡迴賽冠軍,而且參賽率高,唔通咁都唔值世界第5?
呢位中途突入既朋友你要怪,就怪某澳籍港人,我只係按佢一直強調既邏輯分析,得出結論
作者: zeio    時間: 2016-9-15 17:50

引用:
原帖由 豪仔 於 2016/9/15 17:11 發表
呢句比較中肯,黃鎮廷自己都敢話
引用:
黃鎮廷指出自身不足:「我缺乏在大賽發揮水準的能力,今天對手卻準備十足。」

作者: zeio    時間: 2016-9-15 18:02

引用:
原帖由 tsomlay 於 2016/9/15 17:13 發表

講好多次, 排名唔一定同實力有關.
林高遠世界排名65, 黄排第9, 但佢同黄生打, 我相信佢會贏黄生.

今年中國內部賽, 九盤五勝制下, 馬龍, 許欣, 張繼科全部 都只是 5:4 險勝林高遠

http ...
你要明白,你既論據幾咁自相矛盾,排名唔同實力掛鉤,敢你又何苦用林高遠做例子呢?

林高遠只係緊緊輸,但係佢六月打南韓公開賽以 3:4 敗於 Tristan Flore(賽前排 107),敢一比,佢係咪實力不濟,連世界 107 都不如?
作者: tsomlay    時間: 2016-9-15 18:12

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-15 18:02 發表

你要明白,你既論據幾咁自相矛盾,排名唔同實力掛鉤,敢你又何苦用林高遠做例子呢?

林高遠只係緊緊輸,但係佢六月打南韓公開賽以 3:4 敗於 Tristan Flore(賽前排 107),敢一比,佢係咪實力不濟,連世界 107 都 ...
邊個話Flore 水平差? 今年Flore 同馬龍打到第七局先輸, 今年又贏過波爾. 莊志淵, 、Freitas. 做下research 先話 flore 屎波啦.
FLORE 同Wct 打, 我買 flore 贏呀!
林高遠實力不濟? 你揾到一個香港本土球員可以贏到林高遠先講啦!

又講排名,排名, 排名. 好悶呀.

作者: zeio    時間: 2016-9-15 18:32

又理虧喇,重要屈人「話 flore 屎波」

就係 Flore(68) 咁勁,排名都重低過林高遠(65)三位,後者又係手下敗將,我戥佢唔抵呀

你買 Flore 贏我信呀!
引用:
原帖由 tsomlay 於 2015/11/5 01:14 發表

又如何?人地 Fegerl 排四十幾 但 短短幾天在波蘭公開赛已經
贏了世界 4, 8,15。 wtc 都要一年半載先贏一個頭 20 球員。
Fegerl 打法,實力已經對中國球員有很大威脅。 Wtc 現時
同中國球員仲係無得打 ...
世界排名同實力冇直接關係,冇奶油會輸架
[youtube]AKsY9u-0uWM[/youtube]
作者: tsomlay    時間: 2016-9-15 18:49

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-15 18:32 發表

就係 Flore(68) 咁勁,排名都重低過林高遠(65)三位,後者又係手下敗將,我戥佢唔抵呀

AKsY9u-0uWM
你都幾好笑喎, 我話現在打 , 我買flore贏, 唔係一年前打. 輸過一次就會永遠輸比你?
黄生之前贏過shibaev, 今次有咩奶油會輸比佢嘅?

一年前比賽拿來做例子, 你知唔知人地年輕球員個個月進步呀?
咁 William Henzell, clarence chew 實力應該勁黄生好多.

https://m.youtube.com/watch?v=ncZkhljf1Uw

作者: tsomlay    時間: 2016-9-15 18:55

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-15 18:32 發表

AKsY9u-0uWM
係囉,冇奶油會輸架.
排名高咁多點會輸㗎?
黄生唔係之前贏過佢咩?

https://m.youtube.com/watch?v=eTlYD6hBNAQ

作者: zeio    時間: 2016-9-15 19:05

引用:
原帖由 tsomlay 於 2016/9/15 18:49 發表

你都幾好笑喎, 我話現在打 , 我買flore贏, 唔係一年前打. 輸過一次就會永遠輸比你?
黄生之前贏過shibaev, 今次有咩奶油會輸比佢嘅?

一年前比賽拿來做例子, 你知唔知人地年輕球員個個月 ...
你雙眼無痒吧?我話我信呀!

「輸過一次就……」好似响邊度見過
引用:
原帖由 阿舜 於 2015/6/28 01:51 發表
某人都幾鍾意講同鄉, 同鄉嬴左人一次之後, 就諗住永遠都會嬴, 無人會識進步既

黃係輸俾某人同鄉後, 嬴過好幾個世界排名前20既人, 又入到世乒賽男單16強, 咁某人同鄉呢?

同鄉只不過係無去比賽咋嘛, 如果有 ...

作者: tsomlay    時間: 2016-9-15 19:28

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-15 19:05 發表

你雙眼無痒吧?我話我信呀!

「輸過一次就……」好似响邊度見過

唔好屈我,我從來無講過 “贏過一次,以後都會贏” 呢句話
作者: HongKongFanz    時間: 2016-9-15 19:42

引用:
原帖由 tsomlay 於 2016-9-15 13:38 發表

水生成績如下,

15年黃生打贏吉村,捷克賽單打冠軍。我記得你仲話黃生擦邊擦網。。

15年發生的事忘了。14年黃鎮廷輸給張哲宇,henzell 就記得清清楚楚。
作者: tsomlay    時間: 2016-9-15 19:58

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016-9-15 19:42 發表

15年黃生打贏吉村,捷克賽單打冠軍。我記得你仲話黃生擦邊擦網。。

15年發生的事忘了。14年黃鎮廷輸給張哲宇,henzell 就記得清清楚楚。
你咁好記性。
Sorry about that.

作者: zeio    時間: 2016-9-15 20:11

點屈你呀?

人地只係對你既觀點表達睇法,你自己既言論引發到人地敢諗咋,我只係運用你既邏輯來分析,你自己都有相同感受敢咋
作者: zeio    時間: 2016-9-15 20:20

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016/9/15 19:42 發表

唔怪得佢,佢要敢做先可以保持理智
引用:
選擇性失憶是一個人受到外部刺激或者腦部受到碰撞后,遺忘了一些自己不願意記得的事情或者逃避的事情或人或物。
...
有些人由於遭受到重大挫折,很希望選擇性失憶,在強大的精神壓力下,會感覺某些事情沒有發生過了,甚至會在腦海中編造出另一種情況,假想式地欺騙自己,這其實都是有可能的,本質上都是出於對自我的保護。但是這是不是醫學上的選擇性失憶就並不一定了。

作者: tsomlay    時間: 2016-9-15 21:11

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-15 20:20 發表

唔怪得佢,佢要敢做先可以保持理智

你繼續發up瘋, 我去賞月
作者: zeio    時間: 2016-9-15 21:21

墨爾本個月亮係圓啲喎!

NEAR FULL MOON TONIGHT 29-09-2012 in Melbourne Australia- Also it is Mid Autumn Festival for the Chinese, Japanese, Korean and Vietnamese by PsJeremy, on Flickr
作者: egghead1969    時間: 2016-9-16 05:05

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-15 17:50 發表

呢句比較中肯,黃鎮廷自己都敢話

其實 lee 樣一定係教練問題
作者: zeio    時間: 2016-9-16 06:19

呢點比較難入教練數,14年佢第一次打世乒團體賽已經出過相同問題,當時高禮澤帶隊都把幾火,兩場大比分領先倒輸,16年世乒賽劉國棟帶隊對日本又一個翻版,今次里約也如是,問題都係離唔開佢缺乏前三板得分能力,入到尾局好多時就係爭呢一兩分,特別是大賽,對面會同你博,你都未過渡到相持就瓜左,所以單靠相持好難埋尾

可以睇睇年頭對水谷呢場,第五局黃鎮廷一路帶住入中局,跟住可以見到水谷開始球球博,發球前三板博,接發球搶攻博,一直博到入刁時,來回球都非常短,基本上就係一拼到底
[youtube]NQmtRHEw1XU[/youtube]

作者: egghead1969    時間: 2016-9-16 06:52

引用:
原帖由 zeio 於 2016-9-16 06:19 發表
呢點比較難入教練數,14年佢第一次打世乒團體賽已經出過相同問題,當時高禮澤帶隊都把幾火,兩場大比分領先倒輸,16年世乒賽劉國棟帶隊對日本又一個翻版,今次里約也如是,問題都係離唔開佢缺乏前三板得分能力,入到 ...
前三板問題,教練要想辦法;大賽就發揮差,可能係對手發揮到自已既最高狀態,問題係教練有冇調控到班香港乒手係最高狀態時打大賽。
作者: zeio    時間: 2016-9-16 07:19

前三板佢有架,10:31,整個動作都相當舒展,就係用得太少

[youtube]zBiTx08hVqA[/youtube]
作者: michaelwwk    時間: 2016-9-17 05:07     標題: 回復 52# 的帖子

真知桌見 全横打死穴莫過於此

1.因握板題,做唔到發球太多变化
2.因握板題,推擋亦不佳,变相防守不佳,冇得变线
3.1的問題,所以冇頭三板的搶攻
4.台内小球亦因1的問题变得單調,
作者: zeio    時間: 2016-9-17 11:48

睇返過去幾年既比賽片段,會發現黃鎮廷响站位上有好大變動,分水嶺大約為13年左右,直到當時之前為止佢站位基本同一個傳統直板無異,技術架構上都重係以正手為主、反手為輔,側身搶攻意識相當積極,橫打基本成型,亦能間中反拉,單板質量雖然偏低,但係足夠為正手開路,再加以前三板上手能某程度上彌補,整體給人感覺相當平衡,反手銜接正手要比現在流暢

13年同12年比,接發球時站位開始偏中,橫打使用率上升,多左板擰接,不過正手意識重相當強,側身依然頻繁

到14年,雙腳比之前更持平,核心架構已經由兩面均衡轉為全檯反手,側身意識連帶正手流暢度因而大受影響,卻偏偏敢樣打出成績,真係唔知好笑定好嬲

4月/12年
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dQH76TuHQuM[/youtube]

1月/13年
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=l4P0IlL_E2w[/youtube]

6月/13年
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=7YsQQsRF-lY[/youtube]

2月/14年
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NGH7sZZ_2Yk[/youtube]

作者: zeio    時間: 2016-9-17 12:08

無他,因為贏到波  
作者: egghead1969    時間: 2016-9-17 13:28     標題: 回復 55# 的帖子

即係冇曬直板優勢
作者: egghead1969    時間: 2016-9-17 13:31     標題: 回復 58# 的帖子

佢都話係因為球手唔習慣個旋轉,好易打失而得分;但我諗(唔計中國選手)世界頭二十名係冇問題,而且望人打失,同防守球員一樣,唔係去得好遠

作者: zeio    時間: 2016-9-17 13:41

16年,成個人既軸心已經响條邊線內

作者: zeio    時間: 2016-9-17 14:16

對 Gacina 第五局又係埋唔到尾,10:6...連失四分,又係俾對方前三板博到

第五局差啲翻版,緊緊贏

作者: TomLai    時間: 2016-9-17 15:11

今日都算嬴返Gacina報咗仇啦.
作者: Patricklee    時間: 2016-9-17 15:29

見親某澳藉港人都有花生食,睇佢論點就仲好笑(冇證據,憑記憶)

唔好用對戰論推斷flore啦,唔通flore輸Puangthip(泰國)唔計呀?
唔好再用你認為邊個勁邊個唔值咩排名,好簡單,
你支持既人,上到黎同黃生打先講啦。
成日話邊個勁過黃生,又上唔到黎,你話李嘉誠贏黃生都得架啦。

乒乓球討論唔應該針對你口中的排名同對戰,
係討論技術。zeio圖文並茂講解黃生近年企位改變,佩服!

有打過乒乓球既人,就明白打法可以令自己變得上風
當中包括攻守平衡,心態,戰術。
中國外戰和排名,代表著中國隊有全面技術應付不同打法的選手
黃生不時輸較低排名選手,證明打法上未夠全面,有時擺脫唔到而輸
好多時,技術上不分高下,鬥的就是場上的戰術執行。
7局4勝,有充足時間找出令自己戰勝既方法。

希望某人唔好令此post高質素技術討論變成你增加存在感的post
作者: TurboZ    時間: 2016-9-17 16:12

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-9-15 01:10 發表

巡迴賽計分問題 ;其實世界前十球員,佢只贏過水生(撞到幾次,咁好運)。他既水平應該係前十二三到十七八咁
一年內世界前十裡面, 黃生除咗贏過水谷兩次之外, 佢重贏過老莊兩次, 應該係因為贏過呢兩位排名高的球員所以令佢在今年四月首次進入世界前十吧。
作者: TurboZ    時間: 2016-9-17 16:29

其實睇番當今排名第十的鄭榮植同Freitas都冇乜贏過世界前十的記錄, 只搵倒鄭榮植贏過老莊一次咁多。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0