標題: [球例] 國際乒聯奧運前將再次改革 或修改乒乓球尺寸 [打印本頁]

作者: Peterlsk    時間: 2016-7-7 17:10     標題: 國際乒聯奧運前將再次改革 或修改乒乓球尺寸

騰訊體育7月7日訊 國際乒聯近日宣布,將在里約奧運會開賽前推出新規則,新規則很有可能對乒乓球尺寸進行修改,具體內容將於8月4日公佈。
  國際乒聯主席托馬斯表示,“為了普及乒乓球運動,國際乒聯不惜再次修改規則,為了這個概念我們一直在努力工作,我們相信它能夠成為乒聯大家庭的很好的補充。”
托馬斯透露,國際乒聯將會於里約熱內盧當地時間8月4日中午召開新聞發布會,正式推出新規則,改動的內容涉及到新的器材、新的規定、新的形態,原有的規則也有可能被推翻。
  根據賽程安排,里約奧運會乒乓球比賽將會在8月6日至17日進行,如果乒聯的改革真的到4日才公佈,那麼對參加比賽的選手來說勢必會造成影響。能否及時適應,也是對選手最大的考驗。
近幾年,國際乒聯連續做出改革,有針對比賽規則的,有針對乒乓球器械的,每一次改革都會對運動員造成一定的影響,也曾有國乒選手難以適應改革,最終不得不提前結束職業生涯。
托馬斯表示,國際乒聯的每一次改革不針對每一個協會,每一個運動員,作為機構,他們的任務就是推廣乒乓球,使這項運動更有意思,有更多的人參與到乒乓球運動中來。
筆者了解到,國際乒聯雖然在奧運前進行改革,但對比賽規則內容改動並不大,但有可能對球的尺寸進行調整,而且是體積更大,如果真的這樣,那這對進攻型球員來說肯定不是什麼好消息。
作者: 閃人    時間: 2016-7-7 17:12

42+
作者: dior    時間: 2016-7-7 17:16

4號公佈,6號比賽就用?
堅定流
作者: samson2012717    時間: 2016-7-7 17:37

D器材都未有,改都要等一段時間才能執行。
作者: songyip    時間: 2016-7-7 18:38

引用:
原帖由 dior 於 2016-7-7 17:16 發表
4號公佈,6號比賽就用?
堅定流
改革咁頻繁, 呢項運動真係愈來愈難玩啦!!!
作者: biside    時間: 2016-7-7 18:40

波波越來越大
作者: wing0000    時間: 2016-7-7 18:58

遲早有朝一日會變成打鉛球...   
作者: samson2012717    時間: 2016-7-7 20:17

中國球手每塲比賽讓5分,國際乒聯就吾洗攪咁多嘢。
作者: tomtom1995    時間: 2016-7-7 20:20

乒乓球網球化
作者: tomtom1995    時間: 2016-7-7 20:21

還我有機膠水
作者: wing0000    時間: 2016-7-7 22:05

咁咪即係認中國比其他國家都強?
如果佢係肯認, 就唔會攪咁多野啦.........
引用:
原帖由 samson2012717 於 2016-7-7 20:17 發表
中國球手每塲比賽讓5分,國際乒聯就吾洗攪咁多嘢。

作者: zeio    時間: 2016-7-7 22:34

內地新聞從業員又胡亂揣測,唔係修改現有球例,而係增設一種新類型乒乓球,當中包含新器材和新規則

按圖看官方新聞稿,

作者: michaelwwk    時間: 2016-7-7 22:42

砂板?
作者: zeio    時間: 2016-7-7 23:19

睇新聞稿描述唔多似 
作者: 葉師傅    時間: 2016-7-8 00:26

器材檢測可能禁 油 / 膠 , 用球可能40+造球規格,而規則可能係開波規則解說有變 .
作者: michaelwwk    時間: 2016-7-8 00:30

好似可以用頭槌
作者: michaelwwk    時間: 2016-7-8 00:32

大6都搞緊砂板
作者: egghead1969    時間: 2016-7-8 01:18

咁 q ,好多廠都出40+既'偏細'貴價波,明搶$
作者: 閃人    時間: 2016-7-8 01:20

我明白點解雙魚40+買噤Q平
作者: Hodyhody    時間: 2016-7-9 11:36

作者: vr1717    時間: 2016-7-9 12:01

又改 ? 剛剛才買了幾百個40+ 多球, 唔好呀
作者: PPBuddha    時間: 2016-7-9 17:30

討厭任何改變,愈改愈衰!
作者: pingpong    時間: 2016-7-9 17:55

好明顯,這些改動是針對中國,硬要將趣味性降低,
有趕客成份,實屬不智!
作者: wong0185    時間: 2016-7-10 01:53

fake news
作者: 葉師傅    時間: 2016-7-11 23:06

有冇簡單方法既是公平,又可保持趣味性,但又不會一國獨大?

作者: ck531a    時間: 2016-7-11 23:26

再改真係轉運動啦!!
作者: michaelwwk    時間: 2016-7-12 03:43

明顯系砂板
作者: 葉師傅    時間: 2016-8-5 00:14

應該已經宣佈了吧 ?! 新規則/玩法是怎樣的 ?
作者: 葉師傅    時間: 2016-8-5 00:34

有可能係沙灘乒乓球運動
作者: zeio    時間: 2016-8-5 00:49

www.ttx.world

不論何時何地都玩得,室內室外隨你喜歡,球檯球網無硬性規定,不過要用白板(無膠),波會加大加重(考慮到室外玩),器材基本上係咁多

計分方法都有唔同,自己睇

http://media.wix.com/ugd/85d958_3683519561274d0caf86dd81c07b9eed.pdf

作者: michaelwwk    時間: 2016-8-5 01:11

其實即係將乒乓潮流化
作者: 明哥    時間: 2016-8-5 02:56

作者: zeio    時間: 2016-8-5 04:13

圖中球檯產自於一間於09年成立的澳洲公司,名為Public Outdoor Ping Pong(大眾室外乒乓),簡稱 POPP
作者: 鷹眼    時間: 2016-8-5 08:38

nice……感謝分享!!!
作者: lmichael    時間: 2016-8-5 18:05

講到呢度....., 其實大家都可以想想...., 乒乓球型像真係變得好呆滯, 一係小朋友運動, 一係老人運動, 但同年青, 時尚, COOL, 潮流拉唔上關係.

呢個真係要ITTF去反醒一下, 以前, 六十年代, 其實乒乓球好入屋, 觀眾係圍住個圍板睇, 現在睇波, 上次去蘇洲睇世兵, 無雷公咁遠睇張丁屎咁大既台. 衣服又好多限制......., 連條褲有幾長, 要包住件衫都有要求.....

睇睇網球....., 其實.....點解乒乓球手唔可以有自己既風格? 我著條滑板褲, 帶頂CAP 帽去打, 點解唔比? 男運動員, 穿背心, 係手臂紋個紋身上去, 又點解唔得?

呢個澳洲沙灘乒乓球, 真係更易入屋, 即係好似當年, 沙灘排球, 係歐美比六人排球受歡迎一樣. 街場3人籃球FEEL, 有時真係另一種吸引......
作者: 網球新手    時間: 2021-8-15 18:47

作者: 寫工    時間: 2021-8-24 09:01

改規則賺錢啊

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0