標題: 論壇的驕傲 超版卓朗 28(6科) [打印本頁]

作者: youtube    時間: 2016-7-13 10:38     標題: 論壇的驕傲 超版卓朗 28(6科)

卓朗我由細看到他大,由小學看到他快大學
由丁看到他乙
波打得不錯,波品更好
何sir 又多一名有波有品又讀得書的校隊
作者: 乒乓在線    時間: 2016-7-13 10:44

作者: raymondsir    時間: 2016-7-13 11:22     標題: ..

作者: wills    時間: 2016-7-13 11:33

卓朗

作者: 卓朗    時間: 2016-7-13 12:03

thanks
作者: Chun & rainbow    時間: 2016-7-13 12:24

作者: KKFan    時間: 2016-7-13 12:35

卓朗
作者: oscaryeung    時間: 2016-7-13 12:46

作者: pingpong    時間: 2016-7-13 13:10

恭喜晒
作者: Tungfai    時間: 2016-7-13 15:39

作者: 孖寶兄弟    時間: 2016-7-13 16:12

恭喜卓朗
作者: Rabbit    時間: 2016-7-13 17:11

恭喜卓朗
作者: 葉師傅    時間: 2016-7-13 19:42

作者: (=^x^=)    時間: 2016-7-13 20:52

其實叻在心中,卓朗從來不會告訴人他有幾叻
不過佢真是好乖仔 又自律。父母從不為他粗心
中大又多一個 BBA 優異生
我們論壇有寫推薦信 因為卓朗為論壇攪過不少活動

以前有 Loktin
剛畢業有 monkey330
現在有卓朗
他們都是不同時代的論壇 Helper, 也是超級版主
所以上論壇多 都一樣可以讀好書
作者: (=^x^=)    時間: 2016-7-13 20:52

佢話失手,否則可能更上一層樓
作者: fuhungpang    時間: 2016-7-13 21:30

作者: 車神爸爸    時間: 2016-7-13 22:03

利害呀。
繼續加油
作者: joeman    時間: 2016-7-19 12:22

恭喜卓朗!

失手都28分?果然強勁!
作者: 橫變直    時間: 2016-7-20 02:02

其實大家知唔知現在HKDSE計分同以前HKCEE唔同?
參考資料https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/香港中學文憑考試
現在的5**評級有7分,等同以往的A,現在的5*等同以往的B,如此類推,現在的2評級等同以往的F,1評級等同以往的U。以前的計分方法A有5分B有4分如此類推,唔合格F係冇分的,U更加唔洗講。今時今日,6科全部交白卷都有6分,冇人會零分,很貼心的。所以6科滿分有42分(以前係30分)。簡單講,現在的分數,每科減兩分就map到以前的成績,計5科就減10分,計6科就減12分。例如今時今日有個考生說,他5科HKDSE拿31分,map去舊時,就係5科21分,約1A4B(DSE計法:1科5** 7分,4科5* 每科6分,加埋31分;HKCEE計法:A有5分B有4分,1A4B加埋21分),或3A2C(3科5** 每科7分,兩科5評級每科5分,加埋31分)等。

至於這位同學的成績是好是差,我唔評論。祝福這位同學入到他心儀的學科吧!
作者: 橫變直    時間: 2016-7-20 02:06

我錯,原來文憑試仍有U級。現在1級和U級的人數,和會考U級人數相若。 咁6科交白卷應該拿U冇分了。
作者: TYYT    時間: 2016-7-20 03:08

如按上述的計分方法, 即相等於以前會考的(28-12)16分, 若以C級為3分計算,
6科C級已有18分。 在以往的八、九十年代, 這成績恐怕連升讀A LEVEL也不大可能吧!
現在的年青人升讀大學已比以前的容易得太多了!
作者: (=^x^=)    時間: 2016-7-20 03:13

引用:
原帖由 TYYT 於 2016-7-20 03:08 發表
如按上述的計分方法, 即相等於以前會考的(28-12)16分, 若以C級為3分計算,
6科C級已有18分。 在以往的八、九十年代, 這成績恐怕連升讀A LEVEL也不大可能吧!
現在的年青人升讀大學已比以前的容易得太多了!
時代唔同,我亞爺果代想讀書都未必有錢,唔好講入大學
以前果代只有中大,港大,后來科大.......
但今時今日大學生又無以前咁吃香, Anyway 小朋友付出了,努力了我們總是鼓勵
作者: TYYT    時間: 2016-7-20 03:24

鼓勵是正確和正面的方法, 但我卻不太同意樓主用[驕傲]來形容這个成續呢!
我的說法無意冒犯任何人, 只是按現況來表逹一下意見, 請原諒!!!
作者: (=^x^=)    時間: 2016-7-20 04:35

如果你明白卓朗的背景
可能你看法會改觀
不過你所言也有道理 4c, 2D
20年前來說普通
作者: hungwahsun    時間: 2016-7-20 05:56

叻仔!!👍👍👍👍👍👍👍👍
作者: 速鳥    時間: 2016-7-20 07:47

所以我寧願打波都唔讀書
作者: jcclee    時間: 2016-7-20 08:04

卓朗叻仔

其實凡事盡己力已足夠矣

我支持你入大學之後更上一層樓
作者: yeung~    時間: 2016-7-20 09:53

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-7-20 02:02 發表
其實大家知唔知現在HKDSE計分同以前HKCEE唔同?
參考資料https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/香港中學文憑考試
現在的5**評級有7分,等同以往的A,現在的5*等同以往的B,如此類推,現在的2評級等同以往的F,1評級等 ...
你將2個唔同難度既考試一齊比較?
DSE係讀3年, CE讀2年
DSE難度比CE大, 讀既野比CE多
唔同考試有唔同既計分方法
不能混為一談
作者: smallstar    時間: 2016-7-20 10:00

恭喜卓朗
作者: 卓朗    時間: 2016-7-20 10:32

其實吾一定成績好先值得鼓勵
憑自己努力達成自己目標同樣值得驕傲
的確我成績只係中規中舉
約60000名考生中大約只係排前6000到
但入到心儀科目已非常滿足
雖然有科目失手但大致成績同估計差吾多
不過家人已滿意
我對於今次考試亦已無悔
畢竟自己一直不是讀書最top既學生
付出既時間金錢亦不比別人多
多謝大家既支持同鼓勵
上到大學我會繼續努力 迎接每一個新挑戰!!!
Ps多謝黑暗論壇大力推我上光明大道

作者: (=^x^=)    時間: 2016-7-20 10:54

多謝黑暗論壇大力推我上光明大道
作者: fungkawing    時間: 2016-7-20 11:16

入了中大以後要繼續加油讀書及打波!

作者: (=^x^=)    時間: 2016-7-20 11:44

其实驕傲這家野 每人心中的呎都唔同,所以其实無所謂
師兄所言有理,乒壇人仕考30多分大有人在
不過我們都不敢把他們跟論壇拉上關係
但卓朗不同,他由小學我已經認識他,他只第一代打我的比賽的小朋友,他基本沒有教練(隨時又寫30版紙),不過前年青少年雙打四強 KO 兩名港青球員,其中一名叫貓仔 ,一名叫杰仔 ,讀書他基本上也沒有補習,幫人補便有(賺點零用)
過去數年他帶領乒乓論壇打上乙團,去年排陣更是出色,令于諾B有机會 KO 甲組乙組,個人獨取近 150分
對於他能考入中大,我也感到安慰,卓朗繼續加油!
作者: joeman    時間: 2016-7-20 11:56

"憑自己努力達成自己目標"
"我對於今次考試亦已無悔"

單憑呢兩句已值得論壇為你而驕傲!

唔係人人有能力取七科五星星的,有目標,有為目標而奮鬥,最終亦入到自己想讀的科目,已足夠了。

卓朗,繼續加油!

作者: (=^x^=)    時間: 2016-7-20 12:08

引用:
原帖由 joeman 於 2016-7-20 11:56 發表
"憑自己努力達成自己目標"
"我對於今次考試亦已無悔"

單憑呢兩句已值得論壇為你而驕傲!

唔係人人有能力取七科五星星的,有目標,有為目標而奮鬥,最終亦入到自己想讀的科目,已足夠了。

卓朗,繼續加油!
我朋友囡囡去年勝出沙田區學界冠軍也是驕傲
作者: (=^x^=)    時間: 2016-7-21 01:54

作者: (=^x^=)    時間: 2016-7-21 01:55

當年卓朗只有11

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0